ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαδηλώσεις μαθητών - φοιτητών

Μαθητές από σχολείο της Λισαβόνας που συμμετείχαν στη χτεσινή διαδήλωση της σπουδάζουσας νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Μαθητές από σχολείο της Λισαβόνας που συμμετείχαν στη χτεσινή διαδήλωση της σπουδάζουσας νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Στους δρόμους της πορτογαλικής πρωτεύουσας βγήκαν χτες μαθητές και φοιτητές ενάντια στις περικοπές στην εκπαίδευση αναδεικνύοντας τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και ιδιαίτερα μετά το «δάνειο» που έλαβε η κυβέρνηση από την «τρόικα» με στόχο να διασφαλιστεί η με λιγότερες απώλειες διάσωση του κεφαλαίου. Οι φοιτητές και οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν κατά της υποβάθμισης των σχολείων, κατάσταση που θα χειροτερέψει καθώς ο προϋπολογισμός του 2012, που αναμένεται να εγκριθεί έως τις 30 Νοέμβρη, προβλέπει νέες περικοπές στις δαπάνες για την Παιδεία.

Αναδεικνύοντας τα προβλήματα και των οικογενειών και των γονιών τους, οι μαθητές και φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν και για τις περικοπές που έχουν υποστεί οι μισθοί των εργαζομένων, για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, για τις αυξήσεις στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, στο φυσικό αέριο, καθώς και στις τιμές βασικών προϊόντων.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας (JCP) εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στην πάλη των μαθητών και των φοιτητών τονίζοντας παράλληλα τη δέσμευσή της να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και στη διεκδίκηση δημόσιου, δωρεάν, ποιοτικού και δημοκρατικού εκπαιδευτικού συστήματος για όλους.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τιμούν τον Λουίς Πράδο Γκαρσία

Ο εκλιπών πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας
Ο εκλιπών πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας
Η πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα, προς τιμήν του Κουβανού πρέσβη Λουίς Πράδο Γκαρσία, που πέθανε πρόωρα στις 19 Νοέμβρη του 2011, μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακοίνωσε πως θα ανοίξει Βιβλίο Συλλυπητηρίων στην Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα (Σοφοκλέους 5, Φιλοθέη) από την Τετάρτη 23 Νοέμβρη έως και την Παρασκευή 25 Νοέμβρη από τις 10.00 π.μ. έως 12.00 μ. και από 2.00 μ.μ. έως 5.00 μ.μ.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη εκφράζοντας την θλίψη της σημειώνει:

«Οι αγωνιστές της ειρήνης, γενικότερα το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, θα θυμούνται τον Λουίς Πράδο Γκαρσία στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το εγκληματικό εμπάργκο ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Θα τον τιμούν υπερασπιζόμενοι τη Σοσιαλιστική Κούβα».

Τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του πρέσβη της Κούβας εκφράζει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η ΟΓΕ εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για την απώλεια του συναγωνιστή Λουίς Πράδο Γκαρσία, ενός αγωνιστή που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην υπόθεση της νίκης του σοσιαλισμού στη Κούβα. Στέλνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη γυναίκα του και τα παιδιά του, αλλά και σ' όλο το λαό της Κούβας, αφού σε όλη του τη ζωή υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τα δίκαια της εργατικής τάξης και της επανάστασης στην Κούβα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Νέα επιχείρηση «σκούπα» εναντίον «υποστηρικτών του ΡΚΚ», οργάνωσε χθες η τουρκική αστυνομία, προχωρώντας σε περισσότερες από 60 συλλήψεις τόσο μελών του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας όσο και συνηγόρων του Α. Οτσαλάν, με την κατηγορία ότι ανήκουν στην Ενωση Κουρδικών Κοινοτήτων, η οποία θεωρείται κλάδος του ΡΚΚ.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Αξιωματούχοι των νιγηριανών μυστικών υπηρεσιών αποκάλυψαν χτες σε δημοσιογράφους πως οι ισλαμιστές ένοπλοι της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» χρηματοδοτούνται από συγκεκριμένους Νιγηριανούς πολιτικούς παράγοντες από την πολιτεία Μπόρνο της βόρειας Νιγηρίας.

ΣΕΟΥΛ.-- Ψηφίστηκε χτες με 151 ψήφους υπέρ και επτά κατά από τη νοτιοκορεατική Βουλή η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της χώρας με τις ΗΠΑ, υπό τις έντονες αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων βουλευτών ένας εκ των οποίων έριξε ...δακρυγόνο κατά κυβερνητικού συναδέλφου του μέσα στην αίθουσα της Βουλής, ενώ άλλοι φώναζαν και ούρλιαζαν κατά της πλειοψηφίας βουλευτών του κυβερνώντος «Μεγάλου Εθνικού Κόμματος».

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 11 Σομαλοί άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν χτες το πρωί από βομβιστική επίθεση ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Νωρίτερα, άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στο χωριό Γιάκλε στη διάρκεια επιδρομής κενυατικών αεροσκαφών σε θέσεις ισλαμιστών. Το ίδιο 24ωρο πυκνώνουν οι πληροφορίες για «μεγάλη επιχείρηση» του κενυατικού στρατού κατά των ισλαμιστών της Αλ Σαμπάμπ στη νότια Σομαλία σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση Αιθιόπων στρατιωτών στην κεντρική Σομαλία από το περασμένο Σαββατοκύριακο...

ΣΑΝΑ'Α.-- Την επίτευξη συμφωνίας μεταβίβασης της εξουσίας από τον, επί δεκαετίες, ισχυρό άνδρα της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ σε μια μεταβατική ηγεσία ανακοίνωσε, χθες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα να τερματιστούν οριστικά οι ταραχές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

ΙΤΑΛΙΑ
Ολομέτωπη επίθεση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ.--

Με «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ό,τι αφορά τις «θεσμικές μεταρρυθμίσεις», ανακοίνωσε χτες ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας την ακόμη πιο βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση. Ο ίδιος πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς έχει τη στήριξη του κόμματος «Λαού της Ελευθερίας», όπως και των βασικών «αντιπολιτευόμενων» κομμάτων, και αναμένεται να συζητήσει με λεπτομέρειες την ακολουθούμενη πολιτική την ερχόμενη Παρασκευή με τον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν. Ο Μπαρόζο υποστήριξε πως η κυβέρνηση Μόντι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και «να θριαμβεύσει», φυσικά προς το συμφέρον του κεφαλαίου. Αργότερα, ο Μόντι αναμενόταν να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ την Πέμπτη θα συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Στρασβούργο.

ΚΟΥΒΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας για τους «5»

ΟΛΓΚΙΝ.--

Η ανάγκη της ενίσχυσης της δράσης για την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών τονίστηκε κατά τη διάρκεια της 7ης Διεθνούς Συνάντησης για την απελευθέρωση των «Πέντε». Η συνάντηση, όπου συμμετείχαν πάνω από 300 εκπρόσωποι από 45 χώρες, ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη στο Ολγκίν της Κούβας και ολοκληρώθηκε το Σάββατο όπου στη μαζική διαδήλωση έγινε γνωστή η τελική διακήρυξη της συνάντησης. Σύμφωνα με αυτήν, οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να εργαστούν δραστήρια για την άμεση απελευθέρωση των «5», με άμεση προτεραιότητα στις ΗΠΑ, και να προχωρήσουν σε ενέργειες ώστε να «σπάσουν τη σιωπή» που τηρούν τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης στην υπόθεση των «5».

Υπενθυμίζεται πως οι «5» είχαν συλληφθεί το 1998 καθώς δραστηριοποιούνταν στις ΗΠΑ για να αποτρέψουν επιθετικές ενέργειες κατά της Κούβας. Ο ένας εκ των πέντε, ο Ρενέ Γκονζάλες πρόσφατα ολοκλήρωσε την ποινή κάθειρξής του, ωστόσο είναι αναγκασμένος να παραμείνει στις ΗΠΑ για τρία χρόνια υπό το καθεστώς της «εποπτευόμενης απελευθέρωσης», ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις παραμένουν φυλακισμένοι εκτίοντας άδικες ποινές, που φτάνουν έως και δις ισόβια.

ΡΩΣΙΑ
Μηνύματα προς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ρωσικό Καύκασο, όπου στην πόλη Βλαδικαφκάζ συναντήθηκε με στρατιωτικούς της 58ης ρωσικής Στρατιάς, καθώς και με εκπροσώπους της ρωσικής αυτόνομης Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας και τον Ανατόλι Μπιμπίλοφ, υποψήφιο για την προεδρία της Νότιας Οσετίας, που έχει αποσχιστεί από τη Γεωργία.

Κατά την επίσκεψή του ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως εάν το 2008 δεν είχε γίνει η στρατιωτική ρωσική επέμβαση υπέρ της Νότιας Οσετίας στον πόλεμο με τη Γεωργία, τότε η Γεωργία κι ίσως όχι μόνον αυτή θα ήταν σήμερα μέλη του ΝΑΤΟ και στην περιοχή του Καυκάσου θα υπήρχε μια διαφορετική γεωπολιτική κατάσταση.

Ο Ντ. Μεντβέντιεφ για άλλη μια φορά τάχθηκε κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα, ενώ σ' ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πάρει η Ρωσία ως απάντηση στην αμερικανο-νατοϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, είπε πως αυτά «θα είναι λογικά και επαρκή, αλλά δεν θα κλείνουν το δρόμο για τη συνέχιση του διαλόγου με τους εταίρους μας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου».


Ι.Π.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δύσκολα τα παζάρια για τις διοικητικές διαβάσεις...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε συμφωνία για την αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων και σε σύγκλιση απόψεων για την εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακούς οργανισμούς κατέληξαν οι χτεσινές (για δεύτερη μέρα) συνομιλίες ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση αξιωματούχων της ΕΕ.

Αντίθετα, «πολύ δύσκολες» και έντονες φάνηκε πως ήταν οι συζητήσεις των δύο πλευρών για το πιο ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών, που αφορά στις διοικητικές διαβάσεις του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Ο επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα προόδου κατά την επανάληψη των συνομιλιών την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες. Η επικεφαλής των Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών, Εντίτα Ταχίρι, εμφανίστηκε απογοητευμένη γιατί, όπως είπε, δεν επήλθε συμφωνία πέρα από την αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι...

Οι πιέσεις πάντως που ασκούνται από Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους κυρίως στους Σέρβους διαπραγματευτές θεωρούνται κάτι παραπάνω από ασφυκτικές, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η ημερομηνία της 9ης Δεκέμβρη οπότε θα ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΕ για την περαιτέρω τύχη της σερβικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ... Ως γνωστόν, οι Βρυξέλλες απαιτούν από το Βελιγράδι την επίλυση όλων των μείζονων ζητημάτων με την Πρίστινα, πριν δρομολογηθεί η ενταξιακή πορεία, έστω και εάν επίσημα η όποια βελτίωση των σχέσεων «καλής γειτονίας» δεν οδηγήσει και σε άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου από τη Σερβία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ