ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Προτάσεις και αυταπάτες βολικές για τους αστούς

Αθωώνει τη στρατηγική κυβέρνησης - ΕΕ και καλεί το λαό να στοιχιστεί πίσω από τον «καλύτερο» ιμπεριαλιστή

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με την αιτιολογία ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει «την καταδίκη της χώρας». Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, ο Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση επειδή «βάζει πάλι τις αγορές και τις τράπεζες πάνω από τους ανθρώπους και την κοινωνία», αθωώνοντας επί της ουσίας τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης και τη στρατηγική τους υπέρ της πλουτοκρατίας, που είναι και στρατηγική της ΕΕ.

Απεφάνθη ακόμα ότι «η μόνη περίπτωση να σωθεί ο ελληνικός λαός» είναι η εφαρμογή διαφορετικής μεθόδου διαχείρισης του χρέους που σώρευσε η πλουτοκρατία, η οποία συνίσταται σε «ένα μορατόριουμ πληρωμών για τρία τουλάχιστον χρόνια, ώστε να εξοικονομηθούν δεκάδες δισ. για απασχόληση, ανάπτυξη και κοινωνική προστασία».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να νομιμοποιήσει την αποπληρωμή του χρέους σαν υποχρέωση του λαού. Ταυτόχρονα, με προτάσεις όπως αυτή για τρίχρονο «πάγωμα» στην αποπληρωμή του χρέους, καλλιεργεί αυταπάτες ότι στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, στην οποία θέλει διακαώς να παραμείνει η Ελλάδα, υπάρχουν περιθώρια να ασκηθεί διαχείριση υπέρ των εργαζομένων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν στρατηγική της Ευρωένωσης είναι η πλήρης ισοπέδωσή τους.

Ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ακόμα ότι το πρόβλημα σήμερα πηγάζει απ' τη «νεοφιλελεύθερη δομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις εμμονές της θλιβερής ηγεσίας της», κρύβοντας ότι, είτε με νεοφιλελεύθερη, είτε με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, η ΕΕ ήταν και είναι Ενωση για τα μονοπώλια. Ο ίδιος πρότεινε «απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους» και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου, «που εξασφάλισε δάνειο από τη Ρωσία αντί να προσφύγει στο μηχανισμό».

Ουσιαστικά υπέδειξε στην άρχουσα τάξη και στο πολιτικό της προσωπικό εναλλακτικές πηγές άντλησης ζεστού χρήματος, απ' το οποίο ούτε δεκάρα δεν αφορά στο λαό και στην κάλυψη δικών του αναγκών. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να πείσει το λαό ότι η σωτηρία του βρίσκεται στη συνεργασία της ντόπιας αστικής τάξης με έναν «καλύτερο» ιμπεριαλιστή και όχι στην πάλη για ανατροπή της αστικής τάξης και της εξουσίας της.

Επανέλαβε, τέλος, τις προτάσεις συνεργασίας προς κάθε κατεύθυνση σε «αντιμνημονιακή βάση», αναγορεύοντας σε χρέος όλων να σώσουν τη χώρα «από μια νέα εθνική τραγωδία», τσουβαλιάζοντας ξανά το λαό και τους κεφαλαιοκράτες που βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένοι απ' τη σφαγή των εργασιακών λαϊκών δικαιωμάτων.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να προκύψει μη αυτοδύναμη κυβέρνηση απ' τις επόμενες εκλογές ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε ότι ορέγονται τη διαχείριση του συστήματος λέγοντας, «θέλουμε μια κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη νέα δανειακή σύμβαση και θα απεμπλέξει τη χώρα από το μνημόνιο», κρύβοντας ότι ο λαός δεινοπαθεί σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και τις χώρες - μέλη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια.

Αθωώθηκε ο εύελπις - υμνητής της χούντας

«Αθώος» κρίθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Σχολής Ευελπίδων, ο σπουδαστής και αρχηγός της Σχολής που τραγούδησε τον ύμνο της χούντας την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, υποχρεώνοντας (σύμφωνα με τις καταγγελίες) και άλλους σπουδαστές να κάνουν το ίδιο. Μαζί με την «αθώωση» του συγκεκριμένου ευέλπιδος, νομιμοποιείται και με τη βούλα το καθεστώς ασυλίας στην αντιδραστική διαπαιδαγώγηση που παρέχεται στις σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι τόσο η τυπική, όσο και η «άτυπη» εκπαίδευση των αξιωματικών, υπηρετεί συγκεκριμένους προσανατολισμούς και δόγματα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τη στρατιωτική κατάρτιση και την ανάδειξη στελεχών που θα ηγηθούν στην αμυντική υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Το περιστατικό για το οποίο κατηγορούνταν ο σπουδαστής σημειώθηκε στις 17 Νοέμβρη 2011, μέρα γιορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο τεταρτοετής εύελπις επιχείρησε να αντιστρέψει το πραγματικό νόημα του γιορτασμού, υμνώντας μαζί με άλλους ευέλπιδες τη χούντα. Ανάλογα περιστατικά έχουν εκδηλωθεί και άλλες φορές στη Σχολή Ευελπίδων. Μάλιστα, το 1982 πρωταγωνιστής ήταν ο πατέρας του συγκεκριμένου εύελπι, που σήμερα υπηρετεί ως ταξίαρχος σε σχηματισμό του Εβρου.

Για το συγκεκριμένο συμβάν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, είχε διαμηνύσει τότε ότι «δε θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας». Συμπληρωματικά, η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου περιστατικού έδωσε τροφή στην προπαγάνδα αστικών κύκλων, που προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν το λαό, με φήμες και διαρροές για «σταγονίδια» που απειλούν την αστική δημοκρατία.

Τουρκική κορβέτα στις Κυκλάδες

Στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μάλιστα στο εσωτερικό του αμυντικού συστήματος της χώρας (έγκαιρη προειδοποίηση, αεράμυνα), στις Κυκλάδες και βόρεια της Κρήτης, έπλευσε το απόγευμα της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας η τουρκική κορβέτα «BΑNDIRMA», η οποία όπως φαίνεται σκόπευε να προσεγγίσει και την Αττική, αλλά ο καιρός την εμπόδισε. Σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό πολεμικό παρακολουθούσαν πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Σημειώνεται πως τελευταίο αντίστοιχο περιστατικό ήταν στις 30 Νοέμβρη 2011 με την κορβέτα «BEYKOZ», η οποία εξερχόμενη από το λιμάνι της Σμύρνης, εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Εύβοιας - Ανδρου.

Βρώμικη «Αυριανή»

Συνεπής στη διαχρονική αποστολή του, ο αυριανισμός τέθηκε από το αστικό σύστημα στην εμπροσθοφυλακή της αντιΚΚΕ επίθεσης με αφορμή την αίτηση της «Τυποεκδοτικής» να ενταχθεί στο άρθρο 99, σαν έσχατο βήμα άμυνας, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την εξυγίανση και τη διάσωσή της. Με δύο διαδοχικά δημοσιεύματα, ξέχειλα από ψέματα και αντικομμουνιστική εμπάθεια, η «Αυριανή» της Κυριακής και της Δευτέρας προσπαθεί να παρουσιάσει το εκδοτικό του Κόμματος ίσα και όμοια με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις των αστών και να συκοφαντήσει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, στοχεύοντας στους εργατικούς αγώνες που κλιμακώνονται στους τόπους δουλειάς. Για τις βρωμιές και τα ψέματα της «Αυριανής» απαντάει η «Τυποεκδοτική», αναλυτικά και αποστομωτικά, με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στη σελίδα 3 του σημερινού «Ριζοσπάστη».

Στο κενό, όμως, πέφτει και η προσπάθειά της να ανακόψει την εμπιστοσύνη που μεγαλώνει από τους εργαζόμενους και το λαϊκό κόσμο στο ΚΚΕ και στο ταξικό κίνημα. Γράφει μεταξύ άλλων στα «ρεπορτάζ» της: «(...) Το ΠΑΜΕ συνεχίζει τις καταδρομικές ενέργειες καταλήψεων επιχειρήσεων που πασχίζουν να παραμείνουν ανοιχτές, προβοκάροντας κάθε προσπάθεια των ιδιοκτητών που τις ελέγχουν να διαπραγματευτούν με τους υπαλλήλους τους (...) Η Αλέκα και οι σύντροφοί της έχουν περάσει γραμμή σταλινικής τρομοκρατίας εναντίον των εργαζομένων σε όλες τις εταιρείες του κόμματος, τις οποίες επίλεκτα στελέχη του μανατζάρουν υπό το δόγμα της στυγνής καπιταλιστικής διοίκησης (...) Ούτε μια απάντηση δεν καταγράφεται από στέλεχος του "κόμματος των εργαζομένων" για το σφαγιαστικό καθεστώς τύπου τρόικας που έχει επιβάλει στις εταιρείες του, κατατρομοκρατώντας με σταλινικές πρακτικές καθημερινά τους υπαλλήλους φανερών και κρυφών επιχειρήσεών του με αντικατάστασή τους από λαθρομετανάστες των 10 ευρώ μεροκάματου (...) Το ΚΚΕ στις δικές του επιχειρήσεις ήδη εφαρμόζει δρακόντειο "μνημόνιο" μισθολογικής υποτίμησης, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να αποκρύψει τις μεσαιωνικές εργασιακές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν όσοι δουλεύουν για το κόμμα (...) Το ΠΑΜΕ, που με στρατηγικό σχέδιο και εντολή της κάστας του Περισσού, ενεργεί ως ορδή μισθοφόρων προβοκατόρων και εκβιαστών σε αποστολές καταλήψεων εταιρειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (βλέπε "ALTER" - "Χαλυβουργική") και των οποίων οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να έρθουν σε συμβιβασμό με τα σωματεία, αναλαμβάνοντας με πραξικοπηματική συνδικαλιστική βία τον έλεγχο των εξελίξεων και καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε ντε φάκτο ανεργία και τους επιχειρηματίες σε απελπισία».

Δε χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στα έργα και τις ημέρες της προπαγάνδας του αυριανισμού, για να καταλάβει ότι η εφημερίδα και τα αφεντικά της κάθε άλλο παρά νοιάζονται για τους εργαζόμενους, τους οποίους, άλλωστε, στη δική τους επιχείρηση, τους έχουν απλήρωτους επί ένα χρόνο! Αλλού είναι ο στόχος: Να συκοφαντηθούν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, που παλεύουν για την οργάνωση της εργατικής τάξης στους τόπους δουλειάς, εκεί που πονάει η εργοδοσία. Που πρωτοστατούν για τη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση. Σ' αυτό τους το σκοπό οι αστοί είναι αδίστακτοι και αξιοποιούν κάθε μέσο. Γι' αυτό η «Αυριανή» αναμασά καρμπόν τα ίδια ιδεολογήματα που χρησιμοποίησαν πριν από αυτήν η κυβέρνηση, ο ΛΑ.Ο.Σ., η Μπακογιάννη, η «Χρυσή Αυγή» και άλλοι από το στρατόπεδο των αστών. Αυτοί λένε πως για την ανεργία φταίνε οι εργατικοί αγώνες και το ΠΑΜΕ. Αυτοί βαφτίζουν «διαπραγμάτευση» τη λύσσα με την οποία η εργοδοσία προσπαθεί να ξεμπερδεύει με τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, για να αυξήσει την κερδοφορία της. Αυτοί προσπαθούν αισχρά να ενοχοποιήσουν για τα κλειστά εργοστάσια τις εργατικές διεκδικήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες δουλειάς. Αυτοί παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις τις οποίες λειτουργεί το ΚΚΕ για τη διάδοση της πολιτικής του σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις, για να αθωώσουν τα αντεργατικά εγκλήματα που οι ίδιοι διαπράττουν, στο όνομα του να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Η «Αυριανή» ήταν πάντα δεκανίκι των αστών, απ' όποια θέση και αν της ανέθεταν κατά καιρούς να τους υπηρετήσει. Το ίδιο κάνει και τώρα, αναβαθμίζοντας μάλιστα με γκεμπελίστικες μεθόδους την αποστολή της. Η κατασκευή «ειδήσεων» και η προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, την οποία φαίνεται πως η «Αυριανή» την έχει «σπουδάσει» από πρώτο χέρι, θα πέσουν στο κενό. Να βγάλει συμπεράσματα ο λαός. Να τσακίσει κάθε χέρι που απλώνει το αστικό σύστημα ενάντια στο ΚΚΕ και εναντίον του, για να τον κάνει να γονατίσει στα βάρβαρα μέτρα.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ