ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΟ
Βουτιά στα προβλήματα και την... αδιαφορία

Η επανέναρξη του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών έπειτα απο τη διακοπή του εξαιτίας των υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν, ήταν αυτό που επέφερε και την επιστροφή στα όσα συμβαίνουν (και) στο χώρο της υδατοσφαίρισης και δεν ξεχωρίζουν από τη σημερινή πραμγματικότητα που υπάρχει συνολικά στον ελληνικό αθλητισμό. Και στο πόλο τα προβλήματα, ως γνωστό, είναι πολλά, με τους παίκτες (και εδώ) να είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο την ώρα που η πολιτεία για μια ακόμη φορά σφυρίζει αδιάφορα. Ετσι χτες το πολυαναμενόμενο ντέρμπι ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό για την 11η αγωνιστική της Α1 ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ, καθώς ο Πανιώνιος παρατάχθηκε με εφηβική ομάδα και οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν με 21-5.

Οι παίκτες της ανδρικής ομάδας του Πανιώνιου έμειναν σταθεροί στην απόφαση αποχής, λόγω των οικονομικών οφειλών της διοίκησης. Είχαν δώσει διορία μέχρι την ημέρα του αγώνα για καταβολή τουλάχιστον ενός μισθού, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη χτεσινή παρωδία. Θυμίζουμε ότι ανάλογο περιστατικό είχε γίνει και στο περσινό πρωτάθλημα της Α1 όταν για τους ίδιους λόγους είχαν κάνει αποχή οι παίκτες του Ολυμπιακού και η ομάδα κατέβηκε με εφήβους στο ντέρμπι με τη Βουλιαγμένη.

Κατά τα άλλα, από τα αγωνιστικά ζητήματα ξεχωρίζει η νίκη του Παναθηναϊκού επί των Χανίων με 11-5, που δίνει το δικαίωμα στους «πράσινους» να πλησιάσουν στον ένα βαθμό τον Πανιώνιο, για τη διεκδίκηση της 4ης θέσης και την είσοδο στα πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε εκτός έδρας τον ΝΟ Πατρών με 11-6 και με αυτόν τον τρόπο η ομάδα της Θεσσαλονίκης απομακρύνθηκε από την επικίνδυνη ζώνη πράγμα που της δίνει σημαντική ψυχολογική ανάσα για το β' γύρο της κανονικής περιόδου. Η Χίος δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα για να κερδίσει τον Εθνικό στον Πειραιά με 13-6. Σπουδαίο διπλό και για το Αργοστόλι που κέρδισε εκτός έδρας το Π. Φάληρο με 12-4.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 30, Χίος 29, Βουλιαγμένη 28, Πανιώνιος 22, Παναθηναϊκός 21, Χανιά 18, Αργοστόλι 18, Π. Φάληρο 9, ΠΑΟΚ 9, ΝΟΠ 9, Καλαμάκι 3, Εθνικός 0.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Στα όριά τους οι παίκτριες

Αποκαλυπτική για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον η Εθνική γυναικών, με την υπομονή των κοριτσιών - που μέσα σε εξι μήνες έφεραν δυο μετάλλια, ένα χρυσό παγκόσμιο και ένα ασημένιο ευρωπαϊκό - να έχει ήδη εξαντληθεί εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας ήταν η αρχηγός της ομάδας Κική Λιόση μιλώντας στην αθλητική ιστοσελίδα «Contra.gr». «Πριν φύγουμε για το Ευρωπαϊκό ο κύριος Μπιτσαξής δεσμεύτηκε ότι εντός των επομένων ημερών θα μας καταβαλλόταν το πριμ για το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό του 2010 και για το χρυσό στο Παγκόσμιο του 2011. Μιλάμε για τα θεσμοθετημένα πριμ και τίποτα παραπάνω. Χρήματα που τα έχουμε ανάγκη για την επιβίωσή μας, αφού όλες έχουμε παρατήσει τα πάντα για να δουλεύουμε με την Εθνική ομάδα χειμώνα - καλοκαίρι. Ωστόσο γυρίσαμε και ούτε φωνή ούτε ακρόαση» δήλωσε μεταξύ αλλων η αρχηγός της Εθνικής.

ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ
Ψηφίστηκε η τροπολογία

Αποδεκτή έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, η τροπολογία 50 βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δημιουργία γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ ώστε να διαθέτει, καθ' υπέρβαση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του κτιριοδομικού κανονισμού, αρκετές επιπλέον εμπορικές χρήσεις (εστιατόρια, εκθεσιακούς χώρους κ.λπ.) προς εκμετάλλευση.

Σχολιάζοντας τη ρύθμιση - την οποία καταψήφισε - ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας επισήμανε πως «καταψηφίζουμε» ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για το όνομα ή την ιστορία της ΑΕΚ», αφού «τα κόμματα που κυβερνούν έχουν καταντήσει το ποδόσφαιρο εμπόρευμα» και μετέτρεψαν τις ομάδες σε «ανώνυμες εταιρείες που εμπορεύονται το ποδόσφαιρο».

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ξέσπασε στη Φενέρ

Εύκολα ξεπέρασε το εμπόδιο της Φενερμπαχτσέ χτες ο Παναθηναϊκός

Eurokinissi

Εύκολα ξεπέρασε το εμπόδιο της Φενερμπαχτσέ χτες ο Παναθηναϊκός
Η Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ πλήρωσε τελικά το... μάρμαρο για το χαστούκι της Ούνιξ Καζάν στον Παναθηναϊκό την προηγούμενη αγωνιστική, αφού χτες οι «πράσινοι» στην Κωνσταντινούπολη επικράτησαν της τουρκικής ομάδας με 77-56 για την 3η αγωνιστική των ομίλων του ΤΟΠ-16 στην Ευρωλίγκα, κάνοντας ουσιαστικά περίπατο αφού δεν κινδύνεψαν σε κανένα σημείο του αγώνα. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς μεταμορφωμένη προς το καλύτερο σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στην Ούνιξ ξεκίνησε δυναμικά επιβάλλοντας από την αρχή το ρυθμό της στον αγώνα καταφέρνοντας να προηγηθεί με 24-9. Με τον Μπάτιστ να πραγματοποιεί πολύ καλή εμφάνιση ο Παναθηναϊκός είχε σταθερή διαφορά ασφαλείας στο σκορ μέχρι το ημίχρονο (36-22). Στις αρχές της επανάληψης οι γηπεδούχοι έκαναν αντεπίθεση και εκμεταλλευόμενοι μια χαλάρωση στην άμυνα του Παναθηναϊκού ροκάνισαν την διαφορά (35-45) όμως η απάντηση από την περιφέρεια της ελληνικής ομάδας (με τρίποντα των Καλάθη, Διαμαντίδη) έδωσε ξανά προβάδισμα στο τριφύλλι που στην τελευταία περίοδο είχε τον πλήρη έλεγχο.

  • Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Ούνιξ Καζάν έκαμψε την αντίσταση και της Αρμάνι Μιλάνο με σκορ 59-44 και βρίσκεται ένα βήμα από την πρόκριση (αρχικά) αλλά και την κατάληψη της πρώτης θέσης αφού κατέχει την πρώτη θέση με 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.
ΒΟΛΕΪ

H αυλαία της 15ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών ανοίγει σήμερα το βράδυ στο κλειστό του Μετς (20.00), με την κρίσιμη αναμέτρηση που φέρνει αντιμέτωπους τον Παναθηναϊκό και τη Λαμία. Οι γηπεδούχοι είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με 8 βαθμούς, οι φιλοξενούμενοι είναι στην 8η με 14 β. (έχουν κι ένα παιχνίδι λιγότερο) και οι βαθμοί είναι απαραίτητοι και για τους δύο αντιπάλους.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Θανάσης Γιάχος του συνδέσμου της Χίου κληρώθηκε να διευθύνει το ντέρμπι της 20ής αγωνιστικής μεταξύ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού στην Τούμπα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια οι διαιτητές είναι: Κέρκυρα - ΠΑΣ Γιάννινα (Κουκουλάκης), Εργοτέλης - ΟΦΗ (Σπάθας), Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός (Κομίνης), Παναιτωλικός - Ατρόμητος (Τριτσώνης), Αστέρας Τρίπολης - Δόξα Δράμας (Ντίτσος), ΑΕΚ - Πανιώνιος (Θάνος), Ξάνθη - Αρης (Καλογερόπουλος).

ΕΠΟ
Ορισε τους νέους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς

Ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος και Παναγιώτης Καρράς είναι οι νέοι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ που συνεδρίασε χθες και αποφάσισε την τοποθέτηση των δύο συνταξιούχων ανώτατων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση για το ποδόσφαιρο. Ο πρώτος στη θέση του εισαγγελέα ο δεύτερος στη θέση του αναπληρωτή. Παράλληλα, κατατέθηκαν προς τη Σούπερ Λίγκα και τη Football League τα κριτήρια αδειοδότησης. Τα οποία, όπως διευκρινίζεται και στην σχετική απόφαση της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ, θα είναι ελαστικότερα απ' ό,τι ήταν πέρσι. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε ακόμη η παράταση της μεταγραφικής περιόδου μέχρι τις 13/2 για τους παίκτες που δεν έχουν ομάδα.

Επίσης, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του υπό εισαγωγή για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής νέου αθλητικού νομοσχεδίου.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Τη γλίτωσε η ΑΕΚ

Χαμόγελα στην ανδρική ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ μετά τις αποφάσεις του αθλητικού δικαστή όσον αφορά στα τεκταινόμενα στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Δούκα, καθώς δεν επέβαλε καμία κύρωση στην «Ενωση».

Συγκεκριμένα, τα όποια παραπτώματα θεωρήθηκαν ως μη ιδιαίτερης βαρύτητας για το λόγο ότι ο αγώνας ήταν κεκλεισμένων των θυρών και κατ' επέκταση δεν ήταν δυσφημιστικά για το άθλημα.

Στους Χριστοφόρο Μπακαούκα και Γιώργο Βακάλη, τα δελτία των οποίων είχαν κρατηθεί από τους διαιτητές για ανάρμοστη συμπεριφορά, επιβλήθηκε αποκλεισμός μίας αγωνιστικής από το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, την οποία έχουν εκτίσει.

Τέλος, ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων», Γιάννης Αρβανίτης, και ο συνοδός Νίκος Πλούμπης απαλλάχτηκαν από κάθε κατηγορία, ενώ με δύο αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο βοηθός προπονητή, Στέλιος Αλεπουδέας, για ανάρμοστη συμπεριφορά λόγω μιας φράσης που καταγράφηκε στο φύλλο αγώνα.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Απεβίωσε ο Αντζελο Ντάντι

Πλήρης ημερών «έφυγε» από τη ζωή ο Αντζελο Ντάντι, ο προπονητής που απογείωσε το ταλέντο του Μοχάμεντ Αλι και άλλων 14 παγκόσμιων πρωταθλητών, μεταξύ των οποίων ο Τζο Φόρμαν ο Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ. Ωστόσο, το όνομα του ιταλικής καταγωγής Αντι συνδέθηκε για πάντα με εκείνο του Αλι. Ο Ντάντι ήταν πάντα ο άνθρωπος στη γωνιά του Αλι. Η συνεργασία τους ξεκίνησε από τον δεύτερο επαγγελματικό αγώνα του Αλι το 1960 μέχρι τον 61ο και τελευταίο αγώνα στην καριέρα του θρυλικού πυγμάχου το 1981.

Γνωρίζει κάτι;

Ερωτηματικά προκύπτουν απ' την αναφορά του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου για τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε γήπεδο της Αιγύπτου με απολογισμό πάνω από 70 νεκρούς, με ανάρτηση στο προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης twitter.

Οπως έγραψε ο υπουργός: «Είναι θέμα χρόνου να δούμε στα ελληνικά γήπεδα σκηνές Αιγύπτου. Πρέπει να τολμήσουμε» προαναγγέλλοντας παράλληλα τολμηρές αποφάσεις και νέα μέτρα για τη βία. Ωστόσο, απορίες δημιουργούνται από τη... σιγουριά του υπουργού -και μάλιστα όταν το τελευταίο διάστημα ο ίδιος και οι συναρμόδιοί του μετά ...βαΐων και κλάδων έχουν περάσει αρκετά μέτρα κατά της βίας στους αθλητικούς χώρους- για ανάλογες σκηνές επί ελληνικού εδάφους. Αλήθεια, μήπως ξέρει κάτι παραπάνω;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ