ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Διαρκές κυνηγητό των μεταναστών

Συνεχίζονται καθημερινά τα πογκρόμ από τις δυνάμεις καταστολής στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας εναντίον μεταναστών που πασχίζουν να φύγουν από τη χώρα αναζητώντας την τύχη τους αλλού στην ΕΕ.

Τις τελευταίες 48 ώρες λιμενικοί συνέλαβαν στην Πάτρα τέσσερις αλλοδαπούς καθότι μετέφεραν 30χρονη αλλοδαπή μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της, η οποία δείχνοντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, προσπάθησε να βγει από τη χώρα. Επίσης, συνελήφθη αλλοδαπός, ο οποίος βοηθούσε 42χρονη μετανάστρια που με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου επεδίωξε παράνομη έξοδο από την Ελλαδα. Πάλι στην Πάτρα συνελήφθη 37χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό να φύγει.

Στη δε Ηγουμενίτσα, λιμενικοί συνέλαβαν δυο 26χρονους αλλοδαπούς διότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν «παράνομα» στην Ιταλία. Ακόμα, συνέλαβαν αλλοδαπό οδηγό οχήματος, διότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για δύο αλλοδαπές, με σκοπό να τις βγάλει «παράνομα» στην Ιταλία. Και αυτές συνελήφθησαν.

Συγκυβέρνηση και κόμματα του ευρωμονόδρομου εντείνουν την καταστολή στα σύνορα για να εμποδίσουν (με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους) την είσοδο προσφύγων του ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, εντείνουν καταστολή και αστυνομοκρατία και στο εσωτερικό της χώρας, κυνηγώντας, συλλαμβάνοντας, φυλακίζοντας, αναγκάζοντας να ζουν σε συνθήκες ημιπαρανομίας - μισονομιμότητας, δίχως πολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα, όσους μετανάστες κατάφεραν να μπουν.

Στο μεταξύ, σε απέλαση (αεροπορικώς από το «Ελ. Βενιζέλος») άλλων 105 μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους προχώρησε το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανάμεσά τους 25 από το Μπαγκλαντές, 46 από το Πακιστάν, 25 από το Αφγανιστάν. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις «επιστροφής» για «παράνομη είσοδο» στην Ελλάδα.

Σύσκεψη της «Πανεπιστημονικής» Μηχανικών

Η «Πανεπιστημονική» Μηχανικών και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών καλούν όλους τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς σε σύσκεψη - συζήτηση σήμερα Παρασκευή, στις 18.30, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ , Νίκης 4 (Σύνταγμα), 1ος όροφος για να απαιτήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και ανακούφισης, για την οργάνωση της αγωνιστικής αντεπίθεσης των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, σε συντονισμό με τους άλλους αγωνιστικούς φορείς της λαϊκής συμμαχίας, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΠΑΜΕ και την «Πανεπιστημονική».

Το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ολα τα μέτρα που έχουν περάσει, αλλά και όσα προωθούν για το επόμενο διάστημα, οδηγούν στη συρρίκνωση των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών ως βασική προϋπόθεση για τη συγκέντρωση μελετών και κατασκευών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλίων». Και καταλήγει: «Μοναδική διέξοδος προοπτικής για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς βρίσκεται στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης. Μοναδική διέξοδος σήμερα που συμφέρει τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η μονομερής διαγραφή του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία, μαζί με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».

Για περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.dpk.tee.gr και στα τηλέφωνα 697.7595.910 και 694.6296.350.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους δικηγόρους της επαρχίας

Θύματα της γενικότερης πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων έχουν πέσει τα Ταμεία Υγείας των δικηγόρων, ειδικά της επαρχίας, με αποτέλεσμα το Ταμείο Υγείας δικηγόρων επαρχίας να έχει φτάσει στο σημείο να αρνείται την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι λόγω της κατάστασης δεν υπάρχουν ελεγκτές γιατροί, δεν επιστρέφονται τα ποσά των δαπανών ενώ για τα φάρμακα η καθυστέρηση πληρωμής τους φτάνει ακόμα και τα τρία χρόνια. Ουσιαστικά, είπε, υπάρχει άρνηση πληρωμών και είναι χαρακτηριστικό ότι το δημόσιο οφείλει στο ταμείο 12 δισ. από θεσμοθετημένους πόρους.

Ο βουλευτής ζήτησε μεταξύ άλλων να προχωρήσει η κυβέρνηση και στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες λειτουργίας του Ταμείου.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ισχυρίστηκε ότι το θέμα του εν λόγω Ταμείου δεν έχει να κάνει με το οικονομικό αφού αυτό έχει πόρους και ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χρηματοδότηση από το κράτος. Ανέφερε δε, ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πρόσληψη 150 συμβασιούχων χωρίς να προσδιορίσει πότε αυτοί θα αναλάβουν υπηρεσία.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ χτες στο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων μεταξύ της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και της κατασκευαστικής κοινοπραξίας (J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ, GHELLA SPA, ALSTOM TRANSPORT SA) η σύμβαση για την επέκταση της Γραμμής 3 του μετρό στο Τμήμα «Χαϊδάρι - Πειραιάς». Σημειώνεται πως το έργο ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση, αφού οι μελέτες ξεκίνησαν το 2001 και χρειάστηκε να δημοπρατηθεί δύο φορές. Με την επέκταση αυτή προστίθενται στο δίκτυο του μετρό της Αθήνας 6 νέοι σταθμοί που θα οδηγήσουν την Γραμμή 3 που ξεκινάει από το αεροδρόμιο, στο λιμάνι του Πειραιά, με τερματικό σταθμό το Δημοτικό Θέατρο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 660 εκατ. ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 5,5 ετών.

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες - προχώρησαν από χτες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της χώρας με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ζητούν να τους αναγνωριστεί το επίδομα επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας αξιολογώντας τους σε τρεις κατηγορίες Α, Β και Γ, ενώ η καταβολή του επιδόματος ανά κατηγορία να είναι 150, 70 και 35 ευρώ αντίστοιχα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Οι οργανώσεις Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή 4 Μάρτη και ώρα 11 το πρωί, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους 22 κομμουνιστές - αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας, στο χώρο του Μνημείου των εκτελεσθέντων. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.15 πμ, στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

-- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), με τη συνδρομή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαυρίου και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, διοργανώνει, στο Λαύριο, την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012, ώρα 11 το πρωί, ιστορική πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στους ήρωες αγωνιστές του Α' ΕΤΟ Μακρονήσου και σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο φοβερό κολαστήριο την περίοδο 1947-1952.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει, ώρα 11 πμ, μπροστά στο Μνημείο της «Μάνας του Αγωνιστή» και θα ακολουθήσει το β' μέρος της εκδήλωσης, ώρα 11.30 πμ, στο Παλαιό Μηχανουργείο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων, ομιλία, χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο χώρο του Παλαιού Μηχανουργείου θα υπάρχει έκθεση εικαστικού και φωτογραφικού υλικού.

Πούλμαν της ΠΕΚΑΜ θα αναχωρήσουν, στις 9 το πρωί, από πλατεία Κάνιγκος. Για συμμετοχή: Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31 στο Θησείο, τηλ: 210.3247.820).

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Πικετοφορία ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ

Πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ Διδυμοτείχου προγραμματίζει αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί, η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από την αγορά του Διδυμοτείχου.

Πρόσκρουση πλοίου

Πάνω στο λιμάνι του Αγ. Κηρύκου της Ικαρίας προσέκρουσε χτες το βράδυ το υπερήλικο πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» με ήπιες καιρικές συνθήκες και κάτω από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Το 38χρονο επιβατικό πλοίο είχε ξεκινήσει από τη Σάμο με 312 επιβάτες με προορισμό Ικαρία, Σύρο και Πειραιά. Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν στρεβλώσεις στη λαμαρίνα κοντά στον καταπέλτη. Το πλοίο στη συνέχεια απέπλευσε για το λιμάνι Εύδηλος της Ικαρίας όπου αναμενόταν να φτάσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα για να επιθεωρηθεί.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4 Μάρτη στις 10 π.μ. στο ΕΚΘ. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στις κατασκευές να συμμετέχον μαζικά στη συνέλευση και στις εκλογές που θα γίνουν στις αρχές του Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ