ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Προσύμφωνο για δάνεια εν αναμονή του «κουρέματος»

Τη νέα δανειακή σύμβαση που βυθίζει το λαό στην απόλυτη φτώχεια, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

Με καθοριστικό παράγοντα και βασική προϋπόθεση ότι μαζί με τις δέσμες μέτρων που γονατίζουν τα λαϊκά στρώματα, θα περπατήσει στην πράξη και η διαδικασία για το «κούρεμα» και δε θα υπάρξουν αναταράξεις στη λεγόμενη «εθελοντική» συμμετοχή τραπεζών και άλλων μεγαλοπιστωτών, το χτεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, έδωσε το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Επί της ουσίας και για την ώρα, αυτό που ενέκριναν ήταν οι λεγόμενες «προαπαιτούμενες δράσεις», τα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, τα οποία τις προηγούμενες μέρες ψηφίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Η αστάθεια της μεταξύ τους κατ' αρχήν συμφωνίας, προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις των παραγόντων της λυκοσυμμαχίας. Μετά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε: «η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα, είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα».

Απέδωσε τα εύσημα στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου για το γεγονός ότι «έχει υιοθετήσει όλους τους απαιτούμενους νόμους» δηλώνοντας απόλυτα βέβαιος ότι οι λίγες από τις «προαπαιτούμενες ενέργειες» που εκκρεμούν θα έχουν ολοκληρωθεί σύντομα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε παρέπεμπε τις τελικές αποφάσεις σε νέα τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ, που την προγραμματίζουν για τις 9 Μάρτη, την μέρα δηλαδή που αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το «κούρεμα».

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Β. Ρομπάι έστειλε το μήνυμα της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων επισημαίνοντας ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία για όλα τα κράτη - μέλη». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο ανέφερε πως «η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ». Ο υπουργός της συγκυβέρνησης Ε. Βενιζέλος εξέφρασε «ικανοποίηση για τις αποφάσεις» του Γιούρογκρουπ, δηλώνοντας πως το «μόνο που απομένει είναι η γραπτή επιβεβαίωση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα», ότι «είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια» κάτι που, όπως δήλωσε, έγινε στο χτεσινό Γιούρογκρουπ.

Η δανειακή σύμβαση

Το γενικό πλαίσιο για το «μνημόνιο συνεργασίας» και για το νέο «πρόγραμμα» υπογράφτηκε χτες στις Βρυξέλλες από τον κοιναγορίτη παράγοντα Ο. Ρεν και τον Ε. Βενιζέλο, με την προσυπογραφή και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και τηςΝΔ προς τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ».

Ο Βενιζέλος με τον επικεφαλής του EFSF (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) συνυπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις, που στο σύνολό τους, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, προορίζονται για τους τραπεζίτες-μεγαλοδανειστές.

Συγκεκριμένα:

  • Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Λόγος γίνεται για ποσά που θα εξειδικευτούν στη συνέχεια και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 50 δισ. ευρώ.
  • Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI.
  • Τη σύμβαση για τα 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν σε «ζεστό» χρήμα στους τραπεζίτες για την ανταλλαγή των ομολόγων.
  • Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή για την αποπληρωμή τόκων ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μάρτη.
  • Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα.
Στα 17 εκ. οι επίσημα άνεργοι στην Ευρωζώνη

Δεύτερη η Ελλάδα, με ποσοστό ανεργίας 19,9% τον περασμένο Νοέμβρη, σύμφωνα με τα υποτιμημένα στοιχεία της Γιούροστατ

Ισπανοί άνεργοι, στην ουρά για μια αίτηση σε υπηρεσία αναζήτησης εργασίας
Ισπανοί άνεργοι, στην ουρά για μια αίτηση σε υπηρεσία αναζήτησης εργασίας
Τη βαθιά κρίση, στην οποία βρίσκεται βυθισμένη η Ευρωζώνη και την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων που τη συνοδεύει, με πρώτη την εργατική δύναμη, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία του Γενάρη, η οποία ανήλθε στο 10,7%, από 10,6% το Δεκέμβρη του 2011 και 10% τον Γενάρη του ίδιου χρόνου, σύμφωνα με τα υποτιμημένα στοιχεία της Γιούροστατ. Στην Ελλάδα, καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της επίσημης ανεργίας στην ΕΕ, μέσα σε ένα χρόνο, από 14,1% το Νοέμβρη του 2010 σε 19,9% το Νοέμβρη του 2011.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης εκτιμάται στα 16,925 εκατ. άτομα, καθώς το τελευταίο έτος έχασαν τη δουλειά τους 1,221 εκατ. εργαζόμενοι. Από τον περασμένο Δεκέμβρη, χάθηκαν συνολικά 185.000 θέσεις εργασίας. Τα υψηλότερα ποσοστά της επίσημης ανεργίας είναι σε Ισπανία (23,3%), Ελλάδα (19,9% - στοιχεία Νοέμβρη 2011), Ιρλανδία και Πορτογαλία (14,8%), ενώ τα χαμηλότερα σε Αυστρία (4%), Ολλανδία (5%) και Λουξεμβούργο (5,1%). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το Νοέμβρη του 2011, η ανεργία στους νέους (κάτω των 25 ετών) έφτασε το 48,1%, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη στην ΕΕ, μετά την Ισπανία (49%).

Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει, καθώς η Κομισιόν προβλέπει για το 2012 ύφεση 0,3% στην Ευρωζώνη, έναντι ανάπτυξης 1,4% το 2011. Είναι, επίσης, φανερό ότι η αναιμική ανάκαμψη δεν πρόκειται να αυξήσει την απασχόληση και αν η επίσημη ανεργία μειωθεί ελαφρά, αυτό θα οφείλεται κυρίως στο σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων και των μισθών. Στην ΕΕ των «27», η επίσημη ανεργία ανήλθε σε 10,1% από 10% το Δεκέμβρη και 9,5% το Γενάρη του 2011.

Σε απόλυτα μεγέθη, 24,325 εκατ. άτομα δεν είχαν δουλειά, καθώς από τον Δεκέμβρη έχασαν την εργασία τους 191.000 άτομα και από τον περσινό Γενάρη 1,488 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων έως 25 ετών, το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 21,6% (3,314 εκατ. άνθρωποι) στην Ευρωζώνη και 22,4% (5,507 εκατ.) στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, δημοσιοποιήθηκε χτες η απάντηση της Ενωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) στα δύο ερωτήματα που είχαν τεθεί για το αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Το πρώτο ερώτημα έθετε το ζήτημα της «ρήτρας συλλογικής δράσης» και αν η αναδρομική εισαγωγή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνιστά πιστωτικό γεγονός, ώστε να ενεργοποιηθούν τα CDS. Η απάντηση ήταν αρνητική, όπως και στο ερώτημα για το αν η συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους (το PSI) συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Ωστόσο, η ISDA σημειώνει ότι η κατάσταση ως προς το ελληνικό θέμα «ακόμη εξελίσσεται» και ότι η σημερινή απόφαση δεν επηρεάζει το δικαίωμα των παραγόντων της αγοράς να θέσουν νέα ερωτήματα σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους, ούτε εκφράζει τη θέση της Ενωσης για το αν μπορεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία να συμβεί πιστωτικό γεγονός, καθώς νέα δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η απόφαση της ISDA πιθανότατα θα αλλάξει, δηλώνει η Rabobank, εάν ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης», ενώ στην Ενωση κατατέθηκε χτες και νέο σχετικό ερώτημα.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή:

-- Περιοδεία στην Ημαθία θα πραγματοποιήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί το 3ο και 4οΛύκειο Βέροιας. Στις 11 π.μ. θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο περίπτερο «ΕΛΗΑ» και στη 1.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ Βέροιας.

-- Στις 6.30 μ.μ. περιοδεία στην περιοχή του Αγ. Νεκτάριου Πατρών, με επικεφαλής την Μ. Θοφυλάτου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 9.30 π.μ. περιοδεία σε Γυμνάσιο και Λύκειο Μεγαλόπολης και στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης.

-- Στις 5.30 μ.μ. περιοδεία στις Εργατικές Κατοικίες Πύργου με την Ε. Αραπακοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ. περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης με επικεφαλής τον Ν. Μαυροκέφαλο, μέλος της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

-- Στις 11.30 π.μ. περιοδεία στη φαρμακοβιομηχανία ELPEN.

-- Στις 6 μ.μ. περιοδεία στο εμπορικό κέντρο Γαλατσίου και στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση σε καφενείο της πλατείας Κύπρου με την Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ