ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προς επανάληψη συνομιλιών η ομάδα των «6»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, προφανώς για λόγους τακτικής, φαίνεται ότι επιλέγουν ΕΕ και ΗΠΑ. Χθες, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί την ομάδα των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία- και τη Γερμανία), αποδέχτηκε την πρόταση για επανάληψη των συνομιλιών με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως αυτή είχε διατυπωθεί σε επιστολή του Ιρανού διαπραγματευτή Σαγιάντ Τζαλίλι, τον περασμένο μήνα. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να οριστεί ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία της νέας συνάντησης.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση της επανέναρξης του διαλόγου, η Τεχεράνη είχε προχωρήσει σε μια νέα «κίνηση καλής θέλησης». Οι ιρανικές αρχές δήλωναν, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, πρόθυμες να επιτρέψουν στους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Παρσίν, διευκρινίζοντας ότι επειδή είναι στρατιωτική περιοχή, θα πρέπει οι επιθεωρητές να έχουν συγκεντρώσει όλες τους τις απορίες γιατί είναι δύσκολο να πηγαινοέρχονται στο συγκεκριμένο σημείο. Είχε προηγηθεί, μία μέρα νωρίτερα, η απόφαση αναψηλάφισης της δίκης του νεαρού Αμερικανού ιρανικής καταγωγής που καταδικάστηκε σε θάνατο ως πράκτορας της CIA, και η αναστολή της ποινής του.

Αν η ατμόσφαιρα μεταξύ των «6» και της Τεχεράνης μοιάζει να αποκλιμακώνεται, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ισραηλινή ηγεσία, που επιμένει στους εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν φάνηκε να ικανοποιείται από τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα, στην μεταξύ τους συνάντηση, ότι η Ουάσιγκτον «θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ως τελευταία επιλογή εφόσον αποτύχει η διπλωματία» - κάτι που επανέλαβε, χθες, ο υπουργός Αμυνας Πανέτα - αλλά και το ότι «δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση ν' απειληθεί η στρατιωτική ισχύς του Ισραήλ». Ο Νετανιάχου προειδοποίησε από συγκέντρωση του αμερικανο-ισραηλινού λόμπι, ότι «ο χρόνος τελειώνει ως προς το Ιράν» και ότι το «Ισραήλ δεν θα ζήσει υπό την απειλή αφανισμού».

ΣΥΡΙΑ
Βδομάδα ειδικών απεσταλμένων και επαφών

Το Συμβούλιο των μοναρχιών του Κόλπου, εμφανίζεται ως ο «λαγός» των ιμπεριαλιστών για επέμβαση στη Συρία με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το Συμβούλιο των μοναρχιών του Κόλπου, εμφανίζεται ως ο «λαγός» των ιμπεριαλιστών για επέμβαση στη Συρία με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Βδομάδα αφίξεων είναι η τρέχουσα για τη συριακή πρωτεύουσα όπου ο ένας ειδικός απεσταλμένος διαδέχεται τον άλλο. Σήμερα, φθάνει στη Δαμασκό η επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Εϊμος, προκειμένου να σχεδιαστεί ο τρόπος και η αναγκαία ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα χορηγηθεί. Την Εϊμος θ' ακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν με τον Παλαιστίνιο αναπληρωτή του, Νάσερ αλ Κίντουα, το Σάββατο. Ο Ανάν μεταβαίνει, σήμερα, στο Κάιρο για επαφές με τον Αραβικό Σύνδεσμο και ξεχωριστές αραβικές αντιπροσωπείες.

Χτες, έφτασε στη Δαμασκό ο νέος απεσταλμένος του Πεκίνου, ενώ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι τάσσεται ενάντια σε μια εξωτερική επέμβαση στη Συρία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε ότι το νέο σχέδιο απόφασης που κυκλοφορεί μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για άλλη μια φορά, «δεν είναι ισορροπημένο και δεν καλεί και την αντιπολίτευση να τερματίσει τη βία», κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα δεν μπορεί να το στηρίξει γιατί θεωρεί ότι δε βοηθά στην αποκλιμάκωση, στάση που πιθανότατα θα τηρήσει και η Κίνα.

Υπέρ μιας διπλωματικής λύσης τάχθηκε ο Λευκός Οίκος, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή - Centcom - στρατηγός Τζέιμς Μάττις, απαντούσε στις προτροπές του Γερουσιαστή Μακ Κέιν για εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα. Ο Μάττις υπογράμμισε ότι τα εξελιγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και το σύνολο του συριακού στρατιωτικού οπλισμού καθιστά «εξαιρετικά ευαίσθητη ακόμη και την υλοποίηση ζωνών απαγόρευσης πτήσεων». Ο Μάττις, εμμέσως, διαφώνησε και με το Βρετανό πρέσβη στη Δαμασκό που δήλωνε ότι «το καθεστώς Ασαντ μπορεί να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες», εκτιμώντας ότι επίφοβη επιλογή είναι και ο εξοπλισμός της αντιπολίτευσης, γιατί «πιθανότατα απλώς θα επισπευστεί η γενίκευση ενός μακρόχρονου εμφυλίου».

Ο Πρόεδρος Ασαντ, από την άλλη, δήλωσε αποφασισμένος «να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να συντρίψει τις ξένες συνωμοσίες και τους τρομοκράτες που στηρίζονται από το εξωτερικό». Συγκρούσεις σημειώνονταν, χτες, στην επαρχία Ιντλίμπ στο βορρά και στην Ντεράα στο νότο. Αντικαθεστωτικοί υποστήριξαν ότι ο στρατός ανατίναξε γέφυρα και τούνελ που χρησιμοποιούνταν από πρόσφυγες για να πάνε στο Λίβανο, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, όπως και οι εικόνες που μετέδωσαν με εκτελέσεις δεμένων τραυματιών σε κρεβάτια νοσοκομείου.

ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Η Δύση δεν ενδιαφέρεται για ειρηνική λύση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα μεταβεί στις 10 Μαρτίου στο Κάιρο, όπου το συριακό πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει με τους συναδέλφους τους από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στις 6 Μάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, η Ρωσία ανησυχεί για την έλλειψη πολιτικής βούλησης στη Δύση σχετικά με το συριακό ζήτημα. «Πιστεύουμε πως τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορούν να λυθούν εάν υπάρχει η πολιτική βούληση εκείνων που ασκούν επιρροή στη χώρα, μεταξύ άλλων εκείνων, που ασκούν επιρροή στην αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος: «Δεν είναι μόνον η Ρωσία που ασκεί επιρροή στη Δαμασκό, αλλά και οι βασικοί διεθνείς παίκτες: ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών, οι δυτικές χώρες, που δεν ασκούν αρκετή επιρροή στην αντιπολίτευση, πιθανόν, μάλιστα να κινούνται σε λάθος κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα επιδιώξει συμφωνία «για κοινές ενέργειες», τόσο στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και της «τήρησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων» στη Συρία.

Ο Ριαμπκόφ αφού προχώρησε σε εκκλήσεις για την τήρηση «των θεμελίων του Διεθνούς Δικαίου, και του συστήματος διεθνών σχέσεων», που οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί έχουν κουρελιάσει τα τελευταία 20 χρόνια, κάλεσε τους δυτικούς «εταίρους», όπως είπε, «να μην ορμούν, άλλα να διαπραγματεύονται».


Ι.Π.

ΛΙΒΥΗ
Ανακήρυξη ημι-αυτονομίας στα ανατολικά

ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Σε ανακήρυξη της ανατολικής Λιβύης σε ημιαυτόνομη περιοχή προχώρησαν, χτες, σε μια πανηγυρική τελετή φύλαρχοι και οι αρχηγοί των τοπικών ένοπλων ομάδων με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, αποδεικνύοντας ότι πίσω από τις δήθεν διακηρύξεις περί «ευημερίας και δικαιωμάτων του λιβυκού λαού» που κυριάρχησαν κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, κρύβεται ένας αδυσώπητος διχαστικός πόλεμος για την εξουσία στην πλούσια, σε ενεργειακά κοιτάσματα, χώρα. Δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ότι η Κυρηναϊκή είναι η πλέον πλούσια, σε κοιτάσματα, περιοχή της Λιβύης και από εκεί και την πρωτεύουσά της Βεγγάζη ξεκίνησε και η εκστρατεία ανατροπής του Καντάφι, πέρυσι το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των φυλάρχων, αποφασίστηκε η σύσταση ενός Προσωρινού Συμβουλίου του Λαού της Κυρηναϊκής (όπως ονομαζόταν και παλιότερα η επαρχία), με επικεφαλής τον σεϊκ Αχμάντ Ζουμπάιρ αλ Σενούσι, ο οποίος είναι μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά την ανατροπή και δολοφονία Καντάφι. Ο Ζουμπάιρ είναι ανιψιός του πρώην βασιλιά της χώρας, Ιντρίς, ο οποίος ανατράπηκε το 1969 από τον Καντάφι. Επί Ιντρίς, η Λιβύη ήταν ομοσπονδιακό κράτος με τρία αυτόνομα κρατίδια, την Κυρηναϊκή, την Τριπολίτιδα, στα δυτικά, και το Φεζάν, στα νοτιοδυτικά.

Σύμφωνα, πάντα, με τις επίσημες ανακοινώσεις, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ανεξάρτητου κοινοβουλίου, αστυνομικής δύναμης, δικαστικών αρχών και ξεχωριστή διαχείριση των «υποθέσεων της Κυρηναϊκής» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναφέρεται και σε οικονομικές συμφωνίες. Επίσης, εκφράζεται ανοιχτή διαφωνία με τον νέο εκλογικό νόμο που προβλέπει 60 έδρες μόνο στην νέα 200μελή βουλή για τα ανατολικά της χώρας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «αναλογικότερη εκπροσώπηση». Η ανακοίνωση, πάντως, αποφεύγει να φτάσει στα άκρα και αναγνωρίζει την κεντρική ηγεσία της Τρίπολης και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ως «σύμβολο ενότητας της χώρας και νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης στο εξωτερικό», αφήνοντάς του, δηλαδή, την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής.

Παρά το ότι ορισμένες φωνές, όπως του επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, προσπάθησαν να υποβιβάσουν τη σημασία της εξέλιξης, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ανησυχητικές εξαγγελίες» και ότι δεν απειλείται η «ενότητα της χώρας». Εντούτοις, δεν έχουν όλοι στην Τρίπολη την ίδια άποψη και δεν είναι λίγοι εκείνοι, όπως ο Φάτχι Μπάγια, επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου, που επιμένουν ότι πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ