ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παραμένει η ένταση παρά τη συμφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη συριακή ηγεσία και στον Αραβικό Σύνδεσμο σχετικά με το σχέδιο αποκλιμάκωσης του δεύτερου, δε φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να λαμβάνει σάρκα και οστά. Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν, χθες, σε πολλά σημεία της χώρας, όπως ανέφεραν τόσο πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές όσο και στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, μεταξύ στρατού, διαδηλωτών και ενόπλων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν 12 - 18 νεκρούς, τους περισσότερους στη Χομς.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ιδιαίτερα στην πόλη Χομς όσο και σε άλλες συριακές πόλεις καταγράφηκαν αλλεπάλληλες επιθέσεις άγνωστων ενόπλων σε βάρος απλών πολιτών. Το SANA, επικαλούμενο σειρά μαρτυριών, αναφέρεται στην εν ψυχρώ δολοφονία πολλών πολιτών αδιακρίτως, που θεωρούνταν οπαδοί του Ασαντ. Χθες, επίσης, οι συριακές αρχές κάλεσαν «όλους όσοι εμπλέκονται στις διαδηλώσεις, διαθέτουν όπλο, έχουν δώσει χρήματα για την προμήθεια οπλισμού ή τον έχουν μεταφέρει, αλλά δεν έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα, να παραδοθούν μέχρι το επόμενο Σάββατο» με τη δέσμευση ότι θα τους δοθεί αμνηστία.

Η έκκληση αυτή, όμως, φαίνεται να πέφτει στο κενό, καθώς εκπρόσωποι των διάφορων συνιστωσών της αντιπολίτευσης, οργανώσεων που συμμετέχουν στο «Εθνικό Συμβούλιο» που συστήθηκε, υπό την αιγίδα της Τουρκίας και ιμπεριαλιστική κάλυψη, αλλά και άλλων που δε συμμετέχουν σε αυτό, αμφισβητούν τη δέσμευση των συριακών αρχών στο σχέδιο αποκλιμάκωσης του Αραβικού Συνδέσμου.

Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε, χθες, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξαίροντας το σχέδιο του Συνδέσμου, αλλά εκτιμώντας ότι «η ηγεσία Ασαντ έχει παράδοση στην αθέτηση δεσμεύσεων και δε φαίνεται διατεθειμένη να υλοποιήσει ούτε αυτήν». Παρόμοιο ήταν και το περιεχόμενο των δηλώσεων εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που, επίσης, αμφισβήτησε ότι η Δαμασκός θα εφαρμόσει το σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου προβλέπει αποχώρηση του στρατού από τους δρόμους, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν από το Μάρτη που άρχισαν οι διαδηλώσεις μέχρι σήμερα, ελεύθερη πρόσβαση σε όλη τη χώρα σε δημοσιογράφους, μέλη ανθρωπιστικών οργανισμών και παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, τερματισμό των διαδηλώσεων και έναρξη διαλόγου.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ζυμώσεις για λύση «συμβιβασμού» στα μπλόκα

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Λύση συμβιβασμού με τη ΝΑΤΟική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), σχετικά με τα σερβικά μπλόκα στους σταθμούς ελέγχου που βρίσκονται στα διοικητικά όρια με τη Σερβία, αναζητεί το Βελιγράδι, ενώ το ίδιο διάστημα συνεχίζεται το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού ανάμεσα στους ΝΑΤΟικούς στρατιώτες και τους Σέρβους διαδηλωτές που βρίσκονται στα οδοφράγματα από τα τέλη του περασμένου Ιούλη, εμποδίζοντας τη διέλευση στρατιωτών και προϊόντων.

Ο επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, δεν έκρυψε πως γίνονται ζυμώσεις για «όχι και τόσο ιδανική λύση» στο θέμα των διαβάσεων στα διοικητικά όρια Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας. Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως πως το Βελιγράδι επιθυμεί μία «πολιτική λύση» για τις διαβάσεις Γιάρινε και Μπρίνιακ (όπου οι ΝΑΤΟικοί έχουν επιτρέψει την τοποθέτηση Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών και αστυνομικών), λέγοντας: «Οι Σέρβοι στα οδοφράγματα γνωρίζουν ότι το κράτος στηρίζει την ειρηνική τους διαμαρτυρία. Γνωρίζουν ότι αναζητάμε λύση εναρμονισμένη με τα συμφέροντά μας, με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Σύνταγμα και τους νόμους».

Ως χτες το απόγευμα, Γερμανοί και Γάλλοι στρατιώτες της KFOR, με σκαπτικά εργαλεία και αλυσοπρίονα, απομάκρυναν το οδόφραγμα ύψους δύο μέτρων από χώμα και κορμούς δένδρων. Σέρβοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τους εμποδίσουν με εκσκαφέα, αλλά στη συνέχεια μετέφεραν το χώμα σε άλλο σημείο στήνοντας νέο οδόφραγμα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Φαβορί, με 48%, των αυριανών προεδρικών εκλογών στη Νικαράγουα είναι ο Ντανιέλ Ορτέγκα, νυν πρόεδρος και υποψήφιος της συμμαχίας «Ενωμένη Νικαράγουα θριαμβεύει» (συμμαχία που συμμετέχει το Μετώπο Σαντινίστας με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό, φιλελεύθερες δυνάμεις και στηρίζεται από μερίδα του κεφαλαίου) σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της «Cid Gallup». Ο Φάμπιο Γκαντέα Μαντίγια, υποψήφιος του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος - PLI, συγκεντρώνει 30%. Τρίτος φέρεται να έρχεται ο πρώην πρόεδρος Αρνόλντο Αλεμάν με 11%. Ας σημειωθεί πως σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Νικαράγουα στον πρώτο γύρο χρειάζεται κανείς 40% για να εκλεγεί ή 35% με 5% διαφορά από το δεύτερο.

ΚΑΝΝΕΣ - TOKIO.-- Tην πιθανότητα διάλυσης της Κάτω Βουλής με σκοπό την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο για αύξηση του φόρου κατανάλωσης (ΦΠΑ) από 5 σε 10% ανήγγειλε χτες από τις Κάννες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα. Παράλληλα, η ιαπωνική εταιρεία ενέργειας «Tepco», οι εγκληματικές αμέλειες και παραλείψεις της οποίας συνέβαλαν στο πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, προέβλεψε πως θα καταγράψει ζημιές ύψους 576,3 δισεκατομμυρίων γεν (5,20 δισεκατομμύρια ευρώ) μέσα στη διετία 2011-2012 εξαιτίας των εξόδων που συνδέονται με τον πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκτίναξη στα 212 δολάρια το βαρέλι των ονομαστικών τιμών του πετρελαίου το 2035 αναμένει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με προσχέδιο της ετήσιας έκθεσής του, «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές» αναθεωρώντας προς τα άνω τις εκτιμήσεις του για τη διαμόρφωση των τιμών το 2015 και 2035.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν, όταν δυνάμεις καταστολής απέκρουσαν με δακρυγόνα και γκλομπς την απόπειρα μετατροπής σε διαδήλωση της κηδείας του πατέρα στελέχους της σιιτικής αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα του κόμματος «Wefaq». Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες.

ΝAΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Κενυάτης υπουργός Εξωτερικών Μόσες Βετάνγκουλα, κάλεσε χτες τον πρέσβη της Ερυθραίας προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για την «πιθανότητα να απογειώθηκαν από την Ερυθραία» αεροσκάφη που μετέφεραν στη Σομαλία όπλα και πυρομαχικά στους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ». Το ίδιο 24ωρο, άνδρες του πολεμικού ναυτικού της Κένυας σκότωσαν επτά Σομαλούς εν πλω επειδή τους θεώρησαν «τρομοκράτες». Ωστόσο, σύμφωνα με συγγενείς τους τα θύματα ήταν απλοί ψαράδες...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Στα χέρια της εταιρείας «Ανγκλο-Αμέρικαν» πηγαίνει ο έλεγχος της νοτιοαφρικανικής εταιρείας διαμαντιών Ντε Μπερς (De Beers) έναντι 5,1 δισ. δολάρια τα οποία θα δοθούν στον οίκο των Οπενχάιμερ για την εξαγορά του 40% των μετοχών της εταιρείας.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ξεκίνησε χτες και επίσημα στη Σλοβενία η προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου με την κατάσταση της οικονομίας να βρίσκεται στο επίκεντρο, τόσο λόγω των αναταραχών στην ευρωζώνη, όσο και εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα αστικά πολιτικά κόμματα εστιάζουν στη μείωση του χρέους, στην ανάγκη αντιλαϊκών διαρθρωτικών «μεταρρυθμίσεων», ειδικά όσον αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα και προτείνουν ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εναρξη προεκλογικής εκστρατείας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ξεκίνησε χτες επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ισπανία στις 20 Νοέμβρη, μια μέρα αφότου το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Οκτώβρη κατά 3,17% από το Σεπτέμβρη. Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα άνεργοι - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - και 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Η πρώτη δημοσκόπηση κατά την προεκλογική περίοδο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα δείχνει πως το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μιαριάνο Ραχόι συγκεντρώνει το 46,6% (195 έδρες στο 350μελές Κοινοβούλιο) έναντι του 29,9% (121 έδρες) του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

Το Λαϊκό Κόμμα καλεί προεκλογικά τους ψηφοφόρους να «ενωθούν για την αλλαγή», υποσχόμενο να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ υποστηρίζει πως θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση εξοικονομώντας χρήματα με «καλύτερη διαχείριση». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατεβαίνει στις εκλογές με το σύνθημα «αγωνιστείτε γι' αυτά που θέλετε» με υποσχέσεις για αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους και κατηγορώντας το Λαϊκό Κόμμα πως θα επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, «ξεχνώντας» φυσικά την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούσε το ίδιο. Ηδη, στη χώρα έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις που πλήττουν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα. Εξάλλου, πρόσφατα, στις 2 Σεπτέμβρη, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού Κόμματος ανέδειξαν για μια ακόμα φορά πως αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, υπερψηφίζοντας με τη διαδικασία του επείγοντος νομοθετική μεταρρύθμιση ώστε να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας ο λεγόμενος «χρυσός κανόνας δημοσιονομικής σταθερότητας» που αποτελεί πρόσχημα για το πέρασμα νέων αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται να προστεθούν στις περικοπές μισθών και συντάξεων.

NIΓΗΡΙΑ
Νέες επιθέσεις ισλαμιστών

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Αλυσιδωτές εκρήξεις συγκλόνισαν χτες νευραλγικές περιοχές της πόλης Μιντόγκουρι της Βορειοανατολικής Νιγηρίας, προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση στις τοπικές αρχές καθώς επανέφεραν στο προσκήνιο την ασταμάτητη ένοπλη δράση της ισλαμικής οργάνωσης «Μπόκο Χάραμ».

Τρεις από τις εκρήξεις σημειώθηκαν στο τοπικό στρατηγείο των κρατικών μυστικών υπηρεσιών, σε διοικητήριο του στρατού και σε στρατώνα. Η άλλη, τέταρτη, έκρηξη σημειώθηκε σε κολέγιο της πόλης, απ' όπου έβγαιναν ως χτες αργά το απόγευμα μαύροι καπνοί.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις τοπικών αξιωματούχων στο BBC, πέθαναν τρεις από τους βομβιστές αυτοκτονίας και ένας στρατιώτης. Ωστόσο, ως χτες βράδυ η κατάσταση ήταν συγκεχυμένη σχετικά με τα θύματα των επιθέσεων, καθώς άλλη μία, πέμπτη κατά σειρά, βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ έξω από την έδρα της στρατονομίας στην πρωτεύουσα της πολιτείας Γιόμπε, Νταμάτουρου (130 χλμ δυτικά του Μιντόγκουρι). Η συγκεκριμένη έκρηξη προκάλεσε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον τραυματισμό δύο στρατιωτών.

Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις χτεσινές επιθέσεις, εντούτοις η μεθοδολογία και η επιλογή των στόχων ταυτίζονται με αυτούς της ισλαμικής οργάνωσης «Μπόκο Χάραμ», η ένοπλη δράση της οποίας έχει προκαλέσει από τις αρχές τρέχοντος έτους το θάνατο τουλάχιστον 240 ατόμων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ