ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Εξαϋλώνονται τα ομόλογα και των αποταμιευτών

Εξαιρούνται από το PSI η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες

Παγίδα για χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν τοποθετήσει τις οικονομίες τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έστησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, αφού αποδεικνύονται ψεύτικες όλες οι επίσημες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η κατοχή ομολόγων μέχρι και 100.000 ευρώ θεωρούνται αποταμιεύσεις και με αυτή την έννοια είναι προστατευμένες από κάθε κίνδυνο που εμπεριέχουν οι συναλλαγές χρηματιστηριακού χαρακτήρα.

Σε αντίθεση με τα όσα περί της μη συμμετοχής τους στο PSI, υποστήριζε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, παρασύροντας τους απλούς αποταμιευτές να διακρατήσουν τα ομόλογα μέχρι τέλους, ο Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαφορετικής μεταχείρισης των «φυσικών προσώπων», οι αποταμιεύσεις των οποίων εξανεμίζονται στην κυριολεξία. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν κρατικά ομόλογα είναι 11.000, εκ των οποίων οι 9.500 κατέχουν ομόλογα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, το μόνο που βρήκε να δηλώσει, είναι πως για τα φυσικά πρόσωπα δεν έχει να προσθέσει τώρα τίποτα, ότι δεν «είναι η κατάλληλη στιγμή». Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ισχυρίστηκε χτες τάχα πως «υπάρχουν μια σειρά από νομικά ζητήματα» (!) που θα «δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα». Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι το νομικό πρόβλημα δεν έχει να κάνει ούτε με τις καραμπινάτες εξαιρέσεις της πλουτοκρατίας, ούτε με τις κρατικές ενισχύσεις για τις τράπεζες που μπαίνουν στο «κούρεμα», αλλά με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροαποταμιευτές.

Η κυβέρνηση πάντως, με απόφαση που υπέγραψε χτες ο Φ. Σαχινίδης, εξαιρεί από το «κούρεμα» άλλους κατόχους κρατικών ομολόγων όπως:

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το σύνολο των παλαιών ελληνικών ομολόγων που έχει στα θησαυροφυλάκιά της και για ποσά ύψους 42,7 δισ. ευρώ.
  • Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης που κατέχουν 13,47 δισ. ευρώ
  • Η ΕΕ για εγγύηση δανείων 66 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ στον ΟΣΕ κ.ά.

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις απαλλαγών. Οι παραπάνω έχουν αγοράσει ομόλογα μπιτ παρά από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές στο 50% της ονομαστικής αξίας ή και ακόμη χαμηλότερα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης, θα ανταλλάξουν τα παλαιά με νέα ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας, θα αποκομίσουν δηλαδή και τρανταχτά κέρδη.

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Αντικείμενο συζήτησης η συνδιαχείριση

Το θέμα έχει τεθεί στις διμερείς συναντήσεις, λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τρανή επιβεβαίωση ότι η συνδιαχείριση του Αιγαίου, με αιχμή τα ενεργειακά αποθέματα, ήταν και παραμένει πυρήνας της λεγόμενης «ελληνοτουρκικής προσέγγισης», παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, συνιστούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Οπως αποκάλυψε χτες, Παπανδρέου και Ερντογάν είχαν συζητήσει για συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, το Μάη του 2010.

«Ναι, είχε συζητηθεί το θέμα μεταξύ των Παπανδρέου και Ερντογάν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στην Ελλάδα» είπε από την Αττάλεια ο Γιλντίζ και πρόσθεσε ότι το θέμα συνεχίζει να υφίσταται, καθώς «η Τουρκία είναι ανοιχτή σε τέτοιες προτάσεις (!), αν υπάρξουν κοινά σχέδια». Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τουρκία ως προς τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη» και ότι «το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγνώμη».

Δείχνοντας το εύθραυστο των συμμαχιών και των αντιθέσεων ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, πρόσθεσε ότι «εάν δεν είχε συμβεί το επεισόδιο στο Μαβί Μαρμαρά, θα στηρίζαμε κι εμείς το σχέδιο αυτό» (σ.σ. τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου), ενώ τώρα «δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό, εάν το Ισραήλ δεν ζητήσει συγνώμη».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φέρνει βροχή τα νομοσχέδια

Τρέχει να προλάβει τα «προαπαιτούμενα» για τα δάνεια της πλουτοκρατίας

Στη βάση όλων αυτών, η κυβέρνηση προχωράει ταχύτατα στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που υπαγορεύει το μνημόνιο, ώστε να ολοκληρωθούν οι «προαπαιτούμενες ενέργειες» και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση πτώχευσης του λαού. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή δυο πολυνομοσχέδια - σκούπα, ώστε το αργότερο μέχρι τέλη Μάρτη θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο», που επικυρώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Πρέπει να τελειώσουν όλες οι εκκρεμότητες», σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη, ενώ σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Στα πολυνομοσχέδια που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή, μεταξύ άλλων θα συμπεριλάβει:

  • Την πλήρη απελευθέρωση όλων των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» και υπηρεσιών. Στόχος να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την είσοδο των μονοπωλιακών ομίλων σε νέα κερδοφόρα πεδία προς όφελος των μονοπωλίων.
  • Την παροχή «κινήτρων» για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις που θα προσφέρουν νέες επιδοτήσεις και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ψήφιση των αντιδραστικών νομοσχεδίων και της δανειακής συνθήκης, αναμένεται να ανακοινωθεί και η ακριβής ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. «Υπάρχει ένας νομοθετικός αγώνας δρόμου. Δε θέλω να μιλήσω για την ακριβή ημέρα, των εκλογών», δήλωσε χτες ο Π. Καψής.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Ζητούν άρση των περιορισμών στη δημοσίευση

Εκπρόσωποί τους μίλησαν χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Την άρση της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν από τις εκλογές ζήτησαν, χτες, οι εκπρόσωποι των εταιρειών «έρευνας της κοινής γνώμης», κατά τη διάρκεια ακρόασής τους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), Σ. Ζαβιτσάνο, «είναι θέμα δημοκρατίας» να μην υπάρχει η απαγόρευση του 15νθημέρου. Η απαγόρευση αυτή, είπε, αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και στο δικαίωμα της πληροφόρησης, ενώ πρόσθεσε ότι αντίστοιχη απαγόρευση στη Γαλλία καταργήθηκε με απόφαση του εκεί Αρείου Πάγου.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Δημοσκοπήσεων, Η. Νικολακόπουλος, ισχυρίστηκε ότι το κρίσιμο δεκαπενθήμερο πριν από τις προσεχείς εκλογές θα είναι «μία κόλαση» λόγω της πρωτοφανούς ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού και είπε ότι η άρση της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων είναι απαραίτητη προκειμένου οι πολίτες να έχουν άποψη για τη δημοσκοπική πορεία των κομμάτων.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση δεν ειπώθηκε από τους εκπροσώπους των δημοσκόπων είναι ότι οι έρευνες των εταιρειών τους, ανεξάρτητα από την περίοδο δημοσιοποίησής τους, παραγγέλνονται από κόμματα και αξιοποιούνται για την άσκηση επιρροής στο εκλογικό σώμα. Συχνά, μάλιστα, τα ευρήματά τους ελέγχονται για την εγκυρότητά τους και συμπληρώνουν τους κατασκευασμένους από το αστικό σύστημα εκβιασμούς για υφαρπαγή της ψήφου (π.χ., «κίνδυνος» ακυβερνησίας, κυβερνήσεις συνεργασίας και πάει λέγοντας).

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στη 1 μ.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κτίριο 13, σε συγκέντρωση δικηγόρων με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Γ. Γκιόκας, βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορυδαλλού, σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Δήμο Κορυδαλλού, θα μιλήσει η Κ. Κρόκου, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Περιστέρι στο Λόφο Αξιωματικών στο καφενείο «Ο Δήμος». Θα μιλήσει ο Θ. Βλόντζος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση της ΚΟΒ ΕΛΤΑ στο ΠΕΨΑΣΕ ΕΛΤΑ (Πολιτιστικό Κέντρο 3ηςΣεπτεμβρίου 11) με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού». Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 4.30 μ.μ. περιοδεία στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αγ. Αναργύρων με τον Χρ. Μπάθα, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στις 5 μ.μ., περιοδεία στο ΙΕΚ Αιγάλεω με τον Β. Μαρούπα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 6 π.μ. σε συγκέντρωση εργατών στην καθαριότητα του Δήμου Ζωγράφου θα μιλήσει ο Γ. Πατσής, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Δημαρχείο Βύρωνα θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 3.30 μ.μ. περιοδεία στην J.P. ΑΒΑΞ ΑΕ με τον Θ. Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Με τις καταθέσεις του Γενικού Διευθυντή του οργανισμού για το Δημόσιο Χρέος, Π. Χριστοδούλου και του επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επί Νέας Δημοκρατίας, Μ. Κοντοπυράκη, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το θέμα του ελλείμματος του 2009. Ο Π. Χριστοδούλου αποκάλεσε «ατυχή» τη δήλωση του τότε υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία παρομοίασε με τον «Τιτανικό» την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας συνολικά ότι τα σχόλια της περιόδου αυτής δημιούργησαν σκεπτικισμό στις «αγορές», που στη συνέχεια μεταβλήθηκε σε αρνητική στάση. Ο Μ. Κοντοπυράκης ανέφερε ότι αρμόδια υπηρεσία για τη διαμόρφωση του ελλείμματος ήταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο όχι η ΕΣΥΕ. Υποστήριξε επίσης ότι αντιμετωπίστηκε ως «αποδιοπομπαίος τράγος» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ