ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Αποκαλύψεις για κοριούς στον ΟΤΕ και το ρόλο της ΕΥΠ

Την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε χτες ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ για την εξαμηνιαία έκθεση της Αρχής

Για παρακολουθήσεις με κοριούς σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, μίλησε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ
Για παρακολουθήσεις με κοριούς σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, μίλησε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ
Παρακολουθήσεις μέσω ΟΤΕ, η ΕΥΠ να αλωνίζει και διπλασιασμός των περιπτώσεων εισαγγελικής άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ήταν η εικόνα που μετέφερε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, ενημερώνοντας για την εξαμηνιαία έκθεση της Αρχής. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ ευρέθηκαν μαγνητοφωνάκια και τέτοιου είδους παρακολουθήσεις», προσθέτοντας παράλληλα ότι υπήρξαν «και περιστατικά ασφάλειας από καταγγελίες πολιτών, που διαπιστώσαμε ότι πραγματικά υπήρξε πρόβλημα».

Αναφορικά με τη δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), όσον αφορά τις παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είπε ότι η Αρχή «είναι δύσκολο να ελέγξει την ΕΥΠ γιατί δεν διαθέτει τις δυνατότητες να το κάνει. Επειδή, όμως, κάτι είχε ακουστεί, επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ. Μας έδειξε ένα βαλιτσάκι που είχε εκεί και τότε είχαμε πει, επ' ευκαιρία των υποκλοπών, ότι αν αυτός είναι ο εξοπλισμός της ΕΥΠ, τότε πραγματικά είναι φτωχή. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει πολύ καλό εξοπλισμό για να παίξει τον ρόλο της. Ολοι μας σεβόμαστε το σωστό ρόλο της ΕΥΠ.

Ψάξαμε, λοιπόν, το βαλιτσάκι που βρήκαμε εκεί, καθώς και τον σκληρό δίσκο στο βαλιτσάκι, αλλά δεν είδαμε τίποτα, παρόλο που κάναμε και άλλες δύο επισκέψεις αργότερα στον χώρο της ΕΥΠ. Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορεί η ΑΔΑΕ με αυτές τις δυνατότητες που διαθέτει τώρα, να κάνει ουσιαστικό έλεγχο της ΕΥΠ. Με ποιον τρόπο; Πού είναι εγκατεστημένη η ΕΥΠ; Είναι τα γραφεία αυτά που επισκεφθήκαμε μόνο, ή υπάρχει πουθενά αλλού και κάτι άλλο που δεν το γνωρίζουμε;».

Στην έκθεση της ΑΔΑΕ, αναφέρεται παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στις εισαγγελικές αιτήσεις για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο στοιχείο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εξέφρασε την απορία της για την αύξηση των αιτήσεων. Οπως είπε, «έχουμε από 1.061 σε 2.281, υπερδιπλασιασμό των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, για λόγους "εθνικής ασφάλειας". Τι έχει συμβεί; Μήπως υπάρχει κατάχρηση; Βαφτίζουμε εθνική ασφάλεια ό,τι ενδιαφέρει οποιαδήποτε αστυνομική ή άλλη Αρχή ή κινδυνεύει η χώρα;». Αναφερόμενη στο θέμα της ΕΥΠ, η βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι «μιλάμε για "βαλιτσάκια", την ημέρα που με τα GPS και του τελευταίου I - Phone υπάρχει δορυφορική καταγραφή σε μισό μέτρο».

Στην ίδια συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 83,5 εκατομμυρίων ευρώ στις πολυεθνικές VODAFONE και ERICSSON, ποσό που αναλογεί έντοκα στο υποτυπώδες πρόστιμο που τους είχε επιβάλει για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το γεγονός σχολίασε η Λιάνα Κανέλλη, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μία ανεξάρτητη αρχή η οποία επέβαλε κάποια στιγμή, αντί των 300.000.000 ευρώ, ως θα όφειλε, 71.000.000 ευρώ πρόστιμο στη Vodafone και 15.000.000 ευρώ πρόστιμο στην Ericsson. Κι έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα χαρίζει πίσω και σήμερα φτάνουμε στη διαδικασία να τα παίρνει και εντόκως η Vodafone. Εντόκως!».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ψευτοδιλήμματα, αυταπάτες και κινδυνολογία

Στόχος, να εγκλωβιστούν οι λαϊκές συνειδήσεις στη στρούγκα της ΕΕ και της Ευρωζώνης

Σε ανέξοδες κορόνες αποκλειστικά για τη μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού, αναλώθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα. Επέκρινε «το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης και οικονομίας», αλλά και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, λέγοντας ότι «ήταν τελικά αναπόφευκτο να οδηγήσει τους λαούς της Ευρώπης, την ευρωπαϊκή οικονομία στο χείλος της αβύσσου»! Πέραν της υποκρισίας, αφού οι ίδιοι ψήφισαν το Μάαστριχτ και όψιμα το αποκηρύττουν, είναι προφανής η λαθροχειρία και της απόσπασης της μορφής διαχείρισης απ' την εξουσία που την επιβάλλει, αλλά και του τσουβαλιάσματος των λαϊκών συμφερόντων με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Επιβεβαιώνοντας την προσήλωση του ευρωοπορτουνισμού στην αντιλαϊκή ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ψευδεπίγραφο δίλημμα «ή να αλλάξει ριζικά η Ευρώπη, να ξεχάσει το νεοφιλελευθερισμό» ή «να διαλυθεί», καλλιεργώντας από τη μια την αυταπάτη ότι το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ «παίρνει» διορθώσεις με ακλόνητη την εξουσία των μονοπωλίων και ταυτόχρονα παρουσιάζει τη διάλυσή του σαν αρνητική εξέλιξη για το λαό. Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι «η διάλυση της Ευρωζώνης είναι προφανές ότι θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες» και διευκρίνισε ότι «λύση δεν είναι η εθνική αναδίπλωση», αφού όπως ισχυρίστηκε: «Λύση για μας δεν είναι ο οικονομικός και νομισματικός ανταγωνισμός της μιας ευρωπαϊκής χώρας απέναντι στην άλλη (...) είναι η επανίδρυση της Ευρώπης στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών».

Ο ΣΥΝ και το ΚΕΑ ισχυρίζονται ότι ανταγωνιστικές καπιταλιστικές οικονομίες, με ανισόμετρη μάλιστα ανάπτυξη, είναι δυνατόν να συνυπάρχουν με όρους αμοιβαίου συμφέροντος και μάλιστα υπέρ των λαών! Μάλιστα, ο ίδιος χώρος που καταγγέλλει την κυβέρνηση για «υποτέλεια» και «απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων», εμφανίζεται ξανά να υπερασπίζεται τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, απέναντι στην «εθνική περιχαράκωση», κρύβοντας ότι οι ιμπεριαλιστικές κολεγιές εκ των προτέρων προϋποθέτουν υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα, σε βάρος των χωρών που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Ο ίδιος ανήγαγε το ζήτημα της «δημοκρατίας» σαν κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα για το λαό, εκθειάζοντας την αστική δημοκρατία, τη δικτατορία δηλαδή των μονοπωλίων, σαν φιλολαϊκό κεκτημένο στην ΕΕ των χαοτικών ταξικών αντιθέσεων! Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, είπε ότι «είναι ντροπή για μια χώρα που πριν από 2.500 χρόνια γέννησε τη δημοκρατία, σήμερα να αποτελεί το εφαλτήριο για τον εκφυλισμό της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη, το εφαλτήριο για την κατάργηση του δημοκρατικού κεκτημένου σε όλη την Ευρώπη».

Κατέληξε ζητώντας «μια ενωμένη αριστερά» και μάλιστα κατά τα πρότυπα της Γαλλίας κ.λπ., εκεί όπου η «ενότητα» αποτέλεσε το όχημα για το πέρασμα μιας σκληρής φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Δεν έκρυψε ότι την «ενότητα» τη βλέπει σαν όχημα για τη συγκρότηση μιας «δημοκρατικής παράταξης», που «θα μπορούσε με άνεση να διεκδικήσει μια νέα διακυβέρνηση», η οποία θα μπάσει την αστική διαχείριση από την πίσω πόρτα, αφού τα κόμματα που θα την απαρτίζουν δεν έχουν στρατηγική ρήξης με τα μονοπώλια και τη στρατηγική τους.

Ο Απ. Κακλαμάνης και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Με επιστολή του προς τον «Ριζοσπάστη», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κακλαμάνης, διαμαρτύρεται για σχόλιο της εφημερίδας που αναφερόταν στην υπεράσπιση του ΛΑ.Ο.Σ. από τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που ανέδειξε η εφημερίδα είναι η ιδιαίτερη ευθύνη που έχει το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι στηρίζει ένα κόμμα βαθιά αντιδραστικό και επικίνδυνο, όπως είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό έκανε και ο Απ. Κακλαμάνης στη Βουλή και σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, δίνοντας άλλοθι στην επιλογή στήριξης του ΛΑ.Ο.Σ. από το ΠΑΣΟΚ και την από κοινού υπηρέτηση του αστικού πολιτικού συστήματος, προσπαθώντας με άστοχους παραλληλισμούς να απαντήσει στην πολιτική κριτική του ΚΚΕ.

Στην επιστολή του ο Απ. Κακλαμάνης διαμαρτύρεται για «ύβρεις και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» σε βάρος του, κατηγορεί τον «Ριζοσπάστη» ότι επιχειρεί να «"ποινικοποιήσει" και να "διαγράψει" ως μη ισχύουσα μια αναφορά μου σε συγκεκριμένο γεγονός, γενικώς διαπιστωμένο και μη αμφισβητούμενο, όπως προκύπτει από το άρθρο του, ούτε από τον ίδιο». Το «γεγονός» στο οποίο αναφέρεται, είναι ότι «σε εποχές που το διακύβευμα δεν ήταν όπως τώρα η σωτηρία της χώρας από τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης, αλλά η "κάθαρση" του "αστικού πολιτικού συστήματος" και του "τραπεζικού κεφαλαίου" από τον "ιό Κοσκωτά", η τότε Αριστερά με ηγέτιδα δύναμη το ΚΚΕ συγκρότησε συγκυβέρνηση με την πλέον ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή της Δεξιάς, εκείνη του κ. Μητσοτάκη, στην οποία ο κ. Καρατζαφέρης είχε εξέχοντα ρόλο ως κορυφαίο κομματικό στέλεχος επιφορτισμένο με την καθημερινή πολεμική εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου».

Είναι φανερό από το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής, ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενοχλείται από την κριτική και την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης άποψης πέρα από τη δικιά του. Την κριτική την ονομάζει «ύβρεις και συκοφαντικούς ισχυρισμούς», ενώ επιλέγοντας τον όρο «ποινικοποίηση» δείχνει την αντίληψή του για την άλλη άποψη, την οποία προφανώς θα ήθελε και να φιμώσει. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Προσπαθώντας μάλιστα να φέρει την Ιστορία και την πραγματικότητα στα μέτρα του («ξεχνάει» ότι δικοί τους ήταν οι «Αυριανιστές» που τσίριζαν ενάντια στον Α. Παπανδρέου, όταν αυτό επέβαλλαν οι ανάγκες του αστικού συστήματος), επαναλαμβάνει την ντρίμπλα, με την οποία, τόσο στη Βουλή, όσο και στην τηλεόραση, επιχείρησε να κρύψει την ιδιαίτερη συμπάθεια που είχε το κόμμα του και ο ίδιος για τον ΛΑ.Ο.Σ. Για του λόγου το αληθές, θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ήταν αυτοί που από το 2002 αβαντάριζαν τον ΛΑ.Ο.Σ. για να κόβει ψήφους από τη ΝΔ. Ελεγε τότε ο Απ. Κακλαμάνης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα», αφού πρώτα αναμάσησε για το ΚΚΕ τα προβοκατόρικα περί «αριστερού ψάλτη» στη ΝΔ: «Είναι απλό, ότι η ΝΔ ασφαλώς ζημιώνεται από τον Καρατζαφέρη»... Και στην ερώτηση του δημοσιογράφου «εσείς θέλετε να ζημιώνεται η ΝΔ από τον Καρατζαφέρη;» ο Απ. Κακλαμάνης είπε: «Γιατί όχι; Να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας;».

Το ΠΑΣΟΚ ήθελε και θέλει ισχυρό ΛΑ.Ο.Σ., ως αντικομμουνιστική αιχμή, για να υπηρετούνται πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες της πλουτοκρατίας. Το παραδέχεται ο ίδιος ο Κακλαμάνης, ο οποίος, τώρα που οι μάσκες έπεσαν ολωσδιόλου, προσπαθεί πράγματι να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Ο λαός τους πήρε χαμπάρι και το καταλαβαίνουν. Γι' αυτό επιτίθενται σε κάθε φωνή που τους αποκαλύπτει, παριστάνοντας τις αθώες περιστερές για τα δεινά που φορτώνει στο λαό η πολιτική που συνυπηρετούν με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ