ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ιαπωνία κατά Κίνας για τις «σπάνιες γαίες»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «σπάνιες γαίες» γίνονται αντικείμενου συγκρούσεων μεταξύ της Κίνας και των χωρών που έχουν αναπτυγμένη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Είναι ένα από τα πεδία σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και εκδήλωσης των οξύτατων καπιταλιστικών αντιθέσεων.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ βδομάδα ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ιαπωνία προσέφυγαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατηγορώντας την Κίνα ότι παραβιάζει τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς εμπορίου, όταν επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές των «σπάνιων γαιών», που είναι απαραίτητες για την προηγμένη βιομηχανική τεχνολογία.

Οι «σπάνιες γαίες» αποτελούν μια ομάδα δεκαεπτά μετάλλων με μοναδικές ιδιότητες, τα οποία χρησιμοποιούνται με ολοένα μαζικότερο τρόπο στην καινοτόμο βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας. Τα λέιζερ, τα κινητά τηλέφωνα και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων περιέχουν σπάνιες γαίες, ενώ οι νέες επιδόσεις των τελευταίων γενεών τερματικών «μαζικής σύνδεσης», από το iPhone έως τα ηλεκτρονικά βιβλία, οφείλονται, εν μέρει, στις ιδιότητες αυτών των στοιχείων.

ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ «πράσινες» βιομηχανίες εξαρτώνται από αυτά: Οι μπαταρίες των υβριδικών αυτοκινήτων, τα φωτοβολταϊκά, οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ή οι τουρμπίνες των ανεμογεννητριών στηρίζονται στα «μέταλλα που ντοπάρουν», στο νεοδύμιο, στο λουτέσιο, στο δυσπρόσιο, στο ευρώπιο και στο τέρβιο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν επίσης πολλά υποσχόμενους καταλύτες για τη διύλιση του πετρελαίου, ενώ η αμυντική βιομηχανία τα χρησιμοποιεί σε κρίσιμα οπλικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι τύπου «Κρουζ», τα τηλεκατευθυνόμενα πυρομαχικά, τα ραντάρ ή οι υψηλής τεχνολογίας θωρακίσεις.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ζήτηση «σπάνιων γαιών» αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό που ξεπερνάει το 10%. Μέσα σε μια δεκαετία, πέρασε από τους 40.000 τόνους στους 120.000 ετησίως. Οπως συνοψίζει η αναλύτρια Σίντι Χερστ, σε μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα για το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, η αμερικανική, η ιαπωνική και η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτές.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι το 2010, το 97% των 125.000 τόνων των «σπάνιων γαιών» που εξορύσσονταν στον πλανήτη προέρχονταν από την Κίνα. Αυτό εξηγεί το γιατί η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το πλεονέκτημά της έναντι των ανταγωνιστών της, αλλά και το γιατί οι ανταγωνιστές της απειλούν με πάσης φύσεως αντίποινα αν συνεχιστεί η περικοπή των κινεζικών εξαγωγών.

Η ΚΙΝΑ έχει όντως μειώσει τις εξαγωγές «σπάνιων γαιών» της κατά 40% την τελευταία δεκαετία και προειδοποίησε ότι η μείωση θα φτάσει στο 70%.

Οι λόγοι που επικαλείται είναι ότι η ανάπτυξη της κινεζικής τεχνολογικής βιομηχανίας απορροφά ένα μεγάλο μέρος των παραγόμενων «σπάνιων γαιών», ενώ η κατεργασία τους προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα γιατί διαφορετικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας τους.

«Μετριοπαθής»... ανάκαμψη

Η διοίκηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) χαρακτήρισε «μετριοπαθή» την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Η εκτίμηση αυτή υπογραμμίζει την αβεβαιότητα ως προς την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αφού παραμένουν σε ισχύ οι προειδοποιήσεις μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων ακόμη και για το ενδεχόμενο νέας ύφεσης.

Η αβεβαιότητα συντηρείται εξαιτίας των διεθνών οικονομικών εξελίξεων (διαχείριση του χρέους), αλλά και από την πορεία κάποιων κρίσιμων οικονομικών δεικτών, όπως το έλλειμμα και η ανεργία.

Οσον αφορά στην ανεργία, η Fed επισημαίνει ότι παρά την εξαμηνιαία καθοδική τάση, «το ποσοστό παραμένει υψηλό» (8,3%) και προειδοποιεί ότι με ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2% και 2,5% δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση.

Αποσαφήνισε, πάντως, ότι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο μέχρι να λήξει το 2014 θα παραμένει «κοντά στο μηδέν». Η Fed διατηρεί το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της κοντά στο μηδέν ήδη από το τέλος του 2008. Εκτοτε έχει σταδιακά επαναγοράσει αμερικανικά χρεόγραφα, που έχουν συνολική αξία ανώτερη και των δύο τρισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να κρατά χαμηλά τα αμερικανικά επιτόκια συντελώντας στην τόνωση του αναπτυξιακού οικονομικού ρυθμού.

Εν τω μεταξύ το φετινό έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού θα αυξηθεί κατά επιπλέον 92 δισ. δολάρια εν σχέσει με τις προβλέψεις του Γενάρη, ανακοίνωσε το Γραφείου του Κογκρέσου για τον Προϋπολογισμό (CBO).

Τέλος, ο Λευκός Οίκος προβλέπει στο σύνολο του οικονομικού έτους μία διεύρυνση του ομοσπονδιακού χρέους στο 1,330 τρισ. δολάρια, στο 8,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,297 τρισ. δολαρίων κατά την περσινή χρήση.

ΙΝΔΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Με ταχύτερο ρυθμό αναμένεται να «τρέξει» η ινδική οικονομία στο δημοσιονομικό έτος που ξεκινά την 1η του Απρίλη. Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανόν να διαμορφωθεί στο 7,6%. Για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κάτω από το 7% για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών. Στο δημοσιονομικό έτος 2013/14 η ανάπτυξη αναμένεται στο 8,6%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αυξημένοι κατά 28.000 στα 2,67 εκατομμύρια ήταν οι άνεργοι στη Βρετανία το τρίμηνο μέχρι το Γενάρη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 8,4%. Στους νέους, από 16 έως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 22,5%, με τους ανέργους να αυξάνονται κατά 16.000 στα 1,042 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν το Φλεβάρη κατά 7.200 στα 1,61 εκατομμύρια.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ Κρατικά ομόλογα της Κίνας θα αγοράσει για πρώτη φορά η Ιαπωνία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών των δύο ισχυρών ασιατικών κρατών. Η Κίνα είναι η δεύτερη και η Ιαπωνία η τρίτη ισχυρότερη οικονομία σε διεθνές επίπεδο. «Εξασφαλίσαμε τη συμφωνία των κινεζικών αρχών για την αγορά κρατικών ομολόγων» αξίας 10,3 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τζουν Αζούμι σε συνέντευξη Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ