ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Πέτυχαν επανασύνδεση νερού σε τρεις λαϊκές οικογένειες

Το νερό κόπηκε με απόφαση της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρισης Υδρευσης - Αποχέτευσης

Με μια δυναμική παρέμβαση στη διοίκηση της ΔΕΥΑ Πάτρας, προχτές το πρωί, μέλη των αντιπροσωπειών των συνδικάτων Οικοδόμων, Μετάλλου, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών, Φαρμακοϋπαλλήλων, «Φριγκοκλάς», «Κόκα - Κόλα», Τροφίμων - Ποτών, πέτυχαν την άμεση επανασύνδεση της παροχής του νερού σε τρεις οικογένειες.

Ταυτόχρονα, απαίτησαν να μην ξανακοπεί ποτέ η παροχή του νερού για κανέναν άνεργο ή εργαζόμενο, με αφορμή τη διακοπή της παροχής νερού σε δύο άνεργες οικογένειες και σε μια οικογένεια που ο πατέρας περιμένει να πάρει τη σύνταξή του εδώ και 15 μήνες, επειδή δεν κατάφεραν να πληρώσουν το σχετικό λογαριασμό.

Το θέμα έφεραν προχθές το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο, σε προ ημερησίας διάταξη, με τη μορφή του κατεπείγοντος οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Πάτρας. Οι σύμβουλοι τόνισαν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει μια και μοναδική απόφαση, να μην επιτρέψει στη Δημοτική Αρχή (ΣΥΝ - ΔΗΜ.ΑΡ. και στελέχη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.), να κόψει το νερό πάλι, σε οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει ενώ η τελευταία την απέρριψε και δικαιολογήθηκε πως η παροχή νερού είναι ανταποδοτικό τέλος και είναι παράνομη η μη πληρωμή του.

Στην τοποθέτησή του για το θέμα ο εκλεγμένος με το ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Πελετίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την πολιτική της διακοπής του νερού σε συμπολίτες μας, που για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συνεχίζει την ίδια πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με την ΔΕΗ. Ενα αγαθό όπως είναι το νερό το στερούν από ανθρώπους που η συγκυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο, τους έστειλε στην ανεργία και την ανέχεια. Η Δημοτική Αρχή, που στηρίζεται και από τις λαλίστατες κατά τα άλλα δυνάμεις του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατικής Αριστεράς, δείχνει το ανάλγητο πρόσωπό της, αφήνει εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, χωρίς νερό, χωρίς δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους».

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Παρεμβάσεις για τα λαϊκά προβλήματα

«

Καμιά οικογένεια χωρίς ρεύμα». «Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια. Το χρέος είναι της πλουτοκρατίας». Αυτά τα συνθήματα ήχησαν και χτες στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε Καμίνια και Κερατσίνι. Μέλη των Λαϊκών Επιτροπών από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα υποκαταστήματα κάνοντας παρέμβαση ενάντια στα χαράτσια απευθύνοντας στις εργατικές λαϊκές οικογένειες το κάλεσμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού.

Στο κατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια οι Επιτροπές Αγώνα του 1ου, 4ου και 5ου Διαμερίσματος Πειραιά και μαζί τους η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, συνομίλησαν με δεκάδες εργαζόμενους. Σε κάθε πηγαδάκι κυριαρχούσαν φράσεις οργής και αγανάκτησης για την αντιλαϊκή πολιτική. «Πλήρωσα την πρώτη δόση του χαρατσιού. Τώρα όμως ο μισθός μου έπεσε στα 600 ευρώ και δεν πρόκειται να τους ξαναδώσω φράγκο. Οσο εμείς πληρώνουμε τόσο αυτοί ζητάνε. Τέρμα δεν πάει άλλο. Εχετε δίκιο. Οταν αγωνιζόμαστε όλοι μαζί έχουμε ελπίδα», ανέφερε μία ιδιωτική υπάλληλος, ενώ ένας συνταξιούχος είπε: «Μας διέλυσαν. Αν δεν τους σταματήσουμε θα μας στείλουν στο θάνατο».

Επιτροπές και σωματεία κατέθεσαν μαζικό εξώδικο μαζί με εκατοντάδες χαράτσια, ενώ διεμήνυσαν στη διάρκεια συνάντησης με τους διευθυντές του τεχνικού τμήματος και του τμήματος εμπορίας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να μείνει σπίτι εργατικής λαϊκής οικογένειας χωρίς ρεύμα. Οπως ειπώθηκε από υπαλλήλους του καταστήματος από το οποίο εκτελούνται εντολές για διακοπές ρεύματος σε όλη την πειραιώτικη περιφέρεια, καθημερινά βγαίνουν εντολές για 200 διακοπές ρεύματος που αφορούν λογαριασμούς από 1.000 ευρώ και πάνω.

  • Παρέμβαση έγινε χτες το πρωί και στις εγκαταστάσεις της ΕΘΕΛ στο Ρέντη από Επιτροπές Ανέργων, όπως αυτή της Νίκαιας όπου απαίτησαν τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεθοδεύει ιδιωτικοποίηση του Κτηματολογίου

Η κυβέρνηση μεθοδεύει και την ιδιωτικοποίηση της σύνταξης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα ο λαός να πληρώνει ακόμη πιο ακριβά τις υπηρεσίες του. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως διερευνάται η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ο οποίος θα βάλει την τεχνογνωσία για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου, ενώ θα αποκομίζει το κέρδος του από τις εμπορικές δραστηριότητες (έκδοση βεβαιώσεων για μεταβιβάσεις ακινήτων, πώληση κτηματογραφικών πληροφοριών κ.ά.).

Ο υπουργός δήλωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών με συμβάσεις τύπου ΣΔΙΤ στα έργα υποδομών είναι απαραίτητη για τη γρήγορη εκτέλεσή τους, φέρνοντας ως παράδειγμα τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, που όπως είναι γνωστό έχουν κολλήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή ο λαός πληρώνει πανάκριβα διόδια! Πάντως, ο υπουργός ανάφερε πως η συμμετοχή των ιδιωτών στο Κτηματολόγιο θα αποφασιστεί από την επόμενη κυβέρνηση. Το ίδιο θα γίνει και με νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμαστεί για την επιτάχυνση του έργου, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει την υποχρέωση στις δημόσιες υπηρεσίες να υποβάλλουν και αυτές δήλωση ιδιοκτησίας, με συνέπεια να καταργείται εντελώς το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου για την ακίνητη περιουσία.

Ο υπουργός δήλωσε τέλος ότι στόχος είναι το Κτηματολόγιο να έχει ολοκληρωθεί ως το 2020 και γι' αυτό επισπεύδεται η προκήρυξη των μελετών για την κτηματογράφηση των τελευταίων 86 εκατ. στρεμμάτων που θα γίνει εντός του 2012, ενώ στο τέλος του 2011 είχαν προκηρυχθεί οι μελέτες για 34,7 εκατ. στρέμματα.

Προσφορά

Για τους χαλυβουργούς που έγιναν παγκόσμιο σύμβολο μαχητικότητας της ταξικής εργατιάς με τον ακατάβλητο αγώνα τους, η Βίκυ Τσαμπάζη - Γαλανοπούλου κατέθεσε 100 ευρώ, στη μνήμη των γονιών της, και ο Τάκης Μαραγκάννης 50 ευρώ.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια στην κατασκευή του έργου

Με την προστασία των ΜΑΤ ξεκίνησαν χτες το πρωί οι εργασίες κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, για να διακοπούν και πάλι κάτω από τη δυναμική παρέμβαση των κατοίκων και φορέων της περιοχής που αντιδρούν στην κατασκευή του. Οι κάτοικοι, εδώ και ένα μήνα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου, απαιτώντας να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του ΣΜΑ στην περιοχή της Ευκαρπίας και το έργο να υλοποιηθεί σε άλλο χώρο, μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Χτες το πρωί, ο εργολάβος κατασκευαστής μπήκε με την προστασία μιας διμοιρίας των ΜΑΤ και ξεκίνησε τις εργασίες. Αμέσως, η ομάδα περιφρούρησης κινητοποίησε φορείς και κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Περιφερειακό Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας.

Τελικά, οι κάτοικοι κατάφεραν και πάλι τη διακοπή των εργασιών. Συνεχίζουν την κατάληψη του χώρου και σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι προγραμματίζουν κατάληψη της περιφερειακής οδού στο ύψος της Ευκαρπίας.

Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο

Nαυτικό ατύχημα έγινε χτες το απόγευμα, όταν βυθίστηκε το 42(!) χρόνων φορτηγό πλοίο «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ» μέσα στο λιμάνι Πλατυγιάλι, το οποίο βρίσκεται κοντά στον Αστακό, χωρίς ευτυχώς κανείς από τους 8 ναυτεργάτες του πληρώματος (6 Ελληνες και 2 Ρουμάνοι) να πάθει κάτι. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του Λιμενικού, χτες το μεσημέρι, το πλοίο, το οποίο ήταν φορτωμένο με ελαιοπυρήνα και είχε έρθει από τη Ζάκυνθο, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσής του στο λιμάνι, λόγω μετατόπισης φορτίου πήρε αρχικά επικίνδυνη κλίση και στη συνέχεια βυθίστηκε μέσα στο λιμάνι. Προεξέχει στην επιφάνεια μόνο η πλώρη του. Το πλήρωμα πρόλαβε και βγήκε από το πλοίο. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε προκληθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν φράγματα.

Την παρουσίαση της Υπηρεσίας Ασύλου, της Αρχής Προσφυγών και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής πραγματοποίησε χτες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για υπηρεσίες που θα εφαρμόζουν τις πολιτικές καταστολής της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Οι υπηρεσίες αυτές θα συνεπικουρούν την εφαρμογή της «οδηγίας της ντροπής» της ΕΕ που θεσμοθέτησε το 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Υπόθεση ομηρίας

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ υπόθεση ομηρίας στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Βιομηχανίας Περιβαλλοντικών Συστημάτων - HELESI PLC» στην Κομοτηνή, με πρωταγωνιστή έναν πρώην εργαζόμενο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος δράστης είχε απολυθεί από την επιχείρηση πριν περίπου εννέα μήνες. Χτες το μεσημέρι μπήκε οπλισμένος στο εργοστάσιο και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και έναν εργαζόμενο, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Κομοτηνής εκτός κινδύνου. Στη συνέχεια μπήκε σε ένα γραφείο της επιχείρησης και κράτησε ομήρους δύο υπαλλήλους.

Η περιοχή είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ομάδα ειδικών διαπραγματευτών και ψυχολόγων προσπαθούσε να τον πείσει να απελευθερώσει τους ομήρους. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Συνεχίζονται οι περιοδείες

Συνεχίζονται οι περιοδείες και εκδηλώσεις των Κομματικών Οργανώσεων Αθήνας του ΚΚΕ όπου παρουσιάζονται οι θέσεις του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σήμερα, Παρασκευή στις 6 μ.μ., προγραμματίζεται περιοδεία στα καταστήματα στα Θυμαράκια και στις 8 μ.μ. σύσκεψη στην πλατεία του Αγ. Μάρκου με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεθαύριο Κυριακή, στις 11 πμ, προγραμματίζεται ομιλία του Ν. Σοφιανού σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ, στην αίθουσα του 4ου ΔΔ, Λένορμαν και Αλεξανδρείας στον Κολωνό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ