ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Αποφάσισαν απεργία διαρκείας

Την ώρα που αυξήθηκε η παραγωγή, η εργοδοσία αξιώνει μειώσεις μισθών ή μαζικές απολύσεις, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Συλλαλητήριο αλληλεγγύης από ταξικά σωματεία, την Πέμπτη, στην Ελευσίνα

Εξω από την πύλη του εργοστασίου θα μείνουν, συνεχίζοντας την απεργία διαρκείας για όσο χρειαστεί, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»
Εξω από την πύλη του εργοστασίου θα μείνουν, συνεχίζοντας την απεργία διαρκείας για όσο χρειαστεί, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»
«Δεν πάει άλλο. Απεργία μέχρι τέλους. Δουλεύουμε μέσα σε άθλιες συνθήκες με άθλια μεροκάματα και η εργοδοσία θέλει να μας εξαθλιώσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα μας». Ηταν λίγα μόνο από τα όσα έλεγαν χτες το πρωί, αγανακτισμένοι, αλλά και αποφασισμένοι, οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» στον Ασπρόπυργο έξω από την πύλη του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει κατάληψη από τη Δευτέρα το απόγευμα στην πύλη, προχωρώντας σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις μαζικές απολύσεις που ξεκίνησε η εργοδοσία προκειμένου να τους εκβιάσει και να επιβάλει 5ωρη εργασία με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών. Η εργοδοσία προχώρησε προχθές στις πρώτες 18 απολύσεις και συνέχισε και χθες, καθώς, όπως έχει απειλήσει, σχεδιάζει να απολύσει συνολικά 180 εργαζόμενους από τους περίπου 400 που εργάζονται!

Είναι αποκαλυπτικό ότι οι εργοδοτικές αξιώσεις που τους οδηγούν στην εξαθλίωση ή στην ανεργία, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, έρχονται παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή, καθώς έχει προχωρήσει σε πολλές εξαγωγές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Γιώργος Σιφωνιός και δείχνουν ότι η παραγωγή από 194.600 τόνους σιδήρου το 2009, την επόμενη χρονιά το 2010 αυξήθηκε σε 231.000, με το χυτήριο μάλιστα κλειστό για δύο μήνες λόγω του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που είχε γίνει. Φέτος και χωρίς να έχει τελειώσει ακόμα ο χρόνος, η παραγωγή έχει φτάσει ήδη τις 266.000 τόνους σιδήρου έχοντας ήδη μεγάλη αύξηση. Αποτελεί απόδειξη, όπως κατήγγειλαν, ότι η εργοδοσία δε κάνει τίποτε άλλο από το να αξιώνει να διασφαλίσει τα κέρδη της μέσα στην κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, οι εργαζόμενοι ομόφωνα διαμήνυσαν στην εργοδοσία, μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν ούτε τις μειώσεις, ούτε τις απολύσεις. Και αυτήν την απόφαση έκαναν πράξη από την είδηση και μόνο της κοινοποίησης των απολύσεων μέσω δικαστικών κλητήρων. Συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο, νέκρωσαν αμέσως την παραγωγή και ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά την τρομοκρατία που προσπάθησε να εξαπολύσει η εργοδοσία με εξώδικα και ανακοινώσεις καλώντας να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και απολυμένοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι εξέφρασαν έξω από την πύλη την οργή και την αγανάκτησή τους για τον εργοδοτικό εκβιασμό να αποδεχτούν μειώσεις μισθών που φτάνουν και το 40% ή μαζικές απολύσεις. Ταυτόχρονα όμως, δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι δε πρόκειται να κάνουν πίσω και θα συνεχίσουν αποφασισμένοι και ενωμένοι την απεργία μέχρι την ανάκληση των απολύσεων.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ και ταξικά συνδικάτα

Στο πλευρό των εργαζομένων από νωρίς το πρωί βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Μιλώντας στους εργαζόμενους, τους κάλεσε σε μαζικό ξεσηκωμό ενάντια στην πολιτική που θέλει μισθούς Βαλκανίων και απολύσεις. Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, να δυναμώσουν τον αγώνα τους. Αυτό που φοβούνται και θέλουν να χτυπήσουν, σημείωσε, είναι το ταξικό εργατικό κίνημα και να αποκόψουν τους εργαζόμενους γιατί αυτό τους φοβίζει.

Την ταξική αλληλεγγύη τους εξέφρασαν στους εργαζόμενους συνδικαλιστές ταξικών σωματείων και Ομοσπονδιών, όπως των Οικοδόμων, του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας - Πειραιά «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ» κ.ά.

Μάλιστα, προχωρώντας σε μια έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων, τα σωματεία: Χαλυβουργίας Ελλάδας, Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», Μετάλλου Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θριασίου, ΟΤΑ Θριασίου, Εργαζομένων Ενέργειας, Συνταξιούχων Θριασίου και Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων προχωρούν στη διοργάνωση συλλαλητηρίου, την ερχόμενη Πέμπτη 3 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.

Σε δήλωσή του, ο Θανάσης Κοτρώνης, εκ μέρους της Γραμματείας Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τα εργοδοτικά μέτρα και στον αγώνα τους αυτό θα έχουν τη στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και όλης της εργατικής τάξης».

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ανακοίνωση με αφορμή τις πολυήμερες κινητοποιήσεις

Σε κλιμάκωση της πάλης και οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, καλούν σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ, λίγες μέρες μετά τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις οποίες, όπως τονίζουν, ο κλάδος βγαίνει πιο ώριμος και πιο δυνατός.

Εδικότερα, όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Μπροστά μας έχουμε ένα γενικευμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων. Καθαριότητα, κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, πρόνοια, παιδικοί σταθμοί, δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν χιλιάδες απολύσεις στον κλάδο τον ΟΤΑ, τρελά κέρδη στα μονοπώλια και ταυτόχρονα δυσβάσταχτο κόστος στους εργαζόμενους, μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών. Μόνο για το τρέχον έτος το φιλέτο των σκουπιδιών είναι 3,5 δισ. ευρώ, από ανταποδοτικά, διαχείρισή τους κλπ. ενώ τα ανταποδοτικά τέλη για τον 1 τόνο σκουπιδιών θα αυξηθούν από 70 ευρώ σε 200 ευρώ!!!».

Αναφερόμενες στη συνέχεια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) καταγγέλλουν το γεγονός ότι «με το που ανακοινώθηκε η πολιτική επιστράτευση στην Αττική και πριν βγει "παράνομη" η απεργία, στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα, τα "δίπλωσαν". Ταυτόχρονα, αρνήθηκαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για συλλογική κι οργανωμένη "άρνηση υποταγής στην πολιτική επιστράτευση"».

«Αντίθετα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σημειώνουν, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία κάθε απεργίας, κάθε κινητοποίησης. Ταυτόχρονα, επισήμαναν ότι ο αγώνας έπρεπε να έχει καθαρές στοχεύσεις απέναντι σε κυβέρνηση - πλουτοκρατία - ΕΕ, να έχει ως συστατικό του στοιχείο την κοινωνική συμμαχία και τη συστράτευση μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, να είναι πολύμορφος, να έχει διευρυμένο πλαίσιο πάλης, να μην περιορίζει, να μην εγκλωβίζει την πάλη μόνο στα σκουπίδια».

«Καμιά ιδιωτικοποίηση, κανένα ξεπούλημα, καμιά εφεδρεία - απόλυση. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», με αυτά τα αιτήματα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επισημαίνουν στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις στους τόπους δουλειάς και να αποφασίσουν κλιμάκωση της πάλης. Να παρθούν αποφάσεις και συγκεκριμένα:

  • Κανένας τομέας, καμιά υπηρεσία κανενός δήμου να μη δοθεί σε ιδιώτες. Να μη δοθούν λίστες ονομάτων από τους δήμους για εφεδρεία κι απολύσεις.
  • Πολύμορφες κινητοποιήσεις μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, τους άλλους κλάδους, σε όσους δήμους εξαγγέλλουν ιδιωτικοποίηση και απολύσεις.
  • Παίρνουμε αποφάσεις για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών ταμείων, για να μην περάσει στην πράξη η νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» 50% έως 70%.
  • Παίρνουμε αποφάσεις συλλογικά και οργανωμένα να μην πληρώσουμε όλα τα χαράτσια. Οργανώνουμε μαζικές παραστάσεις, κινητοποιήσεις στις εφορίες, ΔΕΗ κ.α.
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»
Απόπειρα εκφοβισμού των εργαζομένων

Καταγγελία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Με ωμή τρομοκρατία και «στημένους» εργοδοτικούς στη συνέλευση των εργαζομένων η εργοδοσία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» προσπαθεί να φοβίσει τους εργαζόμενους και να τους αναγκάσει να σιωπήσουν και να αποδεχθούν την επίθεση που έχει εξαπολύσει με απολύσεις, απλήρωτη δουλειά, εκβιαστικές μεταθέσεις, κ.ά.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει στους εργαζόμενους του νομού και σ' όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Εργασίας, Δικαιοσύνης, ΣΕΠΕ) την τρομοκρατία που επικρατεί σ' όλα τα σούπερ μάρκετ της επιχείρησης «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΑΕΕΕ».

Καταγγέλλει ότι τη Δευτέρα, διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης απειλούσαν τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη συνέλευση του σωματείου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο ΕΚΘ. Την ημέρα της συνέλευσης δύο επιθεωρητές και μια προϊσταμένη ήταν στημένοι μέσα κι έξω από τη συνέλευση για να καταγράψουν τους εργαζόμενους που συμμετείχαν.

Καταγγέλλει τις βάρβαρες συνθήκες που επικρατούν μέσα στα σούπερ μάρκετ της επιχείρησης και συγκεκριμένα: «Απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές, που μόνο στη Θεσσαλονίκη έφτασαν τις 16 την προηγούμενη βδομάδα. Μη καταβολή μισθού για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Απαγόρευση των αδειών ασθενείας σε εργαζόμενους που έχουν πρόβλημα και τιμωρία τους με μη καταβολή των αντίστοιχων αποδοχών αλλά και απόλυση.

Απλήρωτες υπερωρίες και καταπάτηση του ρεπό (εβδομαδιαία ανάπαυση). Εκβιαστικές μεταθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να εξαναγκαστούν σε παραίτηση. Εκβιασμοί και απειλές ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνουν χρηματικά ελλείμματα από κλοπές, όταν μάλιστα εξαναγκάζονται να κάνουν χρηματαποστολές, χωρίς αυτό να εντάσσεται στις εργασιακές υποχρεώσεις τους και φυσικά χωρίς καμία πρόνοια ασφάλειας. Πίεση για υπογραφή αδειών που δεν έχουν χορηγηθεί, και άλλα που μαζί με την απαράδεκτη - απάνθρωπη συμπεριφορά των «στελεχών» της επιχείρησης δημιουργούν ένα ζοφερό - βάρβαρο κλίμα μέσα στους χώρους δουλειάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ