ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ
Φάμπρικα δικαστικών προσφυγών σε βάρος σωματείων

Σε συγκέντρωση σήμερα στις 9 π.μ. στα δικαστήρια στην Ευελπίδων καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Στα δικαστήρια προσφεύγουν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ σε βάρος μιας σειράς σωματείων στους ΟΤΑ, για να ακυρώσουν τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους. Οι αποφάσεις αυτές ορίζουν ότι μέλη των σωματείων με πλήρη δικαιώματα μπορούν να είναι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, δηλαδή και οι συμβασιούχοι.

Τελευταίο «θύμα» η γενική συνέλευση εργαζομένων στο Δήμο Αγίων Αναργύρων, καθώς χτες ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ επιχειρούν να την ακυρώσουν με όλα τα νομικά μέσα (προσωρινή διαταγή, ασφαλιστικά μέτρα, αγωγή) όπως κάνουν και με άλλα σωματεία. Η προσωρινή διαταγή εκδικάζεται σήμερα. Επίσης, σήμερα, εκδικάζεται η αγωγή της ΠΑΣΚ κατά της γενικής συνέλευσης του Σωματείου Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής για τον ίδιο λόγο.

Απέναντι στο κυνήγι που έχουν εξαπολύσει ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σήμερα σε συγκέντρωση, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια Ευελπίδων (κτίριο 5) τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα σωματεία που σέρνονται στα δικαστήρια.

Παγχιακό συλλαλητήριο σήμερα για την ακτοπλοΐα

Νησιώτες και ναυτεργάτες διαδηλώνουν ενάντια στην άρση του καμποτάζ που γεννά τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

Αγωνιστικός συναγερμός σημαίνει στο νησί της Χίου, όπου σήμερα στις 11 το πρωί, στην πλατεία Βουνακίου διοργανώνεται παγχιακό συλλαλητήριο συμπαράταξης με τους ναυτεργάτες και τους αγώνες τους, ενάντια στην κατάργηση του καμποτάζ που θα δώσει ισχυρό πλήγμα και σε όλους τους νησιώτες, στην επίθεση των εφοπλιστών, συνολικά των δυνάμεων του κεφαλαίου και του πολιτικού τους προσωπικού, ενάντια σε κάθε κατάκτηση των ναυτεργατών που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη ζωή του νησιού της Χίου.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου έχουν αναλάβει εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτεργάτες της περιοχής Λαγκάδα που έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα, δείχνοντας ότι με το αιφνιδιαστικό και «πισώπλατο» χτύπημα που έδωσαν προχτές τα εφοπλιστικά φερέφωνα της ΠΝΟ, στον απεργιακό αγώνα, επιδιώκοντας να στείλουν το μήνυμα τα «κεφάλια μέσα», αυτό που κατάφεραν ήταν να πεισμώσουν τους ναυτεργάτες οι οποίοι προχωράνε μπροστά οργανώνοντας ακόμα πιο αποφασιστικά την πάλη τους.

Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου, θα κλείσουν οι δημοτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της περιφέρειας. Ενώ συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει το Εργατικό Κέντρο του νησιού, σύλλογοι εργαζομένων ΟΤΑ, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Χίου, Εμπορικός Σύλλογος και Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων κ.ά.

Στο ψήφισμα που έχουν εκδώσει οι ναυτεργάτες και το οποίο υπογράφουν οι παραπάνω φορείς αφού ξεκαθαρίζεται ότι «είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι να παλέψουμε (ανεξάρτητα από την κίνηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να υποστείλει τη σημαία του αγώνα) για τα αναφαίρετα δικαιώματα που μας καταπατά η συγκυβέρνηση», τονίζεται ότι μπορεί η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου να ψηφίζει τα αντεργατικά μέτρα το ένα μετά το άλλο «μπορεί να έχουν γίνει νόμος, πρέπει όμως, για να μπουν στη ζωή, οι εφοπλιστές, να τα εφαρμόσουν στους τόπους δουλειάς, στα καράβια. Θεωρούμε ότι πρέπει να μας βρουν απέναντι τους, ενωμένους και αποφασισμένους, μέχρι να τα ακυρώσουμε στην πράξη».

«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»
Νέα διαμαρτυρία για την απόλυση της μάνας

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στον «Αρβανιτίδη»
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στον «Αρβανιτίδη»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του καταστήματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ στη Νάουσα πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Τρίτης, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, απαιτώντας ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης στην οποία προχώρησε η επιχείρηση στις 8 Μάρτη. Επίσης, απαίτησαν να μη γίνει καμία μείωση μισθών στους εργαζόμενους και να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλει.

Η εργαζόμενη απολύθηκε γιατί πρωτοστάτησε στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να καταργήσει την κλαδική Σύμβαση Εργασίας και να μειώσει παραπέρα το εισόδημα των εργαζομένων.

Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας δήλωσε ότι δε θα ανακληθεί η απόλυση. Την επόμενη βδομάδα έχει οριστεί νέα τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το ΠΑΜΕ τις επόμενες μέρες θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και καλούν τον εργαζόμενο λαό της περιοχής να εκφράσει ακόμη πιο μαζικά τη συμπαράστασή του στην απολυμένη συναδέλφισσα και σ' όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης που εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς ρεπό, με καθυστέρηση πληρωμών, εξοντωτικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ.

Δεν αποδέχονται τους εκβιασμούς των βιομηχάνων

«Ματαιοπονεί ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων αν νομίζει ότι θα αποδεχθούμε και θα υποταχθούμε στις επιθυμίες του για ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση στο όνομα των συμφερόντων της τάξης που εκπροσωπεί και την απάντηση ...θα την πάρει σύντομα». Με τα λόγια αυτά η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΜ, απαντά στις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου, «ο οποίος ξεπερνώντας κάθε πρόσχημα προσπαθεί να καθοδηγήσει το λαό στο πού πρέπει να στρέψει τη προτίμησή του στις επερχόμενες εκλογές».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), με ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα, τονίζει: «Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκφράζει πιστά και ξεκάθαρα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της τάξης του, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου». Και σημειώνει: «Ο ΣΕΒ και η τάξη που εκπροσωπεί εξαπολύουν εκβιασμούς και απειλές, επειδή τρομοκρατούνται από την προοπτική ανόδου των αγώνων των εργαζομένων και του απεγκλωβισμού τους από την εργοδοτική λογική και τα επιχειρήματα των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών ή συνδικαλιστικών υπηρετών τους».

Οταν ο Παναγόπουλος συναντά την Μέρκελ

Τώρα οι μισθωτοί της χώρας μας μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι! Η ΓΣΕΕ δίνει τη μάχη του Βερολίνου... Ο πρόεδρός της, Γιάννης Παναγόπουλος, συναντάται σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ, αλλά και με όλη την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, «της ατμομηχανής της ΕΕ» όπως τη χαρακτήριζαν πριν λίγα χρόνια και δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από την ισχυροποίηση των γερμανικών μονοπωλίων. Ο Γ. Παναγόπουλος συναντάται με την Μέρκελ για να «αναλύσει - όπως γράφει το σχετικό δελτίο Τύπου - τις θέσεις της Συνομοσπονδίας για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας και ύφεσης, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια η ΓΣΕΕ - αλλά όχι μόνο αυτή - είχε «στοχοποιήσει» την Μέρκελ ως την αιτία δεινών για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Ηταν μια βολική πολιτική για τη ΓΣΕΕ, που πάσχιζε να βγάλει λάδι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα ντόπια μονοπώλια με τους εκπροσώπους των οποίων συναγελάζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Τώρα, φαίνεται ότι η τακτική αλλάζει και η Μέρκελ γίνεται συνομιλητής της ΓΣΕΕ. Αλήθεια, ποια η σκοπιμότητα τέτοιων συναντήσεων; `Η, μήπως, και αυτή εντάσσεται στο «διάλογο» μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που έχουν τις ίδιες δεσμεύσεις, τα ίδια «ευρωπαϊκά ιδεώδη», τις ίδιες «πανευρωπαϊκές αξίες», καπιταλιστικές θα λέγαμε εμείς.

Ρητορικό το ερώτημα, γιατί περί αυτού πρόκειται. Αφού και η κυβέρνηση της Γερμανίας και η ηγεσία της ΓΣΕΕ ομνύουν στην ίδια στρατηγική: Στη στήριξη του οικοδομήματος της ΕΕ, του ευρωμονόδρομου, της εξουσίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Και απέναντι σε αυτήν την κοινή αρχή, οι οποιεσδήποτε επιμέρους διαφορές, οι τακτικές, οι αποχρώσεις σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων παραμερίζονται, αφού προέχει η εξυπηρέτηση του κοινού σκοπού. Και επειδή αυτός ο σκοπός δεν αλλάζει, οι εργαζόμενοι της χώρας μας μόνο να ανησυχούν πρέπει από τέτοιες κολεγιές.

ΥΓ: Για τη συνάντηση ανησύχησε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» η παράταξη του «Συν»... αλλά με το δικό της τρόπο. Ετσι, αυτό που βρήκε να καταλογίσει στον Παναγόπουλο είναι «η περαιτέρω απαξίωση της ΓΣΕΕ»! Συνεχίζοντας, μάλιστα, την καλλιέργεια αυταπατών καλεί την πλειοψηφία να βρεθεί στον αντίποδα των επιδιώξεων του ΣΕΒ. Για λάθος λόγο στεναχωριέται η «ΑΠ». Γιατί όσο πιο γρήγορα η πολιτική της ΓΣΕΕ απαξιωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων, όσο πιο γρήγορα πετάξουν την ηγεσία της από το σβέρκο τους, τόσο καλύτερα για το κίνημα και την προοπτική των αγώνων.


Γ. ΖΑΧ.

Ετήσια απολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, την Πέμπτη 29 Μάρτη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ