ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Γονείς και εργαζόμενοι συντονίζουν τη δράση τους

Κοινή Γενική Συνέλευση, σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος

Επί ποδός βρίσκονται γονείς και εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς του Περάματος και συντονίζουν τη δράση τους για να αποτρέψουν το «λουκέτο» στους σταθμούς, που είναι έτοιμη να «βάλει» η δημοτική αρχή (ΝΔ) εξαιτίας και της κυβερνητικής πολιτικής που έχει σταματήσει κάθε χρηματοδότηση προς τους δήμους. Με την κοινή Γενική τους Συνέλευση που θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα καθορίσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, διεκδικώντας σύγχρονους Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά της πόλης, με επαρκή παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με πλήρη σίτιση χωρίς τροφεία σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Την πρωτοβουλία για την κοινή δράση ανέλαβε η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, στην οποία συμμετέχει και ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Δήμου Περάματος. Χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς.

Από τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ότι χτες δεν προσφέρθηκε φαγητό στα παιδιά, αφού στις αποθήκες έχουν μείνει μόνο ρύζι και χυμοί. Αναγκάστηκαν να καλέσουν τους γονείς να παίρνουν τα παιδιά τους νωρίτερα και αυτό όταν όπως ειπώθηκε από εργαζόμενη: «υπάρχουν οικογένειες που εξασφαλίζουν εδώ το μεσημεριανό γεύμα των παιδιών τους. Δηλαδή, τα παιδιά αυτά έμειναν νηστικά».

Στο μεταξύ, μετά από τις συνεχείς παρεμβάσεις της Λαϊκής Επιτροπής, χτες η δημοτική αρχή έδωσε το ποσό των 3.000 ευρώ για την τροφοδοσία των Παιδικών Σταθμών, ποσό που μόνον ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Περάματος με ανακοίνωση καλεί εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς και γονείς να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή Γενική Συνέλευση και τονίζει: «Ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος για να αντιστρέψουμε αυτή την άσχημη κατάσταση για όλους μας που προκαλεί η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με ευθύνη και της δημοτικής αρχής είναι κοινό μέτωπο, κοινός αγώνας μαζί με όλους τους κατοίκους του Περάματος, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς».

Εντείνονται τα μέτρα σε βάρος των μεταναστών

Ερωτηματικά από δηλώσεις του υπουργού Χρ. Παπουτσή για επεισόδια στα γήπεδα και γιορτασμό του Πολυτεχνείου

Στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ, όπου παρουσιάστηκε το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των εξαθλιωμένων της παγκοσμιοποίησης. Η πολιτική αυτή βρίσκεται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ και χρηματοδοτείται από αυτήν. Ζήτησε, δε, την ταχύτατη ολοκλήρωσή της, που, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει το τείχος του Εβρου, θερμικές κάμερες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός χωρίς να ρωτηθεί από δημοσιογράφο επέκρινε την άποψη - όπως είπε - «ορισμένων» ότι αυτό που γίνεται στα γήπεδα είναι η προπόνηση προβοκατόρων, οι οποίοι στη συνέχεια θα δώσουν τη μάχη εναντίον του λαϊκού κινήματος στους δρόμους, χαρακτηρίζοντας τη βία στα «γήπεδα ως παγκόσμιο και ευρωπαΐκό φαινόμενο». Με αυτή τη δήλωση επιχειρεί να κουκουλώσει καταστάσεις. Μήπως τέτοια γεγονότα, με κουκουλοφόρους εντός και εκτός γηπέδων, έχουν άμεση σχέση με κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς;

Για το γιορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Νοέμβρη είπε ότι αν υπάρξουν έκνομες δράσεις, ο μηχανισμός του κράτους θα είναι παρών. Ανέφερε δε τις ανησυχίες του για τον τρόπο που προβλήθηκε η απόφαση της συγκλήτου του ΕΜΠ, κάνοντας λόγο πως φτιάχνεται η βεβαιότητα μιας σύγκρουσης. Γιατί ρίχνουν λάδι στη φωτιά ο υπουργός και η κυβέρνηση, μιλώντας για βεβαιότητα σύγκρουσης; Γιατί επικαλείται ένα γεγονός που όπως προκύπτει - παρά τα δημοσιεύματα - δεν είναι ακριβώς έτσι (σ.σ. περί απόφασης της συγκλήτου); Τι σκοπούς έχουν; Στη συνέχεια, ζήτησε την αποτροπή της δημιουργίας τέτοιου κλίματος και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ορισμένοι που επιμένουν ότι το αστικό σύστημα δε θέλει να εκφράζεται το λαϊκό κίνημα και λένε ότι οργανώνει προβοκάτσιες για απομαζικοποίηση του λαϊκού κινήματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Καταδικάζουν την προβοκατόρικη επίθεση σε διαδηλωτές

Συνεχίζουν να φτάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο νέα μηνύματα έκφρασης αλληλεγγύης στο ΚΚΕ για την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος μέσα στο ταξικό κίνημα και τις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 19-20 Οκτώβρη, καθώς και καταγγελίας της δολοφονικής επίθεσης των κουκουλοφόρων και προβοκατόρικων μηχανισμών στις 20 Οκτώβρη ενάντια στη λαϊκή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, που οδήγησε στο θάνατο του αγωνιστή συνδικαλιστή οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη.

Νέα μηνύματα ήρθαν από το ΚΚ Χιλής, το Συριακό ΚΚ, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν σταλεί από το Κόμμα Εργασίας (EMEP) Τουρκίας, Κόμμα Εργατών Ελβετίας, ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά Ιταλίας, ΑΚΕΛ, ΚΚ Τουρκίας, Πορτογαλικό ΚΚ, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Ιρλανδίας, ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Λαών της Ισπανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, ΚΚ Πακιστάν, Δανέζικο ΚΚ, Γαλλικό ΚΚ, ΚΚ Σλοβακίας.

Επίσης την αλληλεγγύη του στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ εκφράζει με μήνυμά του το Ενωτικό Συνδικάτο Καταλωνίας (παράρτημα του Μετρό της Βαρκελώνης) που σημειώνει ότι ο αγώνας του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ «είναι ένα παράδειγμα για όλους εμάς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και μόνο με το δρόμο της ταξικής ενότητας που δείχνει η εργατική τάξη της Ελλάδας μπορούμε να αντιπαλέψουμε το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του».

  • Τη δολοφονική επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Δ. Κοτζαρίδη καταγγέλλει με ψήφισμά του το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
  • Ομόφωνη απόφαση καταδίκης της δολοφονικής προβοκατόρικης επίθεσης στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Στο σχετικό ψήφισμα αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Οι κουκουλοφόροι, προβοκάτορες, επιδίωξαν να διαλύσουν τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση, να τρομοκρατήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Αυτό το κίνημα, που πλημμύρισε όλες τις πόλεις στη 48ωρη απεργία, κανένας κατασταλτικός μηχανισμός δεν μπορεί να το ανακόψει. Ο λαός μας μπορεί να αντιμετωπίσει τα μέτρα σε βάρος του και κάθε είδους μηχανισμούς καταστολής».
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αεροφωτογραφίες και στο βάθος ιδιώτες

Σε αεροφωτογράφηση των ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) στην Περιφέρεια Αττικής προχώρησε η εκλεγμένη περιφερειακή διοίκηση. Η κινητικότητα στο θέμα δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη από ευρύτερους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση της (χρυσοφόρας για τις εταιρείες του κλάδου) διαχείρισης απορριμμάτων.

Τυπικά, η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι με την αεροφωτογράφηση κάθε παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων θα γίνεται πλέον αντιληπτή με σύγκριση προγενέστερων και τωρινών φωτογραφιών. Ταυτόχρονα, καλεί για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (μόνο 5 από τους 35 ΧΑΔΑ της Αττικής έχουν αποκατασταθεί). Ομως, πέραν αυτών των εύηχων ενεργειών, θυμίζουμε ότι ο περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης «πολλαπλών μεθόδων διαχείρισης» με συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οπως έχουν έγκαιρα υπογραμμίσει οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, ολοκληρωτική και μακροπρόθεσμη λύση (με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα) μπορεί να δοθεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Και τώρα, άμεσα, το μαζικό λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να παλέψει για ένα νέο εθνικό σχεδιασμό για τα σκουπίδια εκτελούμενο από έναν ενιαίο δημόσιο φορέα με γνώμονα αποκλειστικά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σήμερα, με τα μέτρα που προωθούνται, η κατάσταση οδεύει πάλι σε αδιέξοδο, διαιωνίζεται η διοχέτευση του 85% των απορριμμάτων Αττικής για άλλα 30 χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο και τη Δυτική Αθήνα. Ο λαός μπορεί και πρέπει να παλέψει ώστε να κλείσει άμεσα η χωματερή Φυλής - Λιοσίων, να ξεκινήσει απορρύπανση του Θριασίου, να αναζητηθούν χώροι διαχείρισης και εκτός Αττικής, να διαμορφωθεί νέος εθνικός σχεδιασμός που να υλοποιηθεί αποκλειστικά από το κράτος, όχι κοστοβόρα και καρκινογόνα καύση, με Χώρους Υγειονομικής Ταφής και διαλογή στην πηγή, με πλεονεκτούσα μέθοδο επεξεργασίας τη μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Απόρριψη αιτημάτων από το δικαστήριο

Αίσθηση προκάλεσε χτες στο δικαστήριο στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» η απάντηση του εισαγγελέα Α. Λιόγου, στο αίτημα των συνηγόρων των κατηγορουμένων περί μεταφοράς της δίκης στο φυσικό της χώρο το Εφετείο, με το δεδομένο ότι μόνο ένας κατηγορούμενος είναι κρατούμενος. Ο εισαγγελέας είπε ότι η απόφαση περί αλλαγής αίθουσας είναι παρακινδυνευμένη για λόγους ασφαλείας. Οι συνήγοροι είπαν ότι με όσα λέει ο εισαγγελέας πλήττεται το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων, αλλά και η δημοσιότητα της δίκης γιατί στην αίθουσα των φυλακών που γίνεται η δίκη υπάρχει κάμψη της δημοσιότητας, λόγω των συνθηκών. Το δικαστήριο τελικά επιφυλάχτηκε να απαντήσει. Επίσης το δικαστήριο απέρριψε και το αίτημα που αφορούσε τη δημοσιότητα της δίκης, με την κάλυψη από ραδιοτηλεοπτικά μέσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ