ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θεματοφύλακας των συμφωνιών με την τρόικα

Εγγυήσεις για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης με κάθε μέσο έδωσε χτες ο Ευ. Βενιζέλος

Η εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες με την τρόικα, συνδυασμένα με ένα «ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» κομμένο και ραμμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως τον παρουσίασε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του.

Δεν πρέπει «να υπάρξει καμία χαλάρωση. Να μη μειωθεί ο ρυθμός είσπραξης των δημοσίων εσόδων, να μην αποκλίνουμε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να είμαστε εξαιρετικά αυστηροί στις δημόσιες δαπάνες, να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας τη συνέχιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη σύμπνοια με την ηγεσία της ΝΔ και τον ΣΕΒ, κάλεσε σε «εθνική συστράτευση» τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, εξαπολύοντας επίθεση σε όποιον αντιπαλεύει τη στρατηγική τους. Μιλώντας γενικόλογα για «αριστερά», έκανε λόγο για «μη συγκροτημένη λύση από όλες τις εκδοχές της αριστεράς, της παραδοσιακής και της ανανεωτικής», αλλά ουσιαστικά στοχοποίησε τις θέσεις του ΚΚΕ ισχυριζόμενος ότι δεν είναι «ρεαλιστική» και «εφαρμόσιμη», «η εναλλακτική πρόταση που προτείνει».

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ και του συνόλου των αστικών κομμάτων μπαίνουν οι ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με λαϊκή εξουσία, γιατί είναι οι μόνες που αμφισβητούν το πυρήνα της εξουσίας της αστικής τάξης και συσπειρώνουν το λαό για την ανατροπή της.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές και για να τονώσει το κομματικό ακροατήριο, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι η «πρωτιά» και προσπάθησε να «ντοπάρει» πολιτικά τους βουλευτές του, χαρακτηρίζοντας «ηρωική» (!) τη στάση τους στις ψηφοφορίες των μνημονίων - πτώχευσης του λαού. Πίσω από την άσφαιρη κριτική που άσκησε στη ΝΔ, έριξε γέφυρες για επανάληψη της συγκυβέρνησης αμέσως μετά τις κάλπες. «Κάποιοι ζητούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, εμείς ζητούμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κόσμος θέλει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Θέλει μια ισχυρή εθνική συμμαχία υπευθυνότητας και αλληλεγγύης για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για αποκατάσταση αδικιών, για ανάπτυξη. Αυτό είναι το δικό μας πλαίσιο», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος και παρουσιάζοντας το προγραμματικό πλαίσιο της «εθνικής συμμαχίας», επιχείρησε να πουλήσει κοροϊδία για «στήριξη και αλληλεγγύη στον αδύναμο» και «κλίμα ανάπτυξης και προστασία των θέσεων εργασίας». Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

  • Η υπερψήφιση της πληθώρας των αντιλαϊκών νομοσχεδίων μέχρι τις εκλογές, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ΝΔ, Α. Σαμαρά. Μετά τη συνάντηση, που κράτησε μια ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις. Ωστόσο, πληροφορίες και από τις δύο πλευρές ανέφεραν ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα και αυτό των εκλογών, χωρίς να δίνονται διευκρινίσεις.
ΔΝΤ
Μικρότεροι μισθοί και νέοι φόροι στην Ελλάδα

Προκλητικές και αποκαλυπτικές οι δηλώσεις της διευθύντριας του Ταμείου σε αυστραλιανό κανάλι

Νέα άγρια σφαγή μισθών δίχως τέλος για χάρη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων προαναγγέλλει η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και συμμετέχοντας ενεργά στην τρομοκράτηση και την υποταγή του λαού.

Σε συνέντευξή της στο αυστραλιανό κανάλι ABC η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι «για να επανέλθει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν επώδυνα μέτρα, με τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη τόσο σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό». Με άλλα λόγια αξίωσε θρασύτατα ο λαός να σκύψει στο κεφάλι στους δήμιους των δικαιωμάτων του, για χάρη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Οπως χαρακτηριστικά είπε απαιτείται «πολιτική και κοινωνική αποδοχή, στήριξη των εφαρμοζόμενων μέτρων, προκειμένου να καταστεί η χώρα πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική».

Η Λαγκάρντ είπε ακόμα ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ακόμα για αύξηση των εσόδων του κράτους από την είσπραξη φόρων», προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των φοροεπιδρομών, ενώ προανήγγειλε παραπέρα δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στα επίπεδα των γειτονικών χωρών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα «είναι μεγαλύτερος κατά 50% απ' ό,τι στην Πορτογαλία, 17% απ' ό,τι στην Ισπανία και πολλαπλάσιος απ' ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Κροατία».

Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί από τις λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, απάντησε κυνικά ότι «είναι απαραίτητο να καταλάβουν όλοι και να αποδεχθούν τις θυσίες που πρέπει να γίνουν, για να ορθοποδήσει η χώρα» και επαλήθευσε ότι στην Ελλάδα έχει επιλεγεί η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η δραστική συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. «Οπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μπορούν οι χώρες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προχωρήσουν σε υποτίμηση, τρόπον τινά, με το να μειώσουν το εργασιακό κόστος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τ. Γκάιτνερ, εκφράζοντας την προτίμηση των αμερικανικών μονοπωλίων στην επεκτατική διαχείριση της κρίσης, ζήτησε από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να μην προσφύγουν σε δρακόντεια μέτρα σταθεροποίησης των προϋπολογισμών τους και προειδοποίησε ότι «η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανόν να είναι αδύναμη για κάποιο χρονικό διάστημα».

Τι ετοιμάζουν στις παρελάσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται αποφασισμένη να εμποδίσει οποιονδήποτε «προσπαθήσει να διαλύσει την παρέλαση ή να στραφεί κατά των επισήμων». Θα παρέμβουν, επισημαίνεται, διμοιρίες των ΜΑΤ που θα βρίσκονται σε κοντινό σημείο, ενώ έχει δοθεί άδεια για χρήση κλομπ και δακρυγόνων από την Αστυνομία αν υπάρξουν επεισόδια και θα «εφαρμοσθεί δόγμα μηδενικής ανοχής». Αυτές είναι, σημειώνεται, οι εντολές της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φοβάται ότι «την Κυριακή θα γίνουν εκτεταμένα επεισόδια σε πολλές παρελάσεις».

Η εντολή που έχει δοθεί σε όλους τους αστυνομικούς διευθυντές της χώρας είναι ότι «καμιά παρέλαση δεν θα διαλυθεί και δεν θα ματαιωθεί ό,τι κι αν επιχειρήσουν ομάδες διαμαρτυρομένων πολιτών. Η αστυνομία αν χρειαστεί θα πρέπει να επιδείξει πυγμή». Ειδικότερα λίγα 24ωρα πριν την παρέλαση θα έχει εκπονηθεί «ένα σχέδιο επικινδυνότητας κάθε παρέλασης με την καταγραφή ομάδων πολιτών που πιθανόν θα προσπαθήσουν να χλευάσουν τους επισήμους ή να προκαλέσουν επεισόδια». Αυτό περιλαμβάνει προληπτικές συλλήψεις αλλά και την ανάπτυξη σχετικού δικτύου πληροφοριών. Θα υπάρξει ακόμα «ειδικό σχέδιο προστασίας και διαφυγής όσων δίνουν "παρών" στην εξέδρα των επισήμων και γύρω από αυτήν, όπου θα υπάρχει και έλεγχος της πρόσβασης».

Τα σχέδια της αστυνομίας έρχονται σε συνέχεια του καλέσματος που απευθύνουν ποικιλώνυμες οργανώσεις - ανάμεσά τους το «Κέντρο Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων» (Δυνάμεις Καταδρομών, Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών, ΟΥΚ της Ελλάδας και της Κύπρου) και η «Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων» - για συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλού, την ώρα των παρελάσεων, με συνθήματα ενάντια στους «προδότες πολιτικάντηδες» και άλλα. Είναι περισσότερο από φανερό ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του στήνουν σκηνικό προβοκάτσιας και συκοφάντησης του λαϊκού κινήματος, με αφορμή τις παρελάσεις, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες που τις προηγούμενες μέρες έκανε το ΚΚΕ.

Λαϊκή επαγρύπνηση και εγρήγορση για να πέσουν τα σχέδιά τους στο κενό.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Μπαλάκι οι ευθύνες για να κρυφτεί η ουσία

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου ενοχοποίησε τη ΝΔ για το μαγείρεμα του ελλείμματος

Ανούσια και αποπροσανατολιστική είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στους εταίρους της συγκυβέρνησης, με αφορμή το δημόσιο έλλειμμα του 2009, το οποίο απασχολεί την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Πετώντας ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών, προσπαθούν να κρύψουν ότι τη «δημιουργική στατιστική και λογιστική την εφάρμοσαν κατ' επανάληψη και την εφαρμόζουν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ίδια η ΕΕ για να διευκολύνουν διαχειριστικές ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και την προώθηση αντιλαϊκών πολιτικών», όπως τόνισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ανακοινώνοντας ότι δε θα πάρει μέρος στις εργασίες της Εξεταστικής.

Καταθέτοντας χτες στην Εξεταστική, ο πρώην υπουργός Οικονομικών το 2009 Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε την κατηγορία ότι «μαγείρεψε» τα στοιχεία του ελλείμματος και επιτέθηκε κατά του υπουργού Οικονομικών της ΝΔ Γ. Παπαθανασίου, ισχυριζόμενος ότι ο προκάτοχός του είχε σκόπιμα αποκρύψει από την Eurostat το ύψος του ελλείμματος καθώς το τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη του 2009 δε δημοσιοποίησε τα δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που το αποτύπωναν.

Εκανε ακόμα λόγο για βαρύτατες ευθύνες όσων έστελναν «συνειδητά ψευδή στοιχεία» στην ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το μόνο που έκανε ήταν να αποτυπώσει το πραγματικό έλλειμμα, που τελικά έφτασε στο 15,4% του ΑΕΠ, αντί για 6% που προέβλεπε η κυβέρνηση της ΝΔ, δύο μέρες πριν τις εκλογές.

Οι πρώην υπουργοί της ΝΔ (η οποία δεν μετέχει στην Εξεταστική) Παπαθανασίου, Αλογοσκούφης και Αβραμόπουλος ανακοίνωσαν ότι δε θα προσέλθουν και ότι θα καταθέσουν υπόμνημα. Τέλος, ο Δ. Παπαδημούλης, που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, σε ανακοίνωσή του ανακάλυψε όψιμα την «κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ» και είπε ότι δεν ξέρει αν έχει νόημα η περαιτέρω συμμετοχή του στην Εξεταστική.

Κινητικότητα σε συγκοινωνούντα δοχεία

Κλιμακώνονται οι διεργασίες στα κόμματα - φτερούγες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως και συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα, με αιχμή της προσχωρήσεις διαγραμμένων από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης σε όμορες πολιτικά δυνάμεις, που τώρα πλασάρονται σαν «αντιμνημονιακές», για να παίξουν ρόλο αναχώματος στη ριζοσπαστικοποίηση των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του δικομματισμού. Χτες, ανακοινώθηκε η προσχώρηση στους «Ανεξάρτητους Ελληνες» του Π. Καμμένου των διαγραμμένων από τη ΝΔ βουλευτών Μ. Ιατρίδη, Π. Μελά και Σπ. Γαληνού. Σε συνέντευξή του ο Π. Καμμένος είπε ακόμα ότι «συνομιλούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει», και με το «Αρμα Πολιτών» του διαγραμμένου από το ΠΑΣΟΚ Γ. Δημαρά. Χτες επίσης ανακοινώθηκε η προσχώρηση του Π. Μαντούβαλου στον ΛΑ.Ο.Σ. Τέλος, την προσχώρηση στη ΔΗΜΑΡ πέντε διαγραμμένων από το ΠΑΣΟΚ βουλευτών, ύστερα από αίτημά τους, συζήτησε χτες η ΚΕ του κόμματος του Κουβέλη. Πρόκειται για τους Γ. Αμοιρίδη, Η. Θεοδωρίδη, Τσ. Μάντατζη, Γ. Μιχελογιαννάκη και Γ. Παπαμανώλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ