ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κλιμακώνει τον αγώνα για δωρεάν σπουδές

Δέσμευση ότι δε θα διωχθεί από τη σχολή κανένας σπουδαστής που δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα απέσπασαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ της Σίνδου

Από παλιότερη κινητοποίηση για την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ
Από παλιότερη κινητοποίηση για την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ
Δίωρη αποχή και δυναμική κινητοποίηση για να μη διακόψει τις σπουδές του κανένας σπουδαστής που δεν μπορεί να πληρώσει τα δίδακτρά του, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι σπουδαστές του δημόσιου ΙΕΚ της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο πλευρό τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επισιτισμού. Μπροστά στη μαζική αγωνιστική αντίδραση, ο διευθυντής του ΙΕΚ δεσμεύθηκε ότι κανένας από τους 15 σπουδαστές, παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που δεν έχουν πληρώσει τα δίδακτρα δεν θα πεταχτεί έξω από τη σχολή και θα παρακολουθήσουν κανονικά το εξάμηνό τους. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα του ΙΕΚ Σίνδου που συγκροτήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ).

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ της Σίνδου, μαζί με τον ΣΥΣΔΙΕΚ συνεχίζουν τον αγώνα και καλούν τους σπουδαστές όλων των ΙΕΚ να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που προγραμματίζουν σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και να διεκδικήσουν κατάργηση των διδάκτρων (367 ευρώ το εξάμηνο, 734 ευρώ για τους μετανάστες), δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Χτες, μέλη των επιτροπών αγώνα που δρουν στο πλάι του ΣΥΣΔΙΕΚ πραγματοποίησαν περιοδεία σε όλα τα ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης. Μετέφεραν την πείρα από τον αγώνα των σπουδαστών του ΙΕΚ της Σίνδου και κάλεσαν τους σπουδαστές να οργανώσουν την πάλη τους και να συμπορευθούν με τις ταξικές δυνάμεις.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα κινητοποιήσεων και οργάνωσης της πάλης των σπουδαστών ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ). Κάλπες στήθηκαν σε όλα τα ΙΕΚ και οι σπουδαστές με τη μαζική συμμετοχή τους ισχυροποίησαν το σύλλογό τους και ανέδειξαν ως εκπροσώπους τους πρωτοπόρους νέους από την πλειοψηφία των σχολών. Συνολικά ψήφισαν 691 σπουδαστές.

Το νέο ΔΣ σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως οι σπουδαστές με τη συμμετοχή και τις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των εκλογών, έδειξαν και τα καθήκοντα που επιφορτίζουν το νέο ΔΣ, δηλαδή την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα σε κάθε χώρο μέσα από επιτροπές σε όλα τα ΙΕΚ.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
Οι σπουδαστές να απαντήσουν σε υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση

Περιοδεία δυνάμεων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στη Σχολή

Περιοδεία στην ΕΠΑΣ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στην Ανάβυσσο πραγματοποίησαν χτες δυνάμεις του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Στα τμήματα της συγκεκριμένης ΕΠΑΣ φοιτούν 350 περίπου σπουδαστές, ενώ οι 100 από αυτούς είναι οικότροφοι μέσα στη σχολή.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών συζήτησαν με τους σπουδαστές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της σχολής για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η υποχρηματοδότηση των ΕΠΑΣ του ΟΤΕΚ έχει ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο των οικοτροφείων των σχολών σε Ναύπλιο, Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα, ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης (απαντώντας στη Βουλή σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τη σχολή της Κέρκυρας) είχε δηλώσει ότι θα κλείσουν όλα τα οικοτροφεία των τουριστικών σχολών.

Στην Ανάβυσσο δεν υπάρχουν χρήματα για να προμηθευτεί η σχολή πετρέλαιο και πρώτες ύλες για να γίνουν τα μαθήματα. Η ΕΠΑΣ λειτουργεί με 6 καθηγητές, η έναρξη των μαθημάτων καθυστέρησε μέχρι το Γενάρη (!) και οι σπουδαστές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι για να προμηθευτούν τις στολές και τον εξοπλισμό που χρειάζονται. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς ποινών που επιβάλλονται σε όσους δεν μπόρεσαν να αγοράσουν τον εξοπλισμό αυτό (στολές κ.τ.λ.), πράγμα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποβολή τους από τη σχολή. Τέλος, σε ισχύ λέγεται πως θα τεθεί κανονισμός, ο οποίος ήδη υπάρχει και προβλέπει την καταβολή διδάκτρων, που φτάνουν το ποσό των 1.500 ευρώ!

Τη διάθεση να μη μείνουν στα λόγια και τις διαπιστώσεις αλλά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες καθώς και τον προβληματισμό τους γύρω από το τι μπορούν να κάνουν, εξέφρασαν οι σπουδαστές. Το συνδικάτο τούς κάλεσε να αναλάβουν από κοινού δράση, να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στον ΟΤΕΚ, για να μην κλείσει το οικοτροφείο, να μη βρεθεί εκτός σχολής κανένας σπουδαστής που δεν έχει να καταβάλει τα δίδακτρα, να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα υποβάθμισης των ΕΠΑΣ. Τους κάλεσε να διεκδικήσουν χρηματοδότηση, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές και αναλώσιμα, να οργανώσουν τη δράση τους σε συντονισμό με τις υπόλοιπες ΕΠΑΣ και με τα ταξικά σωματεία.

Δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Αύριο στο ΤΕΙ Πειραιά θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Σήμερα Τετάρτη
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, με θέμα «Οι εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα από το 1949 έως το 1968», στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα 432. Ομιλητής Κώστας Μπορμπότης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, με θέμα «Η πορεία της καπιταλιστική ανάπτυξης στην Ελλάδα και η θέση της στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Β'. Ομιλητής Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
Αύριο Πέμπτη
  • Η Αχτίδα ΑΕΙ ΤΕΙ Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Νομαρχιακές Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις - συζητήσεις με θέμα: «Με ΚΚΕ ισχυρό και σένα στην πάλη, υπάρχει λύση»:

-- Στο ΤΕΙ Πειραιά, αμφιθέατρο Α011, στη 1 μ.μ., ομιλητής ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο ΤΕΙ Αθήνας, αμφιθέατρο Πληροφορικής, 1 μ.μ., ομιλήτρια Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην ΑΣΠΑΙΤΕ, αίθουσα 203, στη 1 μ.μ., ομιλητής Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Γεωπονικό, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στις 12:00, ομιλητής Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Ακόμα, η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, με θέμα «Η πορεία της καπιταλιστική ανάπτυξης στην Ελλάδα και η θέση της στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 103. Ομιλητής Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σάββατο, 17 Μάρτη
  • Οι Τομεακές Οργανώσεις Πανεπιστημίου Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τις εξελίξεις γύρω απ' το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, Σάββατο 17 Μάρτη στις 8 μ.μ., στην Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (στην οδό Ούλωφ Πάλμε). Ομιλητής Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Προσπάθεια παρεμπόδισης εξόρμησης της ΚΝΕ

Προσπάθεια παρεμπόδισης εξόρμησης της ΚΝΕ στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Καρδίτσα, από ένα φύλακα, εκπαιδευτικούς αλλά και τη διεύθυνση, καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας της ΚΝΕ. Μάλιστα, το ΔΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει ότι υπήρξε καθηγητής που έβαλε απουσίες σε τρεις μαθητές επειδή συζητούσαν με τα μέλη της ΚΝΕ!

Κόντρα στις προσπάθειες εκφοβισμού, η εξόρμηση έγινε και τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μίλησαν με τους εργαζόμενους μαθητές, καλώντας τους να οργανώσουν τον αγώνα τους. Το ΝΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ σημειώνει: «Το καθεστώς της μαθητείας του ΟΑΕΔ είναι δουλεμπόριο! Οι σπουδαστές του ΟΑΕΔ είναι παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που θέλουν να τους πείσουν ότι είναι φυσιολογικό να παρατάνε το σχολείο για να βγουν από νωρίς στο μεροκάματο, ότι είναι φυσιολογικό να πληρώνονται με μισθούς πείνας, αφού είναι μαθητευόμενοι, ότι πρέπει να σκύβουν το κεφάλι για να μάθουν την τέχνη. Είναι όμως η ανάγκη που τους σπρώχνει να βγουν στο μεροκάματο για να στηρίξουν τις οικογένειές τους, ανάγκη που το ίδιο το σύστημα γεννά, καταδικάζοντας τους πολλούς στη φτώχεια για να πλουτίζουν οι λίγοι, ειδικά σήμερα που έχουμε καπιταλιστική κρίση».

«Καλούμε τους εργαζόμενους μαθητές του ΟΑΕΔ και κάθε νέο εργαζόμενο να καταδικάσουν αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές και να δώσουν οργανωμένη απάντηση σε κάθε σχολή, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά», τονίζει το ΝΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ και υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί στις σημερινές συνθήκες να μπαίνει ζήτημα αν οι μαθητές του ΟΑΕΔ θα συζητούν και θα ενημερώνονται για όσα τους αφορούν άμεσα. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν και θα είναι πάντα εκεί που η εργατική τάξη, και τα παιδιά της, εργάζεται και πονάει, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την αποδέσμευση από τα δεσμά του καπιταλισμού, για μια άλλη κοινωνία, όπου στο επίκεντρο δεν είναι τα κέρδη των λίγων αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ