ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επικίνδυνη η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ

Ανακοίνωση με αφορμή τη συμμετοχή της 110 Πτέρυγας Μάχης σε άσκηση συνεκπαίδευσης με τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ είναι κομμάτι στο παζλ των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και λυκοσυμμαχιών στην περιοχή της Α. Μεσογείου, που μόνο δεινά προμηνύει για τους λαούς
Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ είναι κομμάτι στο παζλ των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και λυκοσυμμαχιών στην περιοχή της Α. Μεσογείου, που μόνο δεινά προμηνύει για τους λαούς
Να σταματήσουν άμεσα οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ απαιτεί η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, καταγγέλλοντας, με ανακοίνωσή της, στο λαό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, την κυβέρνηση για τη συμμετοχή της χώρας στη νέα άσκηση στο Ισραήλ, με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «F-16», που εδρεύουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η συνεκπαίδευση από τις 14 έως τις 18 Νοέμβρη έγινε στην Αεροπορική Βάση Ovda, όπου εδρεύει η 115 Μοίρα, με αεροσκάφη «F-16». Η κύρια συνεργασία της 337 ελληνικής Μοίρας έγινε με την 133 Μοίρα, η οποία διαθέτει αεροσκάφη «F-15 C/D», με ρόλο αναχαίτισης. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, εκτελέσθηκαν αποστολές δύο εναντίον δύο και τέσσερις εναντίον τεσσάρων, εναέριος ανεφοδιασμός και μεικτές αεροπορικές επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετείχαν δέκα αεροσκάφη, τέσσερα ελληνικά «F-16», τέσσερα «F-15» και δύο ισραηλινά «F-16», με επιθετικό ρόλο. Η συνεκπαίδευση διεξήχθη στο κεντρικό και νότιο χερσαίο τμήμα του Ισραήλ.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας τονίζει ότι η συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί μέρος της λεγόμενης «στρατιωτικής συνεργασίας» των δύο χωρών, η οποία δεν αφορά μόνο στρατιωτικές ασκήσεις. «Αποτελεί - υπογραμμίζει - μέρος της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, που αποτυπώνεται στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο, σαφώς, προβλέπει πιο άμεση διείσδυσή του στη Μέση Ανατολή και επιβολή του σχεδίου περί "νέας Μέσης Ανατολής"».

Και συνεχίζει: «Γίνεται σαφές πως η προωθούμενη "στρατηγική συνεργασία" των δύο χωρών δεν έρχεται να εξυπηρετήσει τους δύο λαούς, αλλά, πάνω απ' όλα, τις επιδιώξεις και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών, στη μοιρασιά των ενεργειακών πηγών και δρόμων, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, καλύτερη θέση και ρόλο στην, γεωστρατηγικής σημασίας, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για το ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες αφού στη βάση του ενδοϊμπεριαλιστικού καταμερισμού και της ανισομετρίας στην ανάπτυξη του καπιταλισμού διεκδικεί καλύτερες θέσεις για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας και παγιδεύει τη χώρα σε ενέργειες και σχέσεις που τίποτα καλό δεν προοιωνίζονται για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής».

Καταλήγοντας, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας επισημαίνει: «Είναι, λοιπόν, σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε η έκφραση της λαϊκής αντίθεσης σ' αυτούς τους σχεδιασμούς που βάζουν πιο βαθιά την Ελλάδα και το λαό μας στο φαύλο κύκλο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μόνη διέξοδο αποτελεί η ενιαία λαϊκή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, η αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που συντονισμένα υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον των λαών της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στα Κατεχόμενα η υπογραφή συμφωνίας με τη «Shell»

Μεγαλώνουν οι κόντρες και οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί για τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα υπογραφεί - όπως μεταδίδει ο τουρκοκυπριακός Τύπος - η συμφωνία της τουρκικής Πετρελαϊκής Εταιρείας ΤΡΑΟ με τη Shell, η οποία θα αφορά γεωτρήσεις τόσο στην Αττάλεια της Τουρκίας, όσο και σε περιοχές βόρεια της Κύπρου, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κατοχικού καθεστώτος. Η επιλογή να υπογραφεί η συμφωνία στα Κατεχόμενα, στόχο έχει να υποδαυλίσει την κλιμακούμενη ένταση και να παρουσιαστεί ως η απάντηση της Αγκυρας στις ερευνητικές γεωτρήσεις που ξεκίνησε η Κυπριακή Δημοκρατία με την αμερικανο - ισραηλινή Noble Energy στο «οικόπεδο 12», εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαμπερντάρ», η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις 26 Νοέμβρη στην Κερύνεια, όπου θα μεταβούν ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο γενικός διευθυντής της ΤΡΑΟ, Γιουρντάλ Οζντάς και εκπρόσωποι της πολυεθνικής «Shell». Είναι χαρακτηριστικές παλαιότερες δηλώσεις του στελέχους της εταιρείας «Shell», Αρτάμ Ντιρέν, που σημειώνει ότι τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα βόρεια χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.

Οπως είχε σημειώσει παλαιότερα ο Α. Ντιρέν, η «Shell» σχεδίαζε γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή ήδη από το 1974, με τα σχέδιά της να ακυρώνονται από την τουρκική εισβολή. Τα συγκεκριμένα σχέδια εμφανίζονται να αναβιώνουν από την ολλανδο - βρετανική «Shell», παραβλέποντας το ψευδοκράτος και τη συνεχιζόμενη κατοχή στα κυπριακά εδάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία με το ψευδοκράτος για «καθορισμό υφαλοκρηπίδας», μετά την ανακοίνωση των γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ πραγματοποίησε και έρευνες στα «οικόπεδα» που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κατεχομένων. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει άμεσα στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τη διεξαγωγή ερευνών και σε άλλα «οικόπεδα» που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Ερωτηματικά από δημοσίευμα για σχέδιο προβοκάτσιας

Σε σχέδιο προβοκάτσιας, που θα υλοποιούνταν προχτές, μέρα γιορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη, αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα». Το σχέδιο, κατά το περιοδικό, είχε την κωδική ονομασία «Χρυσή Πύλη» και θα στοχοποιούσε τη διαδήλωση προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, προέβλεπε «τη δραστηριοποίηση δεκάδων νεαρών κουκουλοφόρων, οι οποίοι εμφανιζόμενοι ως δήθεν αντιεξουσιαστές, θα προκαλέσουν σε πολλά σημεία της Αθήνας επιθέσεις και άλλες ενέργειες τόσο εναντίον αστυνομικών, όσο και κατά τμημάτων της πορείας».

Το περιοδικό ισχυρίζεται ότι στην επεξεργασία του σχεδίου συμμετείχαν ανώτατο στέλεχος της ΕΥΠ, με διασυνδέσεις στην πολιτική ηγεσία, κορυφαίος βουλευτής και ένα κομματικό στέλεχος. Παράλληλα, υποστηρίζεται πως η υλοποίηση του σχεδίου για εκτεταμένα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε ανατεθεί στη συνδικαλιστική ομάδα που πρόσκειται στην σημερινή ηγεσία της ΕΥΠ. Επιπλέον, στη δημοσίευση αναφέρεται ότι ο «βουλευτής που εμπλέκεται σε αυτή την ιστορία, σε συνεργασία με ανώτερο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, αναζητά από τις αστυνομικές σχολές δόκιμους αστυνομικούς, ούτως ώστε να συμμετάσχουν και αυτοί στις ίδιες ενέργειες».

Το περιοδικό αναφέρει, τέλος, πως μόνο κατά τη διάρκεια του 2009, ο προϋπολογισμός της ΕΥΠ, δηλαδή τα μυστικά κονδύλια, έφτανε το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2010 σχεδόν υπερδιπλασιάστηκε, αγγίζοντας τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Κυριακή

  • Στις 10 π.μ., στο πρώην Δημαρχείο Νέας Μάκρης, θα γίνει συγκέντρωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Μουσικών Συνόλων του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας, θα γίνει συγκέντρωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος της ΚΕΟΕ.
  • Στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο Παλλήνης, θα γίνει συγκέντρωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
  • Εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ (Καραΐσκου 119, Πειραιάς), η ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α' Πειραιά του ΚΚΕ.
  • Πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ στον Αγιο Νικόλαο, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του παλιού Εργατικού Κέντρου Λασιθίου με ομιλητή τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο. Επίσης, συγκέντρωση στη Σητεία, στην αίθουσα του ισόγειου κτιρίου του ΔΟΚΑΣ (παλιό ξενοδοχείο «Ελενα») στις 5.30 μ.μ., με τον ίδιο ομιλητή.
  • Εκδήλωση με θέμα «Οι επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και η προσφορά του στον αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους», διοργανώνει η ΝΕ Τρικάλων, στις 6 μ.μ., στο «Φρούριο», με ομιλήτρια την Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ