ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν μας φοβίζουν με τις ενέργειες καταστολής

Ανακοίνωση - καταγγελία του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης

Δύο μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, βρέθηκαν αντιμέτωπα με αστυνομικές δυνάμεις την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο. Τα γεγονότα αυτά καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«

Το ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό και τη νεολαία τη συνέχιση και κλιμάκωση της αυταρχικής αντιμετώπισης στελεχών της ΚΝΕ από δυνάμεις της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, σε δύο περιστατικά που συνέβησαν την Παρασκευή 2/3/2012 και το Σάββατο 3/3/2012 στη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, σε βάρος των μελών του ΚΣ της ΚΝΕ Μπολέτη Θοδωρή και Κλιγκόπουλου Γρηγόρη αντίστοιχα, άνδρες της αστυνομίας απαίτησαν να κάνουν ελέγχους στο αυτοκίνητο και στα προσωπικά τους αντικείμενα, παρόλο που και οι δύο σύντροφοι επέδειξαν την ταυτότητά τους και δήλωσαν την ιδιότητά τους ως στελέχη της ΚΝΕ. Στην απόλυτα δικαιολογημένη και νόμιμη άρνησή τους να υποστούν αυθαίρετους αστυνομικούς ελέγχους, οι αστυνομικοί επεχείρησαν να τους συλλάβουν, κάτι που τελικά δεν έγινε χάρη στην αντίδραση και κινητοποίηση του Κόμματος και της ΚΝΕ. Στην πρώτη, μάλιστα, περίπτωση, η απαίτηση για έρευνα του αυτοκινήτου συνοδεύτηκε με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι δήθεν ψάχνουν για ναρκωτικά, παρότι τους έγινε γνωστό ότι το αυτοκίνητο ανήκει στο ΚΚΕ, δηλαδή το Κόμμα που έχει μηδενική ανοχή απέναντι στα ναρκωτικά.

Το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία σε επαγρύπνηση και μαχητική ετοιμότητα ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, που κλιμακώνει την κρατική και παρακρατική καταστολή, που βάζει στο στόχαστρο τους κομμουνιστές, για να φοβίσει τους χιλιάδες εργάτες και νέους, οι οποίοι αμφισβητούν την εξουσία των αστών, που μόνο βάσανα φέρνει στο λαό.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε μας φοβίζουν ούτε με αυτές τις ενέργειες, ούτε με προβοκάτσιες και χτυπήματα. Δεν πρόκειται να ενδώσουμε και να δώσουμε νομιμοποίηση σε αυτήν την πολιτική και τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους κομμουνιστές και άλλους λαϊκούς αγωνιστές. Αντίθετα, συνεχίζουμε με αμείωτη δύναμη τον αγώνα για την οργάνωση της νεολαίας στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στις λαϊκές γειτονιές, μαζί με το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΧΑΝΙΩΝ
Οργανώθηκαν και διεκδικούν τα δίκια τους οι σπουδαστές

Οργανώθηκαν και αποφάσισαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά όλα όσα τους ανήκουν, οι σπουδαστές της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στον Ταυρωνίτη Χανίων. Ετσι, συγκρότησαν επιτροπή αγώνα, συμμετείχαν στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις και με ανακοίνωσή τους αναδεικνύουν τα προβλήματά τους, ενώ προσανατολίζονται σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Λέει συγκεκριμένα η επιτροπή αγώνα των σπουδαστών:

«Εμείς που σπουδάζουμε στην σχολή ΟΑΕΔ Ταυρωνίτη καταλαβαίνουμε, γιατί τα ζούμε ήδη, ότι και με τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., η τρόικα και η ΕΕ αποφάσισαν τη χρεοκοπία μας. Μας καταδικάζουν να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας, να δουλεύουμε με 400 ευρώ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό γίνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων με φτηνούς εργάτες.

Μας ανάγκασαν να αφήσουμε το σχολείο και να βγούμε γρήγορα στο μεροκάματο για να στηρίζουμε τους εαυτούς μας αλλά και τις οικογένειές μας.

Και τώρα μέσα στη σχολή μας τα προβλήματα συνεχίζονται:

  • Αναγκάζονται παιδιά να νοικιάσουν σπίτι επειδή δεν υπάρχει εστία και δίνουν ψιχουλοεπιδόματα για όσους είναι έως 21 ετών (110 ευρώ για στέγαση και 6 ευρώ για σίτιση την ημέρα). Κι αυτά μόνο γι' αυτούς που νοικιάζουν και κείνους που η απόσταση από τη δουλειά τους είναι πάνω από 20 χιλιόμετρα. Εδώ να προσθέσουμε ότι για τη μεταφορά μας προς τη σχολή μας έκοψαν το 1 από τα 2 λεωφορεία, με τη δικαιολογία της συνταξιοδότησης του οδηγού και δεν έχουν σκοπό για άλλο αφού για 3 μήνες στοιβαζόμαστε στο λεωφορείο που και αυτό είναι για "απόσυρση".
  • Τα περισσότερα τμήματα της Σχολής δεν έχουν βιβλία, ούτε καν φωτοτυπίες και αφήνουν ακόμα και ιδιώτες - πλασιέ να "αλωνίζουν" στη μαθητεία και μας καλούν να πληρώσουμε για τις γνώσεις που μας χρειάζονται.
  • Η πλειοψηφία των μαθητών είμαστε απλήρωτοι για 3 μήνες από τον ΟΑΕΔ και κάποιοι ακόμα κι από τον χώρο που δουλεύουν. Τα χρήματα που παίρνουμε, (όταν τα παίρνουμε!) φτάνουν περίπου το μισό μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη και έχουμε μισό ένσημο, αν βγάζουμε κανονικά δουλειά, με τη δικαιολογία ότι κάνεις την πρακτική σου και έτσι μαθαίνεις το επάγγελμα. Ποιο επάγγελμα; Αφού, για παράδειγμα, Ζαχαροπλάστες κάνουν τους Μάγειρες - καθαριστές σε 115 πτέρυγα μάχης, σε Ναύσταθμο, ΔΝΟ και σε άλλα. Μας χρησιμοποιούν για να βγάζουμε χαμαλοδουλειές.
  • Περίπου 30 από τους καθηγητές μας αναγκάζονται να δουλεύουν ως ωρομίσθιοι.
  • Το κτίριο της Σχολής έχει σοβαρές υλικές βλάβες, έλλειψη θέρμανσης, έλλειψη εξοπλισμού σε εργαστήρια αλλά και σε χώρους που είναι ζήτημα υγιεινής, δεν έχουμε ούτε καν τα απαραίτητα (π.χ. τουαλέτες)».

Οι σπουδαστές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους. Απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για τους όρους μαθητείας τους, για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του ΣΥΣΔΙΕΚ Αθήνας στις 10 του Μάρτη

Η κλιμάκωση της πάλης των σπουδαστών των δημόσιων ΙΕΚ, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στη σχολή και τη δουλειά θα βρεθούν στο επίκεντρο της Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης που πραγματοποιεί το Σάββατο 10 Μάρτη ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. Η Συνέλευση θα γίνει στις 17.00 στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής καλεί τους σπουδαστές να συσπειρωθούν και να παλέψουν μέσα από το σύλλογο, οι εργαζόμενοι να γραφτούν στα σωματεία τους, να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές, να συντονιστεί η δράση των σπουδαστών με τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ. Ο Σύλλογος αναφέρεται επίσης σε πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η κινητοποίηση στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων για την κατάργηση των διδάκτρων, τη χορήγηση δωρεάν πάσο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με τη συμμετοχή σπουδαστών από έξι ΙΕΚ και η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στο ΙΕΚ Νέας Ιωνίας.

«Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας ακόμα πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη συμμετοχή σπουδαστών, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα σωματεία, το ΠΑΜΕ, με τις λαϊκές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε γειτονιές. Είμαστε παιδιά εργατών, λαϊκών οικογενειών. Δεν θα δεχτούμε να κάνουν τη ζωή μας κόλαση», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΣΔΙΕΚ.

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Η ΕΛΜΕ Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο 1ο Εσπερινό ΓΕΛ (κτίριο «Ιωνιδείου», πλατεία Κοραή). Ομιλητές είναι οι: Ηλίας Μιχαλαρέας, διδάκτορας Ψυχολογίας και Κοινωνικής Γεωγραφίας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος της ΝΕΤ, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Ο Σύλλογος Γυναικών Παλλήνης - Γέρακα - Ανθούσας πραγματοποιεί εκδήλωση, με αφορμή την κυβερνητική προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών, την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο Οινοποιείο Πέτρου (Λεωφ. Μαραθώνος 170). Ομιλητής ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του ΕΣΥΝ.

Δραστηριότητες Οργανώσεων της ΚΝΕ
Σήμερα Τετάρτη
  • Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στις 7 μ.μ., στις εστίες του ΤΕΙ. Ομιλητής: Στέλιος Ορφανός, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Ηρακλείου του ΚΚΕ.
  • Η ΟΒ Μηχανικών Η/Υ Πολυτεχνείου Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ», στη 1 μ.μ., στην αίθουσα του τμήματος. Ομιλητής: Βασίλης Παπαχρήστος, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ.
  • Η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνει περιοδείες κι εξορμήσεις για την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στο ΕΠΑΛ Φλώρινας.
Αύριο Πέμπτη
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Φλώρινας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η καπιταλιστική κρίση και πώς επηρεάζει τη νέα γυναίκα», στις 3 μ.μ., στο μικρο Αμφιθέατρο του ΑΕΙ Φλώρινας. Ομιλητής ο Γιάννης Παντελίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για το πρόβλημα των ναρκωτικών, στις 9 μ.μ., στην Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών. Ομιλητής ο Θανάσης Σγουρός, Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.
  • Η ΟΒ Ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ», στη 1 μ.μ., στην αίθουσα ΗΛ7 της σχολής. Ομιλήτρια η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ