ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αύξηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ανάθεμα» στην Ευρωζώνη και στην κρίση που την δονεί εκ μέρους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που «βρήκε» τον ένοχο για την εκτόξευση της ανεργίας. Ανεργία που ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών με τους νέους έως 24 ετών να είναι τα «πρόβατα για σφαγή» της καπιταλιστικής κρίσης, ειδικά νέοι από τα λαϊκά στρώματα που από πολύ νωρίς αναγκάζονται να βγουν στην βιοπάλη. Η καπιταλιστική κρίση δονεί τη Βρετανία από τα τέλη του 2007 όταν και ξέσπασε η κρίση στις ΗΠΑ και φυσικά πολύ πριν την κρίση στην Ευρωζώνη και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα το τρίτο μήνα του διανυόμενου έτους, σκαρφάλωσε στο 8,3% και στους 2,62 εκατομμύρια ανέργους, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 1996. Ο αριθμός των νέων ανέργων έφτασε τα 1,016 εκατ. με το ποσοστό των ανέργων ηλικίας 16-24 ετών να φτάνει στο 21,9%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τη στιγμή που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία για τους νέους το 1992, σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph».

Επίσης, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η μακροπρόθεσμη ανεργία επίσης αυξήθηκε και ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι είναι εκτός της αγοράς εργασίας για πάνω από ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 31.000, φθάνοντας τις 868.000.

ΙΤΑΛΙΑ
Τεχνοκράτες στην υπηρεσία του κεφαλαίου

ΡΩΜΗ.--

Ορκίστηκε χτες το απόγευμα η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», αφού προηγούμενα είχε παρουσιαστεί από τον Μάριο Μόντι, με στόχο τη διάσωση του κεφαλαίου από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση, εφαρμόζοντας αντιλαϊκή πολιτική με επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας. Σήμερα ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αναμένεται να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία και την Παρασκευή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η επιλογή των «τεχνοκρατών» που συγκροτούν το 11μελές Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι τυχαία καθώς απαρτίζεται από τραπεζίτες, ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες κ.λπ. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωπικά το υπουργείο Οικονομικών, και ανάμεσα σε άλλους ξεχωρίζουν: Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Αννα Μαρία Καντσελιέρι νομάρχης στην Μπολόνια, υπουργός Δικαιοσύνης η Πάολο Σεβερίνο, δικηγόρος και υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου της Ρώμης «Luiss» που είναι διασυνδεδεμένο με την Ενωση Βιομηχάνων «Confindustria», το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντ' Αγκατα (ο οποίος έχει επίσης διατελέσει πρέσβης στο Ισραήλ 2002 - 2004, αντιπρόσωπος της Ιταλίας στον ΟΗΕ 1993 - 98), και στο υπουργείο Αμυνας ο ναύαρχος Τζαμπάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, επιφορτισμένος με το σχεδιασμό των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβάνοντας το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επιπλέον, ο Φραντσέσκο Προφούμο, επικεφαλής του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών επελέγη για το υπουργείο Παιδείας, ο Κοράντο Πασέρα, διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας «Intesa Sanpaolo» είναι ο νέος υπουργός Υποδομών, Οικονομικής Ανάπτυξης και Μεταφορών, η Ελσα Φορνέρο, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορίνο αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και ο Πιέρο Γκνούντι, επικεφαλής της εταιρείας παροχής ενέργειας «Enel SpA» ορκίστηκε υπουργός Τουρισμού και Αθλητισμού.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μόντι ισχυρίστηκε ότι «η νέα κυβέρνηση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών» και συμπλήρωσε «πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει ο τομέας εκείνος των αγορών, που αφορά, ειδικότερα, τη χώρα μας», ταυτόχρονα όμως δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου αν σκοπεύει να επιβάλει νέο ειδικό φόρο για την κινητή και ακίνητη περιουσία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε, χθες, ο Ισραηλινός πρέσβης όπου του διατυπώθηκε επίσημη διαμαρτυρία για το ισραηλινό πλήγμα κοντά στην κατοικία του Γάλλου προξένου στη Λωρίδα της Γάζας, που τραυμάτισε τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του. Εκτός αυτού, η γαλλική διπλωματία επανέλαβε την καταδίκη της για τις, προ εβδομάδας, ανακοινώσεις ανέγερσης επιπλέον κατοικιών σε εποικισμούς της ανατολικής Ιερουσαλήμ, επιμένοντας ότι η πόλη «πρέπει να γίνει πρωτεύουσα δύο κυρίαρχων κρατών», θέση που η ισραηλινή ηγεσία απορρίπτει.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αυτό που όλοι γνώριζαν, δηλαδή την ανάμειξη βρετανικών μυστικών υπηρεσιών εξαρχής στις ταραχές που εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις και μετά σε Εμφύλιο στη Λιβύη, επιβεβαίωσε, χθες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, δικαιολογώντας την ως «απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ασφάλειας Δυτικών αξιωματούχων, αλλά και αντικαθεστωτικών» και παραδεχόμενος και απώλειες.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Διέψευσαν κατηγορηματικά οι ιρανικές αρχές τις πληροφορίες ότι πίσω από τη φονική έκρηξη, του Σαββάτου, σε βάση του παραστρατιωτικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης» βρίσκεται η ισραηλινή «Μοσάντ», υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ατύχημα κατά τη διάρκεια έρευνας για οπλικό σύστημα κατά του Ισραήλ. Στο μεταξύ, σήμερα αρχίζει στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας η συζήτηση σχετικά με την έκθεσή της για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία έχει, ήδη, προκαλέσει ενδο-ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές αντιθέσεις.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου της Κολομβίας αποφάσισε, με ψήφους 11 υπέρ, την απόσυρση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του νόμου 30 για την Ανώτατη Εκπαίδευση, μεταρρύθμιση που προκάλεσε τη μαζική αντίδραση των φοιτητών που από τις 12 Οκτώβρη έχουν ξεκινήσει καταλήψεις και κινητοποιήσεις διαρκείας.

TZAΚΑΡΤΑ.-- Το θάνατο οκτώ χρυσωρύχων στην περιοχή Πανιάι της ανατολικής επαρχίας της Ινδονησίας, Παπούα, από τα πυρά αστυνομικών ανήγγειλε χτες εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΧΑΓΗ.-- Ως τις 7 Δεκέμβρη θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Σερζ Μπράμερτζ, επικεφαλής γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την πορεία συνεργασίας του δικαστηρίου με τη Σερβία. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών για το Κοσσυφοπέδιο, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, δεν απέκλεισε επανέναρξη των συνομιλιών με την Πρίστινα στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή, δίχως όμως και να τις επιβεβαιώσει...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Διαδηλώσεις οργανώνουν σήμερα τα μέλη του αποκαλούμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» για τη συμπλήρωση των δύο μηνών από την έναρξη των κινητοποιήσεων και στον απόηχο της καταστολής σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Χθες νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο πάρκο Ζουκότι, μετά την απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματος να επιτραπεί εκ νέου η κατάληψή του.

AΓΚΟΛΑ
«Επενδυτές» αναζητεί ο Πορτογάλος πρωθυπουργός...

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Επίσκεψη στην Αγκόλα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Πορτογαλία ενόψει του μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο για λογαριασμό του ντόπιου και ευρωενωσιακού κεφαλαίου, πραγματοποιεί ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Εκπρόσωπος του Ζοζέ Εδουάρδο Ντος Σάντος, προέδρου της πετρελαιοπαραγωγού Αγκόλας, επιβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό θα συζητηθούν η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ισχυρών διμερών εμπορικών σχέσεων και το πρόγραμμα πορτογαλικών ιδιωτικοποιήσεων νευραλγικών κρατικών εταιρειών, μεταξύ αυτών η εταιρεία ηλεκτρισμού «Energias de Portugal», οι πορτογαλικές αερογραμμές «TAP» κ.α.

Η πρώην πορτογαλική αποικία της Αγκόλας είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Λισαβόνας. Oι επενδύσεις της Αγκόλας στην Πορτογαλία - και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα - αυξήθηκαν από 1,6 εκατομμύρια ευρώ το 2002 σε 116.000.000 ευρώ το 2009. Υπολογίζεται μάλιστα πως αγκολέζικες εταιρείες έχουν περίπου το 4% μετοχοποιημένων πορτογαλικών εταιρειών - από τράπεζες ως τηλεπικοινωνιακές και εταιρείες ενέργειας.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αγκόλα όπου εργαζόταν ο ιατρός πατέρας του, όταν η χώρα ήταν ακόμη αποικία της Πορτογαλίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Κυβέρνηση μεγάλου αντιλαϊκού συνασπισμού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. --

Ο λεγόμενος «μεγάλος συνασπισμός», συνεργασία σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών (SPD και CDU), μετά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, επαναλαμβάνεται στην τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου. Ο Σοσιαλδημοκράτης - SPD Κλάους Βόβεραϊτ, αναλαμβάνει καθήκοντα στις 24 Νοεμβρίου.

Οσον αφορά τη συμφωνία, χτες το πρωί, SPD και CDU, που απέσπασαν στις πρόσφατες τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 28% και 23% αντίστοιχα, κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Βόβεραϊτ κυβερνά από το 2001, όταν είχε σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού αρχικά με το «Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» - PDS, και μετά με τη συνέχειά του το Κόμμα της Αριστεράς - Die Linke, κυβέρνηση που ακολούθησε φυσικά πιστά όλες τις επιταγές του κεφαλαίου για λιτότητα, περικοπές, και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο όπως παντού στη Γερμανία. Εξ αρχής, το SPD απέρριψε την επανάληψη του εγχειρήματος, ενώ και οι σχετικές συνομιλίες με τους Πράσινους της Ρενάτε Κίναστ που ήλθαν στην τρίτη θέση με 18%, κατέληξαν σε αποτυχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ