ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στο Βόιο

Associated Press

Αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης για δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η λειτουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «Ταγματάρχου Πόρτη» έκτασης 180 στρεμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατόπεδο σχεδιάζεται να «φιλοξενεί» από 1.000 έως 2.000 μετανάστες οι οποίοι θα ζουν σε σκηνές (με -15 βαθμούς το χειμώνα) τοποθετημένες σε κλωβούς των 70 ατόμων οι οποίοι θα χωρίζονται με συρματοπλέγματα. Το στρατόπεδο «Ταγματάρχου Πόρτη» σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και περίπου 15 χρόνια και δεν έχει δίκτυο αποχέτευσης.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο τονίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τέτοιο στρατόπεδο, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης Σ. Μπαντόλας, ο οποίος, μεταφέροντας την πείρα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που λειτουργούν σε άλλες περιοχές (Εβρο κ.α.), είπε ότι ούτε οι όροι υγιεινής θα διασφαλιστούν, ούτε οι αντίστοιχοι πόροι. Η μέριμνα για τη σίτιση και την υγιεινή των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων θα ανατεθεί στους δήμους. Ο κομμουνιστής εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλης Καραμπατζιάς, εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών.

Με ανακοίνωσή της για το θέμα, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τους μετανάστες - πρόσφυγες που έρχονται και δουλεύουν στην Ελλάδα και την περιοχή μας σαν εργαζόμενους με ίσα δικαιώματα.

Για όσους χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν πέρασμα, απαιτούμε την περίθαλψη τους και άμεσα να τους δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να συνεχίζουν το ταξίδι τους για τις χώρες που θέλουν. Να σταματήσει η κυβέρνηση να φυλάει με το αζημίωτο τα σύνορα της χώρας προς την Ευρώπη.

Καλούμε το λαό του Βοΐου να μην υιοθετήσει και να καταδικάσει αυτούς που ξεσηκώνονται με ρατσιστικές και ξενοφοβικές διαθέσεις κατά των μεταναστών.

Απαιτούμε:

Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να μη δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Βόιο.

Δημιουργία ανοιχτών κέντρων με ανθρώπινους και αξιοπρεπείς κρατικούς χώρους φιλοξενίας στα σημεία που μπαίνουν οι μετανάστες - πρόσφυγες, για να περιθάλπονται - σιτίζονται και στεγάζονται μέχρι να δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Να δίνονται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα νομιμοποίησης σε όλους για να μπορούν να πάνε στις χώρες προορισμού.

Να δοθεί άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων πολέμων και σε όσους το δικαιούνται.

Αυστηρή εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων όσων μεταναστών - προσφύγων ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας. Εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όσους έρχονται με εταιρείες ενοικίασης προσωπικού (δουλεμπόριο) και την οδηγία Μπολκεστάιν από την ΕΕ.

Να αναγνωριστούν κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες.

Να εγγραφούν στα δημοτολόγια τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Να νομιμοποιηθούν χωρίς όρους και περιορισμούς όσα παιδιά ενηλικιώνονται και να δοθεί ιθαγένεια σε όσους το επιθυμούν.

Να σταματήσει η χώρα μας να συμμετέχει σε επεμβάσεις σε ξένες χώρες. Για να επιστρέψουν οι μετανάστες - πρόσφυγες στις πατρίδες τους, πρέπει να φύγουν οι Ελληνες φαντάροι και όλοι οι στρατοί κατοχής από τις χώρες τους. Να σταματήσουν να λεηλατούν τον πλούτο αυτών των χωρών ενώ οι λαοί τους πεθαίνουν από την πείνα».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή τα επεισόδια στα μεταλλεία

Σε κατάληψη του Δημαρχείου του Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό της Χαλκιδικής προχώρησε από χτες το πρωί το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά της μεταλλουργίας χρυσού. Κατήγγειλε την επίθεση που δέχθηκαν κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν στη μεταλλουργία χρυσού, από εργαζόμενους με εντολή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Επίσης, κατήγγειλαν το δήμαρχο που στηρίζει τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας για καταλήστευση του ορυκτού πλούτου και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στις Σκουριές, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ διαχρονικά έχει τοποθετηθεί για τις κατά καιρούς επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Εγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι το επενδυτικό σχέδιο της "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αντίθετα πρόκειται για ανάπτυξη μέσα από την οποία παραδίδεται ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο, καταστρέφεται το περιβάλλον και υποβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και με βάρβαρες συνθήκες δουλειάς, ενώ θα καταστραφούν άλλοι κλάδοι όπως τουρισμός, γεωργία - κτηνοτροφία κ.ά.

Σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και χρειάζεται να αναπτυχθεί κοινός αγώνας της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής, η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και η τοπική διοίκηση προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους εργαζόμενους στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, όπως έγινε στα αντιδραστικά και απαράδεκτα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή Σκουριές.

Καλούμε το λαό της Χαλκιδικής σε επαγρύπνηση απέναντι στα διασπαστικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να οργανώσει την πάλη του, συμβάλλοντας με τους αγώνες του στη διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής - λαϊκής συμμαχίας, που σε συμπόρευση με το ΚΚΕ θα βάζει εμπόδια στη βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, θα εμποδίσει την παράδοση του πλούτου της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους. Εχοντας ταυτόχρονα στόχο να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και να επιβάλει την εργατική λαϊκή εξουσία, που με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο θα αξιοποιήσει τον πλούτο και τις παραγωγικές πηγές σε όφελος του λαού».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Σήμερα, στις 9 π.μ., κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος και η Επιτροπή Ανέργων Κυψέλης - Πατησίων.

ΠΑΓΚΡΑΤΙ: Σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ., κινητοποίηση στο ΙΚΑ διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Παγκρατίου.

ΑΛΙΜΟΣ: Σήμερα, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα, στις 10 π.μ., κινητοποίηση της Επιτροπής Ανέργων της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας - Τριανδρίας στον ΟΑΕΔ. Στις 10.30 π.μ., παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Α' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και στις 6.30 π.μ. συγκέντρωση των Λαϊκών Επιτροπών Δυτικών Συνοικιών ενάντια στο ΣΜΑ και την καύση σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ.

Δε συμμετέχουν οι αντιστασιακοί την 25η Μάρτη

Οι αντιστασιακοί αγωνιστές και οι φίλοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ δεν παίρνουν μέρος στις επίσημες εκδηλώσεις για την 25η του Μάρτη, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), με την οποία καταγγέλλεται η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΕΕ για τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, ενώ καλούνται οι αγωνιστές να συστρατευθούν αγωνιστικά με το ταξικό κίνημα και στις εκλογές να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Τα παραπάνω υπενθυμίζει με ενημερωτικό σημείωμα για τις εργασίες της Β' Συνόδου του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή των μελών του απ' όλη την Ελλάδα, στις αρχές Μάρτη (3.3.2012). Το κύριο βάρος, σημειώνεται, πέφτει στη μεγαλύτερη συμμετοχή μας στους αγώνες για την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος που σπρώχνει τους εργαζόμενους της χώρας μας στην οικονομική χρεοκοπία και καταδικάζει το λαό στην πείνα και την εξαθλίωση.

Οσον αφορά την 25η του Μάρτη, στη σχετική ανακοίνωση- απόφαση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τονίζεται χαρακτηριστικά:

«...Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τα παραρτήματά μας σε όλη τη χώρα, οι αγωνιστές και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, σ' αυτές τις συνθήκες, δεν παίρνουμε μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνονται, στο όνομα του γιορτασμού της Εθνικής Επετείου, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση... Αντίθετα, καλούμε τους αγωνιστές, φίλους και απογόνους της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιμώντας πραγματικά αγωνιστικά την Επέτειο της 25ης Μάρτη, να συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση και στους καθημερινούς αγώνες με το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής. Επίσης, στις εκλογές που έρχονται να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ για να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά και άλλους χώρους

Στρατόπεδα όπου θα στοιβαχτούν οι πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού ψάχνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ετσι, μετά το στρατόπεδο στην Κοζάνη, αναζητούνται και αλλού αντίστοιχοι χώροι. Με χτεσινές δηλώσεις του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Οθωνας, τόνισε πως «πέραν των άλλων χώρων που είναι σε εξέλιξη, το νεότερο στοιχείο είναι ότι σήμερα υπήρξε στον Εβρο και σε άλλες περιοχές μία άμεση συνεννόηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Εξετάζουμε έτσι γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνικές λύσεις για την αξιοποίηση του χώρου ενός στρατοπέδου στην Κοζάνη». Να χαιρετίσει τις εξαγγελίες Χρυσοχοΐδη έσπευσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ