ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Γ. ΤΟΥΣΣΑ
Τα πρακτικά του ΝΑΤ καταπέλτης για τις αβάσιμες κατηγορίες

Αποστομωτική απάντηση σε όσους έσπευσαν με σκοπιμότητα να υιοθετήσουν το κατηγορητήριο

Απόσπασμα από την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας και τα πρακτικά του ΔΣ του ΝΑΤ
Απόσπασμα από την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας και τα πρακτικά του ΔΣ του ΝΑΤ
Καταπέλτης για τις αβάσιμες κατηγορίες, με τις οποίες ο εισαγγελέας Πειραιά ζήτησε την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, αλλά και για όσους έσπευσαν άκριτα και με σκοπιμότητα να υιοθετήσουν το κατηγορητήριο (μεταξύ αυτών ο ΛΑ.Ο.Σ. και η εφημερίδα «Εθνος»), αποτελούν τα πρακτικά των επίμαχων συνεδριάσεων της διοίκησης του ΝΑΤ, στην οποία ο Γ. Τούσσας, πρόεδρος τότε της ΠΕΜΕΝ, συμμετείχε σαν εκπρόσωπος των ναυτεργατών.

Το κατηγορητήριο, με το οποίο προχτές αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, καταλογίζει στον Γ. Τούσσα ότι ψήφισε δήθεν ομόφωνα στις 27/3/2003 με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΝΑΤ, για τη χορήγηση πιστοποιητικού μη οφειλής στην «MARE ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ», που είχε πλειοδοτήσει στον πλειστηριασμό του οχηματαγωγού πλοίου «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣ», με οφειλές στο ΝΑΤ. Η καταγγελία αποτελεί παραποίηση της αλήθειας και χονδροειδή προσπάθεια να απαλλαγούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την πτώχευση του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων.

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά των συγκεκριμένων συνεδριάσεων του ΔΣ του ΝΑΤ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο Γ. Τούσσας όχι μόνο δεν συμφώνησε για τη χορήγηση πιστοποιητικού μη οφειλής, αλλά αντίθετα ζήτησε την πλήρη εξασφάλιση και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ στις 25/2/2003, το Τμήμα ΕΕΠ της Διεύθυνσης Πόρων παραθέτει μια σειρά λόγους για τους οποίους εισηγείται ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της ΣΑΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΩΝ για τη χορήγηση πιστοποιητικού μη οφειλής για το πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ», μέχρι «την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλών ή κατάθεση εγγυητικής επιστολής τραπέζης».

Στην ίδια συνεδρίαση και στην επιμονή του προέδρου του ΝΑΤ προς τον Γ. Τούσσα να δεχτεί τις θολές εγγυήσεις της ναυτιλιακής και να συναινέσει στο να δοθεί το πιστοποιητικό, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ απαντάει: «Εγώ κ. Πρόεδρε, συμφωνώ απόλυτα με την εισήγηση της Υπηρεσίας». Και σε άλλο σημείο: «Αλλο κύριε Πρόεδρε είναι το ζήτημα όταν μπαίνει εγγύηση για έναν ιδιώτη σε μια τράπεζα και άλλο είναι η υποχρέωση που έχω εγώ να εφαρμόσω το νόμο για οφειλές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων προς το ΝΑΤ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία με την τράπεζα, με την οποία δε θα χρειαστεί τίποτε απ' όλα αυτά, παρά μια απλή δήλωση. Εδώ όμως υπάρχει νόμος ο οποίος σαφώς λέει πως μπορεί να γίνει εγγύηση για οφειλές του πλοίου στο ΝΑΤ».

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ στις 27/3/2003, ο Γ. Τούσσας αναφέρει: «Το βέβαιο είναι ότι το πλοίο αυτό είναι παλαιό και μπορεί να δουλεύσει έναν ακόμη χρόνο. Θα πρέπει, επομένως, να έχει κλείσει το θέμα σε έναν εύλογο χρόνο. Εν πάση περιπτώσει, εγώ, κ. Πρόεδρε, λέω να φέρουν εγγυητική Τράπεζας για το σύνολο της οφειλής του πλοίου κι αυτό θα αξιολογηθεί από την Υπηρεσία».

Η λέξη αγυρτεία έχει χάσει το νόημά της

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εγκώμια του κόμματος Καρατζαφέρη προς τον ηγούμενο Εφραίμ

Το εγκώμιο του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ έπλεξε, προχτές, ο ΛΑ.Ο.Σ. Τον καιρό που το ομώνυμο σκάνδαλο μονοπωλούσε την επικαιρότητα, το κόμμα του Καρατζαφέρη κατακεραύνωνε τον συγκεκριμένο ηγούμενο και τις σχέσεις του με πολιτικούς των δύο κομμάτων, με τα οποία σήμερα συγκυβερνά, αξιώνοντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών στους υπεύθυνους της Μονής και στους άλλους εμπλεκόμενους.

Σε ανακοίνωσή του, την Πέμπτη, το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., με αφορμή την επίσκεψη Εφραίμ στη Ρωσία, έκανε μια ακόμα κωλοτούμπα ολκής, αναφέροντας: «Ο ηγούμενος Εφραίμ τίμησε την Ελλάδα στη Ρωσία περισσότερο από κάθε άλλον Ελληνα ανεξαρτήτως ιδιότητας. Ο σεβασμός και η εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν λέει πολλά. Γι' άλλη μια φορά, το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, το Αγιο Ορος, στη δίνη της διεθνούς απαξίωσης της χώρας. Είναι η στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται όλους τους Ελληνες ενωμένους, δυνατούς και διαθέσιμους για τη σωτηρία της πατρίδος. Δεν είναι η ώρα για ακραίες προδικαστικές φυλακίσεις όταν μάλιστα εξασφαλίζεται η παραμονή του κατηγορουμένου στη χώρα, πολλώ δε μάλλον όταν οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής δεν βρήκαν ικανά στοιχεία απάτης για να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τους αντισυμβαλλόμενους πολιτικούς. Νόμιμον; Nαι. Ηθικόν; Οχι. Δίκαιον; Ελέγχεται. Εθνικώς επιζήμιον; Βεβαίως».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ. για το συγκεκριμένο ζήτημα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Για τον Καρατζαφέρη το 2008 ο ηγούμενος του Βατοπεδίου θύμιζε εταιρεία δολοφόνων. Τώρα λέει ότι τιμά τη χώρα στο εξωτερικό και επειδή έχει την εκτίμηση του Πούτιν, η Δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει να ασχολείται μαζί του. Η λέξη αγυρτεία έχει χάσει πια το νόημά της».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επιβεβαιώνει το περιστατικό στην Ευελπίδων

Ερωτηματικά για την απόκρυψη του συμβάντος από τη διοίκηση της Σχολής

Παραδέχτηκε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Ραγκούσης, το περιστατικό με τη δράση χουντόφιλων στην Σχολή Ευελπίδων, οι οποίοι ανήμερα της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας. Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, είπε ότι «το περιστατικό υπήρξε και το αξιολογούμε ως σοβαρό γεγονός γιατί εκδηλώθηκε μέσα στη Σχολή Ευελπίδων που εκπαιδεύει τα αυριανά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την ηγεσία τους».

Ο Γ. Ραγκούσης ισχυρίστηκε ακόμα ότι «από την έρευνα και τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, προκύπτει ότι η ηγεσία της Σχολής Ευελπίδων εμφανίζεται να έμαθε κι εκείνη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση το ότι έλαβε χώρα στα σπλάχνα της Σχολής ένα τέτοιο σοβαρό περιστατικό. Για εμάς αυτό είναι ένα γεγονός προς αξιολόγηση. Πειθαρχική αξιολόγηση! Διότι μπορεί από εκεί να απορρέει το συμπέρασμα ότι η Διοίκηση της Σχολής δεν ήξερε κάτι που μας το απέκρυψε (...)». Κατά τον αναπληρωτή υπουργό, παρά το περιστατικό «δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο ότι υπάρχει γενικό θέμα με τις Ενοπλες Δυνάμεις».

Σύμφωνα, εξάλλου, με χτεσινό δημοσίευμα των «Νέων», ο αρχηγός της Σχολής Ευελπίδων που πρωτοστάτησε στο περιστατικό, παραπέμπεται στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της αποπομπής, ενώ ο σχετικός φάκελος παραδίδεται και στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου, για να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν ολοκληρωθεί δύο ΕΔΕ (της Σχολής και του ΓΕΣ) και το πόρισμα της πρώτης προβλέπει ποινή φυλάκισης 20 ημερών στους ευέλπιδες, οι οποίοι «με βήμα σημειωτόν απήγγειλαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου», ενώ δεν επιβάλλεται καμία ποινή σε πρωτοετείς σπουδαστές και σε αξιωματικούς της Σχολής Ευελπίδων.

Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμα ότι από τις 15 Νοεμβρίου δύο ημέρες πριν το περιστατικό, ο αρχηγός της Σχολής ζήτησε από έναν σπουδαστή να του βρει τον ύμνο της 21ης Απριλίου και στις 16 Νοεμβρίου είχε δώσει τον ύμνο σε έξι σπουδαστές της Σχολής «για να τον μάθουν».

ΕΕΔΥΕ
Ανεπιθύμητος στην Αθήνα ο Τζο Μπάιντεν

Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, εξέδωσε η ΕΕΔΥΕ. Χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητο» στην Ελλάδα τον Τζο Μπάιντεν, μαζί και όλους τους ιμπεριαλιστές και τους εκπροσώπους τους. Η ΕΕΔΥΕ «καλεί τον ελληνικό λαό, τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης ανά την Ελλάδα και τους φίλους της σε λαϊκή επαγρύπνηση, μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που επιταχύνονται στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης. Να μη δεχθούν οι λαοί της περιοχής να τους καταδυναστεύουν μια χούφτα πλουτοκράτες. Να μη δεχθούν να σκορπίσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ