ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα νοσοκομεία του νομού

Σε υποβάθμιση των υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (φωτ.) οδηγεί η πολιτική της συγκυβέρνησης
Σε υποβάθμιση των υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (φωτ.) οδηγεί η πολιτική της συγκυβέρνησης
Η πολιτική της συγκυβέρνησης για την Υγεία οδηγεί σε κατάργηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, μέσω της συγχώνευσης με το Πανεπιστημιακό και σε ταυτόχρονη υποβάθμιση του Πανεπιστημιακού με αναστολή λειτουργίας κλινικών και τμημάτων, ενώ ανάλογη τύχη αναμένει και τα Κέντρα Υγείας στο νομό.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για πολιτικές τραγικές και εγκληματικές για το λαό, που πλήττουν όχι μόνο το Νομό Λάρισας αλλά όλη τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα», και για «ταξικό πόλεμο που θα κοστίσει ανθρώπινες εργατικές και λαϊκές ζωές».

Και συνεχίζει: «Δεν πρόκειται για πρόχειρες ή λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης ή κάποιων υπουργών. Δεν πρόκειται για πολιτικές που αδικούν τη Θεσσαλία και αφήνουν στο απυρόβλητο άλλες περιοχές. Είναι επίθεση σε όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε κάθε γωνιά της χώρας. Απ' αυτή τη σκοπιά δημιουργούν συγχύσεις και αυταπάτες όσοι αποπροσανατολίζουν εμφανίζοντας το πρόβλημα σαν διαχειριστικό μεταξύ των δύο νοσοκομείων, σαν διαμάχη μεταξύ τους. Το ποιο θα υποβαθμιστεί και θα κλείσει νωρίτερα από το άλλο είναι ζήτημα χρόνου.

Κρύβουν την πραγματικότητα όσοι καλλιεργούν αντιλήψεις ότι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει στο λαό, μπορεί εύκολα να διασωθεί το άλφα ή το βήτα νοσοκομείο, ότι θα διασφαλίσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο ένα ή στο άλλο νοσοκομείο. Χρειάζονται και τα δύο νοσοκομεία, πρέπει να αναπτυχθούν σε κλινικές, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στις συνθήκες όπου η επίθεση τσακίζει κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα δε γίνεται να διασωθεί το δικαίωμα στην Υγεία. Είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι όταν συνθλίβουν τους μισθούς, τις συντάξεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, θα τη γλιτώσουν τα νοσοκομεία, χωρίς να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός, ότι θα ανατραπεί αυτή η επίθεση μόνο με κάποιες εκκλήσεις, υπομνήματα και παραστάσεις σε υπουργούς και κυβέρνηση. Δε γίνεται χωρίς μέτωπο και σύγκρουση με τα κόμματα των μονοπωλίων, την ΕΕ, χωρίς μέτωπο με τις μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας. Χωρίς να συνδυαστεί η πάλη αυτή σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια (εργασιακά, μισθοί, συντάξεις, χαράτσια, κ.λπ.). Χωρίς να μπει μπροστά το εργατικό κίνημα που θα δίνει τη μάχη μέσα και έξω απ' τους χώρους εργασίας, χωρίς την οργάνωση των λαϊκών στρωμάτων σε λαϊκές επιτροπές σε κάθε γειτονιά».

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι υγειονομικοί δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη σημερινή κατάσταση και να δεχτούν αυτά τα μέτρα κι αυτή την πολιτική στο σύνολό της, ούτε να εγκλωβίζονται σε λογικές καλύτερης διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης.

Λύση υπάρχει. Δυνατότητα υπάρχει για την πλήρη και δωρεάν κάλυψη των αναγκών Υγείας - Πρόνοιας όλων, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.

Απόφαση χρειάζεται και εμπιστοσύνη στη λαϊκή δύναμη. Στη συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, των επιστημόνων που θέτουν τη γνώση και τη δουλειά τους στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Συμμαχία και μέτωπο για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής, αλλαγή συσχετισμού δύναμης και στο επίπεδο της εξουσίας, που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο και λαϊκή συμμετοχή. Μόνο σ' αυτές τις συνθήκες η Υγεία μπορεί να είναι κατοχυρωμένο λαϊκό και δωρεάν δικαίωμα, όπως και όλες οι άλλες κοινωνικές ανάγκες.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος και ανασφάλιστος χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καμία δημόσια υπηρεσία και μονάδα να μην κλείσει».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Κατάληψη ενάντια στη συγχώνευση

Υπό κατάληψη από χτες το μεσημέρι ήταν τα γραφεία της διοίκησης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, από εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και εγκατάλειψη του Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα εργαζόμενοι και κάτοικοι είχαν αποκλείσει την έξοδο από τα γραφεία του Νοσοκομείου για τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου και τον διοικητή των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου εάν δεν δέχονταν να υπογράψουν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Η κατάληψη συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής εδώ και αρκετό διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου και σε καμία περίπτωση να μην κλείσει το νοσοκομείο όπως προβλέπουν τα σχέδια του νέου μνημονίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο λόγω της υποχρηματοδότησης είναι ότι πριν λίγες μέρες προμηθεύτηκαν δανεικό πετρέλαιο για τη θέρμανση από το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου καθώς και οξυγόνο ώστε να μπορούν να περιθάλψουν τους ασθενείς. Επίσης πριν λίγες μέρες είχαν έλλειψη και σε σύριγγες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να ζητούν από τα φαρμακεία της πόλης. Επίσης, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, προβλήματα προκαλούνται και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση λόγω της μαζικής παρουσίας καθημερινά κόσμου που δεν προλαβαίνει να εξυπηρετηθεί από το υπάρχον προσωπικό. Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται τόσο στο νοσηλευτικό προσωπικό όσο και στα μαγειρεία, αλλά και τις διοικητικές υπηρεσίες. Ακόμα σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στο ιατρικό προσωπικό και ιδιαίτερα στην Παθολογική Κλινική.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΠΕΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΟΥ»: Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης παραγωγής έτοιμου μπετόν «Αγγέλου» στη Μάνδρα Αττικής, σε μια ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση που έκαναν την περασμένη Κυριακή, αποφάσισαν ομόφωνα να αρνηθούν τους αντεργατικούς εκβιασμούς που τους έθεσε την περασμένη εβδομάδα η εργοδοσία. Εξουσιοδότησαν μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου τους να προχωρήσει σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε περίπτωση που η εργοδοσία προχωρήσει σε απολύσεις ή σε μονομερή εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας. Την ίδια στιγμή το ΔΣ εξουσιοδοτήθηκε να καταθέσει στην εργοδοσία επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση αντίστοιχη με την ισχύουσα και με διάρκεια δύο χρόνων και σε περίπτωση άρνησης υπογραφής από την επιχείρηση να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Σε κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των δήμων και στην κατάληψη των δημοτικών κτιρίων προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Καισαριανής, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με αποχή από κάθε εργασία.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Σε γενική συνέλευση για να οργανωθεί απεργιακός αγώνας ενάντια στην κατάργηση της ΣΣΕ καλεί το σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων την Κυριακή 18 Μάρτη στις 11 π.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

«ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»: Σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 μ.μ. προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του Φλεβάρη, την έγκαιρη καταβολή των μηνιαίων αποδοχών τους, καμία περαιτέρω μείωση των Συμβάσεων εργασίας τους και την άμεση επαναπρόσληψη συναδέλφων τους οι οποίοι απολύθηκαν με το πρόσχημα της μείωσης προσωπικού, επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Κάλεσμα στην ετήσια απολογιστική γενική συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη, 21 Μάρτη, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα της Ενωσης (Σωκράτους 23, 4ος όροφος), απευθύνει στα μέλη της η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας.

Κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο ΟΕΚ - ΟΕΕ

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση και το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, διαδήλωσαν χτες, με μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΟΕΚ στη Θεσσαλονίκη, μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Πολίχνης και Ευκαρπίας, κάτοικοι των εργατικών κατοικιών Ευκαρπίας και μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Απαίτησαν τη διατήρηση των Οργανισμών, την αναβάθμιση της λειτουργίας τους και των παροχών προς τους εργαζόμενους.

Οπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών Ευκαρπίας, ενώ πληρώνουν από το υστέρημά τους 118 ευρώ μηνιαία δόση για τα σπίτια, δεν έχουν πάρει τα παραχωρητήρια και ακόμη δε γνωρίζουν πόσο θα κληθούν να πληρώσουν τελικά, αφού στο προσύμφωνο που τους έχει δοθεί αναφέρεται ότι θα πρέπει να πληρώσουν από 200 έως 300 δόσεις. Την ίδια ώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του οικισμού, ενώ πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα (υγρασίες, κ.λπ.) στα σπίτια που οφείλονται σε κακοτεχνίες στην κατασκευή τους.

Σήμερα στη Βέροια

Συλλαλητήριο ενάντια στην κατάργηση - συγχώνευση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Οικοδόμων Νάουσας, την Πέμπτη 15 Μάρτη στις 9 το πρωί έξω από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας στη Βέροια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ