ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αξιώνει δουλειά δύο μέρες τη βδομάδα

Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ναυπηγείο
Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ναυπηγείο
Δύο μέρες δουλειά τη βδομάδα με εκ περιτροπής εργασία για όλους τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με αντίστοιχη βέβαια μείωση των αποδοχών, αξιώνουν οι πολυεθνικές «Abu Dhabi Mar» (ADM) και η «ThussenKrupp», στις οποίες έχει παραδοθεί το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση και με όπλο την άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Το σχετικό φιρμάνι έσκασε σαν βόμβα προχτές στους εργαζόμενους και το πρόσχημα είναι «τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία» και «η γενικότερη δραματική οικονομική συγκυρία»! Οι δύο πολυεθνικοί κολοσσοί, που λυμαίνονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με εξασφαλισμένη δουλειά από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι τώρα έχουν «τσεπώσει» 500 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, χρήματα που προέρχονται από το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων της χώρας, και έχουν παραδώσει ...«αέρα κοπανιστό». Από όλο το πρόγραμμα το μόνο που παραδόθηκε ήταν το υποβρύχιο «Παπανικολής», το οποίο κατασκεύασε η «Thyssen» στο Κίελο και αυτό γέρνει..!

Η εργοδοσία με την ανακοίνωσή της καλεί το Σωματείο Εργαζομένων «ΤΡΙΑΙΝΑ» σε «διαβούλευση» την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη «προκειμένου να σας ενημερώσουμε, όπως αναφέρει, λεπτομερέστερα για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τα σχέδιά μας, να ανταλλάξουμε απόψεις». Ωστόσο, στη συνέχεια φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι: «Επειδή η οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν επιτρέπει περαιτέρω καθυστερήσεις, εάν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ μας κατά την παραπάνω διαβούλευση, θα υποχρεωθούμε, σύμφωνα με το άρθρο 38 Ν. 1892/90 όπως ισχύει, να επιβάλουμε μονομερώς το ανωτέρω σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης από 1η Ιανουαρίου 2012 και μέχρι 31 Μαρτίου 2012 οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση»!

Συνένοχη στην κατά μέτωπο επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, που εξαπέλυσαν οι πολυεθνικές, είναι η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», δηλαδή ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ. Δεν υπάρχει μέτρο κατά του ναυπηγείου, όπως η ιδιωτικοποίησή του, δεν υπάρχει μέτρο σε βάρος των εργαζομένων, όπως το γεγονός ότι αυτές οι δυνάμεις, τους εκβίαζαν ανοιχτά για να δεχτούν την ιδιωτικοποίηση, που να μη φέρει τη σφραγίδα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις αυτές τα είχαν «δώσει όλα» για να περάσει και ο τεμαχισμός του ναυπηγείου και το τμήμα τροχαίου υλικού μεταφέρθηκε σε εταιρεία που αποδείχτηκε «μαϊμού», με δραματικές επιπτώσεις στους 160 εργαζόμενους που έφτασαν σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Να αποκρουστούν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί

Η αγωνιστική παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) καλεί τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των χαλυβουργών και να αποκρούσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Να απαιτήσουν και να επιβάλουν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για πρόγραμμα δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Επισημαίνει ότι και με τις εξελίξεις αυτές, επιβεβαιώνεται περίτρανα η ανάγκη για επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο με προοπτική τον Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας.

NΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Οργανώνουν την πάλη ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα

Με ύπουλη διάταξη επεκτείνει την άρση του καμποτάζ και στα ακτοπλοϊκά πλοία

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν οι ναυτεργάτες στο πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου με τίτλο «Ανάπτυξη του θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Με το νομοσχέδιο αυτό η συγκυβέρνηση, για να προσφέρει νέα προνόμια και να θωρακίσει την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα στα επιβατηγά πλοία, σπρώχνει το ΝΑΤ στη διάλυση, εξασφαλίζει καθεστώς ασυδοσίας στους εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων αναψυχής, τους οποίους και φοροαπαλλάσσει πλήρως. Ταυτόχρονα τινάζει στον αέρα ό,τι έχει σχέση με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής στα λιμάνια σε βάρος του ναυτεργατικού και συνολικά του εργατικού κινήματος.

Σε χτεσινό δελτίο Τύπου οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών (ΠΕΝΗΗΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) καλούν τους ναυτεργάτες σε κλιμάκωση της πάλης με σταθμούς την πικετοφορία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και τη σύσκεψη που διοργανώνει η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ όπου θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και τον «Οίκο Ναύτου».

Οπως επισημαίνουν, με το πολυνομοσχέδιο, παράλληλα με την ένταξη του ΝΑΤ στο υπουργείο Εργασίας από 1/1/2012, το οδηγούν ένα βήμα πριν τη διάλυση: «Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου προχωράει σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στην πλήρη απελευθέρωση του Cabotage και τον μαζικό διωγμό των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα και στις ελάχιστες θέσεις εργασίας που έχουν απομείνει στην ακτοπλοΐα». Αυτό γίνεται σαφές από τα εξής: Στο άρθρο 47 για τις «Συμβάσεις ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας» αναφέρει ότι «... ο ΥΠΑΑΝ μπορεί, για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών, να αναθέτει απευθείας με την υπογραφή σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς την τήρηση διαγωνιστικής διαδικασίας και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, τη διενέργεια δρομολογίων σε πλοιοκτήτη πλοίου που πληροί τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις, έναντι μισθώματος», χωρίς πουθενά να ορίζει την υποχρέωση των εφοπλιστών στην εφαρμογή του ΠΔ 177/74 που αφορά τις οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων και την ασφάλιση των ναυτεργατών.

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗ «ΦΟΥΛΓΚΟΡ»
Λειτουργεί ως εντολοδόχος του μεγαλοβιομήχανου

Σε ανακοίνωση - μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού έφτασε στο σημείο τις 61 ψήφους να τις θεωρεί λιγότερες από τις 56, επειδή οι 61 ψήφισαν υπέρ της προκήρυξης απεργίας για τις αλλεπάλληλες απολύσεις της εργοδοσίας

Ως εντολοδόχοι του μεγαλοβιομήχανου Στασινόπουλου δρουν τα στελέχη της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ) στη «ΦΟΥΛΓΚΟΡ» («FULGOR» - εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων στην Κόρινθο) σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν οποιαδήποτε αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στις αλλεπάλληλες απολύσεις της εργοδοσίας (συνολικά 71 τους τελευταίους μήνες).

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου, αρχικά, καταστρατήγησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για άμεση προκήρυξη απεργίας σε περίπτωση νέων απολύσεων. Μόλις απολύθηκαν 11 εργάτες την Παρασκευή 25 Νοέμβρη αρνήθηκε να προχωρήσει σε απεργία, αλλά τη μετέθεσε... μια εβδομάδα αργότερα. Στο μεσοδιάστημα, προκειμένου να αποφύγει την απεργιακή κινητοποίηση για Πέμπτη 1 και Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, προχώρησε την Τετάρτη 30 Νοέμβρη σε μυστική ψηφοφορία σχετικά με την... τύχη της απεργίας.

Στην ψηφοφορία ψήφισαν 117 εργαζόμενοι. Απ' αυτούς 61 ψήφισαν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων και 56 κατά. Δηλαδή η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της απεργίας. Ωστόσο, η διοίκηση του Σωματείου, μετά και από αυτό το αποτέλεσμα - εφαρμόζοντας τα μαθηματικά της εργοδοσίας - θεώρησε πως οι εργαζόμενοι τάσσονται κατά της απεργίας!!! Χωρίς κανένα άλλο σχόλιο παραθέτουμε και το σχετικό σκεπτικό των... συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ:

«Το αποτέλεσμα συνάδελφοι της ψηφοφορίας δείχνει το σταμάτημα των κινητοποιήσεων, δεδομένου και της μη προσέλευσης όσων δεν συμμετείχαν στις στάσεις εργασίας για να ψηφίσουν την επιλογή τους, η οποία για την πλειοψηφία της Διοίκησης είναι ένα καθαρό ΟΧΙ στη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Συνάδελφοι, όποια επιπλέον δέσμευση υπήρχε από τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, δηλαδή σταμάτημα υπερωριών, Σάββατο κλπ δεν ισχύει»...

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η πλειοψηφία του ΔΣ είναι δεκανίκι της εργοδοσίας του Στασινόπουλου, ξεπούλησαν τους εργαζόμενους, υπονομεύουν τον αγώνα και την προοπτική του. Εργαζόμενοι στη FULGOR βγάλτε συμπεράσματα από την πείρα σας, πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, γυρίστε την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας, στους συνδικαλιστές τους. Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του εργοστασιακού σωματίου. Στρατευτείτε με τις ταξικές δυνάμεις στο εργοστάσιο, με το ΠΑΜΕ. Ο δρόμος είναι ο ίδιος με των χαλυβουργών, άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Ολοκληρώνονται τη Δευτέρα οι εκλογές

Συνεχίζονται οι εκλογές του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, οι οποίες και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη. Σήμερα Σάββατο, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. οι εκλογές θα διεξάγονται στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30). Αύριο Κυριακή, από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (Πειραιώς 1, 5ος όροφος). Τη Δευτέρα από τις 12 μ. μέχρι τις 8 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ