ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αύριο τα συλλαλητήρια για τα ΤΕΙ

Στις 12 το μεσημέρι στο μετρό του Αιγάλεω, το ραντεβού στην Αθήνα. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε Πάτρα και Λάρισα

Συλλαλητήρια για τα οξυμένα προβλήματα στα ΤΕΙ θα γίνουν αύριο στην Αθήνα, στην Πάτρα και στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Στα ΤΕΙ υπάρχει έλλειψη καθηγητών, εκατοντάδες περιμένουν σε λίστες αναμονής, απαρχαιωμένος εξοπλισμός και υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 12 το μεσημέρι, στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω. Στην Πάτρα οι σπουδαστές θα συγκεντρωθούν, αύριο στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας (Προσφυγικά), ενώ στη Λάρισα η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Εβραίων.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διεκδικεί:

  • Ούτε ένα ευρώ από τους σπουδαστές για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, σημειώσεις, βιβλία, αναλώσιμα.
  • Βιβλία για όλους τους σπουδαστές μέσα στις πρώτες 2 βδομάδες του νέου εξαμήνου.
  • Καμιά περικοπή στη σίτιση, δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές.
  • Καμιά λίστα αναμονής, όλοι οι σπουδαστές να πάρουν κανονικά το εργαστήριό τους.
  • Απεριόριστο όριο για δηλώσεις μαθημάτων.
  • Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
  • Τώρα αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΤΥΦΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΕΑΤ
Πετσόκοψαν το ποσοστό αναπηρίας τους

Ακόμη και το μορφωτικό επίπεδο αποτελεί κριτήριο για τη διαμόρφωση του ποσοστού αναπηρίας. Κινδυνεύει το δικαίωμα πρόσβασής τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς πανελλαδικές

Να χάσουν το δικαίωμα πρόσβασης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, μόνο με το βαθμό του απολυτηρίου τους, κινδυνεύουν οι τυφλοί μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Καλλιθέας έδωσε στους μαθητές του ΚΕΑΤ μειωμένα ποσοστά αναπηρίας, παρότι δε βελτιώθηκε η όρασή τους, αξιοποιώντας την έννοια της λειτουργικότητας που εισάγει ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), δηλαδή κοινωνικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, για τυφλό μαθητή αναφέρεται στη γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας του ΚΕΠΑ Καλλιθέας: «Από την ανωτέρω κατάσταση της υγείας του σε συνδυασμό με το επάγγελμά του και την μόρφωσή του, το ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται σε άνω του 80% κατά ιατρική πρόβλεψη, από 23/2/2012 έως εφ' όρου ζωής»! Μα τι σχέση μπορεί να έχει το επάγγελμα (σ.σ. πρόκειται για ανήλικο μαθητή) και το επίπεδο μόρφωσης ενός ανάπηρου ή χρόνια πάσχοντα για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας; Σε λίγο δεν αποκλείεται να μπουν και οικονομικά κριτήρια.

Κάθε χρόνο ένα 5% των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες. Οι ολικά τυφλοί έπαιρναν πάντα 100% ποσοστό αναπηρίας και όσοι είχαν κάτω του 1/20 της όρασης έπαιρναν 95%. Τώρα σε όλους τους μαθητές του ΚΕΑΤ έδωσαν 80% με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα της πρόσβασης χωρίς πανελλήνιες που είναι πολύ σημαντικό για τα τυφλά παιδιά. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και βιβλία στο ΚΕΑΤ, όσο και το γεγονός ότι οι μαθητές αναγκάζονται να αγοράζουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά και τεχνικά βοηθήματα για την εκπαίδευση και την καθημερινή τους ζωή, πολλαπλασιάζουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες των τυφλών μαθητών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Μη μένεις έξω από τους αγώνες»

«Οχι σ' αυτά που θα γίνουν για εμάς, χωρίς εμάς!» απαντά η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, καλώντας τους μαθητές να καταδικάσουν μέσα από τις συνελεύσεις τους, τα πενταμελή και τα 15μελή τους τα μέτρα που εξαθλιώνουν τη γενιά τους.

«Αποφάσισαν όλοι οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 χρονών να δουλεύουμε για 430 ευρώ. Ηδη συμμαθητές μας, παιδιά στη μαθητεία, στα ΕΠΑΛ και αλλού αναγκάζονται να δουλεύουν για μισθούς πείνας χωρίς ένσημα. Αυτή την αθλιότητα έκαναν νόμο. Με τα μέτρα αυτά πιέζουν προς τα κάτω και τους μισθούς των γονιών μας, όλων των εργαζομένων», τονίζει η Γραμματεία του ΣΑΣΑ κι εξηγεί: «Μας θέλουν φτηνούς και υποταγμένους. Σε αυτό το στόχο προσαρμόζουν το σχολείο και το πανεπιστήμιο σήμερα. Να βγάζουν φθηνούς εργάτες».

Ακόμα, σημειώνει ότι «αξιοποιούν την ανεργία, το χαμηλό βαθμό οργάνωσης, την απειρία μας. Νομίζουν ότι είμαστε νέοι και δεν θα μιλήσουμε. Να τους διαψεύσουμε!» και καλεί κάθε μαθητή: «Μη μένεις έξω από τους αγώνες. Με σκληρούς αγώνες κατακτήθηκαν τα δικαιώματα που τώρα παίρνονται πίσω. Μπορούμε και εμείς. Τώρα που είμαστε στο σχολείο πρέπει να επιλέξουμε το δρόμο της πάλης για το παρόν και το μέλλον μας. Μαζί με τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους φοιτητές και το ΜΑΣ».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Εύβοιας διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, με θέμα «Αξιολόγηση - Νέο σχολείο και οι επιπτώσεις σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στη Χαλκίδα. Ομιλητής Ηλίας Πατίδης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Συντονίστρια Αννα Γαλανού, μέλος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

*** Συνεχίζονται οι περιοδείες συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στελεχών του ΠΑΜΕ σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Σήμερα θα γίνουν περιοδείες, στις 10 το πρωί, από το κλαδικό συνδικάτο Ενέργειας στο τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας και από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Νομού Αττικής στην Πληροφορική της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας. Στις 11 π.μ. θα γίνει περιοδεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Πάντειο.

*** Σε πικετοφορία προχωρά αύριο Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στη στάση του μετρό στην Πανόρμου, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Διαμερίσματος Αθήνας. Η κινητοποίηση εντάσσεται στη σειρά πρωτοβουλιών που αποφασίστηκαν στη γενική συνέλευση της Ενωσης. Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών της είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά μαζί με τα αιτήματα «ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών», εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων για ανέγερση νέων σχολείων και παιδικών σταθμών, κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας χωρίς φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ρεύμα, μόνιμη και σταθερή δουλειά στην εκπαίδευση.

*** Κάλεσμα αγώνα απευθύνουν στους εργαζομένους στην ιδιωτική εκπαίδευση έξι Σωματεία του χώρου (Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝΑΣ», ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης, ΣΙΕΛ Πάτρας, ΣΙΕΛ Αγρινίου, ΣΙΕΛ Αλεξανδρούπολης, ΣΙΕΛ Λάρισας). Τα σωματεία καλούν τους εκπαιδευτικούς ν' αφήσουν πίσω τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και να παλέψουν για να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από κανένα χώρο εργασίας, να ανακληθούν οι απολύσεις. Απαιτούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες τους, χωρίς μειώσεις μισθών και με πλήρη ασφάλιση από την πρώτη μέρα. Να μη μειωθεί κανένα επίδομα του ΟΑΕΔ. Παλεύουν για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Συνεχίζει το μπλοκάρισμα των εκλογών

Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στο νέο νόμο Πλαίσιο και τις εκλογές του συμβουλίου διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πραγματοποίησαν χθες, διδάσκοντες, εργαζόμενοι και φοιτητές. Με την κινητοποίησή τους, μπλόκαραν την πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής που ορίστηκε για τη διεξαγωγή των εκλογών στο ΠΑΜΑΚ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαζικά ο Σύλλογος των μελών ΔΕΠ, ο Σύλλογος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού και οι φοιτητές.

Στο μεταξύ, στον πταισματοδίκη του Α' Τμήματος Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν την Παρασκευή και προχθές Δευτέρα, οι συνδικαλιστές του ΑΠΘ (μέλη του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ και των Διοικητικών Υπαλλήλων) που διώκονται για την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση, μετά από μήνυση σε βάρος τους, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στο νόμο πλαίσιο και τις εκλογές για το συμβούλιο διοίκησης. Οι συνδικαλιστές, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», «παράνομης βίας», «παράνομης κατακράτησης», «υπεξαγωγής εγγράφων», για τη διακοπή της συνεδρίασης της οργανωτικής επιτροπής για τις εκλογές του συμβουλίου διοίκησης στις 8-2-2012.

Οι συνδικαλιστές της ΔΗΠΑΚ και του ΠΑΜΕ, με το υπόμνημα που κατέθεσαν στον Πταισματοδίκη, αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες και κατήγγειλαν την ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Στους κληθέντες να καταθέσουν για τα όσα γνώριζαν σχετικά με τα περιστατικά, ήταν και καθηγητής υποψήφιος για τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης ο οποίος με τη μαρτυρία του στάθηκε στο πλευρό των διωκόμενων συνδικαλιστών.

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαιτούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί. Διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και αντιδρούν στη μείωση των πιστώσεων για το έκτακτο προσωπικό, καθώς και στη συνολικότερη υποβάθμιση των ΤΕΙ.

Οι έκτακτοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μόλις την περασμένη Παρασκευή πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη. Η Διοίκηση του ΤΕΙ τους ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα καταβληθούν σταδιακά και τα δεδουλευμένα των υπόλοιπων μηνών, για το χειμερινό εξάμηνο, σημείωσε όμως ότι είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα του εαρινού εξαμήνου.

Οι έκτακτοι του ΤΕΙ καταγγέλλουν ότι η παραπέρα μείωση των πιστώσεων για το Εκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό που από τα 10 εκατ. το 2009 υπολογίζεται ότι θα πέσει στα 2,7 εκατ. το 2012 θα έχει ως αποτέλεσμα να μην προσληφθεί έκτακτο προσωπικό για το χειμερινό εξάμηνο του 2012-13 και θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού τα κενά που θα δημιουργηθούν δεν προβλέπεται να καλυφθούν με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ