ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ιστορικός περίπατος στον Πειραιά την Κυριακή

Στις 10.30 π.μ., στο σταθμό του ΗΣΑΠ, το ραντεβού

Το κτίριο που ιδρύθηκε το ΚΚΕ στον Πειραιά και θα επισκεφτούν οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στον περίπατο
Το κτίριο που ιδρύθηκε το ΚΚΕ στον Πειραιά και θα επισκεφτούν οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στον περίπατο
Ενα πολύτιμο μάθημα ιστορίας διαφορετικό από τα άλλα διοργανώνεται μεθαύριο Κυριακή στον Πειραιά από την ΚΝΕ. Ο λόγος για το δεύτερο κατά σειρά ιστορικό περίπατο για μαθητές γυμνασίου κυρίως, που είναι αφιερωμένος στην Οκτωβριανή Επανάσταση και την ίδρυση του ΚΚΕ.

Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 10.30 π.μ. στο σταθμό ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

Από εκεί, οι νεαροί επισκέπτες θα πάνε στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά όπου θα γίνει εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι μαθητές θα κουβεντιάσουν για εκείνες τις ημέρες του 1917 που ο λαός άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της κοινωνικής εξέλιξης στην ανώτερη βαθμίδα της, το σοσιαλισμό, με προοπτική την αταξική κομμουνιστική κοινωνία. Που ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους «των κολασμένων της Γης» για την έφοδο στο δικό τους ουρανό. Που ως ιστορικό γεγονός απέδειξε έμπρακτα ότι η εποχή του ιμπεριαλισμού είναι εποχή του τέλους του καπιταλισμού, ότι είναι ιστορικά ξεπερασμένος. Οτι την ιστορική πρωτοβουλία γι' αυτή την κοινωνική ανατροπή την έχει στα χέρια της η εργατική τάξη.

Δεύτερος σταθμός του περιπάτου είναι το κτίριο το οποίο στέγαζε τα γραφεία του Ατμομηχανουργικού Συνδέσμου «Ο Προμηθεύς» στην οδό Μπουμπουλίνας του Πειραιά, εκεί που το Νοέμβρη του 1918 έγινε το 1ο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Συνέδριο, που οδήγησε στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), το οποίο στο 3ο έκτακτο Συνέδριο, το 1924, μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο ιστορικός περίπατος θα κλείσει με επίσκεψη στο μνημείο των Πεσόντων Εργατών στο Πασαλιμάνι. Εκεί όπου στις 22 του Αυγούστου 1923 στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έπεσαν νεκροί μετά την επίθεση που δέχτηκαν από το στρατό και την αστυνομία 11 διαδηλωτές.

Για τη μελέτη των γεγονότων, στα οποία είναι αφιερωμένος ο ιστορικός περίπατος, από την ΚΝΕ προτείνεται η εξής βιβλιογραφία: «Οι δύο δρόμοι» του Κ. Παρορίτη, «Τα συντροφικά τραγούδια» του Γ. Ρίτσου, «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Νικ. Οστρόφσκι, «Ο πρώτος δάσκαλος» του Τζ. Αϊτμάτοφ, «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζ. Ριντ.

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
«Χαράτσι» σε γονείς ή απόλυση τραπεζοκόμων!

Ο δήμος κόβει τη χρηματοδότηση για τους τραπεζοκόμους στα σχολεία

Η διοίκηση του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) μεταφέρει στις πλάτες των γονιών το κόστος για την πληρωμή των τραπεζοκόμων (35.000 ευρώ) στα ολοήμερα σχολεία ή προτείνει την απόλυσή τους. Σε σχετικό έγγραφο της Σχολικής Επιτροπής προς τους διευθυντές των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της Νέας Ιωνίας, αναφέρεται: «Σας επισημαίνουμε ότι οι τραπεζοκόμοι έχουν πληρωθεί από τη Σχολική Επιτροπή μέχρι και 15/11/2011 και παρακαλούμε να ενημερώσετε τους γονείς ή τους Συλλόγους Γονέων ότι από το 15/11/2011 το κόστος των τραπεζοκόμων περνάει στη δικαιοδοσία τους»! Στη συνέχεια του εγγράφου αναφέρεται πως οι γονείς «θα πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν να παρέχουν στα παιδιά τους τις υπηρεσίες τραπεζοκόμων ή όχι οπότε και η τραπεζοκόμος θα πρέπει να σταματήσει να απασχολείται».

Στο έγγραφο ...εξηγείται πως «μετά από έρευνα της Σχολικής Επιτροπής, σχετικά με το κόστος πληρωμής των τραπεζοκόμων προέκυψε ότι το ποσόν που απαιτείται το οποίο ανέρχεται στα τριανταπέντε χιλιάδες (35.000) ευρώ είναι δυσβάστακτο για το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής».

Μάλιστα, συμπληρώνεται εκβιαστικά πως «η Σχολική Επιτροπή, αν πληρώσει τις τραπεζοκόμους, δε θα είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικές παροχές στα σχολεία (θέρμανση, γραφική ύλη κ.λπ.) ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπου οι κρατικές επιχορηγήσεις στις Σχολικές Επιτροπές είναι μειωμένες πάνω από 50% σε σχέση με τις επιχορηγήσεις προ μνημονίου».

Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις. Στο 23ο Νηπιαγωγείο συνεδρίασαν οι γονείς μαζί με τις νηπιαγωγούς κι αρνήθηκαν να πληρώσουν, καλώντας το δήμο να βρει τα χρήματα. Υπενθυμίζουμε πως η διοίκηση της Νέας Ιωνίας είναι η ίδια που, μέσω τηλεοπτικών παραθύρων, εμφανίζεται «πρωτοπόρα» στην ανυπακοή στα χαράτσια της ΔΕΗ... Την ίδια ώρα, βέβαια, έχει παρελθόν σε άλλες πρωτοβουλίες: Εφερε απ' τους πρώτους το πρόγραμμα «Χαρούμενο καλοκαίρι» στα σχολεία, με το οποίο ιδιωτική εταιρεία απασχολεί τα παιδιά ένα διάστημα το καλοκαίρι. Επίσης, ήταν απ' τους πρώτους που επιδίωξε να «αξιοποιήσει» τη δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία μέσω ΜΚΟ. Το αποφάσισε, αλλά «πάγωσε», λόγω των αντιδράσεων απ' το ΠΑΜΕ, το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και τη Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής κ.ά. Επίσης, οργανώνει ωδείο με δίδακτρα σε δημοτικό σχολείο της περιοχής, το οποίο δε λειτούργησε λόγω αντιδράσεων.

Την προσπάθεια να μεταφερθεί στους γονείς το οικονομικό βάρος για τις τραπεζοκόμους, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», τονίζοντας: «Είναι ευθύνη του κράτους και μόνο η ομαλή λειτουργία των σχολείων. Να κόψουν το λαιμό τους.

Ζητάμε:

- Εκτακτη κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων.

- Καμιά απόλυση τραπεζοκόμου. Οχι στη μείωση των θέσεων εργασίας.

- Κανείς εκπαιδευτικός να μην αναλάβει εργασία άσχετη με τα διδακτικά του καθήκοντα. Οι δάσκαλοι δεν μπορούν να γίνουν κομμάτια.

- Κανείς γονιός να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία του σχολείου».

Ξεκινούν αύριο τα μαθητικά τουρνουά

Πρωτοβουλίες των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Πειραιά και Πάτρας

Γεγονός θα είναι από αύριο Σάββατο το τουρνουά ποδοσφαίρου 7Χ7 με σύνθημα «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου! Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», που διοργανώνουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά με τη συμμετοχή μαθητών από Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Η αρχή θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο με σχολεία από την Ανατολική Αθήνα και τον Πειραιά. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Πριν από τους αγώνες θα προηγηθούν συσκέψεις με τους μαθητές που θα συμμετάσχουν, με πρωτοβουλία των Συντονιστικών και τη συμμετοχή φορέων όπως το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Πέρα από την οργάνωση των αγώνων θα συζητηθεί το ζήτημα των ναρκωτικών συνολικά, η έκφραση του φαινομένου στις νεαρές ηλικίες, η στάση που καλούνται να κρατήσουν οι μαθητές, η θέση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Ηδη τέτοιες συσκέψεις πραγματοποιούνται απόψε στο Βύρωνα και αύριο στον Πειραιά.

Οι μαθητές θα αγωνιστούν σε 36 ομίλους, ανάλογα με την περιοχή τους και από τους αγώνες θα αναδειχθούν 16 νικητές και 1 πρωταθλητής. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.mathites.gr και να δηλώσουν συμμετοχή στα εξής τηλέφωνα:

Δυτικές Συνοικίες:6978.271.793.

Κεντρικές Συνοικίες:6978.272.104.

Ανατολικές Συνοικίες:6978.271.725.

Βόρειες Συνοικίες:6978.271.728.

Νότιες Συνοικίες:6978.268.114.

Πειραιάς:6978.267.734.

Στην Πάτρα

Αύριο Σάββατο ξεκινά στην Πάτρα το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 που διοργανώνει για μαθητές το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας με σύνθημα «Καρφώνουμε ενάντια στα μέτρα τους, δεν πληρώνουμε εμείς την κρίση τους». Οι αγώνες θα γίνουν στο 3ο Λύκειο (Ελ. Βενιζέλου και Αγ. Τριάδος, συγκοινωνία με το λεωφορείο Ν.3). Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο: saspatras.wordpress.com. Για δηλώσεις συμμετοχής, σχολεία και τάξεις μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6984.318.680 και στο e-mail: saspatras@gmail.com.

Για την έλλειψη εκπαιδευτικού στο Λύκειο Μαντουδίου

Παρέμβαση των περιφερειακών συμβούλων Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ

Την έλλειψη ενός φιλολόγου στο Λύκειο Μαντουδίου, που έχει οδηγήσει γονείς και μαθητές σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Χρονάς Αναστάσιος, Ντούρου Σοφία και Γκικόπουλος Γιώργος. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός της έλλειψης εκπαιδευτικού που είναι βέβαια απόλυτα συνδεδεμένο με τη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και σημειώνουν: «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, δηλώνοντας την ενεργό συμμετοχή μας σε κάθε αγωνιστική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ζητάμε την άμεση αντιμετώπισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας

Τα επόμενα βήματά τους συζητούν οι μαθητές στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο στις 4 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Το ΣΑΣΑ έχει αποφασίσει μετά το τέλος της συνεδρίασης, οι μαθητές που θα συμμετέχουν να πάνε στο χώρο της «Χαλυβουργικής» και να εκφράσουν και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ