ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα για οργάνωση της πάλης σε κάθε σχολή
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη ΓΓ Διά Βίου Μάθησης
  • Συγκέντρωση και πορεία έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), στις 11 π.μ. στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης. Ο Σύλλογος προχωρά στη συγκεκριμένη κινητοποίηση καθώς καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι σπουδαστές που αδυνατούν να καταβάλουν τα δίδακτρα και κινδυνεύουν ακόμα και να βρεθούν έξω από τις σχολές.

Με αφορμή αντίστοιχο πρόβλημα, η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών στο ΙΕΚ της Ν. Ιωνίας πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του ΙΕΚ. Οι σπουδαστές μίλησαν για την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τα κόμματα που εκπροσωπούν την πλουτοκρατία με μια σειρά μέτρων (μειώσεις μισθών, απολύσεις, χαράτσια κ.τ.λ.) και για την αδυναμία που αντιμετωπίζουν στην καταβολή των διδάκτρων. Από την πλευρά της διεύθυνσης δηλώθηκε μεν «στήριξη» στους σπουδαστές που δεν έχουν να πληρώσουν, ξεκαθαρίστηκε δε, πως όταν ζητηθούν οι αποδείξεις των πληρωμών το ΙΕΚ δεν θα μπορεί να κάνει κάτι για τους σπουδαστές που δεν έχουν πληρώσει...

«Δεν θα το επιτρέψουμε! Κανένας σπουδαστής έξω από τις σχολές!», απαντά ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και καλεί να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα, να οργανωθεί η πάλη σε κάθε σχολή. Παράλληλα, καλεί τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες να πάρουν μέρος στις εκλογές του Συλλόγου, να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο και να δυναμώσουν αποφασιστικά το Σύλλογο.

Συγκέντρωση χτες στη Θεσσαλονίκη

Κατάργηση των διδάκτρων απαίτησαν και οι σπουδαστές Δημοσίων ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης με συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν χτες, συνεχίζοντας πολύμορφα τον αγώνα τους για δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Σπουδαστές από διάφορα ΙΕΚ συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δημοσίων ΙΕΚ μαζί με την Επιτροπή Αγώνα του ΙΕΚ Σίνδου και πραγματοποίησαν πορεία προς τη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Δράση για την εκρηκτική κατάσταση στις σχολές του ΟΤΕΚ

Παρέμβαση στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) και στο Γενικό του Διευθυντή πραγματοποίησαν χθες μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα των σχολών του Οργανισμού. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου, υπογράμμισε πως η πολιτική υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης που ακολουθείται εδώ και χρόνια έχει φέρει τις σχολές του ΟΤΕΚ σε αδιέξοδο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και η απόφαση να κλείσουν τα οικοτροφεία, απόφαση που αντικειμενικά θα οδηγήσει σε κλείσιμο των ίδιων των σχολών, αφού οι σπουδαστές είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τη σίτιση και τη στέγασή τους.

Το Συνδικάτο θα προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις διεκδικώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων στη σχολή του ΟΤΕΚ στην Ανάβυσσο. Τα τμήματα της σχολής λειτουργούν με λειψό προσωπικό, με ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα, ακόμα και με προβλήματα στη θέρμανση. Μάλιστα η σχολή αξιώνει να εισπράξει από κάποιους οικότροφους τροφεία που φτάνουν το ποσό των 1.500 ευρώ. Το Συνδικάτο απαιτεί από τον ΟΤΕΚ να μην εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους σπουδαστές και προετοιμάζει τα επόμενα βήματα της δράσης του για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

Σύσκεψη εκπαιδευτικών

Η Επιτροπή ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Αξιολόγηση: όχημα για το σχολείο της αγοράς, για απολύσεις εκπαιδευτικών και καταστρατήγηση κάθε μορφωτικού δικαιώματος», την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου (Ταϋγέτου 8).

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Για τους μαθητές των ΕΠΑΛ

Σε σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Επαγγελματικών Λυκείων καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας όλους τους μαθητές των ΕΠΑΛ, τα 5μελή και τα 15μελή τους.

Η σύσκεψη γίνεται το Σάββατο, 17 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252).

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά
Σήμερα Πέμπτη
  • Ο Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος και το Πνευματικό Κέντρο Οικισμού Εκτελωνιστών Δήμου Αλίμου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Ναι στη ζωή», στις 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο (Ιωνίας 96) στο Ανω Καλαμάκι. Ομιλητές: Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος του παραρτήματος Αθήνας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.
Σάββατο, 17 Μάρτη
  • Τα ΔΣ της Ενωσης Γονέων Αργοστολίου και της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση και ναρκωκουλτούρα», στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του 2ου- 3ουΓυμνασίου Αργοστολίου. Ομιλητής Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.
Κυριακή, 18 Μάρτη
  • Το Παράρτημα Καισαριανής - Βύρωνα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η Ενωση Γονέων Καισαριανής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής διοργανώνουν εκδήλωση για τις εξελίξεις γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και το νομοσχέδιο «Κώδικας ναρκωτικών», στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής.
Τετάρτη, 21 Μάρτη
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνάσιου Χορτιάτη Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά, στις 6.30 μ.μ., σε αίθουσα του σχολείου.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Ερευνα για ώθηση στον εθελοντισμό

Με στόχο την περαιτέρω προώθηση του εθελοντισμού ως μορφή εκμετάλλευσης και χειραγώγησης των συνειδήσεων, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εξήγγειλε πανελλαδική έρευνα με τίτλο: «Μελέτη για τη διερεύνηση και αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης του εθελοντισμού».

Οπως αναφέρει, στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματά της ως βάση «του σχεδιασμού ενός πλέγματος δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στη χώρα». Σχετικό ερωτηματολόγιο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΝΓ, με ερωτήσεις που ουσιαστικά παρουσιάζουν τον «εθελοντισμό» τους, σαν προσφορά τόσο στο σύνολο όσο και στο άτομο που προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες.

Οταν κυβέρνηση και ΕΕ (που χρηματοδοτεί την έρευνα κατά 80%) μιλούν για «εθελοντισμό», κάθε άλλο παρά την αυθόρμητη έκφραση αλληλεγγύης του λαού εννοούν. Στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος, ο εθελοντισμός είναι απλήρωτη δουλειά, και μάλιστα και σε κοινωνικές υπηρεσίες που το κράτος θα έπρεπε να τις παρέχει αποκλειστικά και δωρεάν. Είναι άλλο ένα μέσο συμπίεσης δικαιωμάτων και χειραγώγησης συνειδήσεων ώστε να μάθουν να «δίνουν» κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αντί να διεκδικούν.

Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα της ΓΓΝΓ έρχεται να καταγράψει ανά περιοχή «τις επίσημες εθελοντικές οργανώσεις και τις άτυπες εθελοντικές ομάδες», τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά αυτών και τις τάσεις που διαμορφώνονται για να προωθηθεί ακόμα πιο οργανωμένα ο «εθελοντισμός», πατώντας πάνω και στις πρόσθετες ανάγκες που έχει γεννήσει για τις λαϊκές οικογένειες η κρίση και την τεράστια ανεπάρκεια των δομών πρόνοιας.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ναρκωτικά και οι θέσεις του ΚΚΕ

Ημερίδα θα γίνει την Τετάρτη 21 Μάρτη

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κεντρικού Τομέα Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα: «Ναρκωτικά και οι θέσεις του ΚΚΕ», την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο 9,84 (Τεχνόπολις, Γκάζι).

«Οι θέσεις και η πρόταση του ΚΚΕ» θα παρουσιαστούν από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Τοξικοεξάρτηση - νόσος ή κοινωνικό φαινόμενο;» είναι το θέμα που θα αναλύσει η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Γραμματείας του ΕΣΥΝ.

Με θέμα «Θεραπευτικές προσεγγίσεις για την εξάρτηση και κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών - "Στεγνά" προγράμματα», θα μιλήσει ο Πέτρος Τριάντος, κοινωνικός ανθρωπολόγος στον τομέα Ερευνας του ΚΕΘΕΑ.

«Τα ναρκωτικά ως μέσο κοινωνικού ελέγχου και χειραγώγησης της νεολαίας» θα είναι το θέμα της ομιλίας του Παναγιώτη Κατηφέ, μέλους της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, προβολή βίντεο ενώ θα λειτουργεί έκθεση στο χώρο υποδοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ