ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Δολοφονήθηκε ένας ακόμη πυρηνικός επιστήμονας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενας ακόμη Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, ο τέταρτος κατά σειρά από τις αρχές του 2010, δολοφονήθηκε, χτες, σε βομβιστική επίθεση. Ο 32χρονος Μοστάφα Αχμάντι Ροσάν ήταν χημικός μηχανικός και εργαζόταν ως υποδιευθυντής στην πυρηνική εγκατάσταση του Νατάνζ, όπου έχει αρχίσει ο εμπλουτισμός ουρανίου σε χαμηλό ποσοστό. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, στο αυτοκίνητο του Ροσάν τοποθετήθηκε, εν κινήσει, μαγνητική βόμβα από ένα διερχόμενο δίκυκλο με δύο επιβαίνοντες.

Πρόκειται για παρόμοια μέθοδο με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε για τις δολοφονίες άλλων 3 Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων μέσα στο 2010 και 2011. Επίσης ο σημερινός επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, ο Φερεϊντούν Αμπάσι, έγινε στόχος τέτοιας επίθεσης το 2010, αλλά διασώθηκε.

Ο Ιρανός αντιπρόεδρος Μουχάμαντ Ρεζά Ραχίμι κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι κρύβονται πίσω από τη χτεσινή δολοφονική επίθεση, όπως και από τις προηγούμενες του είδους. Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έσπευσε να αρνηθεί την εμπλοκή στη δολοφονία.

Σταθερά αρνητικές Ρωσία - Κίνα σε κυρώσεις

Τη βαθιά διαφωνία της με την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν επανέλαβε χτες η Ρωσία επιμένοντας ότι δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος επίλυσης του ζητήματος που έχει προκύψει με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ζήτησε από την Τεχεράνη να συνεργαστεί στενότερα και άμεσα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Ανάλογη έκκληση απεύθυνε και η Κίνα.

Από την πλευρά της, η δανική προεδρία της ΕΕ προειδοποίησε με «νέες ενισχυμένες κυρώσεις κατά του Ιράν τόσο στον πετρελαϊκό όσο και στο χρηματοπιστωτικό τομέα». Βέβαια, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, όπου έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, καθώς η συμμετοχή της Αγκυρας σε οποιαδήποτε κύρωση είναι σημαντική για την επιτυχία του μέτρου. Η τουρκική ηγεσία, πάντως, μέχρι στιγμής, τάσσεται ενάντια στις νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Σειρά συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα με θέμα τις κυρώσεις για το Ιράν και οικονομικά θέματα.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν την Κίνα να στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης ωστόσο δε φαίνεται να αποδίδει, καθώς η Κίνα καλύπτει το 1/3 των πετρελαϊκών αναγκών της με εισαγωγές από το Ιράν.

ΣΥΡΙΑ
Αντιπαράθεση για τις επιθέσεις ενόπλων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε συγκέντρωση οπαδών του εμφανίστηκε ο Σύρος Πρόεδρος, μαζί με την οικογένειά του, στην πλατεία Ομαϊάδων στη συριακή πρωτεύουσα, όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα κατατροπωθεί η τρομοκρατική συνωμοσία που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στη χώρα». Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ επανέλαβε, σε γενικές γραμμές, ότι προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της τάξης και η αντιμετώπιση των τρομοκρατών, ενώ κάλεσε, εκ νέου, την αντιπολίτευση να συμμετάσχει «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων».

Στο πλευρό της ηγεσίας Ασαντ τάχθηκε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Χαλεπιού, Ζαν Κλεμάν Ζανμπάρτ. Οπως υπογράμμισε, το «ενδεχόμενο ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ και της αντικατάστασής του από ένα άλλο που θα έχει καθαρά θρησκευτική χροιά, όπως π.χ. οι ισλαμιστές "Αδελφοί Μουσουλμάνοι" και οι σύμμαχοί τους, ανησυχεί πολύ τους χριστιανούς της Συρίας».

Διαφορετική άποψη από τον αρχιεπίσκοπο, όπως φαίνεται, έχει ένας Αλγερινός παρατηρητής που αποχώρησε από την αποστολή. Ο Αλγερινός Ανουάρ Μάλεκ δήλωσε, από την έδρα του Συνδέσμου, ότι η αποστολή «είναι φάρσα και ελέγχεται πλήρως από το συριακό καθεστώς», ενώ υποστήριξε ότι έγινε αυτόπτης μάρτυρας «σκηνών τρόμου» στη Χομς, χωρίς να μπορεί ούτε ο ίδιος ούτε άλλοι παρατηρητές να παρέμβουν. Ο Μάλεκ έκανε λόγο για στρατό στους δρόμους και για ελεύθερους σκοπευτές.

Στην πόλη Χομς χτες στόχος επίθεσης πιθανότατα με όλμους - χωρίς να διευκρινίζεται ποιος τους έριξε - έγινε ομάδα ξένων δημοσιογράφων, που την επισκεπτόταν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 43χρονος Γάλλος εικονολήπτης του «Φρανς 2», Ζιλ Ζακιέ, και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι δύο δημοσιογράφοι, ένας Ολλανδός και ένας Βέλγος, ενώ σκοτώθηκαν και έξι Σύροι πολίτες και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 25.

  • Σήμερα το πρωί, ομάδες Σύρων, αλλά και άλλων θα επιχειρήσουν, όπως ανακοίνωσαν, να εισέλθουν στη Συρία από την Γκαζιατέπ, των τουρκο-συριακών συνόρων, και τη Ράμτα, των τουρκο-ιορδανικών συνόρων, μεταφέροντας «ανθρωπιστική βοήθεια», έλεγαν. Αντίθετα, οι τουρκικές αρχές δεν άφησαν να περάσει ένα ακόμη φορτηγό ιρανικής προέλευσης ισχυριζόμενες ότι μετέφερε όπλα για τη Συρία.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σε νέα 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες - την τέταρτη μέσα σε ένα μήνα - οι πιλότοι της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ισπανίας, της «Iberia», αναγκάζοντας την εταιρεία να ματαιώσει 104 πτήσεις. Το συνδικάτο των πιλότων «Sepla» υπογραμμίζει πως η δημιουργία της χαμηλού κόστους εταιρείας «Iberia Express» θα προσλάβει προσωπικό εκτός της «Iberia», θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα λάβουν χαμηλότερους μισθούς απ' ό,τι προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Δεν πήρε χτες την απαιτούμενη πλειοψηφία των ψήφων από τη σλοβενική βουλή ο επικεφαλής του κεντροαριστερού σχηματισμού «Θετική Σλοβενία», Ζόραν Γιάνκοβιτς, προκειμένου να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Στάση αναμονής και επιφύλαξης τηρούν οι αρχές της ΛΔ Κορέας προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε αποστολές τροφίμων (μεγαλύτερης ποσότητας και ποικιλίας) προς την Πιονγιάνγκ με αντάλλαγμα η τελευταία να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Πάντως, εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε τις ΗΠΑ πως πολιτικοποιούν τις αποστολές τροφίμων, σημειώνοντας ότι η Πιονγιάνγκ θα περιμένει να δει εάν η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να αποκαταστήσει εμπιστοσύνη στις διμερείς σχέσεις.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, δολοφονήθηκαν με ειδεχθή τρόπο στην πόλη Ελ Ρεγκαντέρο εν Σάμπα στην επαρχία Κολόν, στη Βορειοανατολική Ονδούρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΚΟΥΒΑ
Επίσκεψη Αχμαντινετζάντ

ΑΒΑΝΑ.--

Στην κουβανική πρωτεύουσα, την Αβάνα, έφτασε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία αξιωματούχων και επιχειρηματιών, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Εστέμπαν Λάζο. Η 24ωρη επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της πενθήμερης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, με προηγούμενους σταθμούς στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, ενώ μετά την Κούβα θα μεταβεί στο Εκουαδόρ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, με Κουβανούς αξιωματούχους, ενώ θα κάνει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Εθνικού Ηρωα Χοσέ Μαρτί στην πλατεία της Επανάστασης.

Στα τέλη του 2011, κουβανική εμπορική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ιράν όπου επαναπροσδιορίστηκαν οι εμπορικές, επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και η προοπτική επέκτασής τους.

ΗΠΑ
Δεύτερη νίκη Ρόμνεϊ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εύκολη νίκη εξασφάλισε ο Μιτ Ρόμνεϊ στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές στις 6 Νοέμβρη 2012.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ρόμνεϊ και ο υποψήφιος που έχει δεχθεί τις περισσότερες «χορηγίες» από το κεφάλαιο, απέσπασε το 39,4%, ενώ ακολουθούν ο Τεξανός Ρον Πολ, με ποσοστό 22,8%, ο κυβερνήτης της Γιούτα και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα, Τζον Χάντσμαν, με 16,9%%, ο πρώην επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς με 9,4% ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια και εκλεκτός της χριστιανικής πτέρυγας Ρικ Σαντόρουμ με 9,3%, ενώ ο Ρικ Πέρι, κυβερνήτης του Τέξας, που ουσιαστικά δεν πήρε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Νιου Χαμσάιρ, απέσπασε μόλις το 0,7%.

Οι επόμενες «ψηφοφορίες» για το χρίσμα γίνονται σε Νότια Καρολίνα (21 Γενάρη) και Φλόριντα (31 Γενάρη). Πρόκειται για μια επίφαση της λεγόμενης «συμμετοχικής δημοκρατίας», όπου τα λαϊκά στρώματα εγκλωβίζονται στην εκλογή διαφορετικών εκπροσώπων του κεφαλαίου.

ΑΪΤΗ
Δύο χρόνια κόλασης

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Δύο χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Γενάρη, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ίσως και 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, που άφησε άστεγους 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και συνολικά 3.000.000 ή το ένα τρίτο του πληθυσμού επλήγησαν, η ζωή των Αϊτινών συνεχίζει να είναι «ζωντανή κόλαση».

Στα δύο αυτά χρόνια, πάνω από 510.000 άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς δίχως να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή τουαλέτα, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες μετριούνται όσοι εκδιώχθηκαν διά της βίας από καταυλισμούς προκειμένου να προχωρήσουν «έργα και επενδύσεις». Εκδιώχθηκαν δίχως φυσικά να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες επανεγκατάστασής τους.

Τα δύο χρόνια που κονδύλια δε βρέθηκαν ποτέ για τον αϊτινό λαό, έρευσε άφθονο χρήμα για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και την εγχώρια ολιγαρχία ώστε να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους: Οι εκλογές εξελίχθηκαν σε μία εκστρατεία ωμής επέμβασης κυρίως εκ μέρους των ΗΠΑ ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετά από παλινδρομήσεις μηνών και εκβιασμούς, δολοφονικές επιχειρήσεις των μελών του κατοχικού στρατού ώστε να καταπνίξουν τις λαϊκές αντιδράσεις και την επιστροφή του πρώην δικτάτορα Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ, ο «Πρόεδρος» Μισέλ Μαρτελί ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι ανοιχτή πια σε «μπίζνες» ενώ για να το εξασφαλίσει αυτό ετοιμάζεται για την ανασύσταση του στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ