ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Επαναλειτουργία τώρα των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου στους χώρους δουλειάς

Να επαναλειτουργήσουν εδώ και τώρα οι μεικτές Επιτροπές Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία απαιτούν με χτεσινή τους ανακοίνωση τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καταγγέλλοντας ότι εφοπλιστές και εργολάβοι, αξιοποιώντας την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των επιτροπών, του μοναδικού μηχανισμού ελέγχου, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε «ωρολογιακή βόμβα», στέλνοντας εργάτες στο «απόσπασμα» στο όνομα του κέρδους.

Οπως τονίζουν τα σωματεία, οι προειδοποιήσεις τους για τα αποτελέσματα που θα έχει η κατάργηση των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου επιβεβαιώνονται με τα τρία εργατικά «ατυχήματα» που έγιναν μέσα σε μια βδομάδα στη Ζώνη, με σοβαρότερο αυτό στις 18 Νοέμβρη, στο καρνάγιο ΨΑΡΡΟΣ, όταν ο 41χρονος εργαζόμενος Γ. Καραγιάννης μετρώντας πάνω από 3 μέτρα ύψος, έπεσε με το κεφάλι από την πρύμνη του υπό κατασκευή πλοίου «ΚΥΒΕΛΗ», στον ντόκο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χαροπαλεύει στην εντατική του Θριάσιου νοσοκομείου. Ενώ στις 2 Ιούνη, όπως υπενθυμίζουν είχε λαμπαδιάσει εργαζόμενος στο επισκευαζόμενο δεξαμενόπλοιο «VEMAOIL XXV».

Σύμφωνα με τα σωματεία, το μέγεθος του «εγκλήματος» μπορεί να γίνει αντιληπτό αν προστεθεί ότι αυτή τη στιγμή στη Ζώνη δεν δουλεύουν πάνω από 250 εργαζόμενοι. «Οι εργοδότες από την πλευρά τους με όχημα την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αδιαφορώντας παντελώς για τη ζωή των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη, δεν τηρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Με όπλο την παρατεταμένη ανεργία μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε σύγχρονα Κάτεργα».

Τα σωματεία της Ζώνης ξεκαθαρίζουν ότι παραμένοντας πιστά στη ρότα της ταξικής πάλης, καλούν τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση για το δυνάμωμα των αγώνων διεκδικώντας: επαναλειτουργία των δύο Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου και Στελέχωση του ΣΕΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ με Τεχνικούς Επιθεωρητές, Ναυπηγούς και Μηχανολόγους, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο αλλά και κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Οι Τεχνικοί Ασφαλείας να παρευρίσκονται στα επισκευαζόμενα πλοία όλες τις ώρες κατά τις οποίες εκτελούνται εργασίες, με αυξημένες αρμοδιότητες και με συγκεκριμένες ευθύνες. Να ορίζεται και δεύτερος τεχνικός ασφαλείας, όπου εκτελούνται εκτεταμένες εργασίες, με πάνω από 100 εργαζόμενους αλλά και μετά το ωράριο (βάρδια). Να δημιουργηθεί Μητρώο Τεχνικών Ασφαλείας και ο διορισμός τους να γίνεται με λίστα από το Λιμεναρχείο. Να στελεχωθούν οι Μικτές Επιτροπές Ελέγχου με Χημικούς Ναυτιλίας με αρμοδιότητα επανελέγχου gasfree.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Κάλεσμα αγώνα για τους Παιδικούς Σταθμούς

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κερατσινίου - Δραπετσώνας και καλεί τους δημότες να παλέψουν για τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν Παιδικών Σταθμών, να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά στο δήμο και των ανέργων, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.

Η λειτουργία των δημοτικών Παιδικών Σταθμών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα» σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, καθώς στις 25 Νοέμβρη λήγουν οι (δίμηνες) συμβάσεις 40 εργαζομένων, οι οποίοι, είναι απλήρωτοι για το Σεπτέμβρη, καθώς οι συμβάσεις αφορούν τους μήνες Οκτώβρη - Νοέμβρη. Μάλιστα όσοι διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη δέχθηκαν απειλές από τη Δημοτική Αρχή.

Η Δημοτική Αρχή (απαρτίζεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στηρίχτηκε από ΣΥΝ και Δημοκρατική Αριστερά) σχεδιάζει να προσλάβει στους παιδικούς σταθμούς 20 εργαζόμενους με οχτάμηνες συμβάσεις, που πρόκειται να έρθουν... το 2012. Επίσης, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και των άλλων «προθύμων», κάποιοι εργαζόμενοι βγαίνουν και στην εφεδρεία και οι Παιδικοί Σταθμοί δεν θα έχουν προσωπικό να λειτουργήσουν.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανειλημμένα στα Δημοτικά Συμβούλια έχει καλέσει τη Δημοτική Αρχή να μην δεχτεί καμιά απόλυση - καμιά εφεδρεία, να παλέψει για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να συγκρουστεί με την αντιλαϊκή πολιτική.

Επίσης εξαιτίας της ξαφνικής μείωσης του εισοδήματος ήδη δεκαπέντε οικογένειες ζήτησαν μείωση των τροφείων. Τροφεία που επιβλήθηκαν φέτος από τη Δημοτική Αρχή, την οποία στηρίζουν οι δημοτικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι παιδικοί σταθμοί του Κερατσινίου μέχρι σήμερα δεν είχαν.

Ενώ στη Δραπετσώνα, η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) έχει επιβάλλει τροφεία εδώ και πολλά χρόνια, η νέα Δημοτική Αρχή προχώρησε σε διπλασιασμό τους (τα οποία επέβαλε και στο Κερατσίνι).

Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες από 4 Παιδικούς Σταθμούς, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», η ποιότητα του κρέατος που δίνεται στα νήπια δεν είναι καλή και υπήρξαν φορές που το κρέας δεν δόθηκε, γιατί μύριζε και είχε άσχημη όψη. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαίτησε την άμεση καταγγελία της σύμβασης με τον κρεοπώλη, την προμήθεια φρέσκου κρέατος, καλής ποιότητας, που θα παραδίνεται αυθημερόν, κάτι που η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε, με το επιχείρημα ότι «έχουμε σύμβαση μέχρι το τέλος του χρόνου», δείχνοντας έτσι τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών και της λειτουργίας με τη λογική του «μικρότερου κόστους».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦΟΡΟΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Τη σκυτάλη πήρε πλέον και η ΑΔΕΔΥ, η οποία χτες κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να καταργηθεί η σχετική υπουργική απόφαση (κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011), με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους, το γνωστό φοροχαράτσι στα ακίνητα. Τελικά, η όλη δραστηριότητα της ΑΔΕΔΥ στις φοροεπιδρομές που δέχονται οι εργαζόμενοι αρχίζει και τελειώνει μοναχά σε προσφυγές στα δικαστήρια. Ανάλογη προσφυγή έχει καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, καθώς και άλλοι δικηγορικοί σύλλογοι αλλά και ιδιώτες. Οι προσφυγές θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 2 Δεκέμβρη 2011 με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ε. Νίκα.

ΤΟΚΟΙ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ. Το κανάλι της ΕΡΤ δεν μπορεί να απολαμβάνει των προνομίων του Δημοσίου, κατά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, και συνεπώς δεν θα καταβάλλει στους πιστωτές του τόκους υπερημερίας 6%, όπως γίνεται για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά το τρέχον επιτόκιο της αγοράς. Ειδικότερα, ο Ι. Τέντες στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστήριξε ότι ναι μεν η ΕΡΤ έχει σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, πλην όμως, ως ανώνυμη εταιρεία λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, διαθέτοντας οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Ετσι, μετά την εισήγηση του Ι. Τέντε, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή της για το ζήτημα της θέσπισης του προνομιακού επιτοκίου υπερημερίας 6% των χρεών της ΕΡΤ. Στο μεταξύ, με άλλη απόφαση, την υπ' αριθμό 117/2011, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ούτε ο ΟΛΠ δικαιούται του προνομιακού τόκου υπερημερίας 6%.

ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ
Σύσκεψη για την εμπορευματοποίησή του

Σύσκεψη με αντικείμενο την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, δηλαδή την εμπορευματοποίησή του, πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ, του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων και του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η επίσπευση του χρονοδιαγράμματος εκπόνησης των μελετών, ώστε το Μάρτη του 2012 να γίνει η υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ και τον Οκτώβρη η δημοπράτησή τους. Στη σύσκεψη δρομολογήθηκε επίσης η άμεση προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κεντρική προβλήτα που προβλέπει το master plan του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της «ανάπλασης» ανέρχεται σε 215 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Μπαράζ απελάσεων

Σε απέλαση άλλων 66 αλλοδαπών, υπηκόων Αφγανιστάν, στη χώρα καταγωγής τους, προχώρησε το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης, για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Η «επιστροφή» τους πραγματοποιήθηκε με ειδική πτήση charter από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προορισμό την Καμπούλ. Μόλις προχθές, παραμονές Πολυτεχνείου, είχαν διώξει άλλους 49 Αφγανούς και 11 Μαροκινούς.

Σημειωτέον ότι μέσω της διαδικασίας του περιλάλητου «εθελοντικού επαναπατρισμού», επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, με εμπορικές ή ειδικές πτήσεις charter, το 2009 473 αλλοδαποί, το 2010 824, το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2011 964. Συνολικά, το πρώτο δεκάμηνο του 2011, έχουν «επιστραφεί» στις χώρες καταγωγής τους (εθελούσια ή αναγκαστικά) από τις Υπηρεσίες Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. 2.412 άτομα. Επίσης, μέσω του εθελούσιου προγράμματος επιστροφής, που υλοποιήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, ολοκληρώθηκαν άλλες 1.097 «επιστροφές» αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.

Συλλήψεις για χρέη

Κατασκευαστής και εργολήπτης δημοσίων έργων είναι ο 55χρονος που συνελήφθη χτες το πρωί στη Μεταμόρφωση από αστυνομικούς του Τμήματος Οικονομικής Αστυνομίας. Ο 55χρονος φέρεται να χρωστά στο Δημόσιο το ποσό του 1,7 εκατομμυρίων ευρώ και κατηγορείται για «μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».

Επίσης, προχτές είχε συλληφθεί ένας 66χρονος, διαχειριστής εταιρείας εισαγωγής και εξαγωγής τροφίμων, στο Π. Φάληρο, από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας για οφειλές προς το Δημόσιο. Οπως ανακοινώθηκε, το ποσό που χρωστούσε άγγιζε τα 1,25 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι προχτές συνελήφθησαν δύο πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, καθώς είχαν εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας καυσίμων που αγγίζουν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέρεται να διέθεσαν συνολικά στην κατανάλωση 1,5 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων. Στην υπόθεση εμπλέκεται και μία 62χρονη γυναίκα.

Παράταση για τα αυθαίρετα

Παράταση ως τις 30 Δεκέμβρη 2011, δηλαδή ενός μήνα, έδωσε χτες το βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση περί «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων, βλέποντας προφανώς τη χαμηλή προσέλευση των ιδιοκτητών, που αδυνατούν να πληρώσουν και αυτά τα χαράτσια, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ