ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη ο μαζικός απεργιακός αγώνας

Χιλιάδες λαϊκού κόσμου ξεχύθηκαν και χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας Λάγος
Χιλιάδες λαϊκού κόσμου ξεχύθηκαν και χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας Λάγος
AMΠΟΥΤΖΑ.--

Για τρίτη μέρα συνέχισαν χτες το μαζικό απεργιακό αγώνα τους εκατομμύρια Νιγηριανοί εργαζόμενοι παρά τις απειλές της κυβέρνησης και τις «προβλέψεις» αξιωματούχων για «αναρχία» και «εμφύλιο πόλεμο».

Διαδηλώσεις και πύρινα οδοφράγματα αλλά και συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν και χτες, αφού οι Νιγηριανοί εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο μέσο για επιβίωση και βελτίωση της ζωής τους παρά μόνον τις κινητοποιήσεις απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας που προκαλεί η άρση της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα. Σφοδρές συγκρούσεις απεργών με τις δυνάμεις καταστολής σημειώθηκαν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα με χαρακτηριστικότερες εκείνες στην πόλη Μίννα, πρωτεύουσα της πολιτείας Νίγηρα, (κεντρική Νιγηρία), όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία του κυβερνήτη της πολιτείας Μουάζου Μπαμπανγκίντα Αλίγιου αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει την πόλη με ...ελικόπτερο! Στην Μίννα επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δύση του ηλίου ως τα ξημερώματα και αναπτύχθηκαν εκατοντάδες πάνοπλοι στρατιώτες σε μία προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους απεργούς...

Σύμφωνα με τις νιγηριανές αρχές, στη διάρκεια ταραχών έχουν σκοτωθεί μέσα στο τελευταίο 48ωρο τουλάχιστον 10 άτομα.

Και ενώ στον απεργιακό αγώνα ετοιμάζονται να κατέβουν και τα μέλη του μεγαλύτερου συνδικάτου που δρα στο χώρο της παραγωγής πετρελαίου, PENGASSAN, o Γενικός Εισαγγελέας της Νιγηρίας Μπέλο Αντόκε έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά της λαϊκής αγανάκτησης χαρακτηρίζοντας τις απεργίες «παράνομες» και απειλώντας με παύση πληρωμών όσους δημόσιους υπαλλήλους συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αποκαλύψεις για το στήσιμο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

ΣΟΦΙΑ.--

Οι προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να στήνουν σκηνικά βίας που να προλειαίνουν το έδαφος για επεμβάσεις, με κάθε λογής προσχήματα, όπως έγινε στα τέλη της δεκαετίας του '90 με τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών, επανέρχονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας μετά από δηλώσεις και ισχυρισμούς της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας και νυν ευρωβουλευτή Ναντέζνα Μιχαΐλοβα.

Η Μιχαΐλοβα, μιλώντας προχτές στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης για τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε ότι το λεγόμενο «Σχέδιο Πέταλο» βάσει του οποίου οι σερβικές αρχές υποτίθεται έκαναν «εθνοκάθαρση» σε βάρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, ήταν «έργο των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών και πιθανώς όχι του ίδιου του Μιλόσεβιτς».

Μιλώντας σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η κρυφή ιστορία της "Επιχείρησης Πέταλο"», η πρώην αξιωματούχος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως το εν λόγω σχέδιο περιήλθε στην κατοχή της βουλγαρικής κυβέρνησης σαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών και ότι η ίδια το έδωσε στον Γερμανό τότε ομόλογό της Γιόσκα Φίσερ και σε άλλους ΝΑΤΟικούς εταίρους... «γιατί θεωρούσαμε υποχρέωσή μας να τους βοηθήσουμε»...

Η Μιχαΐλοβα δεν διευκρίνισε πότε παρέδωσε το φάκελο με τις πληροφορίες. Εντούτοις, το σχέδιο αυτό χρησιμοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου του 1999 από τον υπουργό Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ, ενώ «συμπτωματικά» η κυβέρνησή του δεχόταν έντονες επικρίσεις από μέρος του γερμανικού λαού για τη συμμετοχή του Βερολίνου στη φονική επέμβαση κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (που εξαπολύθηκε τέλη Μάρτη 1999).

Οι ισχυρισμοί του Βερολίνου για την ύπαρξη «σχεδίου» του Μιλόσεβιτς για την «εθνοκάθαρση» Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο είχε διαψευστεί επανειλημμένα από το Βελιγράδι, ενίσχυσε την προπαγανδιστική «επιχειρηματολογία» των ιμπεριαλιστών περί δήθεν «ανθρωπιστικού πολέμου» που αξιοποιήθηκε για την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Μάλιστα ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες εξήρε την «καλή δουλειά» που έκανε ο Γερμανός υπουργός Ρ. Σάρπινγκ, λέγοντας πως «αν χάναμε την κοινή γνώμη στη Γερμανία, θα τη χάναμε σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ»...

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τη Νίκη της Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της 53ης Επετείου της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας (Ακαδημίας 50, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»). Η εκδήλωση θα αποτελέσει ευκαιρία να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς την Κούβα και να απαιτηθεί η άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, η κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ και η απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών. Θα χαιρετίσει η Επιτετραμμένη της Κούβας Ελισέλια Ντίας Σουάρες.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Παζάρια για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς την ουγγρική κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει αρκετή πρόοδο για να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα της χώρας και προειδοποίησε με κυρώσεις αν δεν τροποποιήσει τα επίμαχα άρθρα του νέου της Συντάγματος σε ό,τι αφορά την Κεντρική Τράπεζα. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χτες πως η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να καταπολεμήσει παραβιάσεις, υποστηρίζοντας τα γνωστά περί «σεβασμού της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, των δημοκρατικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων», που στην πραγματικότητα αφορούν στην υπεράσπιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Οι «κόντρες» αυτές ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας και την ΕΕ έρχονται σε μια στιγμή που η ουγγρική πλουτοκρατία αναζητά απεγνωσμένα νέο δανεισμό από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης, την ίδια στιγμή που ισοπεδώνονται εργατικά λαϊκά δικαιώματα, όχι μόνο τώρα και με αφορμή το νέο σύνταγμα, αλλά από την καπιταλιστική παλινόρθωση και ανατροπή του σοσιαλισμού το 1990-1991.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας επανέλαβε χτες πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε παρατήρηση και πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Ταμάς Φελέγκι, διαμεσολαβητής της κυβέρνησης για τις συνομιλίες με το ΔΝΤ, δήλωσε χτες πως έχει προγραμματιστεί συνάντηση για σήμερα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αλληλεγγύη από ταξικά συνδικάτα

Μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα του νιγηριανού λαού που συνεχίζει την επ' αόριστον απεργία ενάντια στις αυξήσεις στα καύσιμα και τα βασικά αγαθά, απέστειλαν στα νιγηριανά συνδικάτα το Κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Κορινθίας. Σημειώνει χαρακτηριστικά: Συμπαρατασσόμενο το Σωματείο, με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ζητά την απόσυρση των πρόσφατων αντεργατικών μέτρων από την κυβέρνηση της Νιγηρίας.

Ανάλογο ψήφισμα απέστειλε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου που εκφράζει την ταξική του αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Νιγηρίας.

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Προπομπός επεμβάσεων οι στρατιωτικοί «παρατηρητές»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενδεικτική των διαθέσεων των ΗΠΑ για συνέχιση των επεμβάσεων στην καρδιά της υποσαχάρειας Αφρικής με το μάτι στην υφαρπαγή και εκμετάλλευση των ντόπιων ενεργειακών πηγών ήταν η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα, να στείλει τις επόμενες μέρες πέντε στρατιωτικούς αξιωματούχους σε ρόλο «παρατηρητών» στο Νότιο Σουδάν, αλλά και να προχωρήσει στην πώληση όπλων προς τον υποτυπώδη στρατό της νεοσύστατης χώρας, γιατί αυτό τάχα θα παίξει ρόλο - «κλειδί» στην... «παγκόσμια ειρήνη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί «σύμβουλοι» θα έχουν επαφές με την αποστολή του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, και θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο «στρατηγικό σχεδιασμό και σε επιχειρήσεις» δίχως να προβλέπεται - σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον - να εμπλακούν σε μάχες. Θα είναι εντούτοις ένοπλοι «για την προσωπική τους προστασία»...

Σύμφωνα με υπόμνημα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα, οι «σύμβουλοι» θα χαίρουν ασυλίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στη διάρκεια της αποστολής τους στην αφρικανική χώρα. Οι στρατιωτικοί «σύμβουλοι» αναμένεται να αναχωρήσουν για το Νότιο Σουδάν μέχρι το τέλος της βδομάδας. Επιπλέον, στις 6/1 ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υπογράψει υπόμνημα με το οποίο ενημέρωνε την υπουργό Εξωτερικών και το Κογκρέσο πως το Νότιο Σουδάν εντάσσεται στον κατάλογο των χωρών που μπορούν να αγοράζουν όπλα από τις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, τον περασμένο Οκτώβρη ο Ομπάμα είχε υπογράψει απόφαση για την αποστολή 100 κομάντος σε χώρες της κεντρικής Αφρικής («συμπτωματικά» όλες με σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου), με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικής ένοπλης οργάνωσης LRA...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ