ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκεχειρία στη Γάζα μετά το μακελειό

Οι Παλαιστίνιοι κήδεψαν χτες τους νεκρούς των δολοφονικών επιθέσεων
Οι Παλαιστίνιοι κήδεψαν χτες τους νεκρούς των δολοφονικών επιθέσεων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε ισχύ τέθηκε, από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας και την ισραηλινή κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε και πέτυχε, μέσα από χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές, η αιγυπτιακή διπλωματία.

Οπως επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν, συμφωνήθηκε να υπάρξει ταυτόχρονη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών και των ρουκετών που εκτοξεύουν οι Παλαιστίνιοι ως απάντηση, με απώτερο στόχο να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κατά τα τέσσερα 24ωρα που προηγήθηκαν της εκεχειρίας, έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές 25 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 18 μαχητές της οργάνωσης «Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης» και της ισλαμιστικής «Τζιχάντ». Μεταξύ αυτών και ο ηγέτης των Επιτροπών, του οποίου η δολοφονία από επίθεση ακριβείας πυροδότησε την ένταση. Τραυματίστηκαν επίσης άλλοι 74, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η οργάνωση «Χαμάς», που κυβερνά τη Λωρίδα, δήλωσε ότι δεν είχε ανάμειξη στις επιθέσεις με ρουκέτες προς το Ισραήλ, στις οποίες τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η εκεχειρία, ολοκληρωνόταν στον ΟΗΕ η συνεδρίαση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή - ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία - που συνεδρίασε στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Το Κουαρτέτο, για άλλη μια φορά, κάλεσε πιεστικά Παλαιστινίους και Ισραηλινούς να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενδεχόμενο που είναι απίθανο αφού η παλαιστινιακή πλευρά θέτει ως προϋπόθεση το «πάγωμα» του εποικισμού και την έναρξη της συζήτησης από τα όρια του 1967, κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά. Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, κατήγγειλε το Ισραήλ ότι προκαλεί την ένταση.

Ανήλικοι Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές: Τεράστιες συνέπειες

Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων το διαρκές άγχος, η εμφάνιση κρίσεων πανικού, η νυχτερινή ενούρηση κ.ά. είναι μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι που φυλακίζονται από τον ισραηλινό στρατό. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η οργάνωση «Save the Children» (Σώστε τα Παιδιά) που επισημαίνει ότι οι συνέπειες της ισραηλινής κράτησης στην ψυχολογία και τη ζωή των παιδιών αυτών είναι καταστροφική και συχνά δεν ξεπερνιούνται ποτέ.

Τα περισσότερα συλλαμβάνονται επειδή εκτόξευσαν πέτρες κατά Ισραηλινών στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων, κάτι που η ισραηλινή πλευρά χαρακτηρίζει «ακόμη και δολοφονικό». Τα τελευταία 12 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές έχουν βρεθεί περισσότερα από 8.000 παιδιά στην κατεχόμενη Δ. Οχθη μόνο. Το 98% των παιδιών που φυλακίστηκαν υπέστησαν λεκτική και σωματική βία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που οδηγήθηκαν ενώπιον στρατοδικείου. Η έτερη παλαιστινιακή οργάνωση «Defence for Children International» (Υπεράσπιση των Παιδιών) συμπλήρωσε ότι σήμερα στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται 170 ανήλικοι.

ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τις απαντήσεις της ηγεσίας Ασαντ στις «συγκεκριμένες προτάσεις» που κατέθεσε εκ μέρους του ΟΗΕ ανέμενε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του στον ΓΓ, Μπαν Κι Μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν δήλωσε, από την Τουρκία όπου βρίσκεται, ότι το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί στον Ασαντ ήταν οι πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και διευκρίνισε ότι η αναγγελία διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, στις 7 Μάη, στην οποία προχώρησε, χτες, το συριακό καθεστώς (και χαρακτηρίστηκε «βλακώδης» από τις ΗΠΑ) δεν αποτελεί απάντηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι προτάσεις Ανάν αφορούν σε τρόπους άμεσης εφαρμογής εκεχειρίας, χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας και σε δεύτερο επίπεδο έναρξης πολιτικού διαλόγου.

Στην «αιχμή του δόρατος» η Τουρκία

Ο Ανάν, στην Αγκυρα, συναντήθηκε με το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» (ο επικεφαλής του οποίου επέμεινε ότι υπάρχουν χώρες που έχουν δεσμευτεί να δώσουν όπλα στην αντιπολίτευση και αν δεν αποδώσει η προσπάθεια Ανάν θα πρέπει αυτό να γίνει), και με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη η επόμενη σύνοδος των «Φίλων της Συρίας» (2 Απρίλη), της ομάδας αυτής χωρών και οργανισμών που έστησε, κυρίως, η αμερικανική διπλωματία με στόχο να υπάρχει διπλωματική «διεθνής» κάλυψη στις όποιες μορφές ιμπεριαλιστικής παρέμβασης αποφασιστούν στη Συρία, με πρότυπο την ανάλογη δραστηριότητα των «Φίλων της Λιβύης».

Τις διπλωματικές τους επαφές και παρεμβάσεις για το ζήτημα της Συρίας συνεχίζουν και οι Ρωσία και Κίνα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της άμεσης εκεχειρίας και του τερματισμού της βίας, διευκρινίζοντας ότι «αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί εκατέρωθεν και ταυτόχρονα, γιατί αν δεν γίνει αυτό, τότε η εφαρμογή εκεχειρίας δεν είναι ρεαλιστική». Ο νέος Κινέζος απεσταλμένος, Ζανγκ Μινγκ, είχε συναντήσεις στο Κάιρο με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου και τον γγ του Οργανισμού και δήλωσε μετά ότι «οι κινεζικές θέσεις για αποκλιμάκωση βρίσκονται σε σύμπνοια με αυτές των Αράβων».

Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται στο συριακό έδαφος, όπου χτες 12 μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε ενέδρα ενόπλων στην Ντεράα στο νότο. Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τις συνθήκες δολοφονίας αμάχων στη Χομς, μιλώντας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, των οποίων οι δράστες θα πρέπει να εντοπιστούν. Η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι αρχίζει, ήδη, την παροχή βοήθειας στους τουλάχιστον 30.000 Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο συριακός στρατός ναρκοθετεί τα σύνορα με Λίβανο, Τουρκία και Ιορδανία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων που αναζητούν καταφύγιο.

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο τραπέζι οι ιμπεριαλιστικοί τους σχεδιασμοί και στόχοι

Τριήμερη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις ΗΠΑ

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Περήφανοι» δηλώνουν ότι αισθάνονται «για τις προόδους που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε κοινό τους άρθρο στην «Washington Post», ανήμερα της έναρξης της τριήμερης επίσκεψης Κάμερον στις ΗΠΑ και την επομένη της σφαγής των 16 Αφγανών.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται η επικείμενη Σύνοδος της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 18 και 19 Μάη. Μία Σύνοδος όπου θα τεθούν επί τάπητος οι νέοι ιμπεριαλιστικοί προσανατολισμοί, ειδικά υπό το σκεπτικό ότι οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής και του Ειρηνικού, που σημαίνει και την αλλαγή της πολιτικής της έναντι της Ευρώπης. Η ειδική σχέση Βρετανίας και ΗΠΑ προβάλλεται στο κοινό άρθρο, τονίζοντας ότι «ο κόσμος βασίζεται στη συμμαχία μας» η οποία είναι μία «συνεργασία της καρδιάς, που δεσμεύεται από την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες που μοιραζόμαστε».

Στην κορυφή της ατζέντας των σημερινών επίσημων συνομιλιών των δύο ηγετών την Τετάρτη θα βρεθεί το Αφγανιστάν και τα επόμενα βήματα όπου θα συζητηθούν και τα σχέδια για να αναλάβουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο συμβουλευτικό ρόλο, προκειμένου να αναλάβουν οι Αφγανοί την ευθύνη για την ασφάλεια το 2014.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα της Συρίας, ενώ εκ προοιμίου καταδίκασαν την «τρομακτική βία του συριακού καθεστώτος κατά αθώων πολιτών» και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Μπασάρ Αλ-Ασαντ και τους συνεργάτες του.

Επίσης, Ομπάμα και Κάμερον θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπου τονίζουν ότι υπάρχει χρόνος για διπλωματική λύση, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες θα εξετάσουν την πιθανότητα το Ισραήλ να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Επίσης το θέμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης θα απασχολήσει τους δύο εκπροσώπους του κεφαλαίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού θα δικαιωθεί

Καταγγέλλει τις δολοφονικές επιθέσεις στη Γάζα

Ανακοίνωση για τις νέες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση κα Ειρήνη στην οποία σημειώνει:

«

Από την περασμένη Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Ως αποτέλεσμα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20 Παλαιστίνιοι ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 70. Ανάμεσά τους υπάρχουν και μικρά παιδιά.

Η ελληνική κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι υπόλογοι για ακόμη μια φορά. Συμμετέχουν στο έγκλημα. Στηρίζουν την ιμπεριαλιστική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, βαθαίνουν τη στρατιωτική συνεργασία με τους φονιάδες των Παλαιστινίων. Εμπλέκουν τον ελληνικό λαό σε επικίνδυνα σχέδια στην πολυτάραχη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως ΕΕΔΥΕ βρεθήκαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Παλαιστίνη και εκφράσαμε τη αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην παλαιστινιακή αντίσταση και τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την οργανώνουν. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους αγωνιστές της Ειρήνης στο Ισραήλ, στο Χαντάς (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα) που αναπτύσσει την πάλη μέσα σε συνθήκες διώξεων και καταστολής από το κράτος του Ισραήλ.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πάλη των Παλαιστινίων για δημιουργία ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ. Απαιτούμε άμεσα την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, τον τερματισμό της βαρβαρότητας, των δολοφονιών και της κατοχής που επιβάλλει το Ισραήλ στο λαό της Παλαιστίνης.

Ο δίκαιος αγώνας του παλαιστινιακού λαού θα δικαιωθεί!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ