ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκή στρατηγική πάνω από υπογραφές

Θέατρο με τις έγγραφες δεσμεύσεις προς την Ευρωζώνη, αφού στηρίζει και δεσμεύεται για το σύνολο των αντιλαϊκών συμφωνιών

Ολοένα και πιο ισχυρή και συγκεκριμένη γίνεται η δέσμευση της ηγεσίας της ΝΔ στην εφαρμοζόμενη πολιτική και τη στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας του μαύρου μετώπου, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται το θέατρο γύρω από τις «έγγραφες δεσμεύσεις». Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στη θέση του ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέχρι τώρα είναι «θεσμικές, επαρκείς και πλήρεις» και δε χρειάζεται να βάλει υπογραφή κάτω από κάποια κοινή ή προσωπική επιστολή, όπως ζητάνε οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Προκειμένου να πείσει ότι η υπογραφή είναι περιττή, αναλαμβάνει ολοένα πιο σαφείς, ισχυρές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πετώντας και τις τελευταίες μάσκες, με τις οποίες προσπαθούσε να πείσει για το δήθεν «άλλο μείγμα» της πολιτικής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα λέει «ναι» στο μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι το «όχι επί της αρχής», όταν ψηφιζόταν στη Βουλή, είχε καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα.

Αυτές τις ισχυρές και έμπρακτες δεσμεύσεις παρουσίασε ο Α. Σαμαράς στην τρόικα που τον επισκέφθηκε το Σάββατο, αλλά και στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Συγκεκριμένα, στην τρόικα ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε τις πολλαπλές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, με την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την ομιλία του στη Βουλή και με την επιστολή του προς το ΕΛΚ που έστειλε στις 13 του μήνα.

Ειδικά στην τελευταία, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δεσμεύεται μόνο για την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου και του μνημονίου, αλλά στηρίζει πλήρως και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν κυβέρνηση και τρόικα, δηλαδή το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, μεταξύ των οποίων τα χαράτσια, η εργασιακή εφεδρεία - απολύσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

«Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους», τονίζει στην επιστολή ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπληρώνει: «Επίσης υποστηρίζει "εργαλεία" που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας».

Διαβεβαιώνει ακόμα ότι «οι βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές», που προτείνει η ηγεσία της ΝΔ, κινούνται «αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα (σ.σ. εννοεί το μεσοπρόθεσμο)» και αναφέρει ότι «η ΝΔ δεσμεύεται να στηρίξει τον νέο πρωθυπουργό». Στο ίδιο πνεύμα ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τον προϋπολογισμό, που όπως σημείωσε με νόημα «περιλαμβάνει ήδη ψηφισμένα μέτρα, τα οποία περικλείονται στο μεσοπρόθεσμο και στο πολυνομοσχέδιο».

Κορόνες αποπροσανατολισμού

Ακριβώς επειδή οι μάσκες της ψευτοαντιπολίτευσης και του πολέμιου του μνημονίου έχουν πέσει πλήρως, ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να διασώσει τα προσχήματα και να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, αναγορεύοντας ως κυρίαρχο θέμα και ζήτημα «εθνικής αξιοπρέπειας» την υπογραφή του κάτω από την επιστολή που ζητάνε οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι αναζητά εναγωνίως κάποια προσχήματα που θα του επιτρέψουν να απεμπλακεί από τη δυσχερή θέση που έχει περιέλθει, δίχως σημαντικές απώλειες.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ δεν έκρυβαν ότι είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για έναν «αξιοπρεπή συμβιβασμό» στις συναντήσεις που έχει ο Λ. Παπαδήμος στις Βρυξέλλες. Επιδιώκοντας να προλάβει νέα εσωκομματική αναταραχή ο Α. Σαμαράς έστειλε χτες μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, δηλώνοντας ότι «ο επόμενος που θα ασχοληθεί με ανύπαρκτα προβλήματα μέσα στη ΝΔ, που, προσβάλλουν, όχι μόνο τον κάθε Νεοδημοκράτη - αλλά σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός - και τον κάθε Ελληνα, ας γνωρίζει ότι θα βρεθεί αυτόματα έξω από το κόμμα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακόμα 60 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Συνολικά 168 δισ. τα κονδύλια που διοχετεύθηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. για τη στήριξη της ρευστότητάς τους

Οι τράπεζες ληστεύουν το λαό και την ίδια ώρα επιδοτούνται ασύστολα από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου
Οι τράπεζες ληστεύουν το λαό και την ίδια ώρα επιδοτούνται ασύστολα από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου
Νέα προκλητική ενίσχυση ύψους 60 δισ. ευρώ δίνει στις τράπεζες η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., σε μια περίοδο που με βάρβαρα μέτρα και χαράτσια τσακίζει στην κυριολεξία τις λαϊκές οικογένειες. Χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, συζητήθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε στις 14 Σεπτέμβρη και προέβλεπε αρχικά την παροχή εγγύησης του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας για κάλυψη πιστώσεων ύψους 30 δισ. προς τις τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ανακοίνωσε ότι μετά από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας, το προβλεπόμενο ποσό αυξάνεται σε 60 δισ. ευρώ!

Με τα νέα ποσά, τα κεφάλαια, οι εγγυήσεις και η κάθε είδους στήριξη που παρέχουν οι κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί για τη διάσωση των τραπεζών στη χώρα φτάνουν πλέον στα 168 δισ. ευρώ. Το πρώτο «πακέτο στήριξης», ύψους 28 δισ. ευρώ, δόθηκε από τη ΝΔ και ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, με ακόμα 80 δισ. ευρώ το Μάη του 2011. Πρόκειται για ποσά ξεχωριστά από αυτά που προβλέπονται για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα γίνει με χωριστή διαδικασία. Στην ίδια συνεδρίαση, ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι η νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα θα ψηφιστεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές Γενάρη.

Καταγγέλλοντας τη νέα προκλητική ενίσχυση των τραπεζών, η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου είπε ότι αυτή γίνεται την ίδια ώρα που οδηγείται ο λαός σε νέες θυσίες, στη φτώχεια και την εξαθλίωση με τα πρωτόγνωρα χαράτσια. Μάλιστα, συνέχισε, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 έχει εγγράψει πρόβλεψη για άλλα 120 δισ. που θα δοθούν στις τράπεζες. Ολα αυτά, τόνισε, δείχνουν ότι στόχος των κυβερνώντων είναι η θωράκιση και η ενίσχυση των τραπεζών και φανερώνουν ότι τα δάνεια που παίρνει η χώρα από την τρόικα πηγαίνουν στους τραπεζίτες και όχι σε μισθούς και συντάξεις, όπως διατείνεται η κυβερνητική προπαγάνδα.

Συμφωνώντας με τη νέα προκλητική οικονομική ενίσχυση των τραπεζών ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτή «κρίνεται αναγκαία» λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία, ενώ και ο Π. Μαρκάκης του ΛΑ.Ο.Σ. έδωσε τη συγκατάθεσή του λέγοντας ότι οι τράπεζες έχουν υποστεί πλήγματα. Κατά της κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου τάχθηκε ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα δημοσκόπηση

Σε δημοσκόπηση της «RASS» για το «Παρόν της Κυριακής», η πρόθεση ψήφου καταγράφει τα εξής αποτελέσματα: ΝΔ 24,6%, ΠΑΣΟΚ 14,8%, ΚΚΕ 8,5%, ΔΗΜΑΡ 6,2%, ΣΥΡΙΖΑ 5,9%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,7%, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,3%, ΔΗΣΥ 2,9%, Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,3%, αδιευκρίνιστη ψήφος 20,2%.

ΚΚΕ
Η ΝΔ λέει «ναι σε όλα» που τσακίζουν το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επιστολή του προέδρου της ΝΔ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα: «Μετά από αυτήν την επιστολή όπου ο πρόεδρος της ΝΔ λέει ναι σε όλα και δεσμεύεται για όλα απέναντι στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μνημονίων, ειλικρινά απορούμε: Πρώτον, τι άλλο του ζητάνε να υπογράψει και δεύτερον πώς συνεχίζει να παριστάνει τον αντιμνημονιακό. Φυσικά και έχει κάθε δικαίωμα ο πρόεδρος της ΝΔ να δεσμεύεται αυτός και το κόμμα του απέναντι στους συμμάχους του στην ΕΕ. Ομως, ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος από τη συγκυβέρνηση, έχει δικαίωμα να μιλάει εξ ονόματος του λαϊκού συμφέροντος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ