ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ιστορικός περίπατος στον Πειραιά

Την Κυριακή 20 Νοέμβρη θα γίνει ο δεύτερος ιστορικός περίπατος για μαθητές Γυμνασίου

Αφιερωμένος στην Οχτωβριανή Επανάσταση και την ίδρυση του ΚΚΕ είναι ο ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ που θα γίνει την Κυριακή 20 Νοέμβρη στον Πειραιά. Πρόκειται για το δεύτερο ιστορικό περίπατο που διοργανώνει η Οργάνωση, για μαθητές Γυμνασίου κυρίως, για τη γνωριμία με πλευρές της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος, της Ιστορίας του ΚΚΕ. Ο πρώτος περίπατος είχε γίνει στις 29 Οκτώβρη στα κρατητήρια της Γκεστάπο στην οδό Κοραή στα τέλη Οκτώβρη και θα ακολουθήσουν κι άλλοι, ένας κάθε μήνα.

Το ραντεβού για την Κυριακή έχει οριστεί για τις 10.30 π.μ. στο σταθμό ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Από εκεί, όσοι συμμετάσχουν, θα πάνε στα Γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, όπου θα γίνει εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο κτίριο όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ στον Πειραιά. Τελευταίος σταθμός θα είναι το μνημείο των Πεσόντων Εργατών στο Πασαλιμάνι.

Για τη μελέτη των γεγονότων, στα οποία είναι αφιερωμένος ο ιστορικός περίπατος, από την ΚΝΕ προτείνεται η εξής βιβλιογραφία: «Οι δύο δρόμοι» του Κ. Παρορίτη, «Τα συντροφικά τραγούδια» του Γ. Ρίτσου, «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Νικ. Οστρόφσκι, «Ο πρώτος δάσκαλος» του Τζ. Αϊτμάτοφ, «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζ. Ριντ.

Στο αιματοβαμμένο Πασαλιμάνι

Οι συμμετέχοντες στον ιστορικό περίπατο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία από τις σημαντικές στιγμές στην Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα, τις μεγάλες απεργίες του 1923. Τα κύρια αιτήματα της απεργίας ήταν σταθεροποίηση των ημερομισθίων με βάση τον τιμάριθμο. Μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Απόλυση κρατούμενων απεργών. Κατάργηση της λογοκρισίας επί των εργατικών ζητημάτων. Απαγόρευση της εξαγωγής ανεπεξέργαστων καπνών και άλλα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν στις 23 Αυγούστου 1923. Στην πλατεία Πασαλιμανιού στον Πειραιά διοργανώθηκε Πανεργατική συγκέντρωση από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ. Με διαταγή της κυβέρνησης χτυπήθηκε η συγκέντρωση προκειμένου να διαλυθεί διά της βίας. Από την επίθεση στρατού και αστυνομίας ενάντια στους απεργούς στο Πασαλιμάνι, 11 εργάτες έπεσαν νεκροί, 100 τραυματίστηκαν και 500 περίπου συνελήφθησαν.

Αγώνας και οργάνωση για την ανατροπή

Εκδήλωση των Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Με μαζική συμμετοχή των νέων εργαζομένων που βιώνουν πιο έντονα τις ανατροπές στις εργασιακές κατακτήσεις αλλά και την ανεργία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα της ΕΔΟΘ στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση των Κλαδικών Οργανώσεων Kεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με θέμα «Ούτε βήμα πίσω στον πόλεμο του κεφαλαίου. Αγώνας και οργάνωση για την Ανατροπή». Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των λογοτεχνικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», πλαισιωμένη με μουσική και τραγούδια. Επίσης, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Μάθε εργάτη πώς...» των Σήφη Στάμου και Κώστα Σταματόπουλου.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της κρίσης, στις επιπτώσεις για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Σημείωσε ότι η διαμόρφωση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου καπιταλιστών, αστικών κομμάτων και ΕΕ αποκαλύπτει την αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και τους ανταγωνισμούς, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και τα ρήγματα που δημιουργεί το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, στο εσωτερικό του αστικού πολιτικού συστήματος. Και πρόσθεσε πως τώρα, ο λαός πρέπει να μεγαλώσει αυτά τα ρήγματα, με την πάλη του, ταξικά προσανατολισμένος, να δυναμώσει τη λαϊκή συμμαχία και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Για τις επαναστάσεις του μέλλοντος

Εκδήλωση της ΚΝΕ στην Πάτρα

«Οι επαναστάσεις του μέλλοντος θα είναι σοσιαλιστικές» είναι το μήνυμα που έστειλε η Νομαρχιακή Οργάνωση Αχαΐας της ΚΝΕ μέσα από την ομότιτλη εκδήλωση που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή κυρίως μαθητών και εργαζόμενων νέων. Η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ και ομιλήτρια στην εκδήλωση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τα συμπεράσματα που αντλούνται από αυτόν για την πάλη του σήμερα, ιδιαίτερα σε χώρους μόρφωσης και δουλειάς.

Αντίστοιχη εκδήλωση έκανε την περασμένη Παρασκευή και η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Πάτρας.

Αθλητικά τουρνουά με πρωταγωνιστές τους μαθητές

Πρωτοβουλίες των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Πειραιά και Πάτρας

Το μήνυμα ότι διεκδικούν τα δικαιώματά τους στο σχολείο και στη ζωή στέλνουν οι μαθητές με πρωτοβουλίες διοργάνωσης αθλητικών τουρνουά σε Αθήνα και Πάτρα.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινά το τουρνουά ποδοσφαίρου 7Χ7 που συνδιοργανώνουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά καλώντας κάθε σχολείο να συμμετάσχει με την ομάδα του. «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου! Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» είναι το κεντρικό σύνθημα του τουρνουά που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 36 ομίλους, ανάλογα με την περιοχή τους. Από τους αγώνες θα αναδειχθούν 16 νικητές και 1 πρωταθλητής. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.mathites.gr και να δηλώσουν συμμετοχή στα εξής τηλέφωνα:

Δυτικές Συνοικίες:6978.271.793.

Κεντρικές Συνοικίες:6978.272.104.

Ανατολικές Συνοικίες:6978.271.725.

Βόρειες Συνοικίες:6978.271.728.

Νότιες Συνοικίες:6978.268.114.

Πειραιάς:6978.267.734.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία αναλαμβάνει επίσης για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας που διοργανώνει τουρνουά μπάσκετ 3Χ3, με σύνθημα «Καρφώνουμε ενάντια στα μέτρα τους, δεν πληρώνουμε εμείς την κρίση τους». Μέσα από τη διοργάνωση, οι μαθητές στέλνουν μήνυμα διεκδίκησης του δικαιώματος στην άθληση καθώς, όπως σημειώνουν, στην πόλη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι οι χώροι όπου μπορούν να αθληθούν δωρεάν. Οι αγώνες θα γίνουν στο 3ο Λύκειο (Ελ. Βενιζέλου και Αγ. Τριάδος, συγκοινωνία με το λεωφορείο Ν. 3). Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο: saspatras.wordpress.com. Για δηλώσεις συμμετοχής, σχολεία και τάξεις μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6984.318.680 και στο e-mail: saspatras@gmail.com. Ηδη υπάρχει σημαντική ανταπόκριση από σχολεία της πόλης.

Συνέλευση του ΣΑΣΑ

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας πραγματοποιεί το Σάββατο 19 Νοέμβρη στις 4 το απόγευμα συνέλευση στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Το ΣΑΣΑ απευθύνει κάλεσμα στα σχολεία της Αθήνας να συμμετάσχουν.

1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ
Από τύχη δεν τραυματίστηκαν παιδιά!

Αλλη μια φορά «έβρεξε» σοβάδες σε σχολείο...

Ενα ακόμη συμβάν, που θα μπορούσε να στοιχίσει και ζωές μικρών παιδιών, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι τα προβλήματα υποδομών που υπάρχουν σε πολλά σχολεία, λόγω της πολιτικής δραστικών περικοπών των δαπανών στην Παιδεία, είναι πολλά και οξυμένα και ότι οι ευθύνες των κυβερνητικών και τοπικών αρμοδίων είναι εγκληματικές.

Το συμβάν έλαβε χώρα στο 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας Βόλου όταν αποκολλήθηκε και έπεσε ένα μεγάλο τμήμα του σοβά στο διάδρομο του σχολείου σε έκταση δύο τετραγωνικών μέτρων! Ευτυχώς, ήταν Σαββατοκύριακο όταν σημειώθηκε το περιστατικό και όχι ημέρα λειτουργίας του σχολείου κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Το νηπιαγωγείο θα παραμείνει κλειστό αυτή τη βδομάδα για να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης. Η ουσία, όμως, είναι ότι ο κίνδυνος παραμένει, γενικότερα, σε όλα τα σχολεία, με άθλια κτιριακή υποδομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ