ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγωνιστικά την Κυριακή στο Κιλελέρ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, εργατοϋπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, νέους, γυναίκες και χαμηλοσυνταξιούχους

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και μαζί τους εργατοϋπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, νέοι, γυναίκες και χαμηλοσυνταξιούχοι καλούνται να πάρουν, μαζικά, μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 102ης Επετείου του Κιλελέρ, που οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), την Κυριακή 18 του Μάρτη στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Η ΠΑΣΥ όλο το προηγούμενο διάστημα με τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα (καταλήψεις σε ΕΛΓΑ και ΑΤΕ, συγκεντρώσεις στις Περιφέρειες και τις ΔΟΥ, στα διόδια, στην AGROTICA, στις πλατείες και τους δρόμους) έδειξε τον αγωνιστικό μονόδρομο για τη μικρομεσαία αγροτιά ενάντια στις πολιτικές αφανισμού της, για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη σε ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές.

Ο αγώνας της αγροτιάς χρειάζεται να στρέφεται συνολικά κατά της πολιτικής που φέρνει κάθε μέρα περισσότερα βάσανα και δυστυχία στη ζωή μας και να βάζει στόχο την ανατροπή της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και ο αγώνας θα έχει αποτελέσματα όσο θα συντονίζεται με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας, όσο θα δυναμώνει η κοινή δράση, αφού κοινός είναι ο αντίπαλος.

Στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι ενημερωτικές συσκέψεις και περιοδείες ενόψει του συλλαλητηρίου στο ΚΙΛΕΛΕΡ. Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να τιμήσουν αγωνιστικά τον ξεσηκωμό των κολίγων ενάντια στους τσιφλικάδες πριν 102 χρόνια στο Κιλελέρ.

Επίσης η ΟΑΣΝΤ αποφάσισε να πραγματοποιηθούν συσκέψεις για τα προβλήματα των αγροτών του νομού και τη συμμετοχή τους στο Κιλελέρ:

-- Το περασμένο Σάββατο και τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις αγροτών στη Φαρκαδόνα και τα Τρίκαλα.

-- Σήμερα Τετάρτη 14 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μεγαλοχώρι, καθώς και περιοδεία στα χωριά του πρώην Δήμου Παλιοκάστρου.

-- Αύριο Πέμπτη 15 Μάρτη, στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην ΑΤΕ και στον αντιπεριφερειάρχη, διεκδικώντας:

  • Να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Να καταργηθεί ο ανατοκισμός σε όλα τα δάνεια.
  • Να χορηγηθούν άτοκα δάνεια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
  • Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.

Επίσης την Παρασκευή 16 Μάρτη, στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών στο Ζάρκο.

Η ΟΑΣΝΤ θα ναυλώσει λεωφορεία που θα αναχωρήσουν την Κυριακή από την οδό Β. Τσιτσάνη (δίπλα στο ποτάμι) και ώρα 9.30 π.μ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δεν έχουν λεφτά να καλλιεργήσουν

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες όσον αφορά την προμήθεια των απαραίτητων καλλιεργητικών εφοδίων για να ξεκινήσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο επειδή η ΑΤΕ αρνείται να δώσει καλλιεργητικά δάνεια, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Μωραΐτης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνονται τ' ακόλουθα:

«Η φετινή καλλιεργητική περίοδος βρίσκει τη μικρομεσαία αγροτιά σε απελπιστική κατάσταση αφού πέρα από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή τους με τη ψήφιση των Μνημονίων, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν τα καλλιεργητικά τους εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια, ζωοτροφές, μηχανήματα κλπ.), που ήταν απαραίτητα για την παραγωγή των προϊόντων, από τις αντιπροσωπίες των πολυεθνικών επί πιστώσει. Επιπλέον η Αγροτική Τράπεζα προκειμένου να μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια, τους έδινε τα καλλιεργητικά δάνεια που αποπλήρωναν όταν πουλούσαν τα προϊόντα τους.

Σήμερα οι πολυεθνικές, αφού για χρόνια λήστευαν τους αγρότες πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια κ.ά.) καταργήσανε κάθε δυνατότητα πίστωσης δεδομένου ότι θεωρούν πως η χώρα έχει χρεοκοπήσει και οι αγρότες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους γιατί δε θα έχουν εισόδημα. Αφού είναι γνωστό ότι υπάρχει γενικευμένη στάση πληρωμών από τους εμποροβιομήχανους που παίρνουν την αγροτική παραγωγή. Ουσιαστικά οι αγρότες δεν πληρώνονται από τους έμπορους για την παραγωγή τους εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Ταυτόχρονα η Τράπεζα δεν δίνει στους μικρομεσαίους αγρότες δάνεια για καλλιεργητικά εφόδια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος και οι αγρότες να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και ρευστό δεν υπάρχει.

Η κατάσταση αυτή θα 'χει συνέπεια τόσο στη μείωση της παραγωγής όσο και στην παραγωγικότητα, αφού χιλιάδες στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα ή όσα καλλιεργηθούν η λίπανση και η φυτοπροστασία θα είναι περιορισμένη, οπότε θα έχουν μειωμένη απόδοση. Δεδομένου ότι ισχύει από την ΚΑΠ η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή σημαίνει ότι πολλοί αγρότες θα προτιμήσουν να πάρουν την αποσυνδεδεμένη επιδότηση αντί να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, με επίπτωση τόσο στη μείωση της παραγωγής όσο και των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολα αυτά όχι μόνο δεν δημιουργούν ανάπτυξη αλλά εντείνουν την ύφεση!

Δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για τη διατροφική αυτάρκεια του λαού και η ανάπτυξή του καταπολεμά την εξάρτηση σε τρόφιμα αλλά και την ανεργία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες πρόσβαση σε καλλιεργητικά άτοκα δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αγροτική δραστηριότητα».

«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ»
Εργαλείο χορήγησης «φιλέτων» στο κεφάλαιο

Τις κυβερνητικές σκοπιμότητες κατάγγειλε το ΚΚΕ

Πίσω από ψεύτικες παροχές αγροτεμαχίων προς τους ανέργους η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει τη μαζική παραχώρηση «φιλέτων» της ελληνικής γης στο μεγάλο κεφάλαιο, επισήμανε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Διαχείριση και προστασία ακινήτων - Ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων». Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία.

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι να παραχωρηθούν δάση και αγροτική γη στο κεφάλαιο, τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «βασικό χαρακτηριστικό είναι η απελευθέρωση της αγροτικής και δασικής γης» που ήταν «εμπόδιο στην εξασφάλιση κυριότητας γαιών» κι αυτό «προκειμένου να περάσουν στους ιδιώτες». Για το λόγο αυτό - συνέχισε - «νομιμοποιείτε όλες τις παράνομες εκχερσώσεις» και «θέτετε ως όριο το 1975», ενώ για την περίοδο εκείνη «δεν υπάρχει αερο-φωτογράφηση που αποτελεί το μόνο αντικειμενικό στοιχείο». Συνολικά η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι «αλλάζετε χρήση γης με μαζικό τρόπο για να ικανοποιήσετε ιδιωτικά συμφέροντα», αναφέροντας ως παράδειγμα το ότι «δημόσια γη διατίθεται για φωτοβολταϊκά για να εξυπηρετήσετε τα γερμανικά μονοπώλια». Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ με τον ιδεολογικό πυρήνα της πολιτικής αυτής, τονίζοντας πως «η γη δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να αξιοποιείται για τις λαϊκές ανάγκες» και «όχι για τον επιχειρηματία και τα κέρδη του».

Σχολιάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την παραχώρηση κτημάτων στους ανέργους για καλλιέργεια, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «για να απενοχοποιηθείτε δίνετε κάτι ψίχουλα σε ανέργους για να τα καλλιεργήσουν» για τα οποία «χρειάζεται κεφάλαιο το οποίο αν δεν υπάρχει είναι άχρηστα», την ίδια στιγμή «η ΑΤΕ αφού για χρόνια ξεζούμισε την αγροτιά τώρα έχει στερέψει. Ακόμη και τα καλλιεργητικά βραχυπρόθεσμα δάνεια που έδινε δεν τα δίνει πια». Οπως είπε, αυτά «είναι προπαγάνδα χωρίς αντίκρισμα» και «προεκλογικά ψέματα γιατί δεν μπορείτε να πείσετε για τη βάρβαρη πολιτική σας». Επιπρόσθετα η Δ. Μανωλάκου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εισπρακτικό» προσθέτοντας πως «ενδιαφέρεστε να συγκεντρώσετε πόρους από τα αδύνατα όμως τμήματα», όμως «και αυτά τα χρήματα θα πάνε σε τραπεζίτες και βιομήχανους». Τέλος ανέφερε ότι «ιδιωτικοποιείτε αντικείμενα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» όπως την απεικόνιση των αγροτικών γαιών που αποδίδεται σε ιδιώτη και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ