ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2011 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
Οι διεθνείς επενδύσεις στη σκιά της κρίσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παρά την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (κατά 2%) το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι επενδύσεις στη διεθνή οικονομία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και ενισχύουν τις εκτιμήσεις για μια αναιμική ανάπτυξη το 2012.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011, έγιναν επενδύσεις στην παγκόσμια οικονομία ύψους 720,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το δεύτερο εξάμηνο του 2010 οι επενδύσεις ήταν 706,7 δισ. εκατομμύρια, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 ήταν 546 δισ.

Μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, η μεγαλύτερη πτώση άμεσων επενδύσεων σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά -48,8%. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ίδιο διάστημα σημειώθηκε άνοδος κατά 15,2%. Συνολικά, στις αναπτυγμένες οικονομίες σημειώθηκε πτώση κατά -3,9%.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ το γεγονός ότι οι υπό ανάπτυξη χώρες απορρόφησαν πάνω από το μισό των παγκόσμιων επενδύσεων, αφού το ύψος τους έφτασε στα 326,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύνολο 720,5 δισ. δολαρίων.

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάσταση στην Ιαπωνία, όπου για δύο συνεχόμενα εξάμηνα παρατηρήθηκε «αποεπένδυση», δηλαδή απόσυρση επενδύσεων, κατά -1,7 δισ. δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και κατά -1,6 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2011.

ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, που είναι και δείκτης της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, είναι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Παγκοσμίως έφθασαν το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2011 τα 568,5 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2010. Και πάλι οι αναπτυγμένες χώρες (ως σύνολο) είχαν τη μεγαλύτερη πτώση κατά 15,5% στον τομέα των συγχωνεύσεων - εξαγορών, ενώ οι υπό ανάπτυξη χώρες είχαν μια οριακή αύξηση του 4,2%.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ οι άμεσες ξένες επενδύσεις βρίσκονται κοντά στον προ της κρίσης μέσο όρο, υπολείπονται όμως κατά 25% από το ρεκόρ του 2007. Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης και η αναιμική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την κρίση στην Ιαπωνία θεωρούνται ως βασικές αιτίες για την εικόνα αυτή. Βεβαίως, υπάρχουν χώρες, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, όπου οι επενδύσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όμως ήδη τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» είναι ορατά. Στην Κίνα εκτιμάται ότι το 2011 ο δείκτης των επενδύσεων θα φθάσει στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, ενώ η Βραζιλία συνεχίζει να απορροφά μόνη της το 1/3 του συνόλου των επενδύσεων της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα των επενδύσεων στη διεθνή οικονομία είναι μια ακόμη εκδήλωση της κρίσης, η οποία απαιτεί την καταστροφή ενός μέρους του πλεονάζοντος κεφαλαίου ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες εμφανίζεται αναιμική και ανίσχυρη να επανεκκινήσει τη «μηχανή».

«Χρήσιμοι» απόστρατοι

Περιζήτητοι είναι οι ανώτατοι στρατιωτικοί από τα μονοπώλια που θέλουν να κλείσουν δουλειές με τις κυβερνήσεις. Ετσι, μετά τους αποστρατευθέντες πολιτικούς (Σρέντερ, Μπλερ, Φίσερ, κ.ά.), πολλοί απόστρατοι στρατηγοί προσλαμβάνονται σε θέσεις - κλειδιά για να αξιοποιήσουν τις γνωριμίες τους και να ασκήσουν την επιρροή τους για λογαριασμό των νέων αφεντικών τους.

Την περασμένη Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η «Siemens» προσέλαβε τον πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, προκειμένου να τη βοηθήσει να εξασφαλίσει περισσότερα και επικερδέστερα συμβόλαια από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι ο Μακ Κρίσταλ, που παραιτήθηκε τον Ιούνη λόγω δηλώσεων που δυσφημούσαν στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα, θα αναλάβει την προεδρία της νεοσύστατης θυγατρικής της εταιρείας στις ΗΠΑ «Siemens Government Technologies», η οποία θα διεκδικήσει κρατικές συμβάσεις στους τομείς των υποδομών, της Ενέργειας και της Υγείας. Πέραν του Μακ Κρίσταλ - ο οποίος αμέσως μετά την αποχώρησή του από το στρατό ίδρυσε τη δική του συμβουλευτική εταιρεία στην Ουάσιγκτον και μπήκε στα ΔΣ των «Jet Blue Airways» και «Navistar Internationals» - η «Siemens» θα πλαισιώσει το διοικητικό συμβούλιο της παραπάνω εταιρείας και με τον πρώην στρατηγό του αμερικανικού στρατού Τζον Σιλβέστερ και τον Ρόμπερτ Κουτς, τέως στέλεχος των «General Motors» και «Lokheed Martin».

Εξάλλου, εταιρείες όπως η «Siemens» δεν αξιοποιούν μόνο τις υπηρεσίες των αποστράτων, αλλά και των λόμπι βουλευτών που διαθέτουν στα νομοθετικά όργανα για να «αγοράζουν» νόμους και να εξασφαλίζουν ευνοϊκή μεταχείριση στους διάφορους διαγωνισμούς προμηθειών. Ολα νόμιμα. Και επομένως ...ηθικά.

ΗΠΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν χαμηλότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά κατά το τρίτο τρίμηνο. Οι υγειονομικές δαπάνες σημείωσαν σημαντική πτώση, αλλά η αύξηση των επιχειρησιακών επενδύσεων έδωσαν ώθηση στην οικονομία. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, ενώ αναμενόταν αύξηση της τάξης του 2%. Οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν κατά 2,2 δισ. δολάρια.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΤΩΣΗ Πτώση παρουσίασαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας το Νοέμβρη, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας υποβάθμισε την εκτίμησή της για την οικονομία για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς η μειωμένη ζήτηση από την Ευρώπη και την Ασία πλήττει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με πέρυσι, έναντι πτώσης 4,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Πτώση 3,8% είχαν εμφανίσει και τον Οκτώβρη.

ΙΤΑΛΙΑ - ΠΡΟΣ ΥΦΕΣΗ Συρρίκνωση 0,2% εμφάνισε η ιταλική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο, εξαιτίας της μειωμένης εγχώριας ζήτησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 0,1% σε τριμηνιαία βάση και αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% σε ετήσια βάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ