ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονισμός της πάλης μαθητών - φοιτητών

Εβδομάδα κινητοποιήσεων 18-23 Μάρτη

Σύσκεψη με στόχο τη συντονισμένη κλιμάκωση του αγώνα φοιτητών και μαθητών για Παιδεία των λαϊκών αναγκών, κόντρα στο σχολείο της αγοράς και το νέο νόμο-πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε εβδομάδα κινητοποιήσεων από τις 18 έως τις 23 Μάρτη και ήδη έχουν καθοριστεί να γίνουν κοινές κινητοποιήσεις σε Εύοσμο και Τούμπα. Επίσης να γίνει συνέντευξη Τύπου στα τέλη Μάρτη και κοινή εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά.

Μέσα από τις παρεμβάσεις καταγγέλθηκε το «νέο σχολείο» χωρίς βιβλία - καθηγητές, με αίθουσες που οι μαθητές στοιβάζονται σαν σαρδέλες, ότι αποτελεί το σχολείο των ταξικών φραγμών που θα σπρώχνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην ψευτοκατάρτιση και στην εργασία με μισθό χαρτζιλίκι.

Σημειώθηκε ότι ο νόμος που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στερεί το δικαίωμα στην επιστημονική μόρφωση, ξεπουλάει τη φοιτητική μέριμνα σε ιδιώτες, εντείνει κι άλλο τους ταξικούς φραγμούς. Οποιος καταφέρνει να ολοκληρώνει τις σπουδές του, θα παίρνει ένα πτυχίο κουρελόχαρτο που δεν θα του εξασφαλίζει τίποτα.

Αναδείχθηκε ότι κοινό συμφέρον μαθητών και φοιτητών είναι ένα σχολείο που δε θα εξοντώνει, αλλά θα μορφώνει, ένα Πανεπιστήμιο που δε θα βγάζει φτηνούς και ευέλικτους εργάτες, αλλά επιστήμονες στην υπηρεσία του λαού.

Προωθούν την «αξιολόγηση» εκπαιδευτικών

Αμεσα θα εφαρμοστεί η «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, που εντάσσεται στο σχολείο της «αγοράς» και συνδέεται με τις επικείμενες απολύσεις εκπαιδευτικών, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του νέου υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη με το ΔΣ της ΔΟΕ. Ο υπουργός δήλωσε, μετά τη συνάντηση: «Η αξιολόγηση είναι ένα από τα θέματα που θα κοιτάξω. Ζήτησα από τους δασκάλους να συζητήσουν τις τελειοποιήσεις του θέματος, αλλά όχι σε βάση απόρριψης της αξιολόγησης, που θα προκαλούσε την ελληνική κοινωνία». Να σημειώσουμε πως δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση αυτή έγινε μετά από μια συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ, όπου η πλειοψηφία ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ δεν εναντιώνεται στην αξιολόγηση, αλλά ζητούν μια ...άλλη αξιολόγηση. Αποδέχονται δηλαδή την αντιδραστική αυτή εξέλιξη και είναι έτοιμοι να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, για να συζητήσουν τους όρους της εφαρμογής της.

Ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, χαρακτήρισε κατάκτηση το «νέο» σχολείο, ενώ δεσμεύτηκε επίσης πως στις αρχές Αυγούστου τα σχολικά βιβλία θα είναι στα σχολεία.

Η ευθύνη του εκπαιδευτικού

Αλλεπάλληλα κρούσματα τιμωρίας μαθητών που κινητοποιούνται πολύμορφα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Και μάλιστα όχι μόνο από διευθυντές που είναι πια δεδομένο ότι εκτελούν χρέη μάνατζερ στα σχολεία, αλλά και με τη συναίνεση ή ενεργό συμμετοχή συλλόγων διδασκόντων που βρέθηκαν απέναντι σε πρωτοπόρους μαθητές.

Σηματοδοτείται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από τους μαθητές που δεν έχει ως στόχο μόνο το σήμερα αλλά - κυρίως - το αύριο. Εχει να κάνει με το ρόλο της εκπαίδευσης στον καπιταλισμό και μάλιστα σε μία περίοδο που γίνεται ακόμα πιο επιθετικός. Θέλουν τους μαθητές αποκομμένους από τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται και κυρίως μακριά από όσους προβάλλουν μια διέξοδο στην οποία δεν χωρούν κέρδη και μονοπώλια. Να καταρτίζονται μαζικά μέσα στο σχολείο, μπροστά σε οθόνες υπολογιστών, στα προγράμματα των «χορηγών», να μαθαίνουν την «αλήθεια» των καπιταλιστών, να αποκτήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές και δεξιότητες.

Και η «διαπαιδαγώγηση» σε αυτήν την κατεύθυνση δεν περιορίζεται μόνο στο περιεχόμενο του σχολείου, αλλά εξαπλώνεται σε όλη τη λειτουργία του. Με την επιβράβευση συγκεκριμένων συμπεριφορών (ακόμα και με χρηματοδότηση «μαθητικών πρωτοβουλιών» που προβάλλουν «υγιή νεανικά πρότυπα» όπως επιχειρηματικότητα και «εθελοντισμός»!) και την τιμωρία άλλων. Κάνοντας, τελικά, ξεκάθαρο ότι στο σχολείο της αγοράς που σχεδιάζουν, δε χωρούν και οι επιχειρήσεις και οι «αξίες τους» και οι διεκδικήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζονται την ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Το αυταρχικό πλαίσιο που δημιουργείται στα σχολεία ως χώρους δουλειάς πιέζει τους εκπαιδευτικούς να συμπεριφερθούν σαν «καλοί» υπάλληλοι του συγκεκριμένου κρατικού μηχανισμού. Σε εκείνους που έχουν επιλέξει το δρόμο του συμβιβασμού η εχθρική όσο ποτέ στάση απέναντι στους αγώνες δίνει το «πάτημα» για την εκδήλωση αυταρχικών συμπεριφορών.

Είναι στο χέρι του εκπαιδευτικού να επιλέξει, αν θα κοιτά στα μάτια τους μαθητές ή θα διαλέξει το δρόμο του «ποινολογίου» για να αποσπάσει ο ίδιος θετική αξιολόγηση από τους ίδιους που επιτίθενται και στη δική του τη ζωή - και στα δικά του τα παιδιά. Αν θα διαλέξει το δρόμο της απεργοσπασίας ή του αγώνα, αν θα μπει στο πετσί του νέου του ρόλου, θα διδάσκει αντιεπιστημονικά, θα μοιράζει αποβολές για αγωνιστική δράση ή θα συμβάλει κι ο ίδιος να «ανθρωπέψει ο άνθρωπος».

Μπορεί ο εκπαιδευτικός να είναι κομμάτι ενός μηχανισμού που αναπαράγει την ιδεολογία του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι όμως ο ίδιος που βλέπει - τώρα πιο ξεκάθαρα - στα πρόσωπα των μαθητών τους και την βαρβαρότητά του: Με τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο νηστικά, που δουλεύουν τα βράδια για να βοηθήσουν την οικογένεια, που σπρώχνονται εκτός σχολείου. Οταν οι μαθητές με αξιοπρέπεια επιχειρούν να εκφράσουν την αγανάκτισή τους, να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται, οι εκπαιδευτικοί έχουν θέση δίπλα τους.


Μ. Κ.

Σύσκεψη εκπαιδευτικών

Η Επιτροπή ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Αξιολόγηση: όχημα για το σχολείο της αγοράς, για απολύσεις εκπαιδευτικών και καταστρατήγηση κάθε μορφωτικού δικαιώματος», την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου (Ταϋγέτου 8).

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για τους μαθητές των ΕΠΑΛ

Σε σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Επαγγελματικών Λυκείων καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας όλους τους μαθητές των ΕΠΑΛ, τα 5μελή και τα 15μελή τους. Η σύσκεψη γίνεται το Σάββατο, 17 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252).

Το ΣΑΣΑ καλεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, να συντονίσουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους στο πλάι του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Περιοδεία του ΚΚΕ σε σχολείο

Παρέμβαση στο 1ο Γυμνάσιο Μαλακοπής στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να σταματήσει η προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη διεύθυνση του σχολείου, πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα.

Η διεύθυνση και μερίδα εκπαιδευτικών συστηματικά προσπαθεί να εμποδίσει τους νεολαίους της ΚΝΕ και μέλη της τοπικής ΚΟ του ΚΚΕ να πραγματοποιούν ενημερωτικές εξορμήσεις στο σχολείο και να συζητούν με τους μαθητές. Σε μια από τις τελευταίες εξορμήσεις επιτέθηκαν σε μέλος της ΚΝΕ και το προπηλάκισαν. Σε άλλη εξόρμηση απαιτούσαν από τους μαθητές να πετάξουν τις προκηρύξεις που τους μοίραζαν από έξω τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.

Προχτές, η διευθύντρια αρνήθηκε να συνομιλήσει με το κλιμάκιο του ΚΚΕ προφασιζόμενη ότι ήταν φορτωμένο το πρόγραμμά της. Τελικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας μίλησε στους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τους κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν ως εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι και να αποκρούσουν την προσπάθεια παρεμπόδισης της πολιτικής δράσης. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουν τις εξορμήσεις και τις άλλες παρεμβάσεις τους και προς τους μαθητές, αλλά και προς τους εκπαιδευτικούς, με στόχο την οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ