ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Η καπιταλιστική οικονομία βλάπτει τη μελισσοκομία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη

Το ΚΚΕ καταψήφισε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έκθεση για την «Υγεία των μελισσών και μελισσοκομικός τομέας». Στην παρέμβαση που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης επισήμανε τα εξής:

«Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την υγεία των μελισσών και τη μελισσοκομία ενώ κάνει διαπιστώσεις για τη μείωση των αποικιών των μελισσών και τις επιπτώσεις στην επικονίαση, την ανάγκη ελέγχου των ασθενειών τους και τη γενικότερη παρακολούθηση της υγειονομικής τους κατάστασης, ωστόσο δεν απαγορεύει τη χρήση φυτοφαρμάκων για τα οποία υπάρχουν ευθείες αναφορές ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των μελισσών. Δεν αντιτίθεται στην απαγόρευση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών είτε για χρήση στην ανθρώπινη διατροφή είτε στις ζωοτροφές.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αναπτύσσεται στη βάση της διασφάλισης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.

Η έλλειψη φαρμάκων για την καταπολέμηση ασθενειών των μελισσών, που επικαλείται η έκθεση, οφείλεται στο γεγονός ότι στην καπιταλιστική οικονομία δεν μπορούν να υποχρεωθούν οι εταιρείες να κάνουν έρευνα σε τομείς που δεν υπάρχει μεγάλη κερδοφορία. Η αντίθεση αυτή μπορεί να λυθεί μόνο με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, με λαϊκή εξουσία που θα αξιοποιήσει και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και την έρευνα για τη λαϊκή ευημερία».

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ετοιμάζονται για το μοίρασμα της λείας

Την ώρα που η πλειοψηφία του λαού οδηγείται στην πτώχευση και δεκάδες χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι προστίθενται στις στρατιές των ανέργων, κλείνοντας τα μαγαζιά και τις μικροεπιχειρήσεις τους, την ώρα που οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αντισταθούν στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, μια χούφτα μονοπώλια αξιοποιεί τις «ευκαιρίες» που της παρέχει η βίαιη επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Στόχος της, να ενισχύσει την οικονομική της κυριαρχία το επόμενο διάστημα, μοιράζοντας τη λεία που της εξασφαλίζει η ασκούμενη πολιτική.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ξεφυτρώνουν «επενδυτικά σχέδια» σαν κι αυτό που ανακοινώθηκε από την «εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων» REDS, θυγατρική ενός από τα μονοπώλια - κατασκευαστικών, της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», για δημιουργία ενός ακόμα «εμπορικού πάρκου» στα Σπάτα.

Οπως έχει γίνει γνωστό, στα 50 από τα 91 στρέμματα που περιλαμβάνει η συνολική έκταση πρόκειται να εγκατασταθούν εμπορικά από τα μεγαλύτερα μονοπώλια του λιανεμπορίου.

Ενδεικτικά είναι τα ονόματα που έχει ανακοινωθεί ότι έχουν υπογράψει ήδη συμφωνίες για την εγκατάστασή τους στο επονομαζόμενο «Smart Park». Μεταξύ αυτών είναι τα: «Carrefour», «Jumbo», «Dixons» («Κωτσόβολος»), «Hondos Center», «Intersport», «Praktiker» και «Village Roadshow», «SFP ΕΠΕ» («Celestino»), «Calin Ανώνυμη Εμπορική & Εισαγωγική Εταιρία Ειδών Ενδυσης» («Calzedonia», «Intimissimi», «Tezenis»), «Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ» («Wind»), «Mark Aalen Ανώνυμος Εμπορική & Βιομηχανική Εταιρία Ειδών Οράσεως & Φαρμάκων» («Mark Aalen»), «Mio Moda Εμπόριο Εισαγωγική Ανώνυμος Εταιρεία Προϊόντων Ενδυσης, Υπόδησης, Δερμάτινων Ειδών», «Εργοπεριβαλλοντική» («Bozikis»), «System Graph Technologies ΕΠΕ» («Apple Premium Reseller»), «Αφοί Σαραφίδη Ανώνυμος Εμπορική & Βιομηχανική Εταιρεία» («Cook Shop»).

Συμπληρωματικά στα «εμπορικά πάρκα», κυβέρνηση και συνδικαλιστικές ηγεσίες - γνωστοί θιασώτες του «ανταγωνισμού» - οραματίζονται ανοιχτά «Μall» που ξετσίπωτα τα εντάσσουν σε ψευδεπίγραφα «μέτρα επιβίωσης και ενίσχυσης του ελληνικού εμπορίου».

Πρόκειται για «ανοιχτά εμπορικά κέντρα» («Open Mall») που το... «όραμά» τους τα θέλει σε κάθε πόλη «μέσα από τη συνεργασία εμπορικών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους», «με την παροχή διευκολύνσεων ανάλογων αυτών που προσφέρουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα τύπου "Mall" (χώροι στάθμευσης, παιδικοί σταθμοί, άμεση ενημέρωση για εκπτώσεις και προσφορές, επιβράβευση για αγορά, που γίνονται με επιπλέον εκπτώσεις, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις)». Προβλέπεται, επιπλέον, να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ δαπάνες όπως πληροφοριακά συστήματα, infokiosk, ιστοσελίδες και σημεία WiFi, για δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο κ.ά. Είναι ολοφάνερο ότι τα παραπάνω με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει μια αγορά που αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, που πνίγεται στα αδιέξοδα και στα λουκέτα. Οτι καμία θέση δεν έχουν σε όλα αυτά τα μικρομάγαζα και οι μικροεπαγγελματίες.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Αύξηση κερδών και τζίρου

Με αύξηση κερδών και τζίρου έκλεισε το πρώτο 9μηνο του 2011 για τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, που αντιμετωπίζει πραγματικά ως ευκαιρία την οικονομική κρίση. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 38%, στα 164,6 εκατ. ευρώ από 119,6 το αντίστοιχο 9μηνο του 2010. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 46,1 εκατ. ευρώ από 42,7 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 56%, στα 1.139 εκατ. ευρώ από 732 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, στα αποτελέσματα επέδρασε θετικά η ισχυρή επίδοση της ΜΕΤΚΑ με έργα στο εξωτερικό, η σταθερή επίδοση του τομέα Μεταλλουργίας, αλλά και η «πρώτη σημαντική συνεισφορά του τομέα της Ενέργειας». Αναμένεται, μάλιστα, ο τομέας της Ενέργειας να αυξήσει τη συνεισφορά του το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς μπαίνουν σε λειτουργία και οι νέες μονάδες του ομίλου, που θεωρεί ότι έχει καταλάβει τη 2η θέση μετά τη ΔΕΗ, ανάμεσα στις εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Εκλογές στα Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης

Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές των Επιμελητηρίων και σε αποφασιστική ενίσχυση των συνδυασμών της «Αγωνιστικής Ενότητας Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων» καλεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ.

Οι εκλογές στο Βιοτεχνικό και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται σήμερα Σάββατο 26/11, αύριο Κυριακή 27/11 και τη Δευτέρα 28/11 από τις 7.30 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ.

Οι εκλογές στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 12 Δεκέμβρη.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους ΕΒΕ με την ψήφο τους στην «Αγωνιστική Ενότητα» να δυναμώσουν τη δική τους φωνή, να βάλουν φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ