ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Κλειστό παρά τις υποσχέσεις επαναλειτουργίας

Υπόσχεση χωρίς αντίκρυσμα αποδείχτηκε η «δέσμευση» του υπουργείου Υγείας ότι στις 21/11/2011 θα λειτουργήσει ξανά το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του «Αγία Σοφία», καθώς ούτε χτες οι γονείς των καρδιοπαθών παιδιών που περιμένουν στη λίστα, δεν μπόρεσαν να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο.

Τη δέσμευση ότι θα επαναλειτουργήσει το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα στις 21/11/2011 είχε αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση στα γραφεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) με τους γονείς και εκπροσώπους των γιατρών στις 9/11/2011. Τότε ο Νίκος Πολύζος είχε υποσχεθεί περαίωση της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) - που είχε διαταχθεί σε βάρος των καρδιοχειρουργών του Κέντρου - μέχρι τις 15/11/2001 και επαναλειτουργία του από τις 21/11/2011.

Ομως και χτες γονείς που τα παιδιά τους είναι στην αναμονή και επικοινωνούσαν με το γραφείο του γενικού γραμματέα και έπαιρναν τη στερεότυπη απάντηση να απευθυνθούν στην 1η ΥΠΕ. Ετσι χτες γονείς καρδιοπαθών παιδιών, με τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, έκαναν παράσταση στο διοικητή του «Αγία Σοφία» Μανώλη Παπασσάβα, στον οποίο έθεσαν το θέμα της επαναλειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειργικού Κέντρου. Η απάντηση του διοικητή ήταν ότι εκκρεμεί η ΕΔΕ, αν και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο σε αυτό.

Προκλητικές περικοπές και χαράτσια στις εφημερίες

Κι ενώ οι γονείς του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου βρίσκονται σε απόγνωση ο διοικητής του «Αγία Σοφία» με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» (20/11/2011) υποστηρίζει ότι «εξοικονόμησε» 10 εκατ. ευρώ. Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) του «Αγία Σοφία» -που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας) σε ανακοίνωσή της, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Η εξοικονόμηση έγινε εις βάρος της περίθαλψης των παιδιών και των εφήβων, εις βάρος των γονιών τους που έβαλαν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, εις βάρος των εργαζομένων με την εντατικοποίηση της εργασίας και τα απλήρωτα δεδουλευμένα που χρωστάει... Κλείνει εξειδικευμένα τμήματα, μεγαλώνει η έλλειψη προσωπικού και οι λίστες αναμονής για χειρουργείο και εξωτερικά ιατρεία, κόβει τρόφιμα, υγειονομικό υλικό άκρως απαραίτητο για εξετάσεις, θεραπείες, πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (γάντια, αντιδραστήρια για εξετάσεις, εξειδικευμένο υλικό, αλλά και χαρτοπετσέτες)... Εισέπραξε και εισπράττει χαράτσια από τους γονείς για να μπουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο (επείγοντα, εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία), αλλά και για εξετάσεις που πριν ήταν δωρεάν. Τα 10 εκατομμύρια που εισέπραξε σίγουρα δεν προορίζονται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, για την πρόσληψη προσωπικού, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των ενοικιαζόμενων εργαζομένων σε εργολάβους, αλλά θα καταλήξουν στην ενίσχυση μονοπωλίων σε φάρμακο - υγεία ή στη στήριξη των τραπεζών».

Και η ανακοίνωση της ΔΑΣ καταλήγει:

  • Να ανοίξει τώρα η καρδιοχειρουργική μονάδα και να σταματήσει κάθε δίωξη γιατρών.
  • Κανένα τμήμα, κανένα κρεβάτι να μην κλείσει.
  • Κανείς εργαζόμενος να μην απολυθεί. Κανείς ασθενής χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι και επικουρικοί.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μονιμοποιείται η καταστολή σε βαπόρια και λιμάνι

Η πλήρης μετατροπή του Λιμενικού Σώματος σε δύναμη καταστολής για «την εσωτερική ασφάλεια», τη «διαφύλαξη των συνόρων», στο πλαίσιο της συνθήκης Σέγκεν και εργαλείο του FRONTEX, του ευρωενωσιακού μηχανισμού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, παράρτημα του οποίου ήδη έχει εγκατασταθεί «πιλοτικά» στην Δραπετσώνα με «φιλοδοξία» να μονιμοποιηθεί, και κατάρτιση νομοσχεδίου με το οποίο στο όνομα της πειρατείας τα καράβια και οι ναυτεργάτες θα πολιορκούνται από ενόπλους ράμπο φρουρούς, είναι ορισμένα από τα όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνολικά, τα όσα ανέφερε ο υπουργός προδιαγράφουν την ένταση της καταστολής σε βάρος των εργατικών αγώνων, τη μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε ορμητήριο των κατασταλτικών μηχανισμών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πειρατεία στα πλοία, ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη διαμορφώνεται σχέδιο νόμου από ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί «για παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς». Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Χρ. Παπουτσή, βρίσκεται στην τελική επεξεργασία και θα σταλεί για διαβούλευση με άλλα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Αμυνας.

Σε ό,τι αφορά το Λιμενικό με βάση και το νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί με τον οποίο επί της ουσίας μετατράπηκε σε στρατιωτικό σώμα, επιχειρείται να αποστεωθεί πλήρως από κάθε ίχνος που αφορούσε κοινωφελές έργο και να μετατραπεί σε ένα καθαρά σώμα καταστολής. Οπως ανέφερε ο Χρ. Παπουτσής: «Χρειάζεται και η συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος στις νέες πολιτικές και στρατηγικές επεξεργασίες που γίνονται για τη διαμόρφωση ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας της χώρας». Ενταγμένο στο «Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο ΣΕΓΚΕΝ, δηλαδή διαχείρισης των συνόρων». Οσον αφορά το γραφείο του FRONTEX που στεγάζεται στο κτίριο του Λιμενικού Σώματος, και όχι τυχαία όπως ανέφερε αλλά γιατί το σώμα αυτό «έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας, μια χώρα που έχει τα πιο εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ότι το «χρειαζόμαστε να παραμείνει στην Ελλάδα και μετά το πιλοτικό πρόγραμμα που λήγει τον άλλο μήνα».


«NOTOS COM»
Αγωνιστικά ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Την οργάνωση του αγώνα για την απόκρουση των σχεδίων της επιχείρησης να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία για 9 μήνες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της «NOTOS COM» στη Θεσσαλονίκη και χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν την πρώτη κινητοποίηση έξω από το κατάστημα.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας, αποφάσισαν ότι απορρίπτουν την πρόταση της εργοδοσίας που τους κάλεσε σε διαβούλευση (σήμερα Τετάρτη 23 Νοέμβρη) για να συζητήσουν την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.

Μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο της Θεσσαλονίκης και το κλαδικό σωματείο των Εμποροϋπαλλήλων, χτες από τις 6 έως τις 9 το βράδυ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της «NOTOS» στην οδό Τσιμισκή, στο κέντρο της πόλης, ενώ τις επόμενες μέρες θα κλιμακώσουν τον αγώνα για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης.

Μαζικές παρεμβάσεις ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και σε άλλα καταστήματα της επιχείρησης «ΝΟΤΟΣ COM» οργάνωσε χτες το απόγευμα η Πανελλαδική Γραμματεία - Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή των κλαδικών σωματείων και εργαζομένων και συνδικαλιστών άλλων σωματείων. Με την παρέμβασή της, η Γραμματεία, έξω και μέσα στα καταστήματα, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία να τους κάνει σκλάβους, να αντισταθούν, να μην εκχωρήσουν κανένα δικαίωμά τους, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, με ενότητα και αγώνα να δώσουν τη μάχη για σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να δώσουν τη μάχη συνολικά ενάντια σε αυτή την πολιτική που τους καταδικάζει στην υποαπασχόληση, στη μείωση μισθών, στα απανωτά χαράτσια, που δυσκολεύουν καθημερινά την επιβίωση των οικογενειών τους. Εξέφρασαν ταυτόχρονα και έμπρακτα τη στήριξη και συμπαράσταση και άλλων συνδικάτων και άλλων κλάδων.


Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ