ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Εκατομμύρια απεργούν ενάντια στις αυξήσεις

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Με ενθουσιασμό και αγωνιστικό πείσμα συμμετείχαν χτες εκατομμύρια Νιγηριανοί εργαζόμενοι στην επ' αόριστον απεργία που ξεκίνησαν τη Δευτέρα τα νιγηριανά συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει την κρατική επιδότηση στα καύσιμα, προκαλώντας μπαράζ αυξήσεων σε βασικά τρόφιμα και υπηρεσίες.

Μαζικές διαδηλώσεις, πύρινα οδοφράγματα, αλλά και συγκρούσεις απεργών με αστυνομικούς καταγράφηκαν και χτες, με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να ανεβάζουν σε τουλάχιστον έξι τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά μέσα στο τελευταίο 48ωρο σε Αμπούτζα, Λάγος και Κάνο. Πολλοί διαδηλωτές απαίτησαν την επαναφορά της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα, κατήγγειλαν πως η χώρα διοικείται από μία ελίτ ολιγαρχών και κάλεσαν σε παραίτηση τον Νιγηριανό πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν.

Στο μεταξύ, χτες, τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν όχλος επιτέθηκε σε μουσουλμανικό τέμενος της νότιας νιγηριανής πόλης Μπενίν Σίτι, τρομοκρατώντας Μουσουλμάνους της φυλής των Χάουσα. Η επίθεση αυτή, που αρχικά είχε αποδοθεί σε ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», είχε ως συνέπεια να προκληθεί (σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο) κύμα φυγής περίπου 10.000 ατόμων.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Δέκα χρόνια κολαστήριο

Associated Press

Δέκα χρόνια συμπληρώνει το κολαστήριο του ιμπεριαλισμού σε αυτή την καταπατημένη γωνιά της Κούβας και παρά τις υποσχέσεις του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης ...καλά κρατούν. Εκατοντάδες τα θύματα του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που συνελήφθησαν από τους ιμπεριαλιστές στο Αφγανιστάν, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες και μεταφέρθηκαν με τις γνωστές «πτήσεις της CIA» στο κολαστήριο.

Οπως αποκάλυψαν και τα τηλεγραφήματα από τον ιστότοπο «Wikileaks», με μυστικά έγγραφα αμερικανικών υπηρεσιών, στην πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων πρόκειται για συλλήψεις απ' το ...σωρό, χωρίς δυνατότητα νομικής υπεράσπισης, ενώ οι συνθήκες κράτησης θυμίζουν φασιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο ...ανθρωπισμός των ιμπεριαλιστών «απελευθερωτών του κόσμου» σε όλο του το μεγαλείο!

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ακόμη σκληρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης υιοθέτησε η ισραηλινή κυβέρνηση. Με βάση τη νέα νομοθεσία, που επικρίνεται ήδη από την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέπει φυλάκιση επ' αόριστον, χωρίς δίκη για όποιον συλληφθεί να έχει εισέλθει στη χώρα χωρίς άδεια, και 15 χρόνια φυλάκιση για όποιον Ισραηλινό θεωρηθεί ότι βοήθησε μετανάστη.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν πραγματοποίησαν, χτες, χιλιάδες πολίτες που κατήγγειλαν την καταστολή των διαδηλώσεων της, κατά κύριο λόγο, σιιτικής αντιπολίτευσης, τους τελευταίους μήνες. Στο επίκεντρο της οργής των διαδηλωτών βρίσκεται ο πρωθυπουργός σεΐκ Κχαλίφα μπιν Σαλμάν αλ Κχαλίφα, του οποίου ζητούν την απομάκρυνση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι το 42% των παιδιών στην Ινδία κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται, παρά την «εντυπωσιακή» ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία όπως αποδεικνύεται για πολλοστή φορά δεν αφορά σε καμία περίπτωση το λαό της χώρας.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε χτες τη χορήγηση αμνηστίας σε δεκάδες κρατούμενους με αφορμή την 100ή επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ και την 70ή επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενας 23χρονος πέθανε χτες εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία, όπου εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας εξέφρασε φόβο για επανεμφάνιση της επιδημίας, ένα 10ήμερο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανατηφόρου κρούσματος στην Κίνα.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ισχυρός σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε χτες το βράδυ τη Δυτική Ινδονησία και η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο σεισμός σημειώθηκε 423 χλμ νοτιοδυτικά της Μάντα Ατσέχ στη Σουμάτρα, με εστιακό βάθος 29,1 χλμ. Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβρη του 2004 σεισμός είχε προκαλέσει τεράστιο τσουνάμι στην Ινδονησία, το οποίο άφησε πίσω του πάνω από 230.000 νεκρούς.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στο λαό της Νιγηρίας

Την απόφαση της κυβέρνησης της Νιγηρίας να τερματίσει την επιδότηση των καυσίμων για το λαό, με συνέπεια ένα εφιαλτικό μπαράζ ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το ΠΑΜΕ, «η Νιγηρία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική. Ομως οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και οι καπιταλιστές κερδίζουν τεράστια κέρδη, ενώ ο λαός της ζει στην πείνα και στη φτώχεια.

Το ΠΑΜΕ συμμετέχοντας στην καμπάνια αλληλεγγύης της ΠΣΟ, απαιτεί από την κυβέρνηση της Νιγηρίας να πάρει πίσω αμέσως αυτήν την αντεργατική απόφαση.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στους αδελφούς μας, τον εργαζόμενο λαό της Νιγηρίας.

Καλούμε τα συνδικάτα της χώρας μας να εκφράσουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη τους προς την εργατική τάξη της Νιγηρίας που είναι σε απεργιακό αγώνα διαρκείας».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ετοιμες για διάλογο αλλά υπό όρους οι FARC

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ετοιμες για διάλογο με την κυβέρνηση της Κολομβίας και τον Πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος δηλώνουν οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπό τον όρο ότι αυτός ο διάλογος θα γίνει «ενώπιον του λαού», αναφέρει ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο νέος ηγέτης των FARC Τιμολέον «Τιμοσένκο» Χιμένες το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ροντρίγο Λοντόνιο Ετσεβέρι.

Υπάρχουν θέματα τα οποία «θα θέλαμε να συζητήσουμε σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις ενώπιον όλης της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, που αναφέρει ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να τεθούν υπό συζήτηση ζητήματα όπως «οι ιδιωτικοποιήσεις, η απορρύθμιση και η ασυδοσία της αγοράς και των επενδύσεων, το περιβάλλον και το στρατιωτικό δόγμα της κυβέρνησης».

Ο συντηρητικός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος έχει αρνηθεί οποιοδήποτε διάλογο με τις FARC και θέτει τον όρο για οποιαδήποτε επαφή η ανταρτική οργάνωση να απελευθερώσει πρώτα τους αιχμαλώτους, αλλά όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η κυβέρνηση της Κολομβίας παραποιεί την αλήθεια και χρησιμοποιεί τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει ενάντια στους αντάρτες «για να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερη ευημερία στους έχοντες και να βυθίσει τους φτωχούς σε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία».

«Αυτή η σύγκρουση δεν πρόκειται να επιλυθεί εάν δεν ακουστούν οι φωνές μας», τονίζεται στην ανακοίνωση που καταλήγει ότι στο διάλογο «πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και οι πληγέντες», ενώ θα πρέπει να υπάρξει «επαναφορά της ημερήσιας διάταξης των προηγούμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Ελ Καγκουάν» πριν 10 χρόνια.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στάσεις εργασίας στα κρατικά ορυχεία

ΣΟΦΙΑ.--

Προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι στα κρατικά ορυχεία της εταιρείας «Maritsa Iztok» τονίζοντας πως σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα ξεκινήσουν απεργία την ερχόμενη Κυριακή. Οι εργαζόμενοι των ορυχείων «Maritsa Iztok» απαιτούν την καταβολή του «μπόνους» που τους είχε υποσχεθεί η διοίκηση της εταιρείας εφόσον υπήρχε αύξηση της παραγωγής, το οποίο αναγραφόταν σε σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε τον περασμένο Ιούλη. Ωστόσο, η εταιρεία υποστηρίζει πως έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσκοφ τάχθηκε με το μέρος της διοίκησης. Από τη μεριά του, ο υπουργός Ενέργειας Τράικο Τράικοφ εξέφρασε την ...ευγνωμοσύνη του προς τους εργαζόμενους που κατάφεραν να διπλασιάσουν την παραγωγή, αλλά υποστήριξε πως είναι ήδη αρκετή η αύξηση κατά 15% που έλαβαν στους μισθούς τους!

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατηγορίες κατά του Κ. Εβρέν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με κατηγορίες για εγκλήματα κατά του κράτους βαρύνονται και επίσημα πλέον ο επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής χούντας, Κενάν Εβρέν και ο τότε αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, Ταχσίν Σαχινκαγιά, για την στρατιωτική χούντα του 1980. Οι δύο άνδρες που ήταν μεταξύ των πέντε στρατηγών που πρωτοστάτησαν στην κατάληψη της εξουσίας το '80 κατά το πραξικόπημα στην Τουρκία ανακρίθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από εισαγγελείς και την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι συστήνεται κατηγορητήριο εναντίον τους. Η επικύρωση αυτού του κατηγορητηρίου δίνει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της δίκης.

Παράλληλα, αντιδράσεις προκαλεί εισαγγελική έρευνα εναντίον του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τον οποίο ζητείται να αρθεί η βουλευτική ασυλία, με την κατηγορία της προσπάθειας «επιρροής επί της δίκαιης δίκης». Η κατηγορία εναντίον του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζεται σε δηλώσεις του το καλοκαίρι αναφορικά με την προφυλάκιση βουλευτών του κόμματός του, στις οποίες ανέφερε ότι «οι δικαστές εμποδίζουν εκλεγμένους βουλευτές να αναλάβουν το αξίωμα τους». Ο Κ. Κιλιτσντάρογλου σε δηλώσεις του είπε ότι ο ίδιος θα ζητήσει άρση της ασυλίας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ