ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εντείνει την καταστολή η κυβέρνηση

Eurokinissi

Με παραπέρα καταστολή σκοπεύει η κυβέρνηση να «λύσει» τα ογκούμενα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας. Προβλήματα που με την πολιτική τους δημιούργησαν και έκαναν την περιοχή αβίωτη για τις λαϊκές οικογένειες, την απαξίωσαν και σήμερα την παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο που καραδοκεί να την εξαγοράσει για πενταροδεκάρες.

Στην κόντρα που υποβόσκει μεταξύ ηγεσίας ΥΠΡΟΠΟ και δημοτικής αρχής Αθήνας για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την κατάσταση στο κέντρο της πόλης, ο υπουργός Χρ. Παπουτσής έστειλε στον δήμαρχο Γ. Καμίνη στοιχεία από τη δράση υπηρεσιών και πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, όπου υπογράμμιζε ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται για την Αθήνα, ενισχύονται διαρκώς και σε μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό». Οτι «από τα μέσα Νοέμβρη, τοποθετήθηκαν στη ΓΑΔΑ 2.000 νέοι Αστυνομικοί, ενώ ήδη βρίσκεται σ' εξέλιξη η εκπαίδευση 1.200 ειδικών φρουρών που στην πλειονότητά τους θα τοποθετηθούν και αυτοί στην Αθήνα». Συμπλήρωσε ότι πανελλαδικά Αστυνομία και Λιμενικό προέβησαν το 2011 «σε συλλήψεις 100.000 αλλοδαπών, και θα μπορούσε να έχει προβεί σε ακόμη περισσότερες συλλήψεις (...) ήδη κατά τους τελευταίους μήνες έχουν απελαθεί πάνω από 25.000».

Για το παρεμπόριο, ενημέρωσε ότι από αρχές Ιούνη μέχρι 2/12/11, συγκροτήθηκαν 3.607 μεικτά κλιμάκια (ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας), όπου η Αστυνομία συμμετείχε με 7.863 αστυνομικούς. Αφησε σπόντες για το δήμο, λέγοντας ότι «η Δημοτική Αστυνομία, που έχει αποκλειστική αρμοδιότητα, που είναι η δουλειά της το παρεμπόριο, συμμετείχε με 4.938 υπαλλήλους».

Τέλος, προϊδέασε για μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων στο κέντρο αναφέροντας ότι «συμμερίζομαι τη γνώμη όλων εκείνων και κυρίως των πολιτών της Αθήνας και των ανθρώπων του εμπορικού κόσμου του κέντρου, οι οποίοι αισθάνονται σχεδόν αποκλεισμένοι από τον τόπο που ζουν και εργάζονται. (...) Επανειλημμένως έχουμε θέσει το θέμα της συζήτησης σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Και, πράγματι, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία διά του αρμοδίου Υπουργού Δικαιοσύνης, όπου έχουν ήδη συστήσει μια επιτροπή, η οποία συζητά αυτές τις εκδοχές και διάφορες προτάσεις, οι οποίες υπάρχουν. Ταυτοχρόνως, όμως, και ο δήμαρχος της πόλης ο κ. Καμίνης, έχει και αυτός συστήσει μια επιτροπή. Αυτές οι επιτροπές ολοκληρώνουν το έργο τους».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Και νέα πιο μαζική κινητοποίηση για το νερό

Να πάρουν, ανοιχτά, θέση υπέρ της πρότασή της για φτηνό νερό, καλεί τους δημοτικούς συμβούλους η Επιτροπή Αγώνα

Σε νέα, ακόμα πιο μαζική και δυναμική, κινητοποίηση και σε κατάληψη του Δημαρχείου Τυρνάβου, που είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προχώρησαν οι κάτοικοι του δήμου, που αντιμάχονται, αγωνιστικά, την απόφαση την Δημοτικής Αρχής να επιβάλλει τεράστια αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΤ, (φτάνει και το 300%) και διεκδικούν φτηνό και υγιεινό νερό. Και σ' αυτήν την κινητοποίηση, όπως και σε προηγούμενες, έντονη και προκλητική ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, με την οποία ο δήμαρχος και η παράταξή του επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα τρομοκράτησης των κατοίκων που αγωνίζονται.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί και οργανώνει τη λαϊκή πάλη, αφού επισημαίνει ότι οι επιλογές του δημάρχου ευθύνονται για το «αδιέξοδο», καλεί τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν μέρος στην ανοιχτή Λαϊκή Συγκέντρωση - Σύσκεψη, που θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί, μπροστά από το κτίριο του νέου Δημαρχείου Αμπελώνα και να πάρουν, ανοιχτά, θέση υπέρ της λαϊκής διεκδίκησης για φτηνό νερό.

Τους καλεί να υιοθετήσουν τη θέση της Επιτροπής για κατάργηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΤ, όπως αναλύεται στην πρότασή της να πληρώνουν όλοι οι κάτοικοι του δήμου Τυρνάβου 0,25 λεπτά το κυβικό για τα πρώτα 100 κυβικά νερού που καταναλώνουν, 0,36 λεπτά μέχρι τα 200 κυβικά, κ.ο.κ, και να καταργηθούν το ειδικό τέλος 80%, ο ΦΠΑ 23% επί του ειδικού τέλους και η ελάχιστη κατανάλωση.

Στη αυριανή συγκέντρωση - σύσκεψη καλούνται να παραβρεθούν, επίσης, οι φορείς του Δήμου και του Νομού, τοπικοί βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων κι όλοι όσοι θέλουν να συμπαραταχθούν στον αγώνα του λαού του Τυρνάβου για φθηνό και υγιεινό νερό.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ χτες στη δίκη στον Κορυδαλλό της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» η κατάθεση του Δ. Καθάριου, χημικού της Ασφάλειας, ο οποίος προσπάθησε να «υπερασπίσει» στην ουσία το DNA ως αποδεικτικό μέσο στην ποινική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των ημερών της ακροαματικής διαδικασίας έπεσε σε αντιφάσεις και αντικρουόμενες απόψεις, ενώ προσπάθησε να υποστηρίξει την απόλυτη ασφάλεια των δειγμάτων που συλλέγονται από τα τεκμήρια, με την έννοια ότι αποφεύγονται οι επιμολύνσεις και οι δευτερογενείς και τριτογενείς μεταφορές βιολογικού υλικού πάνω στα πειστήρια λόγω της εκπαίδευσης αυτών που τα συλλέγουν. Οπως όμως αποδείχτηκε από τη διαδικασία και από τις ίδιες τις εκθέσεις της Ασφάλειας, τα πειστήρια παρέμεναν σε άγνωστο χώρο πριν πάνε στο εργαστήριο ανάλυσης DNA και το 70% των δειγμάτων DNA επιμολύνθηκαν από τους ίδιους τους αστυνομικούς που έπιασαν τα πειστήρια... Ο κατηγορούμενος Ν. Μαζιώτης σχολίασε ότι «κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει δώσει DNA, το δικαστήριο αυτό θα το θεωρήσει ως τεκμήριο ενοχής». Επίσης, οι κατηγορούμενοι είπαν ότι είναι «πολιτική πράξη το να αρνηθούν να δώσουν DNA» και ανέφεραν στο δικαστήριο ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για προσπάθεια της Ασφάλειας να πάρει DNA με το ζόρι είτε μαζεύοντας τα σκουπίδια από σπίτια ατόμων, είτε παίρνοντας μέχρι και ποτήρι από καφετέρια...

ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ: Περίπου με 200.000 ευρώ φέρονται να είχαν ζημιώσει το ΙΚΑ πέντε άτομα τα οποία και αναζητούνται. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στο σχηματισμό δικογραφίας εναντίον των τεσσάρων ανδρών και της μίας γυναίκας, αφού όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, είχαν υποβάλλει το 2011 ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις απασχόλησης εργαζομένων σε εικονικά ή πραγματικά κατασκευαστικά έργα για να παίρνουν τα ένσημα ασφάλισης και να επωφελούνται τα προβλεπόμενα οικονομικά οφέλη από τις επιστρεφόμενες παροχές. Οι πέντε κατηγορούμενοι είναι ένας 31χρονος συνιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου στα Τρίκαλα, ένας 61χρονος ιδιοκτήτης τεχνικού γραφείου στην ίδια πόλη, ένας 40χρονος ιδιοκτήτης τεχνικού γραφείου στην Κέρκυρα, μία 46χρονη και ο 49χρονος σύζυγός της που είναι συνέταιροι σε τεχνικό γραφείο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Επιλεκτική ενημέρωση

Φαίνεται πως για την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η ενημέρωση αποτελεί προνόμιο και όχι δικαίωμα. Η ηγεσία του οργάνου αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα της μετάβασης και διαμονής στην Κομοτηνή, όπου ξεκινά αύριο το συνέδριό της, των απεσταλμένων δημοσιογράφων συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης και όχι όλων όσων εκδήλωναν ενδιαφέρον, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Η επιλογή των Μέσων που προσκλήθηκαν έγινε με το κριτήριο δήθεν της πανελλαδικής απήχησης που έχουν και με το πρόσχημα του περιορισμού των δαπανών. Η επιλεκτική όμως ενημέρωση, δεν είναι ενημέρωση, αλλά προσχεδιασμένη πληροφορία που έρχεται να υπηρετήσει συγκεκριμένο στόχο.

Για την ΚΕΔΕ ο στόχος είναι να εμφανιστούν οι δήμοι ως οι φορείς εκείνοι που «ανακόπτουν τις συνέπειες της κρίσης για τις τοπικές κοινωνίες, ανακουφίζουν τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες πολιτών», όπως τονίζεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου ενόψει του συνεδρίου. Να αποσιωπηθεί έτσι ο πραγματικός ρόλος που παίζει η Τοπική Διοίκηση σε βάρος των συμφερόντων των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής αποκλείστηκε και ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» που αναδεικνύει τις σοβαρότατες ευθύνες της ΚΕΔΕ για τη συμφωνία της σε μια πολιτική που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δράσεις των Λαϊκών Επιτροπών

Με συνελεύσεις, περιοδείες και πικετοφορίες συνεχίζεται η δράση των Λαϊκών Επιτροπών της Θεσσαλονίκης ενάντια στα χαράτσια για τα ακίνητα.

Αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς προγραμματίζει περιοδεία στην περιοχή της Κηφισιάς. Στις 6.30 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Σταυρούπολης προγραμματίζει πικετοφορία που θα ξεκινήσει από την Ανω Ηλιούπολη. Στις 7 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Ανω Πόλης προγραμματίζει ανοιχτή συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα, 30 Γενάρη, στις 7 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας - Τριανδρίας οργανώνει σύσκεψη για τα ζητήματα υγείας. Θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας (Φίλωνος 9).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει, το Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 και ώρα 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52 Αθήνα - τηλ. 210.3326.000) τη χρονιάτικη συνεστίαση και κοπή της πίτας, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα, ρεμπέτικα και άλλα λαϊκά τραγούδια.

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ηλιούπολης διοργανώνει, την Κυριακή 29 Γενάρη ώρα 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (Μαρ. Αντύπα και Ελ. Βενιζέλου), εκδήλωση με αφιέρωμα - προβολή φωτογραφικού υλικού με τίτλο: «70 χρόνια του ΕΑΜ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ