ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρό παζάρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΜΟΣΧΑ.-

Συνεχίζεται το σκληρό παζάρι για τη Συρία και την τελική διατύπωση που θα λάβει το σχέδιο ψηφίσματος προκειμένου να υιοθετηθεί η «αραβική πρόταση» και παράλληλα να είναι αποδεκτό από τη Ρωσία και την Κίνα. Στόχος των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που στηρίζουν την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου είναι να καμφθούν οι ρωσικές αντιδράσεις και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του βέτο.

Από την Πέμπτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που συναινούν στην αραβική πρόταση και οργανώνουν την κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Ρωσία, προκειμένου να κάμψουν τις ρωσικές αντιδράσεις επεξεργάζονται τη νέα πρόταση, η οποία δε θα διευκρινίζει λεπτομερώς τον τρόπο αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία και δε θα αναφέρεται με ρητό τρόπο σε εμπάργκο όπλων ή κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διατύπωση στο σχέδιο ψηφίσματος, που προωθείται «υποστηρίζει πλήρως (...) την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου της 22ας Ιανουαρίου 2012 να διευκολύνει μια πολιτική μετάβαση της οποίας θα ηγηθούν οι ίδιοι οι Σύριοι και η οποία θα οδηγήσει σ' ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα».

Θυμίζουμε ότι η πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου προβλέπει την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, την οποία θα ακολουθήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και νέες εκλογές εντός διμήνου.

Το αναδιατυπωμένο ψήφισμα αναμένεται να συζητηθεί και να προωθηθεί σε ψηφοφορία το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με το Βρετανό πρέσβη στα ΗΕ, Μαρκ Λίαλ Γκραντ.

Η πρέσβης των ΗΠΑ Σούζαν Ράις σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι πρέσβεις των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να λάβουν οδηγίες από τις ηγεσίες τους.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν από την πλευρά του επαναλαμβάνει ότι το γεγονός πως το αναδιατυπωμένο σχέδιο στάλθηκε στις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΣΑ δεν προδικάζει θετική ψήφο της Ρωσίας, ενώ επανέλαβε ότι η Μόσχα θα ασκήσει βέτο αν το σχέδιο τεθεί σε ψηφοφορία και περιλαμβάνει τη φράση ότι το Συμβούλιο «υποστηρίζει πλήρως» ένα σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που καλεί τον πρόεδρο της Συρίας να παραδώσει την εξουσία.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίζονται οι απειλές και οι εκβιασμοί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ιράν δεν πρόκειται να υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Δήλωση που αποτελεί την επίσημη απάντηση της ιρανικής ηγεσίας μετά από μία βδομάδα απειλητικών δηλώσεων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων όπως και πληροφοριών περί στρατιωτικών προετοιμασιών για μία επικείμενη ιμπεριαλιστική επίθεση ακόμα και την άνοιξη.

«Απαντώντας στις απειλές για πετρελαϊκό εμπάργκο και πόλεμο, έχουμε τις δικές μας απειλές που θα τις διατυπώσουμε την κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο Χαμενεΐ, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, ενισχύεται εκ νέου το σενάριο μίας μονομερούς επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Λίον Πανέτα, σε άρθρο του στην «Ουάσινγκτον Ποστ» επανέρχεται και δηλώνει ότι «πιστεύει πως το Ισραήλ θα εξαπολύσει μία επίθεση τον Απρίλιο, το Μάιο ή τον Ιούνιο». Ενώ και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι το Ισραήλ θα αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση και ότι «θα υπάρξει μία στρατιωτική σύγκρουση καθώς μερικές χώρες μπορεί να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους» σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Τέλος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας «Σιν Μπετ», Γιοράμ Κοέν, σε ομιλία του επανέφερε το ζήτημα των «απειλών εκ μέρους του Ιράν, όσον αφορά τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό ως αντίποινα για τη δολοφονία τεσσάρων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων τα τελευταία δύο χρόνια», όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Ποιες είναι οι επιθέσεις; Οι «τρομοκρατικές επιθέσεις που αποτράπηκαν το τελευταίο λεπτό» εναντίον ισραηλινών διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ταϋλάνδη. Κατά τον Κοέν δεν «έχει καμία σημασία εάν αληθεύει ή όχι ότι το Ισραήλ στο πλαίσιο μυστικών επιχειρήσεων δολοφόνησε τους επιστήμονες», αυτό που έχει σημασία «είναι οι απειλές». Απειλές βάσει «στοιχείων» των μυστικών επιχειρήσεων για υποτιθέμενες επιθέσεις που φυσικά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η καταστολή κατά των λαϊκών διαδηλώσεων συνεχίζεται
Η καταστολή κατά των λαϊκών διαδηλώσεων συνεχίζεται
ΚΑΪΡΟ.--

«Λάδι στη φωτιά» του νέου γύρου αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αντιδράσεων βάζει η αστυνομική βαρβαρότητα στην Αίγυπτο μετά και από το θάνατο άλλων δύο διαδηλωτών χτες το πρωί στην βορειοανατολική πόλη Σουέζ από αληθινά πυρά αστυνομικών. Οι αστυνομικοί θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να διαλύσουν, έξω από τοπικό αστυνομικό τμήμα, διαδήλωση με αφορμή τον άδικο θάνατο 74 φιλάθλων σε γήπεδο του Πορτ Σαΐντ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης από οπλισμένους οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας μπροστά στα μάτια άπραχτων αστυνομικών...

Νωρίτερα, σε παρόμοιες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις Αιγύπτιων διαδηλωτών το βράδυ της Πέμπτης στο Κάιρο - με επίκεντρο την κεντρική πλατεία της πόλης, Ταχρίρ, είχαν τραυματιστεί από πυρά αστυνομικών περίπου 1.000 άτομα, ενώ δεκάδες άλλα είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τη βροχή δακρυγόνων που έριξαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ωστόσο, η στυγνή αστυνομική βία του στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Ταντάουι δεν κάμπτει τους διαδηλωτές (ένα ευρύ φάσμα πολιτικών αντιλήψεων, από ισλαμιστές έως δυνάμεις που θέλουν ριζικές αλλαγές μετά την ανατροπή του πρώην Προέδρου Χ. Μουμπάρακ) που προετοιμάζουν νέες διαμαρτυρίες κατά της χούντας. Η κλιμάκωση των αντιδράσεων αναμενόταν χτες μετά το μεσημέρι, οπότε ολοκληρώνεται η μεγάλη μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής έξω από τα τεμένη του Καΐρου, καθώς συνασπισμός 28 οργανώσεων καλούσε τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν διαδήλωση προς το Κοινοβούλιο, για να απαιτήσουν τον τερματισμό της εξουσίας του στρατού στη χώρα.

ΚΙΝΑ
Στήριξη της ρωσικής θέσης

Η Κίνα εξέφρασε την υποστήριξή της στο ρωσικό σχέδιο Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της Συρία. Αυτό έκανε γνωστό ο μόνιμος εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Λι Μπαοντούν. Επιπλέον, ο Κινέζος εκπρόσωπος δήλωσε πως η χώρα του εξέτασε προσεκτικά και το σχέδιο που έχει καταθέσει το Μαρόκο στο ΣΑ του ΟΗΕ και θα λάβει δραστήριο μέρος, με εποικοδομητική στάση, στις διαβουλεύσεις για την επίλυση του συριακού ζητήματος μέσω του πολιτικού διαλόγου. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «η Κίνα είναι αντίθετη στην καταναγκαστική αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, καθώς ένας τέτοιος όρος παραβιάζει το καταστατικό του ΟΗΕ και τις βασικές αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία προειδοποιεί τις κινεζικές επιχειρήσεις και τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη Συρία πως τις τελευταίες μέρες η κατάσταση ασφάλειας χειροτερεύει και τους καλεί να απομακρυνθούν από περιοχές που διεξάγεται ένοπλη αντιπαράθεση, ενώ καλεί και σε αποφυγή ταξιδιών προς τη Συρία το επόμενο διάστημα.


Ι.Π.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Αίρεται ο συναγερμός για το λιμό...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Τον τερματισμό του συναγερμού για λιμό που είχε κηρύξει ο ΟΗΕ στη Σομαλία πριν έξι μήνες ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του ΟΗΕ εξαιτίας αύξησης της τοπικής αγροτικής παραγωγής και της σχετικής μείωσης στις τιμές βασικών τροφίμων προειδοποιώντας εντούτοις πως η χώρα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφού ανά πάσα στιγμή η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί...

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, παρά την άρση του συναγερμού για το λιμό, πάνω από το 1/3 των Σομαλών (2.340.00 άνθρωποι) εξακολουθεί να χρειάζεται την ξένη επισιτιστική βοήθεια ιδιαίτερα στην περιοχή Σαμπέλ της νότιας Σομαλίας, στο Αφγκόγε (όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων) και πέριξ της πρωτεύουσας, Μογκαντίσου. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Γκρατσιάνο Ντα Σίλβα, δήλωσε πως ο μόνος τρόπος για ουσιαστική επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Σομαλία είναι η συνέχιση των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με συντονισμένες μακροπρόθεσμες ενέργειες και πολιτικές που θα βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή στη χώρα.

Επιπλέον, ο Συντονιστής του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές αποστολές, Μαρκ Μπόουντεν, σημείωσε πως εκατομμύρια Σομαλοί συνεχίζουν να χρειάζονται νερό, πόσιμο νερό, καταφύγιο και ιατροφαρμακευτική βοήθεια και πως η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί το Μάιο δίχως τη συστηματική αρωγή διεθνών οργανισμών.

Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει την ίδια στιγμή που αυξάνει το ενδιαφέρον των πολυεθνικών της ενέργειας για την σχετικά άγνωστη ημιαυτόνομη περιοχή της Σομαλίας το Πούντλαντ, κοντά στον κόλπο του Αντεν, όπου σε δύο κοιλάδες υπάρχουν ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου (λέγεται ότι μπορεί να φτάνουν τα 19 δισεκατομμύρια βαρέλια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ