ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Γόνιμη κουβέντα στη χτεσινή σύσκεψη

Σήμερα η γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στη μάχη για την προετοιμασία των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που θα γίνουν μέσα στο Μάρτη, έχουν ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών, με στόχο όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, αυτή η απεργιακή κινητοποίηση, να είναι αντίστοιχη της πρωτοφανούς σε αγριότητα επίθεσης που δέχονται και οι ναυτεργάτες από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Να συμβάλει αποφασιστικά στην υπόθεση της ανασύνταξης και αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος, στην κατεύθυνση της ρήξης και της ανατροπής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη χτεσινή σύσκεψη ξεχώρισε η παρουσία της νέας βάρδιας στα καράβια, που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, δηλαδή των ναυτεργατικών Ενώσεων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Συνταξιούχων (ΠΕΣ ΝΑΤ) και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, δείχνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Ο Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Ευαγγελάκης ανέφερε ότι οι ναυτεργάτες καλούνται να αντιμετωπίσουν την ισοπέδωση σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. «Είναι μονόδρομος - σημείωσε - να δυναμώσει η οργάνωση των ναυτεργατών σε κάθε καράβι, ο οργανωμένος αγώνας στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, να ατσαλωθεί η ταξική πάλη ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ για την εφαρμογή τους με ουσιαστικές αυξήσεις, να μην περάσει η άρση του καμποτάζ, για το δικαίωμα στη δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και των παιδιών μας, δεν ανήκει στους διώκτες της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, αλλά στα δικά μας χέρια. Ο πλούτος που παράγουμε μας ανήκει και μπορεί να υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες, στην λαϊκή εξουσία». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΠΕΕΜΑΓΕΝ Γιώργου Αντωνόπουλου και του προέδρου της ΠΕΣ ΝΑΤ Γιώργου Βρανά.

«Θέλω ζωή με δικαιώματα...»

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος. «Να μετατρέψουμε και τα άλλα ναυτεργατικά σωματεία σε ταξικά ισχυρά συνδικάτα, στέλνοντας εκεί που πρέπει τους ξεπουλημένους στην ΠΝΟ. Να ενισχύσουμε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για να αντεπιτεθούμε. Οσο θα είμαστε στα χαρακώματα αυτοί θα μας χτυπάνε» ανέφερε ο άνεργος Γιάννης Τσιουδάκης. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το μέλλον μου θα είναι η ελεημοσύνη και να στήνομαι στις ουρές για να πάρω φτηνές πατάτες. Θέλω ζωή με δικαιώματα, δουλειά με αξιοπρεπή μισθό, να μην κινδυνεύω να πεθάνω όταν αρρωστήσω επειδή δεν έχω να πληρώσω, μόρφωση για το παιδί μου», είπε ένας ναυτεργάτης, ενώ συνάδελφός του συμπλήρωσε: «Οι αγώνες που έχουμε κάνει έχουν δείξει ότι έχουμε ανεξάντλητη δύναμη. Στο χέρι μας είναι να επιβάλουμε το δίκιο μας».

Στα πλαίσια των προετοιμασιών σήμερα στις 10.30 το πρωί θα γίνει η γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ, ενώ αύριο Πέμπτη επίσης 10.30 π.μ. θα γίνει κοινή σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων με τα σωματεία των εργαζομένων στους ασφαλιστικούς φορείς των ναυτεργατών, σε αίθουσα της ΠΝΟ, στην κατεύθυνση του συντονισμού της πάλης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στρώνει το έδαφος για τις νέες ανατροπές

Το έδαφος για τις επόμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως απαιτούν οι ανάγκες των μονοπωλίων αλλά και όπως ήδη προβλέπει η στρατηγική της ΕΕ. Ετσι, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ισχυρίστηκε μεν ότι δεν υπάρχει θέμα Ασφαλιστικού αλλά μετά τόνισε ότι τα ταμεία ... έχουν πρόβλημα εσόδων.

Καθόλου τυχαία μάλιστα, την τελευταία περίοδο στα αστικά ΜΜΕ έχουν πυκνώσει τα ρεπορτάζ για συντάξεις και επιδόματα - μαϊμού, χωρίς φυσικά να αναδεικνύεται ότι η διαφθορά είναι γέννημα - θρέμμα και ταυτόχρονα συμπληρώνει την πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια «χτυπώντας» συντάξεις και Ταμεία.

Μάλιστα, ο υπουργός επιχείρησε να φορτώσει στους μικρομεσαίους που συνθλίβονται από τα μονοπώλια τα αδιέξοδα των ταμείων που σχεδιασμένα ενισχύει η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο υπουργός «ξέχασε» να πει κάτι για την πολιτική, η οποία «βουλιάζει» τα Ταμεία εκτοξεύοντας την ανεργία και τη μερική απασχόληση, μειώνοντας τους μισθούς κ.τ.λ. «Ξέχασε» να πει ότι μόνο με το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων χάθηκαν εν μια νυκτί γύρω στα 12 δισ. ευρώ. Ποσό που προστέθηκε στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που κατέκλεψαν από τα ταμεία, συστηματικά και επί 60 συνεχή χρόνια οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους. Οπως ξέχασε ακόμα να πει π.χ. ότι, πριν ακόμα το δεύτερο μνημόνιο, είχε εκτιμηθεί ότι η μείωση των μισθών θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του ΙΚΑ σχεδόν κατά 6 δισ. ευρώ για το 2012.

Τι βρήκε μόνο να κάνει το υπουργείο; Να δημοσιοποιήσει πίνακες με στοιχεία για την κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων, λες και αυτά δεν είναι λεφτά των εργαζομένων, λες και τους κάνει χάρη η κυβέρνηση. Δε λέει ακόμα το υπουργείο ότι η χρηματοδότηση είναι λειψή. Οτι και αυτή που δίνεται, δίνεται καθυστερημένα, εξαναγκάζοντας τα Ταμεία σε δανεισμό από τους μεγαλύτερους τοκογλύφους τραπεζίτες. Οτι την ίδια στιγμή που δίνουν ένα ευρώ στα Ταμεία τούς το αφαιρούν πολλαπλάσια μέσα από τη χρόνια καταλήστευση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων. Αυτά δε τα λέει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Να οργανωθεί η πάλη για την προστασία των ανέργων

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, παρεμβαίνοντας τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, σχετικά με τις εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχονται ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Η ανεργία καλπάζει με 25 εκατομμύρια ανέργους και αλματώδεις ρυθμούς επέκτασης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει για τις γυναίκες και τους νέους, όπου ο ένας στους δύο είναι άνεργος σε Ελλάδα και Ισπανία. Στην Ελλάδα η ανεργία εκτινάχτηκε στο 23%, με πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην Ελλάδα από κοινού με την τρόικα προχωρούν στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, μειώνουν δραστικά μισθούς και συντάξεις. Η μείωση των μισθών των νέων κατά 32% συνοδεύεται από σήμερα με τη μείωση κατά 22% του πενιχρού επιδόματος ανεργίας από 461,5 σε 359 ευρώ-επίδομα πείνας, το οποίο παίρνουν μόνο 269.235 από το σύνολο 1.033.507 των ανέργων.

Ζωή κόλαση για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τους νέους. Χιλιάδες νέοι παίρνουν το δρόμο της αναγκαστικής μετανάστευσης, περιπλανώμενοι στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους, αναζητώντας επιβίωση. Αλλά κι εκεί αντιμετωπίζουν τα δουλεμπορικά γραφεία, τις ελαστικές μορφές δουλειάς, μισθούς πείνας που δεν καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες.

Οι νέοι, που ζουν ή ξεριζώνονται από την πατρίδα τους, δεν πρέπει να αποδεχθούν την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που τους καταδικάζει η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Σ' αυτές τις συνθήκες, απαιτείται κοινή οργάνωση της πάλης εργαζομένων - ανέργων, για την προστασία και ανακούφιση των ανέργων και των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων.

Ισχυρό ΚΚΕ, ενδυνάμωση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, κλιμάκωση της αντιμονοπωλιακής πάλης, για την ανατροπή των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία».

ΠΕΜΕΝ
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές

Το τιμόνι της ΠΕΜΕΝ οι μηχανικοί ναυτικοί εμπιστεύονται στην αγωνιστική παράταξη της «Ενωτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», της μόνης που «κατεβάζει» ψηφοδέλτιο, καθώς οι εργοδοτικοί, κυβερνητικοί συνδικαλιστές δε συμμετέχουν, νομίζοντας ότι έτσι θα την αποδυναμώσουν. Και σε αυτές τις εκλογές την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι μηχανικοί.

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν στις 9 Μάρτη, ενώ χτες το ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα. Ψήφισαν 2.564 μηχανικοί από 2.583 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Η ΕΔΑΣ πήρε τις 33 έδρες του διοικητικού συμβουλίου, ενώ στέλνει στο ΕΚ Πειραιά και πάλι 26 αντιπροσώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ