ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ετοιμα να ορμήξουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Υποσχέσεις γρήγορου, εύκολου και μεγάλου πλουτισμού στα ξένα και ντόπια ενεργειακά συμφέροντα από την κυβέρνηση

«Χορός» δισεκατομμυρίων στήνεται στον τομέα της ενέργειας και οι οργανωτές του, κυβέρνηση και επιχειρηματίες, συζήτησαν χτες τις ...λεπτομέρειες σε ημερίδα με τίτλο «Επενδύσεις στην ενέργεια και αειφόρος ανάπτυξη». Ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυα, ιδιωτικοποιήσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενεργειακοί αγωγοί και συνδέσεις, ηλεκτροκίνηση, αλλά και πολλές νέες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά διαμορφώνουν το παζλ της ενεργειακής λεηλασίας του τόπου από ξένους και ντόπιους «σωτήρες», στο φόντο των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας και συνοδοιπόρων κομμάτων.

Ενδεικτική και αναμενόμενη ήταν η κοινή θέση ΔΕΗ και άλλων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών για την «απελευθέρωση» των τιμολογίων, σε συνδυασμό με την εξέλιξή τους σε «κοστοβαρή», ώστε να αντανακλούν όλα τα «κόστη».

Τα βασικά στοιχεία έθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, με το εξής τρίπτυχο: «Απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, όπου σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η «μεταμόρφωση». Μεταστροφή στις ΑΠΕ, με νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις και εξασφάλιση χρηματοδότησης. Εξοικονόμηση ενέργειας. Την ίδια ώρα που πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, πέρα από το χαράτσι με το οποίο το συνέδεσε η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «πίσω από τους αριθμούς» είναι «νοικοκυριά, που στο τέλος του μήνα αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με τις περικοπές και με τους αυξημένους φόρους», εξύμνησε την «εξοικονόμηση ενέργειας» ως τη δυνατότητα κάθε σπίτι, κάθε επιχείρηση, κάθε δημόσιο κτίριο να χρησιμοποιήσει νέα υλικά που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, ενισχύοντας και μια νέα βιομηχανία! Προεξοφλώντας μεγαλύτερη ύφεση το 2012, ανέφερε ως μονόδρομο τη μείωση μισθών και συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας για τη μείωση των ελλειμμάτων. Ανέδειξε, επίσης, ως κύριο ζήτημα τη στήριξη των τραπεζών και υποσχέθηκε στο ενεργειακό κεφάλαιο νέο μοντέλο ενεργειακής πολιτικής. Πρόσθεσε ότι αρχές του 2012 θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ.

Για «πρωτόγνωρα πεδία επενδυτικών ευκαιριών» έκανε λόγο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες, τη γεωθερμία, τη βιομάζα, τους αγωγούς, αλλά και την ηλεκτροκίνηση. Μια νέα «φάμπρικα» υπερκερδών από αυτοκινητοβιομηχανίες και ενεργειακούς κολοσσούς, που θα εκτινάξει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα για τις μεταφορές (ενώ τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με αντικίνητρα κατανάλωσης για την «εξοικονόμηση»).

Ο πρόεδρος των Εμποροβιομηχάνων της Αθήνας Κ. Μίχαλος, που «εξεγείρεται» κάθε τόσο για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, την ξεπέρασε σε αξιώσεις υπέρ του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου, με φορολογικά, χωροταξικά και άλλα κίνητρα, επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων κλπ.

Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα ήταν και ο πρέσβης του Ισραήλ Α. Μέκελ, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Πλάτες στο «κούρεμα», εμπαιγμός στα Ταμεία

Στυλοβάτης δηλώνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. «Ψάχνονται» για τις ανακεφαλαιοποιήσεις

Η καταστροφή των υπερσυσωρευμένων κεφαλαίων, το κούρεμα των κρατικών ομολόγων μαζί και η ραγδαία απαξίωση των τραπεζικών μετοχών φορτώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Κυβέρνηση και τραπεζίτες αφού πρώτα πούλησαν την κάθε είδους πραμάτεια τους (κρατικά ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.) αφού έβαλαν στο χέρι και θησαύρισαν από την περιουσία των ταμείων, έρχονται τώρα να ολοκληρώσουν το έγκλημα. Ο Β. Ράπανος, επικεφαλής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία έχουν «επενδύσει» τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε χτες ότι «χρειάζεται εθνική συνείδηση»(!), ότι η τράπεζα που εκπροσωπεί θα σταθεί «αρωγός στην προσπάθεια», θα βάλει δηλαδή πλάτη στις συμφωνίες κυβέρνησης -τρόικας-πλουτοκρατίας. Με άλλα λόγια στέλνουν το λογαριασμό στα ασφαλιστικά ταμεία, πελάτες και μετόχους της Εθνικής Τράπεζας...

Χωρίς συγκεκριμένη αναφορά για τα ποσά που θα απαιτηθούν για την «ανακεφαλοποίηση» των ντόπιων και άλλων τραπεζών που βρίσκονται στους αδύναμους κρίκους της ΕΕ, ολοκληρώθηκαν τα τεστ αντοχής που διενήργησε η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Οπως οι ίδιοι σημειώνουν, βρίσκονται εν αναμονή των τελικού σχεδίου για το «κούρεμα», δηλαδή για τον τρόπο επιμερισμού της πρόσκαιρης χασούρας που θα εμφανίσουν οι διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, για τον τρόπο που θα μοιράσουν τη λεία τους, τον πακτωλό με τα πρόσθετα κρατικά και διακρατικά πακέτα ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου.

Από την πλευρά τους, όλες οι ντόπιες τράπεζες, με χτεσινές ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία «εσωτερική πληροφόρηση» σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν. Για την ώρα οχυρώνονται πίσω από τις ασάφειες των «τεστ αντοχής», δηλώνοντας ότι τα 30 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «υπερκαλύπτουν» τις ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παράσταση εντυπώσεων με τις καταθέσεις στο εξωτερικό

Παζάρια με τις ελβετικές αρχές και τράπεζες γύρω από την επίσημη φοροδιαφυγή

Πρόκληση στα βάσανα του λαού, απροκάλυπτη κοροϊδία, μαζί και επιχείρηση συσκότισης της πραγματικότητας αποτελεί η εν εξελίξει κυβερνητική προπαγάνδα για τη «φορολόγηση» τάχα καταθέσεων - κεφαλαίων που βρίσκονται στις τράπεζες της Ελβετίας ή και άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα ίδια χνάρια με τους προκατόχους της, ήδη από πέρσι έχει βάλει σε εφαρμογή την κατάπτυστη ρύθμιση για το λεγόμενο «επαναπατρισμό κεφαλαίων», με την οποία έρχονται να ξεπλύνουν, και μάλιστα έναντι πινακίου φακής, κεφάλαια κάθε είδους και προέλευσης, με μοναδικό στόχο τη λεγόμενη τόνωση της ρευστότητας του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου. Οπως αποδείχτηκε, τα σαπρόφυτα της πλουτοκρατίας, αυτοί που έχουν φυγαδεύσει κλεμμένο πλούτο, που υπολογίζεται στα 600 δισ. ευρώ, δεν είχαν απολύτως κανένα λόγο να ανταποκριθούν στην ευεργετική ρύθμιση, όπως και σήμερα δεν «ιδρώνει το αυτί τους» από τις όποιες δήθεν κυβερνητικές «απειλές».

Το υπουργείο Οικονομικών έρχεται τώρα και προσκαλεί τους ληστές να ...«αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές» (!) και να καταβάλουν στη συνέχεια ένα ποσοστό φόρου πάνω στα φυγαδευμένα κεφάλαια. Στο απυρόβλητο, έξω και από τη συγκεκριμένη διαδικασία, στη βάση και της «ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων», είναι τα αρπακτικά που δεν χαρακτηρίζονται «φοροφυγάδες». Ο ντόρος γίνεται μόνο για την επίσημα χαρακτηριζόμενη φοροδιαφυγή, γύρω από την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε παζάρια με τις ελβετικές αρχές, πρώτα και κύρια με τις ελβετικές τράπεζες, που τους προστατεύουν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η «υπό κατάρτιση συμφωνία θα βασίζεται στο πλαίσιο συμφωνιών που ήδη υπεγράφησαν μεταξύ Ελβετίας - Ην. Βασιλείου και Ελβετίας - Γερμανίας». Πρόκειται δηλαδή για έναν ακόμη εμπαιγμό, καθώς οι όποιες διακρατικές συμφωνίες και κολεγιές και όροι έχουν να κάνουν και με το συσχετισμό δύναμης μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Αν και επίσημα δεν το ομολογούν, οι όροι της συμφωνίας, στο βαθμό που επιτευχθεί, θα περιλαμβάνουν την ανωνυμία των τρωκτικών - μεγαλοπελατών. Οι ελβετικές τράπεζες, σε συμφωνία με τους Ελληνες μεγαλοπελάτες τους, θα «υπολογίζουν» το φόρο, στη συνέχεια θα το αποδίδουν στις ελβετικές αρχές, που με τη σειρά τους θα αποδίδουν στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σχετικά ότι η «Ελλάδα θα εισπράξει σημαντικούς διαφευγόντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής»...

Εξαπατούν συνειδητά

Για τις ...ευεργετικές συνέπειες που θα έχει στη ζωή μας η απόφαση της 26ης Οκτώβρη, προσπαθεί να μας πείσει ο Ευ Βενιζέλος, με μακροσκελές άρθρο του σε χτεσινή φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

***

Ας παρακάμψουμε το γεγονός ότι άλλα έλεγαν πριν από μερικούς μήνες για την προοπτική της «αναδιάρθρωσης» του κρατικού χρέους και άλλα λένε σήμερα. Να ξεπεράσουμε και το ότι την ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν ...ευκαιρία που κάποιοι δήθεν έδωσαν στη χώρα. Αποτελεί, όμως, απύθμενο θράσος και μέγιστη υποκρισία να μιλούν για «νίκες» και να αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό τις νέες βαρύτατες δεσμεύεις που ανέλαβαν με τη δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το «κούρεμα» του χρέους κατά 50%.

***

Το νέο έγκλημα που αποφάσισαν να διαπράξουν σε βάρος του ελληνικού λαού, το αποκαλύπτει, με δηλώσεις του σε περιοδικό της πατρίδας του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος, στην προσπάθεια να αποτρέψει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «για την πρόσθετη και πιο διαρκή βοήθεια που θα πάρει από τα μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα και να αποδεχθεί στενή επιτήρηση», ενώ προειδοποιεί «δεν πιστεύω ότι άλλες χώρες θα δέχονταν ποτέ κάτι τέτοιο, εκτός αν βρίσκονταν σε ύστατη ανάγκη». Οπερ σημαίνει ότι, για μια ακόμη φορά, οδηγούν το λαό στο σφαγείο, προκειμένου να διασωθεί η παρασιτική και διεφθαρμένη αστική τάξη της χώρας.

***

Πρέπει ο λαός της χώρας να ξεμπερδέψει μια και καλή και με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και με τα κόμματα της πλουτοκρατίας στο σύνολό τους. Η οικονομική κρίση ή θα οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού με το εργατικό κίνημα να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, έχοντας καθαρή στόχευση την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, ή τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στη βαρβαρότητα. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν.


Θ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ