ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες με φόντο τις αλλαγές στο αστικό σύστημα

Υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε χτες ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αναμένονται και άλλοι

Εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στο φόντο των γενικότερων αναδιατάξεων στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του, αλλά και των σχεδιασμών της άρχουσας τάξης για το πέρασμα από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις των εταίρων του δικομματισμού στα συνεργατικά «μοντέλα» διαχείρισης του συστήματος. Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις συζητήσεις για την «επόμενη μέρα», χτες ο Μ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαι πολιτικός, στέλεχος της παράταξής μας, του κόμματός μας που έχω μακρά θητεία. Νομίζω ότι είμαι χρήσιμος και για την πολιτική και για τον τόπο μέχρι σήμερα, δικαιούμαι κάποια στιγμή να θέσω κι εγώ με τη σειρά μου την υποψηφιότητά μου, αν τυχόν τεθούν διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Real Fm». Ο ίδιος, μάλιστα, επιχείρησε να καθορίσει και την ιδεολογική πλατφόρμα χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ» και να παρουσιάσει μια «νέα πολιτική πρόταση με έντονα κοινωνική διάσταση».

Το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό και η Λ. Κατσέλη, ενώ τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι Ευ. Βενιζέλος, Αν. Λοβέρδος και Αν. Διαμαντόπουλου. Χτες πάντως ο Αν. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ηγεσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι βραχείας διάρκειας» και προέβλεψε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα «είναι της ΝΔ».

Την ίδια ώρα, ο Γ. Παπανδρέου, που χτες συναντήθηκε με τους Θ. Πάγκαλο, Απ. Κακλαμάνη, Π. Ευθυμίου, Χ. Καστανίδη και Π. Μπεγλίτη, αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Την Κυριακή, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι προτεραιότητα του Γ. Παπανδρέου είναι «η επιτυχία» της κυβέρνησης συνεργασίας και «η σταθερή πορεία της χώρας, η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ». Σ' αυτή τη γραμμή κινήθηκε ο Γ. Παπανδρέου και στις χτεσινές συναντήσεις του, με τις πληροφορίες πάντως να επιμένουν ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιδιώκει να μη δημιουργηθεί πρόβλημα από τη «διαδοχή» του στη λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ολα για την εξαπάτηση του λαού

Τη στήριξη του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης και την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής προβάλλουν σαν προτεραιότητα όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τις εσωκομματικές φιλοδοξίες. Οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σε περίοδο μάλιστα βαθιάς κρίσης του συστήματος, σχετίζονται με την ανάγκη αναβάπτισης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, στο επίπεδο των προσώπων και των πολιτικών συμμαχιών, για να επαναλειτουργήσει σαν «δεξαμενή» απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας και να ανακτήσει την ιδιότητα του πολιτικού «κυματοθραύστη», ώστε να αποτρέψει τη χειραφέτηση και ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης.

Την προπαγάνδα εγκλωβισμού του λαού στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ μέσω της δήθεν «επανασύνδεσής του με την κοινωνία», πρόταξε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ Fm», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί σε διάσπαση «αν κυριαρχήσουν οι προσωπικές στρατηγικές». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Ραγκούσης με δήλωσή του στη «Real news» ανέφερε ότι «το θέμα της ηγεσίας, το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, είναι πρόβλημα, τελικά, πολιτικής ταυτότητας, είναι ζήτημα ανανοηματοδότησης των αξιών του. Είναι η ανάγκη της πολιτικής και ιδεολογικής επαναθεμελίωσης της σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης χαρακτήρισε «βιαστική και καταστροφική τη συζήτηση περί διαδοχής» και σημείωσε ότι το κύριο είναι με ποια πολιτική ατζέντα θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, πώς θα αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη του σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα». Για «υπονόμευση της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου», από τη «συζήτηση γύρω από εσωτερικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, που υποστήριξε ότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να «ηγηθεί ο Γ. Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη

  • Στις 9 π.μ., στους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση, με θέμα: «Οι επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και η προσφορά του στον αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους», διοργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στο «Μικρό Παλάτι», με ομιλητή τον Γ. Κορίτσα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Τράπεζας της Ελλάδας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη, στις 4 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» (Μαυροκορδάτου 3), με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - Συμπόρευση με το ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΑΕ Χρηματοπιστωτικού.

Αύριο Τετάρτη

  • Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Παιανίας (πλατεία Ζωοδόχου Πηγής) θα γίνει συγκέντρωση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του Κόμματος.
  • Στις 7.30 π.μ., στους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στον Κόκκινο Μύλο θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στο Μπραχάμι, στην αίθουσα του Δημαρχείου, θα γίνει συγκέντρωση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
  • Η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας του ΚΚΕ και η ΟΒ της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 6 μ.μ. στην αίθουσα ΔΟΑΠΠΕΧ (παλιό δημαρχείο, Αβάντων) εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ.
  • Στην αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Νίκαιας (Τσαλδάρη), στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείου Ρέντη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει η Κάτια Κρόκου, Γραμματέας της ΑΕ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη και μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.
  • Στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού, αίθουσα «ΠΛΕΙΑΔΕΣ», στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Πολιτική συγκέντρωση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» διοργανώνει η Εργατική Αχτίδα Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στην αίθουσα της «Παλιάς Λαχαναγοράς» στις 7 το απόγευμα με ομιλητή τον Γιώργο Στεφανάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Κωλοτούμπες στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας

Προσάρμοσε τις ψευτοκορόνες στις πιέσεις της τρόικας για υπογραφές

Ετοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διευκολύνει την πλουτοκρατία στην εκταμίευση της έκτης δόσης, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης το περασμένο Σάββατο, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα. Επιβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι μετρ στις κωλοτούμπες, πάντα στην υπηρεσία της αστικής πολιτικής, ο Καρατζαφέρης άφησε τις ψευτο-κορόνες περί «μπέσας και φιλότιμου» και ότι «δηλωσίας δεν γίνεται», όπως έλεγε ως τότε.

Ερωτηθείς αν προτίθεται να υπογράψει κείμενο με το οποίο θα δεσμεύεται με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο Γ. Καρατζαφέρης παρουσίασε το μαύρο - άσπρο και ισχυρίστηκε σαν άλλοθι για τη στάση του ότι τα λεφτά της έκτης δόσης θα πάνε στο λαό! Οπως είπε συγκεκριμένα: «Εάν εξαρτάται από εμένα αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να εξασφαλίσω τα χρήματα στο βαλλόμενο ελληνικό λαό»...

Στο μεταξύ στο Λονδίνο μετέβη ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδης, καθώς η ανάληψη των καθηκόντων του στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει συνάντηση με τους Ελληνες εφοπλιστές του Λονδίνου. Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο Αδ. Γεωργιάδης θα συμμετάσχει «στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΑΙΜΟ)», ενώ έχουν «προγραμματισθεί συναντήσεις με αντιπροσωπεία των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου».

Ο λαχνός της ΕΕΔΥΕ

Κληρώθηκε χτες 21 Νοέμβρη 2011 ο λαχνός της ΕΕΔΥΕ για το 2011. Οι τυχεροί που κερδίζουν είναι:

  • Ο αριθμός 22635 κερδίζει ένα ταξίδι 9 ημερών στην Κούβα για 2 άτομα.
  • Ο αριθμός 21435 κερδίζει ένα ταξίδι 4 ημερών στο Βερολίνο για 2 άτομα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ