ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Ψάχνει δικαιολογίες για να καλύψει την αδιαλλαξία της

Κάτω από την πίεση ενός αγώνα που κλείνει πέντε μήνες, έχει γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και έχει λάβει διεθνή διάσταση, η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, προσπάθησε χτες να δικαιολογήσει την αδιάλλακτη στάση της σε απαντητική επιστολή προς το σωματείο.

Προσπαθώντας να «φοβερίσει» τους απεργούς χαλυβουργούς, επικαλούμενη αστήριχτες δικαιολογίες επιμένει να συκοφαντεί τον ηρωικό αγώνα που δίνουν συσπειρωμένοι στο σωματείο. Ισχυρίζεται ότι δεν συναντά τους απεργούς γιατί έχουν στο πλευρό τους αλληλέγγυους σε κάθε κινητοποίηση δεκάδες εκπροσώπους σωματείων και φορέων μαζί με απλούς εργαζόμενους και αξιώνει «...οποιαδήποτε συνάντηση να γίνεται με όρους ευπρέπειας και όχι κάτω από την τρομοκρατία της "ντουντούκας" και με τη συμπαράστασης κάθε είδους άσχετων στρατευμένων χειροκροτητών και συνθηματολόγων».

Ακόμα πιο υποκριτικά προσπαθεί να πιαστεί και να συκοφαντήσει το σωματείο χρησιμοποιώντας ρεπορτάζ του «Ρ» στις 17/3 στο οποίο εκ παραδρομής γράφτηκε ότι το σωματείο κατήγγειλε στον υπουργό Εργασίας ότι η εργοδοσία δεν έχει κολλήσει τα ένσημα του δώρου των Χριστουγέννων, αντί για τις μέρες της κανονικής άδειας που δεν είχαν λάβει που είναι το σωστό. Το σωματείο δηλαδή κατήγγειλε, ότι οι εργαζόμενοι που οι περισσότεροι δεν είχαν πάρει πάνω από 15 ημέρες άδεια μέχρι την έναρξη της απεργίας λόγω αυξημένης παραγωγής, τις υπόλοιπες τις πληρώθηκαν στο τέλος του χρόνου, αλλά χωρίς τα αντίστοιχα ένσημα. Βέβαια, γι' αυτό το γεγονός δεν αναφέρει τίποτα η εργοδοσία και κάνει την ...ανήξερη. Και αφού τελειώνει με όλα τα παραπάνω επαναλαμβάνει ότι οι 93 απολύσεις είναι «διευθυντικό δικαίωμα» και χαρακτηρίζει το αίτημα «μαξιμαλιστικό»!

Επαναλαμβάνει όσα υποστηρίζει περί δύσκολων συνθηκών εδώ και καιρό, παρά το γεγονός ότι ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών έχει ξεσκεπάσει τον μοναδικό στόχο που είχε από την αρχή, δηλαδή, να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Γι' αυτό δεν λέει κουβέντα, για τα σχέδια αναβάθμισης της επιχείρησης μετά και από την άδεια που έλαβε για κατασκευή λιμανιού μπροστά από το εργοστάσιο την ώρα που εκβίαζε με κλείσιμο, για τα εκατομμύρια του δανείου που χορήγησαν τράπεζες και κυρίως ότι λειτούργησε σαν «λαγός» των βιομηχάνων καθώς όσα ζητούσε στην αρχή δηλαδή να δουλεύουν μέσα στη φωτιά για 500 ευρώ ήρθε λίγο καιρό αργότερα η κυβέρνηση να τα νομοθετήσει.

  • Εκδήλωση - γλέντι αλληλεγγύης για τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ΤΕΙ Καβάλας, τη Δευτέρα 26 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ Καβάλας.
ΚΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα όπου έγινε εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών, που διοργάνωσε η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο. Εκπρόσωποι από το σωματείο των μεταφορών που διοργάνωσε την κινητοποίηση στην ελληνική πρεσβεία πριν μία βδομάδα, εκπρόσωποι κομμουνιστικών κομμάτων, Ελληνες και Αγγλοι εργάτες έδωσαν το παρών. Το μήνυμα κοινό, ο αγώνας των χαλυβουργών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, η νίκη τους και δική μας νίκη. Κι όταν με τηλεδιάσκεψη το λόγο πήρε ο προέδρος του Σωματείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας, Γ. Σιφωνιός η αίθουσα πλημμύρισε από συνθήματα. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της ΚΟ Βρετανίας για οικονομική ενίσχυση των χαλυβουργών ήταν ενδεικτική. Εχουν ήδη μαζευτεί 2.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ένας Ελληνας μετανάστης «Πάρτε αυτά τα λεφτά να τα δώσετε στα παλικάρια και να τους πείτε ότι τους καμαρώνουμε». Ενώ εργαζόμενοι και σωματεία συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα.

ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ - ΛΙΟΣΙΩΝ - ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Καταργεί την κυριακάτικη αργία βαφτίζοντας τουριστική την περιοχή

Την κατάργηση της αργίας της Κυριακής αποφάσισε χτες το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φυλής - Λιοσίων - Ζεφυρίου κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και ενός «ανεξάρτητου». Την πρόταση για το άνοιγμα και τις Κυριακές των εμπορικών καταστημάτων, των πολυκαταστημάτων, των σούπερ - μάρκετ εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Δ Μπουραΐνης (ΠΑΣΟΚ) με το σαθρό επιχείρημα ότι η περιοχή είναι τουριστική! Την απαράδεκτη πρόταση καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το γεγονός καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματείου του εμπορίου και των υπηρεσιών και δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η απόφαση. Την ανακοίνωση υπογράφουν τα κλαδικά: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά, Δ. Αττικής και Λαυρεωτικής καθώς και επιχειρησιακά: «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ), «ΛΙΝΤΛ», «Πράκτικερ» και «Κωνσταντακάτος». Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι «η προσπάθεια για κατάργηση της Κυριακής αργίας μεθοδεύεται εδώ και πολλά χρόνια και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε και από Νομαρχίες και δημάρχους παλαιότερα, με αφορμή κάποιες φορές τη λειτουργία των καταστημάτων στα εορταστικά ωράρια Χριστουγέννων και Πάσχα».

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, καταγγέλλουν, «εξυπηρετεί τους πολυεθνικούς ομίλους και τα μονοπώλια που στοχεύουν αφενός στην 24ωρη λειτουργία εμπορίου και υπηρεσιών σε αντιστοιχία με την ευρωπαϊκή οδηγία για εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών, αφ' ετέρου στη συρρίκνωση έως και εξαφάνιση μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων που δουλεύουν εξοντωτικά για την εξασφάλιση όχι κερδών, αλλά του μεροκάματου».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΦΕΙΔΑΣ: Πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην υποδηματοποιία ΦΕΙΔΑΣ, με απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, με αίτημα την ανάκληση απολύσεων.

«ΜΑΣΟΥΤΗΣ»: Κινητοποίηση στο κατάστημα της εταιρείας στην Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενάντια στις απολύσεις έγινε με απόφαση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, της Επιτροπής Εργαζομένων στην επιχείρηση, με συμμετοχή και της Λαϊκής Επιτροπής Α' Διαμερίσματος. Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς.

ΙΓΜΕ: Σε κατάληψη των γραφείων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ (Μεσογείων 113), προχώρησε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ ενάντια στη διάλυση του ΙΓΜΕ που δρομολογείται με την απόφαση του ΔΣ του Ινστιτούτου να θέσει σε εφεδρεία (ισοδυναμεί με απόλυση) 140 εργαζόμενους.

ΑΧΑΪΑ: Επίσχεση εργασίας από χτες από τους εργαζόμενους στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας για την καταβολή των δεδουλευμένων που χρωστάει για πάνω από ένα χρόνο. Ακόμα διεκδικούν την υλοποίηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς όρους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Καταγγέλλει τις συκοφαντίες με αφορμή τους «ανάπηρους μαϊμού»

«Την στημένη, χυδαία και αποπροσανατολιστική αυτή εκστρατεία, που έχει στόχο και σκοπό να κρύψει πίσω από την μπόχα της διαφθοράς (που είναι ταυτισμένη με το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν) τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, να βγάλει "λάδι" τις κυβερνήσεις και τις αντεργατικές πολιτικές, το εκμεταλλευτικό σύστημα, που ευθύνεται για ό,τι βάρβαρο ζούμε», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ με αφορμή την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων.

Ανάμεσα σε άλλα καταγγέλλει «επώνυμα τον παρουσιαστή της πρωινής εκπομπής του "Mega" Γ. Καμπουράκη, ο οποίος στην εκπομπή της Παρασκευής 16.3.2012 άφησε υπονοούμενα για τις συνταξιουχικές οργανώσεις. Οτι τάχα αντιδρούν στους ελέγχους και την καταγραφή των συνταξιούχων, όταν ξέρει πολύ καλά ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει».


ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Στο φύλλο του «Ρ», το Σάββατο 17 Μάρτη, στη σελίδα 15, γράφτηκε εκ παραδρομής ότι το σωματείο των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» κατήγγειλε στον υπουργό Εργασίας, στη συνάντηση που είχαν μαζί του, ότι «η εργοδοσία δεν έχει κολλήσει τα ένσημα του δώρου των Χριστουγέννων». Το σωστό είναι ότι το σωματείο κατήγγειλε την εργοδοσία ότι δεν έχει κολλήσει τα ένσημα ημερών της κανονικής αδείας που δεν είχαν λάβει μέχρι το τέλος του χρόνου και τις πληρώθηκαν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία σε επισιτισμό - τουρισμό

Με απεργίες στις 24 και 31 Μάρτη κλιμακώνει τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική επίθεση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Το συνδικάτο προκήρυξε απεργία στις 24 Μάρτη για τους εργαζόμενους στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «GOODY'S», «Θείος Βάνιας», «New Rest» και «Χατζής» και στις 31 Μάρτη για τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Φιλίππειο».

Οι εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με τη συντονισμένη επίθεση των εργοδοτών που εκδηλώνεται με απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών, απλήρωτα δεδουλευμένα κλπ.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν οργανωμένη και συντονισμένη απάντηση στην επίθεση που δέχονται. Να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 24 Μάρτη στις 11 το πρωί μπροστά από το ξενοδοχείο «CAPSIS» και μαζί με το σωματείο τους να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ