ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «INTRACOM DEFENSE»
Σε νέα 48ωρη απεργία από σήμερα

Εντείνονται οι εργοδοτικοί εκβιασμοί με τη στήριξη της πλειοψηφίας του σωματείου

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Ηχηρό χαστούκι στην εργοδοσία και στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Intracom Defense», που αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση τη συνέχιση του αγώνα τους ενάντια στην εκ περιτροπής 4ήμερη εργασία με νέα 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο, οι οποίοι ήδη διανύουν πλέον την τρίτη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Την εμπειρία από το δικό τους αγώνα και τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» μετέφερε χτες στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Σιφωνιός. Μεταξύ άλλων κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν αποφάσεις «για αγώνες γιατί θα σας τα πάρουν όλα» και μεταξύ άλλων κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «όλοι μαζί θα βρεθούμε στον αγώνα». Τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και η Σωματειακή Επιτροπή στην επιχείρηση «Newsphone».

Αποδοκιμάστηκαν τα φερέφωνα της εργοδοσίας

Ευθέως ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους να εξουσιοδοτήσουν το προεδρείο «να ανοίξει τη διαπραγμάτευση» με την εργοδοσία ζητώντας «αναστολή», όπως είπε, για 24 ώρες των κινητοποιήσεων. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μετά από δυο βδομάδες κινητοποιήσεων στην εργοδοσία την ευκαιρία «να συζητήσουμε», γιατί αυτή η κατάσταση υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για την επιχείρηση. Η τοποθέτησή του αποδοκιμάστηκε έντονα από αρκετούς εργαζόμενους.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Παναγιώτης Παλαβός, εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας», και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η απεργία, η πρωτοφανής ενότητα και αποφασιστικότητα των εργαζομένων έχουν ταράξει την εργοδοσία, που καταφεύγει σε μια σειρά από σπασμωδικές και διασπαστικές κινήσεις, η ίδια και οι μηχανισμοί της. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δυνατά χαρτιά στα χέρια τους απέναντι στην εργοδοσία και αυτά είναι «η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας. Εχουμε δυνατό χαρτί την απόφασή μας για κλιμάκωση του αγώνα. Δεν κάνουμε πίσω από το 5νθήμερο, το 8ωρο, τις ΣΣΕ. Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας».

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έλεγαν εργαζόμενοι στη συνέλευση: «Με σκυμμένο το κεφάλι θα πάμε πάνω;», «να πάμε πάνω αλλά με απόφαση για απεργία». Χαρακτηριστική επίσης είναι η τοποθέτηση εργαζόμενου που μεταξύ άλλων είπε: «Θεωρούσα τις πρώτες μέρες των απεργιών ότι πέταγα λεφτά. Δεν πίστευα στην αρχή του αγώνα αλλά πλέον βλέπω ότι πλησιάζουμε στο στόχο».

Στο τέλος της συνέλευσης ο πρόεδρος του σωματείου δήλωσε για ακόμα μια φορά ότι «σέρνεται ο κόσμος σε λάθος μεγάλο» και ότι δε συμφωνεί με την ψηφοφορία, δηλαδή με την πρόταση για κλιμάκωση με νέα απεργία. Μετά τη συνέλευση πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης, ο οποίος έθεσε το δίλημμα ή 4ήμερο, ή να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι συμφωνία όπως στον ΟΤΕ (!) και συγκεκριμένα 35ωρο, 5νθήμερο με μείωση των αποδοχών κατά 13,5%. Μετά από αυτά και αντί οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να «βρουν τρύπα να κρυφτούν», οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ και ένας συνδικαλιστής εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Γένοβα» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ του σωματείου, ανέτρεψαν απόφαση του ΔΣ της προηγούμενης βδομάδας για Γενική Συνέλευση σήμερα σε όλο τον όμιλο με πρόταση για απεργία!...

Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
Κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή

Με τη διατήρηση των βασικών χαρακτηριστικών της επίθεσης στην εκπαίδευση και την ειδίκευση των γιατρών, που διαμόρφωσε η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προωθείται στη Βουλή απ' την τρικομματική συγκυβέρνηση το ν/σ για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών.

Το σχέδιο συντάχτηκε απ' το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), και αύριο θα γίνει διαβούλευση στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή Ιατρικών Συλλόγων και επιστημονικών εταιριών -των «επιστημονικών κοινοτήτων» όπως μετονομάζονται- και την Πέμπτη εισάγεται στη Βουλή. Επίσης, με το νομοσχέδιο το ΚΕΣΥ από συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου Υγείας μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εκτός απ' την κρατική επιχορήγηση θα έχει πόρους απ' την «είσπραξη παραβόλων απ' τους διοργανωτές επιστημονικών εκδηλώσεων κάθε μορφής» και την «καταβολή δωρεών, κληροδοσιών, χορηγιών και επιχορηγήσεων από τρίτους». Δηλαδή, απ' τις φαρμακευτικές εταιρίες, που είναι οι κυριότεροι χρηματοδότες των εκδηλώσεων και συνεδρίων.

Απ' το σχέδιο έχει απαλειφθεί η προηγούμενη πρόβλεψη για εξετάσεις ώστε να αρχίσει κάποιος γιατρός την ειδικότητα. Ωστόσο, και πάλι, αντί για έναρξη της ειδικότητας αμέσως μετά την λήψη του πτυχίου, χωρίς καμία αναμονή, προβλέπεται «κατάταξη σε πίνακες με σειρά προτεραιότητας». Ετσι αυξάνεται ο αριθμός των ανειδίκευτων γιατρών που θα είναι βορά στα μονοπώλια της Υγείας, στις ιδιωτικές κλινικές, στα τσεκαπάδικα και όπου αλλού χρειάζονται γιατρούς για να βγάζουν λάντζα. Τελικά τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας θα τον απονέμει από τούδε και στο εξής ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση «Επιστημονικών Ιατρικών Κοινοτήτων» -για τις 40 ειδικότητες- που θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, και θα έχουν πόρους από δωρεές, χορηγίες και επιχορηγήσεις - κατά βάση απ' τις φαρμακευτικές εταιρίες. Αρμοδιότητες των ιατρικών κοινοτήτων θα είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες για τα πρωτόκολλα και τις ιατρικές πράξεις και η κατάρτιση του Υγειονομικού Χάρτη, όχι βέβαια με κριτήρια τις λαϊκές ανάγκες, αλλά της αγοράς. Στα χέρια των κοινοτήτων εκχωρείται η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών, που παρέχεται μέσω συνεδρίων, απ' τα οποία αποκτώνται μόρια για τους γιατρούς.

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και οργανώνει αύριο κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 μ.μ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Αρχαιρεσίες από 6 έως 18 Φλεβάρη

Από τις 6 μέχρι τις 18 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης των εργατών μέσα στους χώρους δουλειάς, προκειμένου ν' αποκρουστεί η εργοδοτική επιθετικότητα. Η εργοδοτική επιθετικότητα αυξάνεται σε όλους τους τόπους δουλειάς, με την απόπειρα σύστασης Ενώσεων Προσώπων, την κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ, τη μείωση μισθών, την εκ περιτροπής εργασία κλπ. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση -και προκειμένου να την αντιμετωπίσουν με τη μεγαλύτερη επιτυχία- οι λιθογράφοι απαιτείται να συστρατευθούν στο συνδικάτο τους, να το μαζικοποιήσουν και να το ισχυροποιήσουν, κάτι που αποτελεί και ουσιαστική προϋπόθεση για την κλιμάκωση της πάλης και την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης. Γι' αυτό απαιτείται οι επερχόμενες εκλογές να γίνουν υπόθεση του κάθε εργάτη και να συμμετέχουν μαζικά.

Κλιμακώνουν στο «Νοβοτέλ»

Με νέες 24ωρες απεργίες την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Φλεβάρη αντίστοιχα, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Novotel» με απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου, απαιτώντας την ανάκληση πρόσφατης απόλυσης συναδέλφου τους και ταυτόχρονα να μη γίνει καμία άλλη απόλυση.

Στο πλαίσιο χτεσινής στάσης εργασίας και παρέμβασης που έγινε στο υπουργείο, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης που ενισχύει την εργοδοτική επιθετικότητα. Στη συνέχεια, μαζί με εκπροσώπους επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου και το συνδικάτο της Αθήνας κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση. Μέσα στη ρεσεψιόν άνοιξαν πανό που έγραφε «Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας. Πάρτε πίσω τις απολύσεις» και φώναξαν πλήθος συνθημάτων. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου έσπευσε στο χώρο αλλά δε δεσμεύτηκε στο αίτημα των εργαζομένων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση στο «Παπαγεωργίου»

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΥΠΕ στην Αριστοτέλους, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης συνέχισαν και χθες τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εκχώρηση της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου σε εργολάβο που βαθαίνει ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο διευθυντής της ΔΥΠΕ δεσμεύθηκε ότι δε θα επιτρέψει να προχωρήσει ο διαγωνισμός που αποφάσισε και προκήρυξε το ΔΣ του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Αύριο Τετάρτη προγραμματίζουν αποκλεισμό των ταμείων του «Παπαγεωργίου».

Στάση εργασίας στα τρόλεϊ

Στάση εργασίας κήρυξε για την Πέμπτη 2 Φλεβάρη από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ. Κατά τη διάρκεια της στάσης θα γίνει γενική συνέλευση με βασικά ζητήματα την εργασιακή εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ