ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργάνωση της πάλης στην τεχνική εκπαίδευση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, με αφορμή τη φιλολογία που αναπτύσσεται για το μέλλον των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης για να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, υπήρξαν διαρροές που λένε ότι στο τέλος του έτους οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) που εποπτεύονται από άλλα υπουργεία, πέραν του υπουργείου Παιδείας, θα μετατραπούν σε φορείς παροχής μεταγυμνασιακής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και θα ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση. Για το θέμα αυτό είχε στείλει επιστολή στην υπουργό Παιδείας η ΓΣΕΕ, διαμαρτυρόμενη για υποβάθμιση των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ (στον ΟΑΕΔ ανήκουν στην πλειοψηφία τους οι μη εποπτευόμενες από το υπουργείο Παιδείας ΕΠΑΣ).

Με αφορμή όλη αυτή τη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Τη στιγμή που κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ τσακίζουν κάθε εργασιακό, λαϊκό δικαίωμα, τη στιγμή που μόλις το 10% - 15% των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ βρίσκει κάθε εξάμηνο πρακτική και όσοι κάνουν πρακτική μένουν απλήρωτοι 2-3 μήνες, υπάρχουν διαρροές για το μέλλον των σχολών μαθητείας. Οι όποιες αλλαγές δε θα δώσουν απάντηση στην άσχημη κατάσταση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης. Πολύ περισσότερο δε θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της δουλειάς για ένα κομμάτι ψωμί. Οπως κι αν αναδιαρθρώσουν την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση θα είναι μηχανισμός που θα υπηρετεί την ταξική εκμετάλλευση.

Δε χωράει καμιά αναμονή! Τώρα οργάνωση της πάλης ενάντια στους μισθούς των 400 ευρώ που καταδικάζουν τη νεολαία, τους μισθούς πείνας και ανασφάλιστης δουλειάς για τους σπουδαστές από τη μαθητεία. Εξασφαλίζουν τζάμπα εργατικό δυναμικό για την κερδοφορία των βιομηχάνων, των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την αρχή της χρονιάς, η κατάσταση στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι εκρηκτική. Ελάχιστοι είναι οι σπουδαστές που δικαιούνται το επίδομα ενοικίου (110 ευρώ) και το επίδομα σίτισης (6ευρώ/ μέρα), ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση των σπουδαστών.

Καλούμε τους σπουδαστές στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί τους. Τα προηγούμενα χρόνια Υπουργοί και διευθυντάδες των ΕΠΑΣ έταζαν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τις ειδικότητες και τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Τα παιδιά της εργατικής, λαϊκής οικογένειας να μην εξαρτήσουν το μέλλον τους από αυτούς που δουλεύουν για τη στρατηγική της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να τους γυρίσουν την πλάτη, να μη δεχτούν να παίξουν το παιχνίδι τους.

Να παλέψουν ενάντια στους μισθούς - χαρτζιλίκι και την ανεργία που καταδικάζουν μαζικά τη νεολαία εφ' όρου ζωής. Να μη δεχτούν με σκυμμένο κεφάλι τις αλυσίδες της μισθωτής σκλαβιάς. Να διεκδικήσουν όλοι οι σπουδαστές να έχουν βιβλιάριο υγείας, ασφάλιση, υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς. Καμία πιστοποίηση, μόνος όρος για να βρεις δουλειά να είναι το πτυχίο.

Στο πλευρό των σωματείων τους, με το ΠΑΜΕ να δυναμώσουν το μέτωπο παρεμπόδισης και αντεπίθεσης σε κάθε σχολή, σε κάθε τόπο δουλειάς. Η εργατική τάξη είναι πανίσχυρη, όταν είναι οργανωμένη και αποφασισμένη στην πάλη για τη δικιά της εξουσία και οικονομία.

Ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ, με κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και διαγραφή του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία. Σε αυτήν την κοινωνία, κανείς νέος, τεχνίτης δε θα περισσεύει. Θα εξασφαλίζεται το δικαίωμα κάθε νέου στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Οι νέοι θα μπορούν, μόλις ολοκληρώνουν τη βασική μόρφωση, το ενιαίο 12χρονο σχολείο, να κατευθύνονται σε δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές.

Τώρα συστράτευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ».

  • Ανάλογη ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Ο αθλητισμός εργαλείο πρόληψης και διαπαιδαγώγησης

«Η έννοια και η αξία της ζωής δε συμβαδίζει με τα ναρκωτικά». Είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος προς δεκάδες μαθητές γυμνασίων που πλημμύρισαν με την παρουσία και τον παλμό τους το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, παρακολούθησαν με ενθουσιασμό τις επιδείξεις των γυμναστικών προγραμμάτων του Γυμναστικού Ομίλου Κέρκυρας(ΓΟΚ). Η πρωτοβουλία ανήκει στο παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), το οποίο μέσα από μια αλυσίδα ποικιλόμορφων εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν απόψε, έχει στόχο να αναδείξει τον αθλητισμό ως ισχυρό μέσον πρωτογενούς πρόληψης απέναντι στα ναρκωτικά και διαπαιδαγώγησης του νέου ανθρώπου, μακριά από τον ανταγωνισμό, τον πρωταθλητισμό, την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους απέναντι στην ανήθικη και αντιεπιστημονική προπαγάνδα που θέλει τα ναρκωτικά ελεύθερα και «ακίνδυνα» και τον αθλητισμό έρμαιο της «πρωτιάς» και των αναβολικών.

Η παραπάνω εκδήλωση θα επαναληφθεί και σήμερα, στο Γυμνάσιο - Λύκειο Λευκίμμης. Επίσης, σήμερα είναι προγραμματισμένο ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για καθηγητές Φυσικής Αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το πρωί και μια εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του αθλητισμού στην πρόληψη κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών», στις 7 μ.μ. στο Επιμελητήριο Κέρκυρας.

Αλλες εκδηλώσεις
  • Μαζικότατη η χτεσινή εκδήλωση του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα
    Μαζικότατη η χτεσινή εκδήλωση του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα
    Η ομάδα γυναικών της ΟΓΕ Λοκρών πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή, εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πλατεία Λ. Κολιοφούτη, με θέμα: «όχι σε όλα τα ναρκωτικά, όχι στη νομιμοποίηση και τους τεχνητούς παραδείσους».
  • Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου και η Λαϊκή Επιτροπή Σάμου διοργανώνουν αντίστοιχη εκδήλωση, αύριο, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σάμου. Ομιλήτρια Αργυρώ Στεφανάκη - Μαυρατζώτου, γιατρός και περιφερειακή σύμβουλος.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για δεύτερη μέρα, χτες, έκαναν κινητοποιήσεις σε εστιατόρια πανεπιστημίων της Αθήνας, «μπλοκάροντας» τις ταμειακές μηχανές και απαιτώντας δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Τέτοιες κινητοποιήσεις, έγιναν σε Φιλοσοφική, Φυσικομαθηματική, ΕΜ Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕΕ και Γεωπονικό. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Γεωπονικό δίνονται μόνο 600 κάρτες σίτισης, ενώ οι φοιτητές είναι 3.000! Οι δυνάμεις του ΜΑΣ, για τρίτη μέρα, έκαναν επίσης εξόρμηση μπροστά στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθήνας.

*** Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων και της μαθητικής κοινότητας του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, της ΣΕΑΑΝ, της ΕΣΚ - Τυφλών και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Κεντρικά αιτήματα είναι να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους συμβασιούχους και να απορροφηθούν όλοι ανεξαίρετα, χωρίς προϋποθέσεις, στο ΚΕΑΤ με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

*** Κινητοποιήσεις σε διοικητικές υπηρεσίες έχει αποφασίσει, για σήμερα, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την εκδίκαση των προσφυγών για το νόμο - πλαίσιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Σήμερα Παρασκευή

Πολύμορφη δράση για μια σειρά θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς αναπτύσσουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, για σήμερα Παρασκευή είναι προγραμματισμένα τα εξής:

  • Στην Πάτρα, περιοδεία στα Δημόσια ΙΕΚ θα κάνει στις 5 μ.μ. ο Παναγιώτης Αθανασιάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Η ΟΒ Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ», στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Ομιλητής ο Γιώργος Ντούνης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Η ΟΒ Εργων Υποδομής/Ανακαίνισης του ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, διοργανώνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Ομιλητής Κ. Κονταξής, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνει περιοδείες κι εξορμήσεις για την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στα σούπερ μάρκετ Πτολεμαΐδας, στον ΟΑΕΔ και το ΕΠΑΛ της Φλώρινας, στην ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών των Γρεβενών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ