ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μυστικές επιχειρήσεις του στρατού στο εξωτερικό

Η Αφρική εμφανίζεται ως το κύριο πεδίο

ΚΑΜΠΕΡΑ._ Εκτενές ρεπορτάζ της αυστραλέζικης εφημερίδας «Σίδνεϊι Μόρνινγκ Χέραλντ» αναφέρει τη συγκεκαλυμένη δράση Αυστραλών κομάντος της 4ης Μοίρας στρατού σε χώρες της Αφρικής, σε επιχειρήσεις που συνήθως διεκπεραιώνονται από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που αντανακλά την εντεινόμενη διεύρυνση του ιμπεριαλιστικού ρόλου της Αυστραλίας σε ξένες χώρες με πρόσχημα όχι μόνον την «τρομοκρατία» αλλά και την «ασφάλεια» Αυστραλών «πολιτών»...

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ιμπεριαλιστική αποστολή και η δράση της τέταρτης μοίρας των ειδικών δυνάμεων SAS, που δεν είχε ποτέ ως τώρα δημοσιοποιηθεί, δοκιμάζει τα όρια του αυστραλιανού αλλά και του λεγόμενου διεθνούς «δικαίου» καθώς μόνον πέρσι πραγματοποιήθηκαν δεκάδες τέτοιες μυστικές επιχειρήσεις σε διάφορες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ζιμπάμπουε, της Νιγηρίας, της Σομαλίας και της Κένυας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, ζήτησε πέρσι την εμπλοκή αλεξιπτωτιστών από την 4η Μοίρα ειδικών δυνάμεων του στρατού στη Λιβύη...

Η 4η μοίρα ειδικών δυνάμεων SAS (για μυστικές δράσεις) έχει έδρα στο λιμάνι Φίλιπ Μπέι στην πολιτεία της Βικτώρια και βεβαίως την στήριξη όλων των αστικών κυβερνήσεων. Φέρεται να δημιουργήθηκε το 2005 από την τότε συντηρητική κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ αλλά η δράση τους συνεχίστηκε και επί κυβέρνησης των Εργατικών στο τέλος του 2010.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εργάτες έχουν καταλάβει εργοστάσιο στο Κορκ

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο Κορκ
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο Κορκ
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία και την κωλυσιεργία των συμβιβασμένων συνδικάτων παλεύουν οι εργάτες του εργοστασίου Vita Cortex (παράγει αφρολέξ), στην επαρχία Κορκ της Ιρλανδίας. Βρίσκονται στον τρίτο μήνα κατάληψης του εργοστασίου από τις 16 Δεκεμβρίου, όταν ο ιδιοκτήτης (έχει άλλα 7 εργοστάσια) ανακοίνωσε την «πτώχευση» της μονάδας. Οι 32 εργάτες ενωμένοι αντιδρούν στο κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας και ενάντια στην πολιτική του ιδιοκτήτη Τζακ Ρόναν, που επίσης αρνείται να αποδώσει ακόμη και τις νόμιμες αποζημιώσεις στους απολυμένους.

Χτες ξεκίνησε ένας ακόμη γύρος συνομιλιών και με τον αγώνα τους έχουν κατορθώσει να κερδίσουν δέσμευση για την ελάχιστη αποζημίωση, που προβλέπει ο νόμος για τις «πτωχευμένες εταιρείες»: δύο βδομάδων αποδοχές για κάθε εργάσιμο χρόνο στην εταιρεία. Το 90% των εργατών είναι μεταξύ 50 και 55 ετών, με το σύνολο των εργασιακών χρόνων να ανέρχεται αθροιστικά στα 847 χρόνια. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν για να μην κλείσει το εργοστάσιο καθώς ο ιδιοκτήτης έσπασε την εταιρεία μόνο και μόνο για να κηρύξει την πτώχευση και να μεταφέρει την παραγωγή του σε άλλο εργοστάσιο στο Ατλόνε. Ομως και σε αυτό το εργοστάσιο οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους στο εργοστάσιο του Κορκ και τώρα ο βιομήχανος απειλεί ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 60 εργαζομένων στο Ατλόνε. Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του συνδικάτου SIPTU, και συνεχίζουν τον αγώνα παρά το γεγονός ότι από την ηγεσία του Συνδικάτου δεν εισακούονται οι εκκλήσεις τους για στάσεις εργασίας, απεργίες ακόμη και σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, στον αγώνα που όπως λένε οι εργάτες του Κορκ γίνεται για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, συναντάνε την αλληλεγγύη των άλλων εργαζομένων τόσο στην πόλη τους όσο και στη χώρα.

Πάνω από 5.000 έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στο Κορκ την προηγούμενη βδομάδα, ενώ και το ΚΚ Ιρλανδίας και το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας στηρίζουν αυτόν το αγώνα.

Πάντως, ήδη το παράδειγμα του αγώνα των εργατών στο Κορκ, το ακολουθούν και οι εργαζόμενες στην αλυσίδα καταστημάτων γυναικείων εσωρούχων «LaSenza» που προχώρησαν τον προηγούμενο μήνα στην κατάληψη στο υποκατάστημα στη «Liffey Valley» μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προτίθεται να κλείσει όλα τα καταστήματά της στην Ιρλανδία.

ΡΩΣΙΑ – ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Κίνδυνοι από κυρώσεις ΗΠΑ - ΕΕ

Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζαχστάν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, προειδοποιούν πως η επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, από μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ, θα στρέφεται αντικειμενικά και κατά της Τελωνειακής Ενωσης (του «Ενιαίου Οικονομικού Χώρου»), που έχουν συγκροτήσει τα 3 κράτη, αφού η Λευκορωσία είναι μέλος αυτής της ένωσης. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι οικονομικές κυρώσεις δημιουργούν «τεχνικά κι αστήρικτα εμπόδια στην οικονομική συνεργασία στα εδάφη του ΕΟΧ», ενώ «θίγουν τα νόμιμα συμφέροντα της οικονομικής ασφάλειας των κρατών, κάτι που περικλείει κινδύνους για την παραγωγική αμοιβαία συνεργασία και την ανάπτυξη των διαδικασιών ολοκλήρωσης στην ευρασιατική ήπειρο». Επιπλέον τονίζεται πως οι οικονομικές κυρώσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στη ζωή των απλών ανθρώπων και καλούνται οι ΗΠΑ και η ΕΕ να ακολουθήσουν το δρόμο του «διαλόγου» για τη «διευθέτηση των διεθνών διαφωνιών».

Να σημειωθεί πως τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται νέα όξυνση στις σχέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ με τη Λευκορωσία, με πρόσχημα τα «δημοκρατικά δικαιώματα».


Ι.Π.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Συνομιλίες για διατήρηση της στρατιωτικής βάσης

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Στο Κιργιστάν έφθασε χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα για συνομιλίες σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά πρωτίστως για τη διατήρηση της λειτουργίας της αμερικανικής αεροπορικής βάσης και μετά το 2014, οπότε και λήγει συγκεκριμένη σύμβαση. Στις αρχές του Μάρτη ο πρόεδρος του Κιργιστάν Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ είχε δηλώσει ότι από το 2014 στο έδαφος του Κιργιστάν δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως στο Κιργιστάν λειτουργούν μια ρωσική στρατιωτική βάση και αυτή των ΗΠΑ που αποτελεί βασικό μεταφορικό κόμβο ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της κατοχής του Αφγανιστάν. Το 2009 οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανανεώσουν τη συμφωνία ενοικίασης της βάσης με αντάλλαγμα την πληρωμή 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Χτες το απόγευμα ο Πανέτα συναντήθηκε με αξιωματούχους της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και τον υπουργό Αμυνας Τααλαϊμπέκ Ομουραλίγιεφ και τον γραμματέα του Συμβουλίου Αμυνας Μπουσουρμανκούλ Ταμπαλντίεφ. Ο τελευταίος υπογράμμισε πως μετά το 2014 «δεν θα υπάρξει στρατιωτική αποστολή».

ΧΙΛΗ
Νέες διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών

Η αντιδραστική κυβέρνηση της Χιλής, του Σεμπάστιαν Πινιέρα, προσπαθεί να τρομοκρατήσει το μεγάλο νεολαιίστικο κίνημα που την περασμένη χρονιά βγήκε μαζικά στους δρόμους με βασικό ζήτημα την ποιοτική δημόσια και δωρεάν Παιδεία, την αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει για την Εκπαίδευση και προέρχεται από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοτσέτ, καθώς οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που διαδέχτηκαν τη χούντα το διατήρησαν στο ακέραιο και καθιστά την Παιδεία ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέχρι τώρα πάνω από 5.000 μαθητές έχουν διωχθεί και αποβληθεί από τα σχολεία τους για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Το καθεστώς χρησιμοποιεί το πρόσχημα ότι δεν διώκονται μαθητές για τις κινητοποιήσεις αλλά για τη συμμετοχή σε επεισόδια. Ωστόσο, παρόλο που στις κινητοποιήσεις υπήρξαν και κάποια λιγοστά επεισόδια, είτε με προβοκάτορες είτε με ανώριμους νέους, αυτοί που στοχοποιούνται είναι οι πρωτοπόροι μαθητές στις κινητοποιήσεις.

Απαντώντας στη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης της νεολαίας, διάφορες μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις προγραμματίζουν μεγάλη διαδήλωση για αύριο, Πέμπτη 15 Μάρτη, για να αρθούν οι διώξεις των αγωνιστών μαθητών και ως συνέχεια των αγώνων για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Ηττα για το «Φαραμπούντο Μαρτί»

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Γενικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στο Σαλβαδόρ για την αναπλήρωση όλων των εδρών του Κοινοβουλίου αλλά και των μελών των τοπικών αρχών. Το συντηρητικό κόμμα Εθνικιστική Δημοκρατική Συμμαχία (ARENA) που κυβερνούσε πάνω από δύο δεκαετίες έρχεται πρώτο αποσπώντας 33 έδρες επί συνόλου 84 εδρών και το Μετώπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθερωση (FMLN) που είναι τώρα στην κυβέρνηση υπό τον Μαουρίσιο Φούνες, έρχεται δεύτερο (πήρε 31 έδρες στη νέα Βουλή, καταγράφοντας μείωση 4 εδρών). Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το κόμμα Μεγάλη Συμμαχία για την Εθνική Ενότητα (GANA), το οποίο με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Ελίας Σάκα που έχει αποχωρήσει από το ARENA στην προηγούμενη Βουλή, παίρνοντάς του 11 έδρες. Το GANA, ας σημειωθεί όσον αφορά την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την κυβέρνηση του Φούνες. Τις υπόλοιπες εννέα έδρες μοιράζονται τέσσερις μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί.

Στις τοπικές εκλογές που κάποτε είχε παντοδυναμία το FMLN, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα το ARENA κέρδισε 117 από τις συνολικά 262 δημαρχίες, έναντι 95 του FMLN -πέντε λιγότερες από το 2009- και το GANA που φέρεται ότι κερδίζει 18.

Ο λαός της χώρας φαίνεται ότι τιμώρησε την απερχόμενη κυβέρνηση του Μετώπου, τόσο για την πολιτική που άσκησε στο εσωτερικό με μέτρα που αύξησαν το κόστος ζωής, όσο και για την εξωτερική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ