ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
Οι «μαϊμούδες» και η εξαθλίωση των αναπήρων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Λαβράκια» ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA», ότι έβγαλε η διαδικασία της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, η οποία ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Ο υφυπουργός έκανε μεν λόγο για δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις που λαμβάνουν «μαϊμού ή διπλά και τριπλά επιδόματα», δεν είπε όμως κουβέντα για τα χιλιάδες άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάσχοντες που δεν παίρνουν κανένα επίδομα ή παίρνουν εξευτελιστικά επιδόματα των 300 ευρώ.

Αλήθεια, γιατί δεν έκανε απογραφή το υπουργείο για να φανούν οι πραγματικές ανάγκες, η αναντιστοιχία στους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες και σε αυτούς που παίρνουν επίδομα; Είναι ενδεικτικό ότι -σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας- οι δικαιούχοι ανέρχονται περίπου στους 220.000. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ή με χρόνια πάθηση ανέρχεται στο 10% του πληθυσμού. Από αυτούς, οι 500.000 έχουν βαριά αναπηρία και οι μισοί και πλέον δεν παίρνουν κανένα επίδομα. Για να μη μιλήσουμε για τα χιλιάδες ΑμΕΑ που είναι αποκλεισμένα από την Ειδική Αγωγή. Την ίδια ώρα, που το υπουργείο κυνηγάει τους «ανάπηρους μαϊμού», στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας έχει στηθεί ένα σωστό σφαγείο περικοπής ποσοστών αναπηρίας, προκειμένου οι ανάπηροι να χάσουν τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να μειωθούν οι συντάξεις τους.

Οπως είπε ο Μ. Μπόλαρης, το επόμενο βήμα της απογραφής είναι ο έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτοί που απογράφηκαν δικαιούνται να παίρνουν τα επιδόματα. Δηλαδή, αν κάποιος εργαζόμενος με ανάπηρο παιδί παίρνει επίδομα και από το ασφαλιστικό του Ταμείο και το προνοιακό επίδομα, ενδέχεται να του κόψουν το ένα από τα δυο! Τι θέλει να μας πει το υπουργείο; Οτι δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο στην Πρόνοια των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά τα χρήματα που θα εξασφαλίσει από τις «μαϊμούδες» θα τα πάρουν οι ανάπηροι;

Οταν η ΝΔ ζητά «αναπτυξιακά κίνητρα»...

Στην τελευταία Ερώτηση που κατέθεσε ο υπεύθυνος του τομέα Απασχόλησης της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος, με αφορμή την απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας «COCA - COLA 3E» να κλείσει δύο από τα έξι εργοστάσια στην Ελλάδα, ρωτά την κυβέρνηση, δηλαδή και το κόμμα του, «αν σκοπεύει να δώσει αναπτυξιακά κίνητρα στην εταιρεία για την περαιτέρω βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών της και φυσικά πώς σκοπεύουν να στηρίξουν τους απολυμένους εργαζόμενους»!

Τι μας λέει, δηλαδή, η ΝΔ; Οτι η πολυεθνική εταιρεία COCA - COLA χρειάζεται «αναπτυξιακά κίνητρα»! Να ...θυμίσουμε ότι η «COCA - COLA 3E», είναι ο γνωστός πολυεθνικός κολοσσός. Οτι η «COCA - COLA 3Ε» είχε καθαρά κέρδη 330 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρές ταμειακές ροές 438 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για το 2011. Κι όμως... Η ΝΔ προτείνει να δοθούν ...«αναπτυξιακά κίνητρα» για τη ...«βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της»! Δηλαδή, να πάρει κι άλλα χρήματα η COCA - COLA, και μάλιστα αυτή τη φορά τσάμπα κρατικό χρήμα - γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει «αναπτυξιακά κίνητρα».

... δουλεύει για τα μονοπώλια

Μα η «COCA - COLA 3E» αποφάσισε να κλείσει τα εργοστάσια στην Ελλάδα, όχι γιατί δεν έχει ρευστότητα (ίσα ίσα από κέρδη άλλο τίποτα), αλλά γιατί έχει μείωση των κερδών, τα οποία έπεσαν κατά 27% σε σχέση με το 2010 και διότι ο όγκος των πωλήσεων (ελέω κρίσης) μειώθηκε κατά 12% και γιατί βρίσκει «προσφορότερες αγορές». Ετσι είναι το κεφάλαιο - όπου κέρδος και «πατρίδα». Προκειμένου, λοιπόν, η «COCA - COLA» να αντισταθμίσει τη χασούρα της (δηλαδή τη μείωση των κερδών που προκύπτουν και απ' τη μείωση του όγκου των πωλήσεων, δηλαδή απ' τη συνολική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού, αλλά και απ' το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης), αποφασίζει να χτυπήσει ακόμη παραπέρα την εργατική τάξη, δηλαδή να φορτώσει το βάρος της δικής της απώλειας κέρδους στις πλάτες των εργαζομένων, κλείνοντας τις παραγωγικές μονάδες και πετώντας τους στην ανεργία.

Ερχεται, τώρα η ΝΔ και λέει στους εργάτες: Για να μην κλείσουν τα δύο εργοστάσια, πρέπει να δώσουμε «αναπτυξιακά κίνητρα» στην πολυεθνική! Τι λέει δηλαδή; Για να μην κλείσει τα εργοστάσια η «COCA - COLA», να κάνουμε ακόμη πιο φθηνούς τους εργάτες. Να δώσουμε κι άλλο χρήμα στην πολυεθνική. Να δημιουργήσουμε «ευνοϊκό περιβάλλον», που σημαίνει ακόμη χαμηλότερη φορολογία για το κεφάλαιο. Να ποια είναι η ...«απάντηση στην κρίση» που δίνει η ΝΔ: Ολα για το κεφάλαιο, όλα για τα μονοπώλια, να φορτώσουν ακόμη περισσότερο τα βάρη της κρίσης στην πλάτη των εργαζομένων και του λαού. Πολιτική που ούτε την ανεργία θα αντιμετωπίσει ούτε αυξήσεις μισθών θα δώσει. Μόνο κέρδος στο κεφάλαιο.


Ψευτοδιλήμματα για να παγιδεύσουν συνειδήσεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ...περισπούδαστες αναλύσεις περί των δημοσιονομικών της χώρας! Η δημοσιονομική προσαρμογή θα προκύψει από το σκέλος της φορολογίας ή από το σκέλος των δαπανών; Διερωτώνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ανταλλάσσουν απόψεις.

Για το ίδιο θέμα ακούμε δηλώσεις από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, από τραπεζίτες, επιχειρηματίες και όλους τους γνωστούς «μνημονιακούς μαϊντανούς» που φιλοξενούνται στις τηλεοράσεις.

Λες και όποιο δρόμο και αν επιλέξουν δε θα είναι πάλι ο λαός που θα πληρώσει το μάρμαρο. Σαν να κάνει διαφορά για έναν συνταξιούχο το αν θα του βάλουν 100 ευρώ φόρο ή αν θα του περικόψουν 100 ευρώ από τα φάρμακα. 'Η αν ένας μισθωτός θα πληρώσει γιατί απέκτησε ένα σπίτι ή γιατί αγόρασε ένα αμαξάκι.

Οπως και να το παρουσιάσουν το πράγμα, όσες σάλτσες περί «φορολογικής δικαιοσύνης» ή «αντικειμενικών κριτηρίων» ή «αναλογικού επιμερισμού των βαρών» και αν προσθέσουν, η ουσία δεν αλλάζει.

Η πλουτοκρατία θα συνεχίσει να επιδοτείται πλουσιοπάροχα και ο εργαζόμενος θα φτωχαίνει, θα χάνει το μισθό και τη δουλειά του και κάθε είδος παροχής για την οποία έχει πληρώσει και με το παραπάνω.

(Τελικά -να το ξέρετε- όλα θα τα κάνουν: Και τους φόρους θα αυξήσουν και τις δαπάνες θα περικόψουν).

ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ του ΔΝΤ ήταν σαφέστατο: Πρέπει -είπαν- η Ελλάδα να κάνει πολλά ακόμη για την «ανταγωνιστικότητα», την «παραγωγικότητα» και την «ευελιξία στην αγορά εργασίας». Είναι προφανές ότι αυτό το βαρέλι όντως δεν έχει πάτο.

Ακόμη μικρότεροι μισθοί από όσους μέχρι τώρα θεσμοθέτησαν, ακόμη λιγότερα δικαιώματα, καθόλου συμβάσεις -ωράρια- συνθήκες εργασίας. Αυτά είναι ... βαρίδια στην παγκοσμιοποιημένη και «ελεύθερη» οικονομία τους.

Εννοείται φυσικά ότι χρειάζονται και νέες αγορές για το συσσωρευμένο χρήμα και γι' αυτό απαιτούν απελευθερώσεις. Βιάζονται βλέπετε οι «επενδυτές» να αξιοποιήσουν τους ...μισθούς των 400 ευρώ στα συντρίμμια της δημόσιας περιουσίας. Αυτό είναι ...ανάπτυξη!!!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να μην επιτρέψουμε τον Καιάδα

Στις 2 Μάη του 1976 οι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) κατέλαβαν το χώρο της σχολής. Επί πέντε μήνες έκαναν κινητοποιήσεις, διεκδικώντας καλύτερη εκπαίδευση. Αφορμή για εκείνον τον πολύμηνο αγώνα ήταν η αποβολή τεσσάρων συμμαθητών τους. Oι αιτίες βαθύτερες: Ελλείψεις στην υποδομή και αυταρχική συμπεριφορά των διοικούντων τη σχολή. Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις που ακούγονται επί 36 χρόνια, τα προβλήματα και ο αυταρχισμός στο ΚΕΑΤ όχι απλά παραμένουν, αλλά διογκώνονται. Σήμερα, το μοναδικό δημόσιο Κέντρο για τυφλούς απειλείται με κλείσιμο, γεγονός που ώθησε για άλλη μια χρονιά τη μαθητική κοινότητα να αποφασίσει ομόφωνα την κατάληψή του, τους εργαζόμενους, τους γονείς και το αναπηρικό κίνημα, να στηρίζουν έμπρακτα κάθε κινητοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΑΤ λειτουργεί σαν δημοτικό σχολείο και ταυτόχρονα περιλαμβάνει τμήματα υποστήριξης παιδιών που βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης. Είναι παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που παρακολουθούν μαθήματα σε κοινά γυμνάσια και λύκεια και τα τμήματα υποστήριξης παίζουν το ρόλο του φροντιστηρίου. Τα τελευταία 16 χρόνια οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν παγώσει. Για την κάλυψη των αναγκών χρησιμοποιήθηκαν συμβασιούχοι, οι οποίοι αποτελούν το 50% του προσωπικού, είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο, και η συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται να απολυθεί (ήδη έχουν απολυθεί 7 εργαζόμενοι), ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι αποδεκατίζονται λόγω συνταξιοδότησης. Σήμερα στο ΚΕΑΤ υπάρχουν μόνο 3 εκπαιδευτικοί, οι παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες λιγοστεύουν όλο και περισσότερο σε ποιότητα και ποσότητα, τα κτίρια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για εξωσχολικές δραστηριότητες και να βελτιώσουν τις συνθήκες μάθησης και διαβίωσης αποτελούν φιλέτα για ιδιώτες και ΜΚΟ.

Πίσω από τις ανάγκες βρίσκεται και η λειτουργία του τυπογραφείου του ΚΕΑΤ, το οποίο θα έπρεπε να παράγει όλα τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα σε γραφή braille και σε μεγέθυνση, με αποτέλεσμα παιδιά που είναι στη Γ' Λυκείου, μια ανάσα από τις πανελλαδικές, να μην έχουν βιβλία ούτε καν στα μαθήματα κατεύθυνσης. Το πάγιο αίτημα για Γυμνάσιο και Λύκειο τυφλών παραμένει ανικανοποίητο με αποτέλεσμα τα παιδιά με προβλήματα όρασης να μην έχουν δικαίωμα επιλογής, το καθημερινό ωράριό τους να είναι εξαντλητικό, καθώς πρέπει να παρακολουθούν δύο πλήρη σχολικά ωράρια, το πρωί στο κοινό σχολείο, το απόγευμα στο ΚΕΑΤ όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί. Οι προοπτικές τους πετσοκομμένες. Το 90% των αναπήρων είναι άνεργοι, οι «τυχεροί» ίσως δουλέψουν κάποια στιγμή ως τηλεφωνητές, ενώ από τους 2.000 τυφλούς και 4.000 - 5.000 ημιβλέποντες σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, μόνο 100 παρακολουθούν οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης. Ολα αυτά μέχρι χτες.

Μέσα σε λίγους μήνες συμπυκνώνεται η υλοποίηση αποφάσεων που μετρούν χρόνια πίσω και ο Καιάδας χάσκει πλέον μπροστά μας. Και σέρνουν ως το χείλος του χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, που βιώνουν στο δεκαπλάσιο τη βαρβαρότητα μιας εξουσίας που σκίζει τα ιμάτιά της ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για την «τύχη» τους. Η βαρβαρότητα και η εξαθλίωση δεν μπορεί να γίνεται τρόπος ζωής. Η ανατροπή αυτής της πραγματικότητας αποτελεί υπόθεση ολόκληρου του λαϊκού κινήματος.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ