ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Ετοιμάζουν νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα

Ανακοίνωση σχετικά με τις μεθοδεύσεις κατά του Ιράν

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης σχετικά με τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις σε βάρος του Ιράν τονίζει:

«Τη Δευτέρα 23 Γενάρη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - μεταξύ αυτών και ο Ελληνας υπουργός - αποφάσισαν ομόφωνα την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν προς την ΕΕ. Είναι υποκριτικές οι κραυγές των γερακιών του πολέμου, των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ περί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

ΗΠΑ και χώρες τις ΕΕ διαθέτουν πυρηνικά όπλα και στο παρελθόν τα χρησιμοποίησαν σκορπίζοντας θάνατο και πόνο στους λαούς. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος της στρατηγικής περιοχής του Περσικού Κόλπου και της Κασπίας απ' όπου βρέχεται το Ιράν και των εμπορικών δρόμων του πετρελαίου.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει το ιμπεριαλιστικό έγκλημα που προετοιμάζεται εις βάρος του ιρανικού λαού. Να παλέψει για τη ματαίωση της συμμετοχής της Ελλάδας σε έναν πιθανό πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει τη στάση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που για τα συμφέροντα των μονοπωλίων εμπλέκει τον ελληνικό λαό σε νέες περιπέτειες. Πρόκειται για εμπλοκή της χώρας σε ένα παιχνίδι με τη "φωτιά" με απρόβλεπτες συνέπειες και επιπτώσεις στον ελληνικό λαό και την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή.

Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν τον κηρύττουν οι λαοί, τον κάνουν τα μονοπώλια».

ΙΡΑΝ
Νέες απειλές από ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Τίποτα δεν αποκλείεται», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα αναφερόμενος στο Ιράν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες για όλα, εννοείται και για στρατιωτικό πλήγμα προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.

Μάλιστα οι ΗΠΑ προσδιόρισαν και το χρονικό διάστημα: «Το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο μέσα σε διάστημα 12 μηνών» δήλωσε ο Πανέτα επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ και ο Μπαράκ Ομπάμα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο. «Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς και είναι επίσης κόκκινη γραμμή για τους Ισραηλινούς, συνεπώς εδώ μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο» κατέληξε ο Πανέτα. Ενα μήνα πριν ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Μάρτιν Ντέμψι επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο επεξεργάζεται σχέδια πληγμάτων κατά του Ιράν και δεν απέκλεισε ότι το Ισραήλ επίσης μπορεί να καταφύγει σε αυτοτελή πολεμική επιχείρηση.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν ορισμένα δημοσιεύματα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με την Washington Post «το Πεντάγωνο σπεύδει να αποστείλει μια μεγάλη πλωτή βάση για τις ειδικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή». Για το λόγο αυτό μετατρέπουν το USS Ponce, - πλοίο-βάση εξόρμησης αμφίβιων οχημάτων το οποίο επρόκειτο να παροπλιστεί - σε επιχειρησιακό κέντρο με πλέον πιθανή αποστολή τον Περσικό Κόλπο.

Παράλληλα δημοσίευμα της Wall Street Journal φιλοξενεί δηλώσεις του Πανέτα, όπου παραδέχεται ότι το Πεντάγωνο ζητά επιπλέον χρηματοδότηση 82 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της διατρητικής βόμβας MOP, βάρους 13,6 τόνων, για να βελτιωθεί ώστε να διεισδύει ακόμα βαθύτερα στο έδαφος πριν τελικά εκραγεί (εδώ «φωτογραφίζονται» οι εγκαταστάσεις του Ιράν που είναι σε μεγάλο βάθος).

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι τα στελέχη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ που έφτασαν την Κυριακή, μπορούν να επιθεωρήσουν όποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις επιθυμούν στην διάρκεια της επίσκεψής τους, ενώ εκτίμησε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να κλείσει τα Στενά του Oρμούζ.

Παράλληλα, χθες το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει κατασκευάσει βλήματα πυροβολικού με καθοδήγηση λέιζερ, «έξυπνα πυρομαχικά» όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας Αχμάντ Βαχίντι που μπορούν να εντοπίζουν και να πλήττουν κινούμενους στόχους με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Τέλος, ο Ροστάμ Κασεμί, υπουργός Πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα σταματήσει σύντομα να εξάγει αργό σε «ορισμένες» χώρες, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. Ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί τι έγινε με το νομοσχέδιο με το οποίο προτεινόταν να διακοπούν οι εξαγωγές προς την ΕΕ εντός της εβδομάδας, σε αντίποινα για το εμπάργκο των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου από τον Ιούλιο εκ μέρους της ΕΕ.

ΣΥΡΙΑ
Το αραβικό σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Εμφανιζόμενοι ως λιποτάκτες του συριακού στρατού, οι ένοπλοι δηλώνουν ότι κατέχουν προάστιο της Δαμασκού
Εμφανιζόμενοι ως λιποτάκτες του συριακού στρατού, οι ένοπλοι δηλώνουν ότι κατέχουν προάστιο της Δαμασκού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, με άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας προωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών, 10 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη για να τεθεί σε ψηφοφορία. Το ψήφισμα προβλέπει πολιτική μετάβαση στη Συρία, με απομάκρυνση του Προέδρου Ασαντ και σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, για να διεξαχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός διμήνου. Στη Νέα Υόρκη για τη στήριξη του ψηφίσματος φτάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο Γάλλος ομόλογος του Αλέν Ζιπέ καθώς και ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι και ο προεδρεύων του Συνδέσμου και πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χάμαντ Μπεν Γιασάμ αλ Θάνι.

Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος ελπίζουν σε αλλαγή της στάσης της Ρωσίας, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε να ζητά αλλαγή στάσης από τη Μόσχα, η οποία χαρακτηρίζει ορισμένα σημεία του σχεδίου «απαράδεκτα». Η Ρωσία υποστηρίζει παράλληλα ανεπίσημες συνομιλίες της συριακής κυβέρνησης Ασαντ με την «αντιπολίτευση», στη Μόσχα, κάτι το οποίο η αντιπολίτευση απορρίπτει έως ότου αποχωρήσει ο Μπ. Ασαντ.

Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ζητά τη διασφάλιση της «προστασίας των αμάχων στη Συρία» από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο γγ του ΟΙΔ, Τούρκος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου υποστηρίζει ότι το ΣΑ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να λάβει «τα αναγκαία μέτρα για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία».

Σημειώνεται ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος πήρε απόφαση να παγώσει την αποστολή Αράβων παρατηρητών στη Συρία, επικαλούμενος την κλιμάκωση της βίας, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας, που καταδίκασε την απόφαση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στις σφοδρές συγκρούσεις στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού που συνεχίζονται αναφέρονται δεκάδες νεκροί και καταρρεύσεις κτηρίων.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Συνάντηση επαναπροσέγγισης με «Χαμάς»

ΑΜΜΑΝ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στη «Χαμάς» και στην ιορδανική κυβέρνηση αλλά και αξιοποίησης αυτής της εξέλιξης από το ιορδανικό καθεστώς για την εκτόνωση των αντικυβερνητικών αντιδράσεων των Ιορδανών ισλαμιστών της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» σχολιάστηκε η επίσκεψη και συνάντηση του ηγέτη της παλαιστινιακής «Χαμάς», Χαλέντ Μεσάλ, με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα, στο Αμμάν την περασμένη Κυριακή.

Ο Μεσάλ, που επέστρεψε στο Αμμάν 13 χρόνια μετά την απέλασή του το '99 για «επιβλαβείς ενέργειες κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ιορδανίας», συνοδευόταν από πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της «Χαμάς» και τον πρίγκιπα του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, που συμμετείχε ως μεσολαβητής.

Ο ηγέτης της «Χαμάς» απέρριψε κατηγορηματικά τα ισραηλινά σενάρια μετατροπής της Ιορδανίας σε μία εναλλακτική πατρίδα για τους Παλαιστίνιους, επισημαίνοντας ότι η «Χαμάς» επιμένει στην πλήρη αποκατάσταση όλων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, ανέστειλε προσωρινά την επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων «αντιμετώπισης του ελλείμματος» από το φόβο έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας. Ανήγγειλε έτσι έναρξη «διαλόγου με όλους τους θεσμούς» ως τις 15 Φλεβάρη.

Μέσα σε όλα αυτά, στο Ισραήλ η ηγεσία του στρατού εκφράζει ανησυχίες για το πόσο «αξιόμαχο» είναι τελικά ένα από τα θεωρούμενα ως «υπερόπλα», το προηγμένο κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου «Εϊταν», (4,5 τόνων, ίσου μεγέθους με ένα Μπόινγκ 737), καθώς συνετρίβη στο κεντρικό Ισραήλ πιθανώς λόγω αποκόλλησης μίας πτέρυγας που μετέφερε βαρύτατο εξοπλισμό. Το «Εϊταν» έχει δυνατότητα 36 ωρών πτήσης και μπορεί μεταξύ άλλων να μπλοκάρει τις τηλεπικοινωνίες του εχθρού. Πριν τη συντριβή του στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υπολόγιζαν να το χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη επέμβαση κατά του Ιράν...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέο βάρβαρο έγκλημα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τραγική παραμένει η κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν, που βρίσκονται στο έλεος των θρησκευτικών ακροτήτων και αναχρονιστικών αγκυλώσεων, που καταλήγουν στη βαρβαρότητα. Νέο θύμα του αναχρονισμού και της ακραίας εφαρμογής της Σαρίας είναι μία 30χρονη γυναίκα η οποία δολοφονήθηκε από το σύζυγο και την πεθερά της γιατί γέννησε για τρίτη φορά κορίτσι, στην επαρχία Κουντούζ. Σύμφωνα με την αστυνομία ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας την είχε προειδοποιήσει ότι θα τη σκότωνε εάν και το τρίτο της παιδί ήταν κορίτσι. Οι δράστες συνελήφθησαν, ωστόσο τα «εγκλήματα τιμής» είναι καθημερινά στη χώρα. Οι «αρχές» της χώρας παρότι γνωρίζουν τις πρακτικές που ακολουθούνται δεν παρεμβαίνουν για να λύσουν το πρόβλημα, αντίθετα με την ανοχή τους σε πολλές περιπτώσεις τις υποδαυλίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ