ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόπρακτα για τη μετανάστευση

«Αόρατη Ολγα»
«Αόρατη Ολγα»
Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον Γιάννη Τσίρο και την Λένα Κιτσοπούλου τη συγγραφή δύο νέων μονόπρακτων, με θέμα τον «ξένο». Τα μονόπρακτα παρουσιάζουν δύο εκδοχές του όρου «ξένος», συνδεδεμένες με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Τα έργα παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση, σε συμπαραγωγή με το χώρο τέχνης «Βρυσάκι».

Το έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Ολγα» βασίζεται σε πραγματική ιστορία και μαρτυρίες. Παρουσιάστηκε πέρυσι για λίγες παραστάσεις. Μια νεαρή μετανάστρια, θύμα του τράφικινγκ, αποτελεί αντικείμενο σκληρής συναλλαγής. Οι σκοτεινές διαδρομές που της επιβάλλει ο σωματεμπορικός μηχανισμός δεν της επιτρέπουν να ξεφύγει από το αδιέξοδό της. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης. Σκηνικά - κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Μάριος Στρόφαλης. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής. Η παράσταση «Αόρατη Ολγα» συμμετέχει στο πρόγραμμα «Emergency Entrance», ένα διεθνές θεατρικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, του θεάτρου «Γκαριμπάλντι» της Ιταλίας, του Εθνικού Θεάτρου Ισραήλ «Habima», του Εθνικού Θεάτρου Πράγας, του ουγγρικού θεάτρου της Κλουζ - Ρουμανία και του «Schauspielhaus» του Γκρατς της Αυστρίας. Το πρόγραμμα επιδοτείται από το Culture Programme 2007-13, σε συνεργασία με την Ενωση Θεάτρων Ευρώπης. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην Κλουζ (Δεκέμβρης 2010), ενώ οι παραστάσεις θα λήξουν σε φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Γκρατς της Αυστρίας ( 26-29/1/ 2012).

Το έργο «Αουστρας ή Η αγριάδα» της Λένας Κιτσοπούλου, σχολιάζει τη στρέβλωση και τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, στο φόντο της μετανάστευσης. Μια παρέα νέων καλεί σε ένα σπίτι έναν τουρίστα που κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του ξένου δημιουργεί ένταση μεταξύ των προσώπων και οδηγεί σε απρόσμενες καταστάσεις. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Σκηνικά - κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Κίνηση - χορογραφία: Ξένια Θεμελή. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής.

Επαναλήψεις και πρεμιέρες

Στο χώρο «Προσωρινός» (Δεινοκράτους 103 Κολωνάκι), η Ολια Λαζαρίδου παίζει το έργο της «Κορίτσι μπαταρία», σε ισόγειο μιας πολυκατοικίας, διαμορφωμένο από την εικαστικό Μυρτώ Σταμπούλου, με «σκηνικό» τους πολυσύχναστους δρόμους. Η ηθοποιός μιλά για προσωπικές της ιστορίες. Ενα οδοιπορικό στο παρελθόν, μπροστά στον 21ο αιώνα. Σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη, ήχοι Γιώργου Πούλιου - Κώστα Τσιώλη. Κοστούμια, make-up Πλάτωνα Λούβαρη. Φωτισμοί Σοφίας Αλεξιάδου.

Το έργο του Ρομπέρ Ντυμπά Ε«Ανδρική νοημοσύνη, οξύμωρο;» παίζει στο «Κόρονετ» (Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι), ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Διασκευή - σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη, σκηνικά - κοστούμια : Αθηνά Πουρέα, μουσική: Πάνος Φορτούνας, φωτισμοί: Peter Arnessen, βίντεο: Αντώνης Ντούσιας.

  • Το θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης» παρουσιάζει το έργο της Πτούσκινα Ναντιέζντα Μιχάιλοβνα «ABNORMAL». Σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου. Μετάφραση: Παυλίνα Γαλανοπούλου. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργης Κοντοπόδης. Μουσική επένδυση: Προμηθέας Αλειφερόπουλος. Παίζουν: Μαρία Αλιφέρη, Γιώργης Κοντοπόδης.
  • Ο μονόλογος «Η «κακομοίρα» της Νάπολι», βασισμένος στο μυθιστόρημα της Elena Ferrante «I giorni dell' abbandono» επαναλαμβάνεται στο «Επί Κολωνώ». Σκηνοθεσία Μαρίας Τσαρούχα, κείμενο Μ. Τσαρούχα - Πέπης Μοσχοβάκου. Παίζουν: Πέπη Μοσχοβάκου, Παργινός. Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου. Μουσική - μουσική επιμέλεια: Γιάννης Γιούνης, Μαρία Τσαρούχα. Μουσική επεξεργασία: Νίκος Μαρινόπουλος.
  • Η ομάδα «Πράξον ανομήματα» παρουσιάζει στο «Αντιθέατρο», την παράσταση «Χωρίς-me». Με επιστολές χωρισμένων γυναικών, η παράσταση προσπαθεί να εισχωρήσει στην ευαισθησία των γυναικών, που διεκδικούν τη χειραφέτησή τους. Παίζουν: Τζαβάρα Ειρήνη, Εμμανουέλα Ζενζεφίλη, Ευα Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία Μαρίας Ξενουδάκη. Σκηνικά της ομάδας. Φωτισμοί Δημήτρη Αδαμόπουλου.
Μελωδική «Εκδρομή»

Σε μια μελωδική «Εκδρομή» με τραγούδια που έχουν αγαπηθεί προσκαλεί η Αρλέτα, στις 11/11 (9 μ.μ.), στο θέατρο «Badminton» (πρόκειται για τη συναυλία που δεν έγινε στο Ηρώδειο). Η στιχουργός, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια και μουσικός, ιδανική ερμηνεύτρια ενός ολόκληρου μουσικού ρεύματος, θα θυμηθεί παλιές και πιο πρόσφατες μουσικές «διαδρομές» μαζί με αγαπημένους φίλους. Μαζί της θα είναι οι Κώστας Καράλης, Μανώλης Μητσιάς και Διονύσης Σαββόπουλος. Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αρχή της πορείας της, η ποιητική, τρυφερή, αλλά και σαρκαστική Αρλέτα μάς προσκαλεί να θυμηθούμε τραγούδια που βρίσκονται στην καρδιά μας. Ενα «ταξίδι» από την εποχή του «νέου κύματος» μέχρι τους διαφορετικούς και ενδιαφέροντες «δρόμους» που ακολούθησε στη συνέχεια.

Φθηνότερα εισιτήρια

Το Εθνικό Θέατρο όλο το Νοέμβρη θα προσφέρει στους νέους - έως 23 ετών - εισιτήρια 10 ευρώ οποιαδήποτε ημέρα θέλουν να δουν παράσταση στην Κεντρική Σκηνή του, όπου παίζεται «Ο βασιλικός» του Αντωνίου Μάτεση, και όπου από τις 16/11 θα παίζεται - εναλλάξ - και «Ο Περικλής» του Σαίξπηρ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι στη Νέα Σκηνή παίζεται «Ο κόκκινος βράχος» του Γρ. Ξενόπουλου και στην Παιδική Σκηνή «Κατίνα Παξινού» («Ρεξ») «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Αλκης Ζέη.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι το Εθνικό Θέατρο αναζητά άνδρες και γυναίκες ηθοποιούς, από 60 έως 75 ετών, για την περίοδο 2012 - 2013. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν από τις 7 έως τις 23 Νοεμβρίου με το Γραφείο Σκηνής, κ. Μαριάννα Πανά, τηλ. 210.5288.112, Δευτέρα - Παρασκευή 11πμ-2μμ.

  • Και το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» μειώνει κι άλλο τις τιμές των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του, από τις 9/11. Πέρα από την επέκταση σε 2 ημέρες της βδομάδας του φθηνού εισιτηρίου (12 ευρώ κάθε Τετάρτη, Πέμπτη) για όλες τις παραγωγές του, τα εισιτήρια κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή διαμορφώνονται ως εξής: «Ο συγγραφέας», γενική είσοδος 15 ευρώ. «The Pillowman», κανονικό 17 ευρώ, φοιτητικό 15 ευρώ (ισχύει και για νέους έως 26 ετών και για άνω των 65 ετών). Σε όλες τις παραγωγές («Ορφανά», «Ο συγγραφέας», «The Pillowman»), όλες τις ημέρες το εισιτήριο για τους ανέργους είναι 10 ευρώ. Η παιδική παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου», εκτός από νοσοκομεία και ιδρύματα, παίζεται κάθε Κυριακή (11πμ), στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», με ελεύθερη είσοδο.
Μουσικά... «Ολα εσύ»

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παρουσίαση - στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας - του δίσκου «Ολα εσύ», του τραγουδιστή Απόστολου Φωτιάδη, που περιλαμβάνει έντεκα εξαιρετικά τραγούδια. Μια δημιουργία - «ταξίδι στο όνειρο», όπως τόνισε ο τραγουδοποιός Αλ. Τσιωνάς. Μουσική Δημήτρη Φωτιάδη. Στίχοι Μαρίας Μπιλιλή - Φωτιάδη - Απόστολου Φωτιάδη.

«Ακουσα το "Ολα εσύ" και θέλω να σας σφίξω το χέρι, που σε δύσκολους καιρούς επιμένετε να κρατήσετε την ψυχή σας όρθια, σε ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά φιλικό σε φρέσκιες και νεανικές προσπάθειες, όπως η δική σας», τόνισε ο Χρήστος Λεοντής, σε χαιρετιστήριο γράμμα που έστειλε και που διαβάστηκε στην παρουσίαση του δίσκου. Χαιρετιστήρια έστειλαν, επίσης, οι Λ. Χαλκιάς, Θ. Μπακαλάκος και Ν. Τουλιάτος.

Στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» παρουσιάζεται το παιδικό μιούζικαλ του Παναγιώτη Καποδίστρια «Η ακρίδα που δε μπορούσε να πει το ρο», σε σκηνοθεσία του ίδιου. Μουσική: Γιάννης Μιχαήλ. Χορογραφίες: Χαριτίνη Τσικούρα. Κοστούμια: Μαρία Αχμέτ. Σκηνικά: Αγγελική Μαχαίρα - Φρυνέλλη Οικονόμου. Παίζουν: Μαίρη Αθανασίου, Αργύρης Γιαμάλογλου, Σταυρούλα Δάμπαλη, Γιούλη Μακρή, Αγγελική Μαχαίρα.

«Αρωμα» Κρήτης, στις δύο συναυλίες που θα δώσουν ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, (σήμερα και 11/11) στο «Ρυθμό Stage» (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, 210 9750.060). Οι δύο Κρητικοί καλλιτέχνες «σμίγουν» επί σκηνής, σ' ένα πρόγραμμα με τραγούδια Ελλήνων δημιουργών, παραδοσιακά καθώς και τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας τους.

Με αφορμή την παράσταση «Υπό το μηδέν» στο θέατρο «ΠΚ» και την έκδοση του έργου (εκδόσεις «Σοκόλη - Κουλεδάκη»), ο Ισπανός συγγραφέας Αμπελ Θαμόρα με τον συνεργάτη του, σκηνοθέτη - ηθοποιό, Σέρχιο Καμπαγιέρο θα συμμετέχουν σε συζήτηση (6/11, 5 μ.μ.) στο «ΠΚ» (Κασομούλη 30, μετρό Ν. Κόσμος), με τους Νίκο Θρασυβούλου, Λίνα Ζαρκαδούλα, Δημήτρη Ψαρρά, Χρήστο Νικολόπουλο, Πέτρο Λαγούτη, Νεκτάριο Λουκιανό, Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Οι Πέτρος Λαγούτης και Νεκτάριος Λουκιανός θα διαβάσουν αποσπάσματα του έργου.

Ενα λαϊκό και ρεμπέτικο πρόγραμμα παρουσιάζουν (σήμερα και 11-12/11, 10.30μμ) στην «Αθηναίισα Live» (Ηρώνδα 8, Παγκράτι, 2107242172) οι Μανώλης Δημητριανάκης, Γιάννης Ντουνιάς, Γιώργος Αλτής. Οι Γιάννης Ντουνιάς και Γιώργος Αλτής υποδέχονται τον Μανώλη Δημητριανάκη, συνεργάτη δισκογραφικά με τους Ν. Ξυδάκη, Μ. Ρασούλη, Ν. Παπάζογλου, Μ. Λοΐζο, Χάρη Αλεξίου, Ν. Μαμαγκάκη, Γ. Ιωάννου κ.ά. Την ορχήστρα απαρτίζουν οι: Χρυσή Παπαγιαννούλη (τραγούδι), Σπύρος Πανταζής, Γιώργος Μπαμπάνης, Φώτης Τσούτσιας, Αντώνης Τζίκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ